یک روش کیفی و استقرایی است که به وسیله فلاناگان[۵۴] (۲۰۰۱) ایجاد شد و به منظور سنجش رضایت مشتری توسط بیتنر[۵۵] و همکارانش (۲۰۰۲) مورد استفاده قرار گرفت. حوادث مهم به تعاملات خاص بین مشتری و کارکنان که مخصوصا یا رضایت کننده هستند یا نارضایت کننده گفته می شود.
در CIT طیف تجارب مشتریان ارزیابی و جمع آوری خواهند شد که این تجارب ممکن است به صورت دهان به دهان ارتباط داده شوند. محققان واجد شرایط با سؤالات استاندارد باز با مشتریان مصاحبه خواهند نمود و سپس پاسخهای مشتریان را گزارش خواهند نمود ولی آنها را تفسیر نمیکنند. سطح حداقل انتظارات مشتریان، تجارب مشتریانی که در زیر این سطح هستند، طیف رفتار کارکنان و نقاط ضعف فرایندهای تجاری از این پاسخ کشف میشوند.
بعد از آن، تجزیه و تحلیل داده ها باید در رابطه با تجارب مثبت و منفی مشتریان صورت پذیرد. تجارب مشتری باید طبقه بندی و این طبقات باید بر اساس علت بروز مشکلات ساخته شوند. نتایج تجزیه تحلیل این داده ها در نگاره تشکیل شده از تجارب مشتریان به همراه فراوانی و توصیف آنها به عنوان منفی و مثبت بودن نشان داده خواهند شد. این روش خیلی پرهزینه است و مانند روش حوادث ترتیبی احتیاج به زمان زیادی دارد (دلخواه , ۱۳۸۲).
۲-۱۳-۱-۵ تجزیه و تحلیل شکایات
تجزیه و تحلیل شکایات با احساسات منفی مشتریان در تعامل است. این روش به عنوان درک مسأله و کشف راه حل ممکن یا به منظور بهبود فرایند به کار میرود. واضح است وقتی مشتریان از شرکت تجربه منفی در ذهن دارند شرکت باید به روشی آنها را برانگیزاند.
شکایات مشتری فراهم کننده موارد زیر است (دلخواه ، ۱۳۸۲)
چه چیزی برای مشتریان مهم است
نقاطی که باید بهبود یابند که مشتری روی آن تمرکز پیدا نموده است.
اطلاعات بازار
احتمال بالقوه نگهداشتن مشتری
۲-۱۳-۱-۶ تجزیه و تحلیل ارتباط بین فراوانی مشکلات و مسائل تجزیه و تحلیل شده با فراوانی شکایات
به منظور افزایش رضایت مشتری مهم است که رابطه بین فراوانی شکایات و فراوانی مسائل و مشکلات تجزیه و تحلیل شده، شناسایی شود. شرکت سرچشمه مشکلات و مشتریان سرچشمه شکایات هستند.
تجارب منفی مشتریان هدف این تجزیه و تحلیل است. زیرا آنها به شدت ارتباطات بین شرکت و مشتریان را تحت تأثیر قرار می دهند و ریسک بزرگی برای از دست دادن مشتریان وجود دارد.
از داده های حاصل از تجزیه و تحلیل شکایات همه مسائل در یک لیست خلاصه خواهند شد که به دو بخش زائد و مربوط تقسیم بندی میشوند. از این داده ها پرسشنامه تدوین میگردد. پرسشنامه ها میتوانند از طریق تلفن، شفاهی و یا کتبی پاسخ داده شوند پرسشنامه باید درباره وقوع مشکلات، درجه عصبانیت مشتری، و رفتار برنامه ریزی شده و ارائه شده مشتری باشد.
استفاده از دو روش تجزیه و تحلیل فوق وقتی بهینه خواهد بود که مشتریان روابط مکرری با شرکت داشته باشند یا اینکه مشکلات در روابط بلند مدت مشتری استاندارد شده باشند (دلخواه ، ۱۳۸۲).
۲-۱۳-۲ روشهای قابل کامپیوتری شدن (روشهای ویژگی مدار)
این مدلها در روشهای قابل کامپیوتری شدن طبقه بندی میشوند زیرا میتوان برای کاربرد آنها یک الگوی قابل برنامه ریزی ایجاد کرد. این مدلها احتیاج به حضور انسان برای مشاهده و تجزیه و تحلیل شکایات و رفتار مشتریان ندارند.
اساس این روشها این است که کیفیت نتیجه ارزیابی ذهنی ویژگیهای مجردی است که از عملکرد شرکت مشتق شده اند و میتوانند از طریق مقیاسهای رتبهای ارزیابی شوند. روشهای ویژگی مدار به دو دسته سنجش صریح و سنجش ضمنی تقسیم بندی میشوند.
سنجش ضمنی یا تلویحی، از معیارهای غیرمستقیم رضایت که میتوان از آنها رضایتمندی را استنتاج نمود استفاده می کند (برای مثال تعداد شکایات کم نشان دهنده سطح بالایی از رضایت مشتری است).
