فصل سوم
روششناسی پژوهش
۳-۱ مقدمه
هدف پژوهش بررسی تاثیر تکانههای پولی و مالی بر متغیرهای کلان اقتصادی است. با توجه به عدم اتفاق مکاتب اقتصادی در مورد تاثیرگذاری سیاستهای پولی بر بخش حقیقی اقتصاد، تاثیر تکانههای پولی، مالی، بهرهوری، مخارج دولت و نرخ ارز بر متغیرهای بخش حقیقی اقتصاد مانند سرمایه گذاری، مصرف، تورم، تولید، کسری بودجه، نقدینگی و صادرات غیر نفتی بررسی میشوند. برای اینمنظور از روششناسی الگوی تعادل عمومی تصادفی پویا استفاده می شود. الگوهای تعادل عمومی تصادفی پویا، شاخهای از نظریه تعادل عمومی کاربردیاند که در سالهای اخیر در رشد و توسعه حوزه کلان اقتصادی نقش برجستهای داشته اند. این الگوها تلاش دارند ارتباط بین تحولات اقتصاد کلان نظیر رشد اقتصادی، مصرف، سرمایهگذاری، ادوار تجاری و همچنین تاثیر سیاستهای مختلف اقتصادی مانند سیاستهای پولی و مالی را بر متغیرهای اقتصاد کلان نشان دهند. نکته مهم در الگوهای تعادل عمومی تصادفی پویا ورود پایه های اقتصاد خرد در شکل گیری روابط و معادلات اقتصاد کلان است. ویژگیهایی مانند پویایی متغیرهای اقتصادی، نااطمینانی و انتظارات در چارچوب معادلات الگوی تعادل عمومی تصادفی پویا در نظر گرفته میشوند. بههمین علت، الگوهای تعادل عمومی تصادفی پویا بستر مناسبی برای ارزیابی و سنجش اثرات سیاستهای اقتصادی بر انتخاب کارگزاران اقتصادی فرآهم می کنند. این ویژگیها باعث شدهاست تا این الگوها در سالهای اخیر بیشتر مورد توجه اقتصاددانان قرار گیرند. از سوی دیگر، نقش الگوهای تعادل عمومی تصادفی پویا در پیش بینی آثار سیاستهای اقتصادی و کاربرد آنها در حالت نبود اطلاعات و داده های کافی برای متغیرهای اقتصادی، استفاده از این الگوها را بسط و گسترش دادهاند. بر این اساس، فصل حاضر بهتبیین الگوی پژوهش و معرفی داده های مورد استفاده می پردازد. با توجه به نقش دولت در اقتصاد ایران، برای طراحی الگو از آموزه کینزی جدید بهره برده می شود.
۳-۲ طراحی الگوی پژوهش
برای طراحی مناسب الگوی تعادل عمومی تصادفی پویا باید علاوه بر توجه به مسایلی مانند ترجیحات، تکنولوژی و انتظارات به ویژگیهای اقتصاد نیز توجه کرد. در نظرگرفتن ویژگیها و خصوصیات ساختاری اقتصاد توانایی الگو را در تبیین واقعیات تجربی افزایش می دهند. چسبندگیهای اسمی و حقیقی، عدم استقلال بانک مرکزی از دولت، نقش نفت در اقتصاد کشور، کسری بودجه دولت و تکانه ارزی از اهم این ویژگیها محسوب میشوند. براین اساس تلاش می شود با توجه به چارچوب الگوی معرفی شده در فصل اول، الگویی متناسب با ساختار اقتصاد ایران طراحی شود.
۳-۲-۱ تصریح الگو
الگوی پژوهش شامل هفت بخش است که در جدول (۳-۱) معرفی میشوند.
