بخش صنت شامل گروههای عمده فعالیت استخراج، صنعت(ساخت، تأمین برق، گاز و آب و…) در حیطه ساختمان،
بخش خدمات شامل گروههای عمده فعالیت عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه موتوری، کالاهای شخصی و خانگی، هتل و رستوران، حمل و نقل و ارتباطات، واسطهگریهای مالی، مستغلات، اجاره، فعالیتهای کسب و کار، آموزش، بهداشت و مددکاری اجتماعی، اداره عمومی و دفاع و تأمین اجتماعی اجباری، سایر خدمات عمومی، اجتماعی و شخصی و… .
۳-۱۴-۲- صنعت گردشگری
صنعت گردشگری دارای مجموعهای از پیامدها در عرصههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است که با مدیریت صحیح، سرمایهگذاری و اتخاذ سیاستها و اقدامات مناسب میتوان به بهترین و بیشترین مقدار از جنبههای مثبت این پیامد برای توسعه اقتصادی و ارتقاء رفاه جامعه استفاده کرد.
گردشگری بیشک یکی از مهمترین صنایع در جهان قلمداد میشود. محدوده مورد مطالعه نیز به دلیل داشتن قابلیتهای گردشگری فراوان(دریا، مرداب و روستاهای زیبا) با ایجاد سیاستهای مناسب یکی از قطبهای گردشگری حتی دنیا محسوب شود.
همه ساله شهرستان بندر انزلی پذیرای حدود ۳ میلیون گردشگر میباشد و این در حالی است که میتوان با ایجاد امکانات مختلف این میزان گردشگر را به چندین برابر افزایش داد.
۳-۱۵- جاذبههاى گردشگرى شهرستان بندر انزلی
۳-۱۵-۱- موزه نیروى دریایى
این کاخ در وسط باغ مصفاى بسیار وسیعى به مساحت تقریبى ۱۷ هکتار ساخته شده و یک طرف آن مشرف به دریاست و هماکنون در اختیار نیروى دریایى ارتش مىباشد. داراى ۱۱ اتاق و یک سالن پذیرایى با سرویسهاى لازم است. کاخ یک در ورودى بزرگ از شمال دارد که پس از عبور از راهروى عریضى وارد سرسرا میشود. دو رشته پلکان از شرق و غرب به طبقه بالا راه پیدا میکند و در مسیر پلکان پنجرههایى به نقش خورشید رو به جنوب باز میشود. این کاخ در حال حاضر در اختیار نیروى دریایى است و به موزه این نیرو تبدیل شده است و با شماره ۱۵۱۱ در فهرست آثار ملى به ثبت رسیده است.
۳-۱۵-۲- برج ساعت انزلى
واقع در محوطه پشتى بازار سپه(میدان انزلى) که قدمت آن به سال ۱۸۱۵ میلادى مىرسد، ۲۸ متر ارتفاع دارد و به منزله فانوس دریایى بوده است که در ساحل انزلى و در دل دریا مشاهده مىشود.
این فانوس در سال ۱۲۳۰ تا ۱۲۳۴ هجرى قمرى در زمان حکومت «ناصرالدینشاه» توسط «خسروخان گرجى» حاکم وقت ساخته شده است و با روغن چراغ روشن مىشده و براى راهنمایى دریانوردان به کار میرفته است.
در سال ۱۳۰۷ شمسى پس از مرمت این برج، ساعتى چهارسو بر فراز آن استوار گردید که بعد از تعویض و تعمیر در سال ۱۳۶۹، هماکنون به درستى کار میکند.
۳-۱۵-۳- برج موزیک
در سال ۱۳۱۱ شمسى در مجاورت شهردارى انزلى در میان درختان سرسبز بناى سفید زیبایى براى اجراى موسیقى ساخته شد که به دلیل شباهت با بناى آرامگاه حافظ به آن حافظیه مىگویند.
جزء آثار ملى به ثبت رسیده است و از جاذبههاى گردشگرى شهر ساحلى انزلى به شمار مىرود. این بنا در گذشته بیشتر براى اجراى موسیقى به کار مىرفت ولى امروز محلى براى برگزارى نمایشگاههاى کوچک نقاشى، عکس و مراسمى از این قبیل شده است(کیوانى، ۱۳۹۰: ۲۶).
۳-۱۵-۴- بناى شهردارى انزلى
ساختمان شهردارى در باغستان بلوار انزلى و در بخش آغازین خیابان مطهرى جاى گرفته است. این بنا در زمان شهردارى «محمدعلى روشن» در سال ۱۳۱۰ خورشیدى ساخته شد و داراى یک اتاق بسیار بزرگ(سالن) در بالا و یک اتاق بزرگ نیز در پایین مىباشد. گستردگى این ساختمان ۱۱۷۸ متر مربع است. در آغاز این ساختمان به عنوان سینما- تئاتر شهردارى مورد استفاده بود.