این روش برای سنجش رضایت مشتری از روایی بالایی برخوردار نیست، زیرا استنتاجهایی که از معانی بعضی از شاخص ها بهدست می آید نمی توانند دقیق باشند و یا حتی غلط هستند.
سنجش صریح یا روشن، روش بهتری برای سنجش رضایت مشتری ارائه می دهند، زیرا آنها بر اساس ایجاد مقیاس رضایت که میتوانند تک بعدی یا چند بعدی باشند، میباشند.
مقیاسهای تک بعدی، رضایت مشتری را فقط با یک سؤال میسنجند. این بدان معنی است که کل سنجش رضایت مشتری نمیتواند مورد قضاوت قرار گیرد زیرا مشخص نیست که کدام یک مبنای نتیجه هستند برای مثال یک سؤال تک بعدی می تواند این باشد که: آیا شما از خدمات فروش شرکت ما راضی هستید؟
مشتری مجبور است به سؤال به طور مثال در ۵ طبقه که از خیلی راضی شروع و تا کاملا ناراضی تمام می شود، جواب دهد. مزیت این روش آن است که برای اداره کردن خیلی راحت است، پیچیدگی کمی دارد. ولی در تجزیه و تحلیل، رضایت مشتری را به اندازه کافی متمایز نمیکنند. به علاوه رضایت سنجیده شده از نتایج سنجش به وسیله مقیاسهای چند بعدی معنیدار-تر است.
مقیاسهای چند بعدی که مشهور به روشهای چند نگرشی نیز هستند، به وسیله تعدادی از ویژگیهای مجرد متفاوت شکل یافتهاند؛ که برای محاسبه کل رضایت مشتری به حساب میآیند. از این ویژگیهای مجرد میتوان سطح رضایت مشتری را قضاوت نمود.
روشهای چند بعدی به روشهای سنجش، رضایت مدار یا نگرش مدار مانند SEVQUAL, SERVPERF, SERVIMPERF و نهایتا شاخص رضایت مشتری تقسیم میشوند که در ادامه هر کدام از این روشها تشریح گردیدهاند (دلخواه , ۱۳۸۲).
۲-۱۳-۲-۱ SERVQUAL [۵۶]
در اواسط دهه ۱۹۸۰ بری[۵۷] و همکارانش پاراسرمن[۵۸] و زیتمل[۵۹] شروع به مطالعه شاخص های کیفیت خدمات و چگونگی ارزیابی کیفیت خدمات توسط مشتریان بر اساس مفهوم کیفیت ادراک شده خدمات نمودند. مدل آنها در رابطه با کیفیت خدمات بر اساس مصاحبه هایی با ۱۲ گروه مشتریان هدف مختلف شروع شد.
نمودار ۲-۵- متغیرهای مدل SERVQUAL (ویلالبس , ۲۰۰۰)
اولین شکاف وقتی ظاهر می شود که ادراکات مدیر با انتظارات مشتریان یکسان نباشد.
دومین شکاف مشکل ترجمه و تبدیل فهم سازمان از انتظارات مشتریان به ویژگیهای کیفیت خدمات است.
شکاف سوم عدم تطابق بین استانداردهای عملکرد خدمات و تحویل خدمات واقعی که ممکن است در اثر عدم تمایل و یا ناتوانی پرسنل تماس برای برآوردن انتظارات مشتریان باشد، است.
شکاف چهارم عدم سازگاری بین خدمات واقعی و خدمات قول داده شده است که می تواند به دلایلی مانند عدم وجود هماهنگی کافی بین واحد تولید و بازاریابی و … باشد.
شکاف پنجم شکافهای ۱ تا ۴ را در بر میگیرد که تفاوت بین ادراک مشتری و انتظارات وی از کیفیت خدمات است (ویلالبس , ۲۰۰۰).
شاخص های کیفیت خدمات حاصل از مطالعات اولیه آنها را میتوان به شرح ذیل تعریف کرد:
قابلیت اعتبار[۶۰]: ثبات و قابلیت اطمینان عملکرد
دقت انجام دادن خدمات در اولین مراجعه
نگهداری اسناد و مدارک به صورت صحیح
انجام خدمات در موعد مقرر
پاسخگویی[۶۱]: تمایل یا توان کارکنان برای ارائه خدمات
به موقع بودن خدمات
تعاملات پستی و کتبی سریع
پاسخگویی تلفنی سریع
ارائه خدمات فوری
شایستگی[۶۲]: کسب دانش و مهارت های مورد نیاز
دانش و مهارت کارکنان خط مقدم
دانش و مهارت پرسنلی عملیاتی
توانایی تحقیق سازمان
دسترسی[۶۳]: امکان دسترسی و راحتی تماس
قابل دسترس بودن خدمات به وسیله تلفن
زیاد نبودن زمان مورد انتظار برای دریافت خدمات
ساعات کاری راحت
موقعیت راحت تسهیلات خدماتی
تحقیقات انجام شده در مورد : سنجش رضایت مشتریان بانک صادرات کرمان با استفاده از روش ...