۴-۱-۳-۴ ارتباط متغیرهای چارچوب نظری (تمایل رفتاری، نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری، هنجار اخلاقی، مفهوم خود و دانش) با رفتار کاربرد کودهای شیمیایی
جهت بررسی رابطه بین متغیرهای تمایل رفتاری، هنجارذهنی، نگرش، کنترل رفتار درک شده، هنجار اخلاقی، مفهوم خود و دانش با رفتار کاربرد کودهای شیمیایی اقدام به آزمون همبستگی پیرسون گردید. با توجه به یافتههای جدول ۴-۳۳، تمایل به کاربرد کود با رفتار کاربرد کود ارتباط مثبت و معنیداری دارد (۱۹/۰r=). به این معنی که هر چه فرد تمایل بیشتری به کاربرد کودهای شیمیایی داشته باشد، به احتمال بیشتری این عمل را انجام خواهد داد. با توجه به تئوری رفتار برنامهریزی شده این ارتباط درست و منطقی است. اگر چه در اینجا، ارتباط ناچیز است، ولی در تئوری رفتار برنامهریزی شده این ارتباط قوی میباشد. همچنین کنترل رفتار درک شده نسبت به کاربرد کودهای شیمیایی با رفتار کاربرد کودهای شیمیایی ارتباط منفی و معنیداری دارد (۲۲/۰r=-). به این معنی که هر چه فرد بر عدم کاربرد کود کنترل کمتری داشته باشد و عدم کاربرد برای وی سخت باشد؛ یعنی مجبور به استفاده از این نهاده باشد، احتمال کاربرد کود بیشتر میشود. همچنین ارتباط هنجار اخلاقی نسبت به کاربرد کود و رفتار کاربرد کود نیز منفی و معنیدار میباشد (۲۴/۰r=-). اگر فرد کاربرد کود را غیر اخلاقی و استفاده از آن را از نظر وجدانی نادرست بداند، احتمال اینکه در عمل از کود کمتری استفاده کند، بیشتر خواهد بود. رابطه مفهوم خود در رابطه با کودهای شیمیایی با رفتار کاربرد کودهای شیمیایی مثبت و معنیدار است (۱۹/۰r=).
همچنین ارتباط دانش نسبت به کودهای شیمیایی با رفتار کاربرد کودهای شیمیایی منفی و معنیدار میباشد (۲۲/۰r=-). به این معنی که هر چه دانش فرد از اثرات کاربرد کودهای شیمیایی بیشتر باشد، احتمال اینکه این نهادهها را بهکار گیرد کمتر خواهد بود. ارتباط نگرش و هنجار ذهنی بر رفتار کاربرد کود معنیدار نشده است.
۵-۱-۳-۴ ارتباط متغیرهای چارچوب نظری با تمایل رفتاری نسبت به کاربرد کودهای شیمیایی
جهت بررسی ارتباط متغیرهای نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتار درک شده، هنجار اخلاقی، مفهوم خود و دانش نسبت به کاربرد کودهای شیمیایی با تمایل کاربرد کود، اقدام به آزمون همبستگی پیرسون گردید. با توجه به جدول ۴-۳۳، هنجار ذهنی نسبت به کاربرد کودهای شیمیایی با اطمینان ۹۹ درصد با تمایل نسبت به کاربرد کودهای شیمیایی رابطه مثبت و معنیداری دارد )۳۱/۰(r=، به این معنی که در صورتیکه کاربرد کودهای شیمیایی مورد تأیید اطرافیان و افرادی که برای کشاورز مهم است، باشد، فرد تمایل بالاتری جهت استفاده آنها دارد. از طرفی کنترل رفتار درک شده نسبت به کاربرد کود با تمایل استفاده از کود ارتباط منفی و معنیداری دارد )۱۶/۰-(r=، به این معنی که اگر فرد کنترل بر عدم کاربرد کود نداشته باشد؛ یعنی خود را مجبور به استفاده از کودهای شیمیایی بداند و نتواند به راحتی کاربرد آن را کنار بگذارد، وی نسبت به مصرف آن تمایل بیشتری دارد. همچنین هنجار اخلاقی نسبت به کاربرد کود نیز با تمایل کاربرد کودهای شیمیایی ارتباط منفی و معنیداری دارد )۵۸/۰-(r=، بدین معنا که اگر فرد هنگام کاربرد کود شیمیایی احساس خوبی نداشته باشد و کاربرد آن را از نظر اخلاقی و وجدانی نادرست بداند، تمایل کمتری نسبت به کاربرد کود شیمیایی خواهد داشت. مفهوم خود نسبت به کاربرد کودهای شیمیایی با تمایل کاربرد کود شیمیایی ارتباط معنیداری ندارد. همچنین نگرش به کاربرد کود با تمایل کاربرد کود ارتباط مثبت و معنیداری دارد )۲۵/۰(r=، هر چه فرد کاربرد کودهای شیمیایی ضروری، مهم و با ارزش تلقی کند، تمایل جهت کاربرد آن نیز بیشتر میشود. از طرفی دانش نسبت به کاربرد کودهای شیمیایی با تمایل کاربرد کود رابطه منفی و معنیداری دارد )۴۲/۰-(r=، بدین معنا که هرچه دانش فرد نسبت به کاربرد کودهای شیمیایی بیشتر باشد، تمایل وی نسبت کاربرد کمتر میشود. این نتیجه احتمالاً به دلیل کسب آگاهی در رابطه با مضرات کودهای شیمیایی میباشد.
جدول ۴-۳۳ آزمون همبستگی بین متغیرهای تئوری رفتار برنامهریزی شده نسبت به مصرف کودهای شیمیایی
متغیرها نسبت به کود
رفتار
تمایل رفتاری
هنجار ذهنی
کنترل رفتاری
هنجار اخلاقی
مفهوم خود
نگرش
دانش
رفتار
-
تمایل رفتاری
**۲/۰
-
هنجار ذهنی
ns ۰۷/۰
**۳۱/۰