۳-۱۵-۵- عمارت معتمدى
این ساختمان را در سال ۱۲۳۵ هجرى قمرى «میرزا عبدالوهاب خان معتمدالدوله» در شهر انزلى برپا نمود و زمانى نیز فرمانرواى گیلان در آن نشیمن داشت. امروزه عمارت معتمدى در اختیار نیروى انتظامى بندر انزلى است. پیرامون این بنا را باغ بزرگى فراگرفته است.
۳-۱۵-۶- کاخ سردارى
این ساختمان را «میرزا حسینخان سپهسالار» در زمان نخستین مسافرت «ناصرالدینشاه» به اروپا در انزلى برپا نمود.
درازاى این بنا ۲۰/۲۹ متر و پهناى آن ۵۰/۲۴ متر مىباشد و در دو طبقه به گستردگى ۱۴۳۵ متر مربع است. گستردگى طبقهى نخست، ۷۱۷ متر مربع مىباشد. این بنا بعدها در اختیار مأموران کنسولگرى روسیه- که به گفتهاى آن را از دولت ایران خریدارى کرده بودند- قرار گرفت. در دوره پهلوى در ساختار کاخ سردارى دستکارىهایى پدید آوردند.
۳-۱۵-۷- بنای تاریخی کلیسای مریم مقدس
این بنا که در میدان شهرداری شهر بندر انزلی و در مقابل ساختمان سابق دادگستری قرار گرفته، در سال ۱۸۵۵ میلادی ساخته شده است. محراب این کلیسا به وسیله اختلاف ارتفاع از بقیه فضاها جدا شده و گچبریهای بسیار زیبایی در دو طرف آن به چشم میخورد.
۳-۱۵-۸- خانه داوودزاده
این ساختمان در ضلع غربی میدان امام خمینی انزلی قرار دارد و از آثار اوایل قرن چهاردهم شمسی است که توسط «اسمعیل برهانجو معمارباشی» ساخته شده است. این خانه به صورت ساختمان پنج طبقه آجری به سبک خانههای چینی به صورت مطبق ساخته شده است؛ بدین صورت که هرطبقهای نسبت به طبقه زیرین از ابعاد کمتری برخوردار است، سقف اتاقها تختهکوب و پشت بام آن شیروانی از جنس حلب است. درطبقه همکف آن تعدادی مغازه و سالن غذاخوری احداث شده است. این خانه امروزه به هتل باستانی «گل سنگ» تبدیل شده است. درباره این ساختمان شایعاتی در بین اهالی جاری است؛ از جمله آن که زمانی این بنا زندان «رضاشاه» بود و از این رو به «قفس» معروف گشته است.
۳-۱۵-۹- ساختمان دادگستری
این بنا دوره پهلوی در ضلع شمال شرقی میدان امام خمینی، در ابتدای خیابان شهید مطهری قرار دارد. بانی آن «حاجی عباس رمضانی»(رمضان اف) و معمار آن «اسماعیل برهانجو» است. بنا در چهار طبقه با زیربنای ۴۵۰ متر مربع شکل گرفته و نمای بیرونی آن با تزئینات سیمانبری آراسته شده است. کف اتاقها به صورت پلکوبی از جنس تخته نراد روسی است. در دیوارهای بیرونی و دیوارهای داخلی اصلی، از آجرهای فشرده استفاده شده و روی آنها را با سیمان، سفید کردهاند. دیوارهای بین اتاقها از تیرهای چوبی نراد است که به طور افقی با تختههای باریک روکوبی شده و گچاندود گردیدهاند.
ساختمان یک در ورودی چوبی با سردری زیبا دارد. در سردر ورودی ساختمان کتیبهای دیده میشود که تاریخ ساخت آن را ۱۳۴۶ ه .ق(برابر با ۱۳۰۶ه .ش) نشان میدهد.
۳-۱۵-۱۰- مناره مسجد قائمیه انزلی
این مناره در خیابان شهید مطهری و نبش خیابان مفتح شمالی قرار دارد و با کاشیهای زرد، آبی سیاه و فیروزهای مزین گشته است. قطر مناره ۲ و ارتفاع آن ۱۲متر است. دارای یک در ورودی در سمت شمال است که به وسیله ۳۰ پله به بالای مناره راه پیدا میکند. این پلهها به صورت مارپیچ به دور یک ستون به قطر نیم متر میگردند. در داخل مناره، به فاصلههای معین، نورگیرهایی تعبیه شدهاند که هم نور ساختمان را تأمین کرده و هم نور فضای داخل مناره را شکل میدهند. مناره مسجد قائمیه تنها مناره مربوط به مساجد قدیمی گیلان است که به صورت جداگانه در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است(جهانی، ۱۳۸۶: ۳۳).
۳-۱۵-۱۱- تالاب انزلى
این تالاب جایگاه تخمریزى آبزیان و پناهگاه پرندگان بومى و مهاجر است. در دل این تالاب جزیرههایى پدید آمده است که چشماندازهاى زیبایى را به تماشا مىگذارد.
