.۷۰۷
۴٫۵۳
۴-۴ اعتبار سنجی پرسشنامه با بهره گرفتن از آلفای کرونباخ
جدول۴-۷ اعتبار سنجی پرسشنامه با بهره گرفتن از الفای کرونباخ
اعتبار پرسشنامه
مقدارآلفای کرونباخ
تعداد سوالات
.۹۰۲
۳۰
همانطور که در جدول بالا مشاهده میشود اعتبار پرسشنامه با بهره گرفتن از آلفای کرونباخ ۰٫۹۰۲ گزارش شده است که بسیار مناسب است.
۴-۵- اعتبار سنجی مدل تحقیق با مدل معادلات ساختاری
مدل معادلات ساختاری رویکرد آماری جامعی برای آزمون فرضیههایی درباره روابط بین متغیرهای مشاهده شده [۲۴]و متغیرهای مکنون [۲۵] میباشد. از طریق این رویکرد میتوان قابل قبول بودن مدلهای نظری را در جامعههای خاص با بهره گرفتن از دادههای همبستگی، غیرآزمایشی، و آزمایشی آزمود. یکی از قویترین و مناسبترین روشهای تجزیه و تحلیل در تحقیقات علوم رفتاری و اجتماعی تجزیهوتحلیل چند متغیره است، زیرا ماهیت اینگونه موضوعات چند متغیره بوده و نمیتوان آنها را با شیوه دو متغیری (که هر بار تنها یک متغیر مستقل با یک متغیر وابسته در نظر گرفته میشود) حل نمود. تجزیه و تحلیل چند متغیره به یک سری روشهای تجزیه و تحلیل اطلاق میشود که ویژگی اصلی آنها، تجزیه همزمان K متغیر مستقل و n متغیر وابسته است.
تجزیه و تحلیل ساختارهای کواریانس یا مدلسازی علّی یا مدل معادلات ساختاری SEM)[26])، یکی از اصلیترین روشهای تجزیهوتحلیل ساختارهای دادهای پیچیده است و به معنی تجزیه و تحلیل متغیرهای مختلفی است که در یک ساختار مبتنی بر تئوری، تأثیرات همزمان متغیرها را برهم نشان میدهد. این روش، ترکیب ریاضی و آماری پیچیدهای از تحلیل عاملی، رگرسیون چند متغیره، و تحلیل مسیر است که در یک سیستم پیچیده گردهم آمده تا پدیدههای پیچیده را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. مدل معادلات ساختاری به دو فاز کلی تحلیل عاملی اندازه گیری یا تأییدی و تحلیل مسیر تقسیم میشود. در قسمت اندازه گیری ارتباط نشانگرها یا همان سوالات پرسشنامه با سازهها مورد بررسی قرار میگیرد و در قسمت ساختاری ارتباط عاملهای مورد بررسی با یکدیگر جهت آزمون فرضیات مورد توجه هستند.
به طور کلی روابط بین متغیرها در مدل معادلات ساختاری به دو حوزه کلی تقسیم میشود:
- روابط بین متغیر های پنهان با متغیرهای آشکار (مدل اندازه گیری و یا مدل تحلیل عامل تأییدی میباشد).
- روابط بین متغیر های پنهان با متغیر های پنهان. (مدل ساختاری و یا مدل تحلیل مسیر میباشد).
درمدل اندازه گیری ارتباط نشانگرها یا همان سوالات پرسشنامه با سازهها مورد بررسی قرار میگیرد و در قسمت مدل ساختاری ارتباط عاملهای مورد بررسی با یکدیگر جهت آزمون فرضیات مورد توجه هستند. در واقع تا ثابت نشود نشانگرها یا همان سوالات پرسشنامه، متغیر های پنهان را به خوبی اندازه گیری کردهاند، نمیتوان روابط را مورد آزمون قرار داد؛ لذا برای اثبات اینکه مفاهیم به خوبی اندازه گیری شدهاند از مدل اندازه گیری یا تحلیل عاملی تأییدی استفاده میشود.
۴-۵-۱- مدل اندازه گیری یا تحلیل عاملی تأییدی
در روش شناسی مدل معادلات ساختاری، ابتدا به ساکن لازم است تا روایی سازه[۲۷] مورد مطالعه قرار گرفته تا مشخص شود نشانگر های انتخاب شده برای اندازه گیری سازههای مورد نظر خود از دقت لازم برخوردار هستند. برای این منظور از تحلیل عاملی تأییدی (CFA[28])، استفاده میشود. به این شکل که بار عاملی هر نشانگر با سازه خود دارای مقدار t بالاتر از ۹۶/۱ باشد. در این صورت این نشانگر از دقت لازم برای اندازه گیری آن سازه یا صفت مکنون برخوردار است؛ لذا جهت بررسی اینکه هر سازههای مدل تحقیق تا چه حد با نشانگر های انتخاب شده جهت سنجش آنها دارای هم سویی بودهاند از مدل اندازه گیری یا همان تحلیل عاملی تأییدی استفاده شد.
۴-۶ متغیرها و ابعاد تشکیل دهنده آنها
جدول۴-۸ متغیرهای پژوهش
ردیف
متغیر
سوالات
۱