۰۱/۷
۶۶/۴
۳۲/۴
۳۹/۷
منبع: سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ شهرستان بناب مرکز آمار ایران
در آبان ماه ۱۳۹۰، از جمعیت شاغل ۱۰ ساله و بیش تر شهرستان، (۳۲/۸۴) درصد در بخش خصوصی (۵۱/۱۳) درصد در بخش عمومی فعالیت میکردند. این نسبتها برای شهر بناب به ترتیب (۵۹/۷۸) و (۹۳/۱۸) درصد درصد بوده است.
۳-۱۱-۲- اشتغال
مطابق سرشماری سال ۱۳۹۰ مرکز آمار ایران در شهر بناب (۸.۰۹) درصد در بخش کشاورزی ، (۳۳.۱۷) درصد در بخش صنعت و (۵۴.۰۸) درصد در بخش خدمات به کار اشتغال داشته اند و برابر همین سرشماری (۷۸.۵۹) درصد در بخش خصوصی و (۱۸.۹۳) درصد در بخش عمومی فعالیت میکردند.
نمودار۳-۵: توزیع نسبی برآورد شاغلان ۱۰ ساله و بیشتر شهرستان برحسب بخش های فعالیت
منبع: سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ شهرستان بناب مرکز آمار ایران.
نمودار ۳- ۶: توزیع نسبی برآورد شاغلان ۱۰ ساله و بیشتر نقاط شهری برحسب بخشهای فعالیت
منبع: سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ شهرستان بناب مرکز آمار ایران.
۳-۱۱-۳- صنعت شهر بناب
در دو دهه گذشته این شهر گامهای بلندی را در جهت صنعتی شدن برداشته است و البته بیشترین میزان صنایع مستقر در این شهر صنایع مادر مانند تولید فولاد و ذوب آهن و نیز تولید کننده مواد غذایی و آشامیدنی هستند و وجود یک شهرک صنعتی ساخته شده و یک ناحیه صنعتی در حال ساخت و تصویب یک شهرک صنعتی بزرگ دیگر در این شهر نشان از صنعتی شدن این شهر دارد و وجود تأسیسات نیروگاهی و فولادی و غیره صنعتی شدن بیش از پیش این شهر را سبب می شود.
۳- ۱۱-۴- معادن شهر بناب
طبق مطالعات انجام شده در شهر، سه معدن فعال از قبیل سنگ لاشه، سیلیس شن و ماسه و یک معدن غیر فعال وجود دارد میزان تولیدات اسمی سالانه گروه معدنی غیر فلزی ۳۶۵۰۰ تن که ۷% تولیدات معدنی کل استان را به خود اختصاص داده و ذخایر قطعی معادن شهرستان بناب ۱۷۰۰۰۰ هزار تن تخمین زده شده است. سهم معادن فعال بناب نسبت به استان معادل ۲% میباشد.
۳-۱۲- جمعبندی
یکی از مهمترین بخشهای یک تحقیق علمی بخش مواد و روشهای مورد استفاده میباشد. در این فصل از روشهای بهکار گرفته شده برای تجزیه و تحلیل دادهها بحث شد. مواد و روشهای این تحقیق بر اساس فرضیات مطرح شده توضیح داده شده اند. در این فصل ابتدا به روش شناسی تحقیق (روشهای گرد آوردی اطلاعات) پرداخته شده است. سپس با معرفی متغیرها و شاخصهای مورد مطالعه به روشهای مورد استفاده برای ارزیابی میزان تحققپذیری مولفههای شهر خلّاق برای ۱۳ محله شهر بناب پرداخته خواهد شد. این روشها عبارتند از مدل تاپسیس جهت ارزیابی میزان خلّاقیت و در نهایت میزان برخورداری همچنین برای ارتباط بین متغیرها، آزمونهای آمار استنباطی مانند ضریب رگرسیون چندمتغیره پرداخته خواهد شد. در قسمت آخر به تشریح روشهای انتخاب شده برای تجزیه و تحلیل این پژوهش که مدل تصمیم گیری چند شاخصه (تاپسیس) میباشد و در گام آخر به توضیح رگرسیون و مهمترین متغیرهای آن(رگرسیون ساده، و چند متغیره) که مرتبط با موضوع این تحقیق هستند پرداخته شد.
همچنین در این فصل به طور مختصر خصایص و ویژگیهای طبیعی(ژئومورفولوژیکی، اقلیم، سیستم رودخانهای، زمین شناسی، لیتولوژی) و جغرافیایی مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین با ویژگیهای جمعیتی، اجتماعی ،اقتصادی و … شهر مورد مطالعه آشنا شدیم و سعی بر آن داشتیم تا محدوده شهرستان و شهر مورد مطالعه را بهتر بشناسیم. در فصل بعدی به ارزیابی میزان تحققپذیری مولفههای شهر خلّاق در محلات شهر بناب پرداخته خواهد شد. شاخص های فصل بعد اغلب از متغیرها و دادههای مرکز آمار ایران (سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰) اخذ گردیده است.
