۷۳۰٫۶۶
۶۶۷٫۹۴
شکل ۵- : نمودار دبی تولید در نرخهای متفاوت تزریق گاز برای گازهای مختلف
همان طور که انتظار میرفت در نمودار دبی تولید بر حسب نرخ تزریق گاز نیز همانند نمودارهای پروفایل فشار بهترین عملکرد فراز آوری با گاز حالتی است که گاز تزریقی نیتروژن باشد. گاز دودکش نیز به دلیل اینکه درصد زیادی از آن را نیتروژن تشکیل میدهد عملکرد بسیار خوبی دارد. گاز های هیدروکربنی و کربن دی اکسید نسبت به این دو گاز در فرازآوری با گاز ضعیفتر عمل کرده اند.
شکل ۵-۸ همچنین نشان دهنده تأثیر افزایش نرخ تزریق گازهای مختلف بر دبی تولیدی از چاه است. با افزایش نرخ تزریق گاز دبی تولید نفت از مخزن برای همه گازها افزایش یافته است. اگر چه نمودار برای گازهای متفاوت کاملا مشابه است اما شیب افزایش دبی تولید برای گازهای مختلف تفاوت دارد. برای همه گازها در نرخ های کم تزریق گاز، نمودار شیب زیادی دارد اما با بیشتر شدن نرخ تزریق شیب نمودار کاهش مییابد. در نرخ های کم تزریق گاز ماند مایع در لوله مغزی زیاد است. در این حالت با افزایش نرخ تزریق گاز، گاز مقدار ماند مایع و درنتیجه چگالی مخلوط سیالات را به صورت محسوسی کاهش میدهد. به این ترتیب افت فشار نیز به صورت محسوسی افزایش پیدا می کند. در نتیجه شیب افزایش دبی تولید به دلیل افزایش نرخ تزریق گاز در این حالت زیاد است. از طرفی در نرخ های بیشتر تزریق گاز ماند مایع در لوله کم است و با افزایش تزریق گاز ماند مایع و در نتیجه چگالی مخلوط سیالات تغییر محسوسی نمیکند. به این ترتیب در این حالت دبی تولید با افزایش نرخ تزریق گاز به با شیب کمتری افزایش مییابد.
۵-۲-۲-۱-۱- تأثیر تزریق گازهای مختلف بر تغییر رفتار فازی سیال درون چاه
به منظور تحلیل نتایج به دست آمده در قسمت ۵-۲-۱، تغییرات رفتار فازی سیال چاه بر اثر تزریق گاز به درون لوله مغزی مورد مطالعه قرار گرفت. با فرض پایدار بودن سیستم چاه، در صورتی که هیچ گازی به درون چاه تزریق نشود ترکیب سیال جاری در طول چاه تغییر نمیکند. این در حالی است که با تزریق گاز به درون چاه در عملیات فراز آوری، گاز با سیال درون چاه مخلوط می شود و ترکیب سیال جاری را از نقطه تزریق تا سطح زمین تغییر میدهد. بررسی رفتار فازی این سیال جدید به درک درست تر دلیل تأثیر داشتن نوع گاز تزریقی در عملیات فرازآوری کمک می کند. از ته چاه تا نقطه تزریق ترکیب سیال چاه همان ترکیب سیال مخزن است. در شکل زیر نمودار فازی این ترکیب که در جدول ۴-۱ قابل مشاهده است با بهره گرفتن از نرم افزار PVTi رسم شده است.
شکل ۵- : نمودار فازی سیال مخزن
به این ترتیب نمودار فازی سیال جاری در چاه، از مخزن تا نقطه تزریق گاز به این شکل است. در نقطه تزریق گاز به دلیل متفاوت بودن گازهای تزریقی، ترکیب نفت برای هر گاز شکل متفاوتی به خود میکیرد. برای مشخص شدن دلیل تفاوت عملکرد گازهای مختلف نمودار فازی سیال درون چاه برای حالتی که دو گاز نیتروژن و متان با دبی ۱۰۰۰۰۰ فوت مکعب استاندارد در روز در دمای ۴۵۰ کلوین به چاه تزریق شوند با یکدیگر مقایسه شد. نمودار فازی برای این دو سیال به شکل زیر است.
B
A
شکل ۵- : نمودار فازی مخلوط سیال مخزن و گاز تزریقی متان
B
A