“
تحقیق شمسی جامخانه (۱۳۸۸)
شمسی جامخانه (۱۳۸۸) سعی کرده دلایل ایجاد اختلاف بین درآمد مشمول مالیات ابرازی شرکتهای بازرگانی و درآمد مشمول مالیات تشخیصی توسط واحدهای مالیاتی را، مورد ارزیابی قرار دهد. در این تحقیق از اطلاعات پرونده های مالیاتی مربوط به سالهای ۸۴ و ۸۵ شرکتهای بازرگانی فعال در اداره کل امور مالیاتی غرب استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشاندهنده وجود اختلاف معنادار بین درآمد مشمول مالیات ابرازی شرکتهای بازرگانی و درآمد مشمول مالیات تشخیصی توسط واحدهای مالیاتی است؛ همچنین به این نتیجه رسید که برداشت نادرست مؤدیان از معافیتهای مالیاتی و علاوه بر آن، غیر مرتبط بودن هزینه های ابرازی نمیتواند عامل ایجاد تفاوت باشد.
تحقیق صفری (۱۳۸۵)
صفری (۱۳۸۵) به بررسی اختلاف بین سود ابرازی مؤدیان و سود تشخیصی توسط مأموران مالیاتی اشخاص حقوقی غیردولتی پرداخته و نتیجه گرفته است که عامل اصلی اختلاف ناشی از عدم شفافیت قانون مالیاتها و ضرایب علیالرأس بوده است.
تحقیق حاجی اسماعیلی (۱۳۸۳)
حاجی اسماعیلی (۱۳۸۳) نیز به بررسی اختلاف بین سود ابرازی شرکت غیردولتی و سود تشخیصی توسط مأمورین مالیات پرداخته و نتایج پژوهش نشان داده که بین مالیات محاسبهشده مؤدیان و مالیات تشخیصی بر اساس قضاوت حرفهای مأموران تفاوت معنیداری وجود دارد.
فصل سوم : روش تحقیق
مقدمه
روش تحقیق اساسیترین مقوله است که در هر پژوهش مورد توجه است. همه به دنبال کشف واقعیت هستند و میخواهند نسبت به خود و محیط پیرامون خود اطلاع داشته باشند و بر اساس آن ساختمان معرفتی خود را بسازند و هر روز آن را کامل تر کنند. مسلم است که چنانچه روش تحقیق متناسب با شناخت واقعیت تعیین شود ما را زود تر به سر منزل مقصود میرساند و برعکس اگر به این امر توجه لازم نشود، ممکن است نه تنها کشف واقعیت نکند بلکه بر حیرت ما بیفزاید و به ناگزیر ما را به انکار واقعیت وادارد (فدایی ۱۳۸۶). در این فصل ابتدا در رابطه با روش تحقیق، جامعه آماری و نمونه آماری بحث میشود. در ادامه فرضیات و مبانی نظری آن ها را بحث خواهیم کرد. مدل تحقیق، متغیرهای تحقیق، روش آزمون فرضیات و آزمون مدل تحقیق و نیز روشهای گردآوری اطلاعات، دیگر بخشهای تشکیلدهنده این فصل است.
روش تحقیق
این تحقیق، از جهت همبستگی و روششناسی تحقیق، از نوع شبه تجربی و پس رویدادی در حوزه تحقیقات اثباتی حسابداری است که با اطلاعات واقعی صورت میگیرد و چون میتواند در فرایند استفاده از اطلاعات کاربرد داشته باشد، لذا نوعی تحقیق کاربردی است. روش پس رویدادی معمولاً به تحقیقاتی اطلاق میشود که در آن ها پژوهشگر با توجه به متغیر وابسته به بررسی علل احتمالی وقوع آن میپردازد.
اطلاعات مورد نیاز این تحقیق، با مطالعه پرونده های مالیاتی اشخاص حقوقی موجود در ادارات امور مالیاتی شهرستانهای استان کردستان (۶ شهرستان) به دست آمده است. جهت آزمون فرضیههای تحقیق، پس از انتخاب پرونده های نمونه و جمع آوری اطلاعات مربوطه، این اطلاعات با بهره گرفتن از نرمافزار صفحه گسترده اکسل پردازششده و سپس با بهره گرفتن از نرمافزار Eviews6 و SPSS داده های تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند. مدل مورد استفاده در این تحقیق نیز از نوع رگرسیون خطی چندگانه است.