فصل چهارم
(ارزیابی میزان تحققپذیری
مولفههای شهر خلّاق)
۴-۱- مقدمه
شهرها یک شبه ساخته نشدهاند و هم شکل و هم قواره نیستند. توسعه شهری پدیدهای پویا، رشد یابنده، تدریجی و تکاملی است. از این رو شهرها در روند رشد و توسعه خود با توجه به مقتضیات زمانی خود شکل می بایند. در عصری که در حال حاضر در آن قرار داریم «اطلاعات» کالای قرن نوظهور و «خلاقیت» یه عنوان بستر «توسعه» محسوب می گردند. از سوی دیگر توسعه فناوریهای نوین و افزایش فرصتهای بیشمار تغییرات، ذکاوت و استعدادهای انسانی، امیال و انگیزشها، ابتکارات و خلّاقیتها را تا حد زیادی جایگزین منابع موجود نموده و به عنوان مزیتهای نسبی، از عوامل اصلی در رقابتهای جهانی محسوب می شود. با این وصف خلّاقیت در دنیای به سرعت در حال تغییر امری ضروری است. خلّاقیت تسهیل کننده شیوه های جدید تفکر و اندیشیدن و حل مسائل است.
فلسفه شهر خلّاق آن است که: «در هر شهری ظرفیتى بسیار بیشتر از آنچه ما در وهله اول تصور مىکنیم، وجود دارد» اگر بتوانیم شرایطى فراهم کنیم که مردم بتوانند براساس تخیلات بلند پروازانه فکر، برنامهریزى و عمل کنند و فرصتهاى توسعه به طور مداوم تکامل یابد، مىتوانیم به تحقق شهر خلّاق نزدیکتر شویم. این فرصتها مىتوانند دربرگیرنده اقدامهایى براى تولید ثروت و افزایش بازده اقتصادى، ارتقاى زیباییهاى بصرى در محیط شهرى یا حل مسایل اجتماعى (از جمله بىمسکنى و بدمسکنى) باشند. در این فصل با بهره گرفتن از روش تصمیم گیری چند معیاره تاپسیس[۳۰] به ارزیابی میزان تحققپذیری مولفههای شهر خلّاق در محلات شهر بناب در راستای افزایش زیستپذیری محلات شهر و حرکت به سوی ایجاد محلات خلّاق می کند.
۴-۲- روش شناسی تحقیق
تحقیق حاضر با توجه به اهداف تحقیق و مؤلفه های مورد بررسی، از نظر ماهیت از نوع تحقیقات کاربردی، و از لحاظ روش تحقیق از نوع روشهای توصیفی- تحلیلی است. گردآوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه و مشاهدات میدانی(پرسشنامه) صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش کلیه محلات(۱۳ محله) شهر بناب انتخاب شده گردید و با بهره گرفتن از روش نمونه گیری سیستماتیک و در نهایت با حجم نمونه ۳۸۴ نفر بدست آمد. روایی پرسشنامه از طریق اخذ نظر اساتید محترم و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ برابر ۷۸% محاسبه گردیده است. در تجزیه و تحلیل داده ها جهت ارزیابی میزان خلّاقیت و در نهایت میزان برخورداری، از مدل تاپسیس استفاده شده است. همچنین برای ارتباط بین متغیرها،آزمونهای آمار استنباطی مانند ضریب رگرسیون چندمتغیره استفاده گردید.
حجم نمونه جامعه آماری بدست آمده(۳۸۴ نفر) به دلیل موارد احتمالی که ممکن بود ریزش یابد و از این تعداد کل پرسشنامه به دلیل پرت نمونهها حذف گردد بعلاوه ۲۶ شد و به عدد ۴۱۰ رسید و این بدان معناست که ۴۱۰ پرسشنامه تکمیل و پس از بررسیهایی مقدماتی پرسشنامه ها، قبل از ورد اطلاعات ۱۷ پرسشنامه به دلیل اطلاعات ناقص حذف شد و حجم نمونه به ۳۹۳ رسید که حجم نمونه جامعه آماری بدست آمده فوق(۳۸۴) را به راحتی تحت پوشش قرار میداد[۳۱].
زمان نظرسنجی نیز برای اینکه تنشهای ناشی از ورود کارگران غیربومی از استانهای همجوار تاثیر منفی نگذارد فصل پائیز انتخاب شده است و همچنین در این فصل همه اقشار جامعه از جمله فرهنگیان، محصلین، شاغلان و … در شهر اقامت ثابت دارند و این گروه ها نقش اصلی در تعیین مولفههای شهر خلّاق در سطح محلات شهر بناب دارند ۲۸/۷/۱۳۹۳ الی ۲۸/۸/۱۳۹۳ انتخاب گردید. مکان آمارگیری نیز تک تک محلات سطح شهر بناب(۱۳ محله) انتخاب شدند به طوری که ابتدا بر روی نقشه عمومی شهر، محلات و حدوده و آدرس دقیق هر کدام مشخص گردید. سهم هر محله از پرسشنامه به ترتیب ۷ محله با ۳۰ عدد و ۶ محله با ۲۹ عدد بود که شروع تکمیل پرسشنامه ها در هر محله از مرکز آن بود و مابقی نیز در ابتدا و اتنهای محلات پخش و تکمیل گردید.