شهر انزلى و آبکنار و ۵۲ روستا در کرانه این تالاب برپا شدهاند. از دیدنىهاى تالاب، گلهاى نیلوفر آبى است که غنچهها و برگهاى سر از آب بیرون آمدهی آن، گستره وسیعى از تالاب را مىپوشاند. در نیزارهاى این تالاب، انبوهى از پرندگان میزیند که هم توشهاى برمیچینند و هم تخمى در دل تالاب مینهند تا پرندگان دیگر را به پرواز وادارند. در زمانهاى گذشته گستره تالاب تا ۴۵۰ کیلومتر مربع بود، ولى امروزه گستردگى آن به ۹۰ کیلومتر مربع میرسد. درازاى تالاب ۳ کیلومتر و پهناى آن ۳۰ کیلومتر است.
پناهگاههاى حیات وحش سَلکه با گستردگى ۳۶۰ هکتار در جنوب و کشک با ۶۷۰۱ هکتار در جنوب باخترى آن جاى گرفتهاند(کشوردوست، ۱۳۸۵: ۷۰).
۳-۱۵-۱۲- جزیره «قلمگوده»
مساحت این جزیره حدود ۲۵۰ هکتار است. این جزیره در تالاب انزلی واقع شده و تنها راه ارتباطی آن با خشکی یک پل باریک است. به علت وجود پاسگاه حفاظتی محیط زیست در آن، از نظر امنیتی زیستگاه مناسبی جهت زیست قرقاول به شمار میآید. این جزیره پوشیده از درختان توسکا، آلوچه وحشی، بید، ازگیل، ولیک و تمشک بوده و در ساعات اولیه طلوع خورشید میتوان پرندگانی نظیر قرقاول را در آن مشاهده نمود. وجود درختان، درختچهها و پوشش علفی مناسب در این منطقه از نظر حفاظت و تکثیر قرقاول بسیار حائز اهمیت است.
۳-۱۵-۱۳- پناهگاه حیات وحش سرخانگل
این منطقه که بخشی از تالاب انزلی است، در حوزه شهرستان انزلی با مساحت ۵۰۰ هکتار واقع شده است. در سال ۱۳۷۰به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام گردید و پس از آن در سال ۱۳۸۰با دو درجه ارتقاء به عنوان پناهگاه حیات وحش به تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست رسید. این منطقه دارای زیستگاهی آبی و نیزار بوده و محل زمستانگذرانی پرندگان مهاجر از قبیل چنگر، کله سبز، خوتکا، گیلار، غاز، قو، اردک و اردک سرسیاه … است.
از ماهیان این منطقه میتوان به ماهی سفید، اردکماهی، اسبله، سوف، سیم، آمور، فیتوفاک، کپور، ماهی علفخوار و انواع کولی اشاره کرد.
گونههای گیاهی منطقه شامل نی، لویی، سرکوله خیز و لاله تالابی است.
۳-۱۵-۱۴- منطقه شکار ممنوع حسینبکنده
این منطقه که در شمال شرق تالاب واقع شده و پوشیده از نی است، محل زمستانگذرانی پرندگان مهاجری از قبیل قو، پلیکان، چنگر و سایر انواع مرغابیسانان میباشد. مساحت این منطقه ۵۰۰ هکتار است(اصلاح عربانی، ۱۳۸۵: ۸۶۳).
۳-۱۶- منابع و جاذبههای طبیعی
۳-۱۶-۱- سواحل انزلی
ساحل بندر انزلی از آنجایی که در مطالعات زمین در دوره پرهکامبرین(حدود ۷۰۰ میلیون سال پیش) در زیر آب بوده و سپس در دوران اول پس از عقبنشینی دریا فعالیتها در این منطقه به وقوع پیوست و در نهایت در دوران چهارم مهمترین تغییرات در دامنههای شمالی رشته کوههای البرز فرایند فرسایش بود که با تحولات تکتونیکی جلگه ساحلی دریای خزر بوجود آمد. از این رو، ساحل بندر انزلی در کمترین ارتفاع از سطح آبهای آزاد قرار دارد و ارتفاع آن ۲۳- متر میباشد. ساحل بندر انزلی در منطقهای واقع شده است که سه چهارم آن را آب تالاب انزلی و دریای کاسپین فرا گرفته است. از مشخصات توپوگرافی مهم این ساحل فاصله نسبتاً زیاد آن با مصب رودهاست. دریای کاسپین در شمال و تالاب انزلی در جنوب از مشخصه های طبیعی مهم در این محدوده به شمار میروند(موسیپور، ۱۳۸۳: ۵۵).
به طور کلی به لحاظ توپوگرافی این شهرستان از دو قسمت تشکیل شده است:
نواحی جلگهای، شامل باندهای ماسهای کنار ساحل تا کوهپایههای البرز،
نواحی ساحلی، شامل محدوده باریکی است در امتداد ساحل بین دریا و نوار ممتد ماسهای کشیده شده.
دانلود پایان نامه با موضوع بررسی نقش آژانسهای خدمات مسافرتی در توسعه توریسم شهرستان ...