جامعه آماری
جامعه آماری عبارت است از کلیه عناصر و افرادی که در یک مقیاس جغرافیایی (جهانی یا منطقهای) دارای یک یا چند صفت مشترک باشند (حافظ نیا، ۱۳۸۲، ص ۱۱۹). جامعه آماری این تحقیق کلیه شرکتهایی است از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی، گزارش حسابرسی مالی و مالیاتی را به ادارات امور مالیاتی شهرستانهای استان کردستان تسلیم نموده اند (۱۱۳ پرونده).
نمونه آماری
نمونه آماری عبارت است از تعداد محدودی از آحاد جامعه آماری که بیان کننده ویژگیهای اصلی جامعه باشد (عادل آذر، ۱۳۸۴). در این تحقیق جهت بررسی دلایل ایجاد اختلاف بین سود مشمول مالیات تعیینشده از دیدگاه حسابرسان مالیاتی و مأموران امور مالیاتی، از اطلاعات پرونده های مالیاتی استفاده شده است. پس از شناسایی موارد اختلاف توسط مأموران امور مالیاتی و ارسال آن به هیئت سه نفره تهران، تصمیم گیری نهایی درباره اختلافات پیش آمده بین حسابرسان مالیاتی و ممیزان مالیاتی توسط این هیئت انجام شده و به امور مالیاتی مربوطه ارجاع داده می شود، بیشتر داده های این پژوهش از این گزارش هیئت سه نفره استخراج شده است.
داده های مورد استفاده در این تحقیق از نوع داده های ترکیبی است. داده های ترکیبی به بیان خصوصیات یک متغیر میپردازند که هم در طول زمان و هم با توجه به مقاطع تغییر پیدا میکنند (افلاطونی و نیکبخت، ۱۳۸۹). داده های ترکیبی نسبت به داده های سری زمانی و مقطعی، دارای مزایای به مراتب بیشتری است.
نمونه مورد استفاده در این تحقیق با بهره گرفتن از روش حذفی سیستماتیک انتخاب شده است، بدین صورت که شرکتهایی که دارای شرایط زیر باشد در نمونه قرار گرفتهاند:
-
- پایان سال مالی شرکتها ۲۹ اسفند باشد.
- در سال مورد رسیدگی، شرکت اظهارنامه، گزارش حسابرسی مالی و مالیاتی را در موعد مقرر به اداره دارایی تسلیم نموده باشد.
از آنجایی که مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی ۴ ماه پس از پایان سال مالی و مهلت تسلیم گزارش حسابرسی مالیاتی ۳ ماه پس از تسلیم اظهارنامه مالیاتی است، به همین دلیل شرط اول اعمال شده است تا تمامی شرکتها از لحاظ زمان رسیدگی و تهیه اظهارنامه مالیاتی و گزارش حسابرسی مالیاتی همگن باشند. همچنین لازم به ذکر است که اگر اظهارنامه مالیاتی، گزارش حسابرسی مالی و یا گزارش حسابرسی مالیاتی در موعد مقرر به اداره امور مالیاتی تسلیم نگردد، گزارش حسابرسی مالیاتی آن مورد قبول اداره امور مالیاتی نخواهد بود. به همین علت شرط دوم اعمال شده است. پس از حذف پرونده های فاقد شرایط مذکور، ۹۸ پرونده باقیمانده که به عنوان مشاهدات پژوهش در نظر گرفته میشود.
فرضیههای تحقیق و مبانی نظری آن ها
فرضیه حاصل استدلال و تفکر محقق است. محقق پس از تبیین و بررسی مسئله باید تصویر ذهنی از چگونگی متغیرها و نحوه ارتباط آن ها با یکدیگر ارائه دهد تا بر اساس آن تلاش کاوشگرانه خود را آغاز کند و از صحت و سقم آن اطمینان حاصل نماید (حافظ نیا، ۱۳۸۳).
“