متر نواری به صورت افقی بر روی خط فرضی که از روی جناغ سینه میگذرد و نوک سینهها را به یکدیگر متصل می کند قرار داده و سپس این فاصله اندازه گیری می شود
شکل ۲۹.۳. پهنای تنه از ارتفاع نوک سینه
-
- پهنای تنه از سطح ناف
نوار اندازه گیری را به صورت افقی دور شکم و در سطحی که از بیشترین محیط برخوردار است قرار دهید. اندازه گیری را بدون جمع شدن پوست انجام دهید.
شکل ۳۰.۳. پهنای تنه از سطح ناف
-
- پهنای تنه در سطح لگن
با متر نواری فاصله بین دو تاج خاصره راست و چپ (در حالت ایستاده) اندازه گیری می شود.
شکل ۳۱.۳. پهنای تنه در سطح لگن
-
- پهنای آرنج (پهنای استخوان بازو)
مطابق شکل شانه و آرنج را با فلکشن ۹۰ درجه نگه داشته پهنای بین دو اپی کندیل داخلی و خارجی استخوان بازو اندازه گیری می شود. اپی کندیل داخلی همیشه پایینتر از اپی کندیل خارجی است. به همین خاطر کالیپر کمی کج نگه داشته می شود
شکل ۳۲.۳. پهنای آرنج (پهنای استخوان بازو)
-
- پهنای مچ دست
فاصله بین دو زائده نیزه¬ای مچ دست را با کولیس اندازه بگیرید
شکل ۳۳.۳. پهنای مچ دست
-
- پهنای لگن در حالت نشسته
در حالتی که فرد بر روی صندلی نششسته است، متر نواری را به صورت افقی دور لگن خاصره و در سطح بیشترین برآمدگی خلفی باسن قرار داده و اندازه گیری کنید.
شکل ۳۴.۳. پهنای لگن در حالت نشسته
-
- پهنای زانو- استخوان ران
فرد روی صندلی نشسته و بیشترین فاصله بین اپی کندیلهای داخلی و خارجی استخوان ران اندازه گیری می شود.
شکل ۳۵.۳. پهنای زانو- استخوان ران
-
- قطر قوزکها
فاصله بین قوزک داخلی و خارجی با کولیس اندازه گیری می شود.
شکل ۳۶.۳. قطر قوزکها
ه) چربی زیرپوستی
اندازه گیری لایه های زیرپوستی
در اندازه گیری هر یک از لایه های زیرپوستی ذیل، کالیپر در دست راست گرفته می شود و لایه پوست توسط انگشتهای شست و سبابه دست چپ بلند شده و نگه داشته می شود. این لایه های زیرپوستی که عضله را شامل نمیشوند و دو لایه از پوست و بافت چربی زیرین آن را در بر میگیرند باید در سرتاسر طول اندازه گیری نگه داشته شوند. کالیپر باید به صورت عمود بر لایه زیرپوستی به کار گرفته شود تا اینکه صفحهی فشار یک سانتیمتر دورتر از انگشتان سبابه و شست چپ قرار گیرد. عمل خواندن درجه، دو ثانیه پس از قرار دادن کالیپر صورت میگیرد و نمره تا نزدیکترین ۱/۰ میلیمتر (برای کالیپر هارپندن) یا ۵/۰ میلیمتر (برای کالیپر اسلیم لاین) ثبت میگردد.
-
- چربیشکمی
محل این لایه در فاصله ۵ سانتیمتری سمت راست نقطهی میانی ناف است. یک لایهی عمودی را در محل با انگشتان سبابه و شست چپ بردارید و کالیپر را یک سانتیمتری پایین محل مشخص شده قرار دهید.
شکل ۳۷.۳. چربی شکمی
-
- چربی سینهای