۲۸-۲۵
Sirdeshmakh et al ,2002
Shainesh,2012
۳-۷) روایی و پایایی پرسشنامه
تردیدی نیست که هر چه ابزار مورد استفاده در مطالعه توانایی و قابلیت بیشتری را در جمع آوری دادهها داشته باشد از ضمانت بالاتری برخوردار بوده و استناد به دادههای حاصله از آن با قابلیت اتکا بیشتری همراه خواهد بود.از این رو کسب اطمینان از توانایی و صحت ابزار از اهمیت فراوانی برخوردار است. دو معیار عمده برای آزمون صحت و خوب بودن سنجهها، روایی[۵۳] و پایایی[۵۴] است. به طور کلی روایی و پایایی، دقت علمی کاربردی در بررسی پژوهشی را تصدیق و تأیید میکند (دانایی فرد و دیگران، ۱۳۸۳، ص۳۱۱).
۳-۷-۱) روایی
مقصود از روایی این است که ابزار تهیه شده تا چه حدی مفهوم خاص مورد نظر را اندازه میگیرد. به بیان دیگر روایی به ما میگوید آیا مفهوم واقعی را اندازه میگیریم (سکاران، ۱۳۸۰). موضوع روایی از آن جهت اهمیت دارد که اندازه گیری نامناسب و ناکافی میتواند هر پژوهش علمی را بی ارزش و ناروا سازد.
۳-۷-۲) پایایی
قابلیت اعتماد (پایایی) یکی از ویژگیهای فنی ابزار اندازه گیری است. مفهوم یاد شده با این امر سروکار دارد که ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست میدهد (سرمد و همکاران، ۱۳۸۶). پایایی یک سنجه، ثبات و سازگاری مفهوم مورد سنجش را نشان میدهد و به ارزیابی “درستی و خوب بودن” یک سنجه کمک میکند (دانایی فرد و همکاران، ۱۳۸۳).
برای محاسبه ضریب پایایی شیوههای مختلفی به کار برده میشود که سنجش ضریب پایایی کرونباخ یکی از آن روشها به شمار میرود. کرونباخ مبدأ این روش سنجش پایایی است. این روش به ثبات درونی اشاره دارد و اجزاء یا سوالهای آزمون برای تعیین ضریب پایایی آزمون به کار بسته میشوند. این مقدار آماری معرف تجانس ابزار اندازه گیری است. یعنی آنکه سوالهای مختلف تا چه حد از نظر اندازه گیری جنبههای یک متغیر با کیفیت واحد ، یکدیگر را کامل میکنند (عباس زادگان و فتوت، ۱۳۸۴).
ضریب آلفای کرونباخ عددی است بین صفر و یک، مقادیر آلفای کمتر از ۶/. نشان دهنده پایایی ضعیف، دامنه ۷/. پایانی قابل قبول و بیش از ۸/. پایایی خوب است (سکاران، ۱۳۸۰).
در این تحقیق پس از توزیع و جمع آوری تعداد ۳۰(بیش از۲۰ درصد از جامعه آماری) پرسشنامه به عنوان پیش نمونه از بین شرکتهای بیمه، برای سنجش پایایی پرسشنامه تحقیق از روش آلفای کرونباخ استفاده شده که این ضریب با بهره گرفتن از نرمافزار۱۹ spssسنجیده شده است.
با توجه به جداول خروجی نرمافزار spss19 که در ضمیمه شماره ۱ آورده شده است.
جدول ۳- ۴) جدول پایایی مربوط به سوالهای پرسشنامه
ردیف
متغیــرها
ضریب آلفای کرونـبــــاخ
۱
قابلیت اعتماد کارکنان (بعد شایستگی)
۸۷۷/۰
۲
قابلیت اعتماد کارکنان (بعد خیرخواهی)
۹۱۱/۰
۳
قابلیت اعتماد کارکنان (بعد گرایش حل مشکل)
۸۶۲/۰
۴
قابلیت در سیاستها و عملکردهای مدیریتی(بعد شایستگی)
۸۱۵/۰