روایی پرسشنامه ها از طریق اخذ نظر اساتید محترم صورت گرفته و در نهایت پس از طبقه بندی موضوعات، حجم سوالها به حدود ۵۲-۵۳ عدد رسد. برای تعیین پایایی پرسشنامه ها نیز، ابتدا ۱۴ نمونه از پرسشنامه های تهیه شده در بین گروه های سنی، سوادی و جنسیتی مختلف مورد آزمون مقدماتی قرار گرفت، و ضریب آلفای کرونباخ آن از طریق نرم افزار Spss برابر با ۷۸% محاسبه گردیده است. در گام آخر پرسشنامه ها شمارهگذاری گردیده و پرسشگری بوسیله ۲ اپراتور هریک در قسمتی از سطح شهر آغاز گردید.
پس از گردآوری و کنترل پرسشنامه ها و حذف پرسشنامه های ناقص، با بهره گرفتن از نرم افزار [۳۲]Spss ورژن ۱۷، بانک اطلاعاتی مورد نیاز تشکیل و سپس داده ها مورد پردازش قرار گرفته و با بهره گرفتن از تکنیکهای آماری مورد نیاز خروجیهای استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد.
با بهره گرفتن از جداول و نمودارهای یک بعدی وضعیت توصیف فراوانی صفت یا متغیر مورد مطالعه در میان پاسخگویان به نمایش گذاشته می شود. این جداول معمولا توزیع صفت را به دو صورت فراوانی و درصد بیان نموده و در مواردی هم که پاسخگویان از دادن جواب خودداری کرده، توزیع نسبی را به صورت معتبر که بدون در نظر گرفتن پاسخهای جواب محاسبه می شود نشان میدهد.
در ابتدای تحقیق فرضیههایی ارائه گردیده که در نظرسنجی از مردم سعی شد تا در متن پرسشنامه در حد امکان مورد سنجش قرار گیرد، در این مرحله با تعریف شاخص های جدید در رابطه با فرضیات پژوهش آمار مورد نیاز برای رد یا تائید فرضیات با بهره گرفتن از مدل تصمیم گیری چند معیاره تاپسیس استفاده گردید، و همچنین برای ارتباط بین متغیرها، آزمونهای آمار استنباطی مانند ضریب رگرسیون چندمتغیره مورد سنجش قرار گرفت.
۴-۳- یافتههای توصیفی پژوهش
۴-۳-۱- جنس
در زمینه جنسیت طبق نمودار ارائه شده از مجموع ۳۸۴ نفر پاسخگویان، به ترتیب ۶۸.۵درصد پاسخ دهندگان را مرد و ۳۱.۵ درصد را زنان تشکیل می دهند. (نمودار ۵-۱).
نمودار ۴-۱: فراوانی و درصد جنسیت پاسخ دهندگان
منبع: یافتههای پژوهش
۴-۳-۲- سن
دامنه سنی پرسش شوندگان در این پژوهش با توجه به تحلیلهایی که مدنظر بوده و به شکل متغیر جدیدی تعریف شد که در آن با ۵ گروه سنی انتخاب گردید. برهمین اساس برطبق نمودار(۵-۲) ملاحضه می شود که از مجموع ۳۸۴ نفر پاسخگویان، بیشترین درصد پاسخ دهندگان در گروه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال قرار دارند و کمترین آن مربوط به گروه سنی بالای ۵۰ سال میباشد(نمودار ۵-۲).
نمودار۴-۲: فراوانی و درصد سن پاسخ دهندگان
منبع: یافتههای پژوهش
۴-۳-۳- وضعیت تحصیلات
سطح تحصیلات پاسخگویان به ۶ گروه تحصیلی تقسیم بندی شد. و براساس نمودار(۵-۳) بیشترین میزان از مجموع ۳۸۴ نفر پاسخگویان، ۱۶۶ نفر(۴۳.۲ درصد) از پاسخگویان دارای مدرک تحصیلی لیسانس و کمترین میزان مربوط به گروه بیسوادن با ۷ نفر(۱.۵) درصد میباشد.
نمودار ۴-۳: فراوانی و درصد تحصیلات پاسخ دهندگان
منبع: یافتههای پژوهش
۴-۳-۴- وضعیت شغلی
۴-۳-۴-۱- افراد شاغل
افراد بر حسب وضعیت شغلی در ابتدا به دو گروه کلی شاغل و غیرشاغل تقسیم بندی شدند:
نمودار ۴-۴: توزیع فراوانی شاغلان به درصد
منبع:یافتههای پژوهش