جدول (۳-۱) معرفی بخشهای مختلف الگو
بخشها | خصوصیات در نظر گرفته شده در هر بخش |
خانوارها | تابع مطلوبیت، محدودیت نقدینگی خانوارها، تعریف تابع مصرف(مصرف کالاهای داخلی و وارداتی)، شاخص قیمتی مصرف کننده، ورود سرمایه گذاری از طریق قاعده مکانیکی انباشت سرمایه(سرمایه کالاهای داخلی و وارداتی)، معادله اولر مصرف، عرضه نیروی کار، معادله فیشر و تقاضای پول ( با بهره گرفتن از شرایط مرتبه اول). |
تولید و قیمت گذاری | تابع تولید کالاهای نهایی، مارکآپ، تابع تولید کالاهای واسطهای، عوامل تولید و فنآوری، شاخص قیمتی تولیدکننده، رقابت انحصاری و قیمت گذاری کالوو تقاضای نیروی کار، |
واسطه مالی | پسانداز خانوارها در بانک، نرخ بهره برونزا |
بانک مرکزی | تراز بانک مرکزی، پایه پولی، سیاست پولی، اوراق قرضه داخلی |
دولت | مالیات، مخارج دولت، کسری بودجه، مخارج سرمایه گذاری و مخارج مصرفی |
تجارت خارجی | صادرات غیر نفتی، صادرات نفتی، واردات کالاهای سرمایهای، واردات کالاهای مصرفی، تراز تجاری و تراز پرداختها |
منبع: روش پژوهش
در ادامه، بهتفصیل روابط بین متغیرها و معادلات بهکار رفته معرفی میشوند.
۳-۲-۱-۱ خانوار
خانوارها تامین کننده نیروی کار هستند. در هر دوره خانوارها عوامل تولید مانند کار و سرمایه را به بنگاههای تولید کننده کالاهای واسطه عرضه کرده و از این طریق عایدی بدست آورده، بهدولت مالیات می دهند. سپس، خانوارها بخشی از منابع خود را صرف خرید کالاهای نهایی کرده و به مصرف میرسانند. آنچه در پایان دوره برای خانوار باقی میماند سرمایه گذاری می شود. در رابطه با خانوارها فروض زیر را اعمال میکنیم. یک) عمر خانوارها نامحدود است. دو) خانوارها با توجه به قید محدودیت بودجه میان دورهای که با آن مواجهند مطلوبیت ناشی از مصرف و فراغت خود را بیشینه می کنند. سه) تعداد زیادی بنگاه وجود دارند که به تکنولوژی یکسانی دسترسی دارند. این بنگاهها در معرض انتقالات تصادفی برونزا هستند. منظور از انتقالات تصادفی برونزا، تغییرات ناشی از تکانههای تصادفی و پیش بینی نشده برونزا است که متفاوت از تغییرات فنی و تکنیکی است. هر چند انباشت درونزای سرمایه بهعنوان یک مؤلفه اصلی نظریه ادوار تجاری حقیقی در نسخههای متعارف الگوی کینزیهای جدید حضور ندارد، اما به سادگی میتوان آن را در این الگوها جای داد (اسمتز و وترز[۴۰]، ۲۰۰۳). همچنین با توجه به نظریه ادوار تجاری حقیقی، یک وضعیت تعادلی، فرایند تصادفی برای تمام متغیرهای درونزای اقتصاد است که با تصمیمات بهینه میان دورهای خانوارها و بنگاهها - با توجه به اهداف و محدودیتهایی موجود - با تسویه تمامی بازارها ناسازگار نباشد. از تقسیم تعداد خانوارها بر متوسط بعد اقتصاد، فرد نوعی مشخص می شود. بر این اساس، فرض می شود L نیروی کار همگن در اقتصاد وجود دارند. خانوارها از مصرف و نگهداری مانده حقیقی پول مطلوبیت و از کار کردن مطلوبیت منفی بدست میآورند. یعنی، برای معرفی تابع مطلوبیت خانوارها، از تابع MIU[41] استفاده می شود.