بازدید از موزه ها و خانه های قدیمی؛
کارگاههای هنری، گالری ها و هنرکده ها؛
مسیرهای فرهنگی، فعالیت های فرهنگی سنتی، غذاهای محلی، مانند مسیر جاده ابریشم؛
فعالیت های مربوط به سلامتی جسمی:
آموزش تناسب اندام؛
چشمه های آب معدنی، تفرجگاه ها و لجن درمانی؛
فعالیت های آرام بخش، مانند استراحت در محیطی آرام؛
تمدد اعصاب در محیط آرام روستایی.
فعالیت های پژوهشی:
مطالعه طبیعت در محیطی آرام و طبیعی، مانند شناسایی گل ها و گیاهان، تماشای پرندگان و عکاسی؛
مطالعات علمی درباره جوامع محلی مانند زبان شناسی، فرهنگ عامه و غیره؛
رخدادهای ویژه:
مانند برگزاری جشنواره ها و فستیوال های فرهنگی؛
فستیوال های ورزشی روستایی؛
نمایشگاه محصولات کشاورزی و صنعتی؛
فعالیت های تجاری:
خرید صنایع دستی، محصولات محلی و غیره؛
همایش هایی در مقیاس کوچک، کنفرانس ها و گردهمایی های گردشگری؛
با توجه به مطالب مورد اشاره درباره فعالیت های گردشگری می توان به تناسب موقعیت، اقلیم منطقه و فضاهای قابل دسترس و با توجه به ظرفیت های روستا نسبت به عملیاتی نمودن این فعالیت ها در راستای متنوع نمودن محصول گردشگری اقدامات لازم و اصولی صورت گیرد. روستای آهو با توجه به قابلیت های ویژه طبیعی و فرهنگی دارای توانمندی های خوبی جهت ارائه و متنوع نمودن محصولات و فعالیت های گردشگری است و مهمترین فعالیت های قابل انجام شامل پیاده روی، چادرزنی، عکس و فیلمبرداری، خرید، کوه نوردی، دوچرخه سواری و اسب سواری و …. است. توسعه روستایی بر مبنای گردشگری باید فعالیت های متنوعی را برای گردشگران لحاظ کند تا بتواند به عنوان مقصدی جذاب مزایا و منافع حاصل از این توسعه را عاید جامعه محلی کند، بنابراین تنوع محصولات روستایی با احیاء بسیاری از آداب و رسوم، صنایع دستی، غذاهای محلی، رونق کشاورزی و باغ داری و … همراه است. از مواردی که می توان در روستای آهو به آن اشاره نمود باغ تیمسار نخعی در ورودی روستای آهو با چشم انداز زیبا و قنات های متعدد است که امروزه به صورت باغ ویرانی درآمده است. با توجه به اینکه یک دانگ و نیم از این باغ وقف عموم است می توان با جلب رضایت مالک فعلی ضمن احیاء دوباره باغ بسیاری از فعالیت های مورد اشاره در بالا را اجرایی نمود. گردش روستایی و عبور از کوچه باغ ها به سمت امامزاده عبدالله و بازدید از باغ های خرم روستا و تعامل با روستاییان و فراهم نمودن فرصت هایی برای چیدن میوه از این باغ ها برای گردشگران از جذابیت های روستای آهو است که می تواند سبب رونق باغ داری و کسب درآمد برای مردم باشد.
۳-۵-۵-۲- مسیرهای جذاب گردشگری مانند ایل راه ها
یکی از زمینه هایی که بسیاری از جنبه های میراث طبیعی و فرهنگی را شامل می شود توسعه مسیرها و کریدورهای منطقه ای گردشگری است ( رضوانی، ۱۳۸۷، ص ۲۲۱). مسیرهای جذاب گردشگری با قابلیت های طبیعی و فرهنگی مقصدها در راستای توسعه گردشگری، تنوع محصول و هدایت گردشگران به محورها از جمله توان های گردشگری مناطق در راستای جذب گردشگر می تواند باشد. این مسیرها به لحاظ فرهنگی می توانند یادآور تحرکات مردم و جابجایی آنها به ییلاق و قشلاق، مسیر حرکت کاروان ها در گذشته و لشکرکشی های تاریخی باشدو با در نظر گرفتن توسعه گردشگری در راستای زنده کردن گوشه ای از تاریخ، می توان به هویت بخشی مسیرهای تاریخی کمک نمود و از سویی دیگر زنده بودن جاذبه را در فصل کوچ نشینی عشایر تجربه کرد.
مسیرهای طبیعی با قابلیت های طبیعت گردی مانند کوچه باغ های روستایی، مسیرهای جنگلی، مسیرهای منتهی به دامنه ها و تپه ها، غارها، پناهگاه ها و زیست گاه های حیات وحش و مناطق حفاظت شده، سرچشمه ها، در امتداد رودخانه ها، آبشارها و … از جمله جاذبه های طبیعی هستند که می توان با توجه به ویژگی ها و خصوصیات آنها، مسیرهایی را در راستای توسعه گردشگری مقصد تعریف و زمینه مهیا نمودن کریدورها و محورهای طبیعی را بوجود آورد.
مسیرهای جذاب گردشگری روستای آهو شامل مسیرهای داخلی روستا و کوچه باغ هاست که می توان گردشگران را به آن مسیرها جهت قدم زدن هدایت نمود. مسیر دیگر روستا کمربندی است. روستای آهو در مسیر ایل راه ها قرار نداشته و در بیرون از روستا دارای محورهای خاصی جهت رسیدن به جاذبه هایی در خارج از روستا نمی باشد. تمام جاذبه ها و مسیرهای جذاب گردشگری در داخل روستای آهو واقع شده اند.
۳-۵-۵-۳- بناهای تاریخی (کاخها و عمارتها ـ قلعهها و برجها، میادین قدیمی، بازارها و سایر بناهای تاریخی)
اماکن تاریخی و باستانی
آشنایی با میراث بشری، جست و جو درباره شرح احوال اقوام گوناگون، تاریخ و تمدن بشری و آگاهی از چگونگی معیشت آنان همواره مورد علاقه انسان ها بوده و بشر سعی کرده که به نوعی به این اطلاعات دسترسی داشته باشد. کسب این اطلاعات از طریق مطالعه، کنجکاوی، بازدید آثار ساخته شده دست بشری و مشاهده محل زندگی آنان امکان پذیر است و از این رو، جهت ارضای حس کنجکاوی در این امر، رنج سفرهای طولانی را بر خود هموار کرده است. اماکن تاریخی و باستانی موضوع مورد علاقه گردشگران با علایق خاص مانند باستان شناسی، مورخان، محققان، دانشجویان و معماران هستند برگزاری تورهای علمی، تحقیقی، باستان شناسی و تاریخی برای علاقه مندان به صورت فردی و گروهی یکی از شیوه های توسعه این نوع گردشگری است. جاذبه های باستانی و تاریخی در روستاها به وفور یافت می باشد، چرا که قدیمی ترین محل زندگی انسان ها، روستاها بوده و نخستین آثار ساخته شده به دست انسان اغلب در روستاها پیدا شده است. برخی دیگر از روستاها نیز به دلیل بافت سنتی و تاریخی منحصربه فردشان، اهمیت فوق العاده ای دارند. ( قادری، ۱۳۸۳ ، صص ۱۱۰ – ۱۰۹ ).
آهو از جمله روستاهای با پیشینه تاریخی است، مسجد، قلعه و خانه های قدیمی روستا نشان از قدمت روستا دارد. قلعه های میرزا رضا و قلعه مستوفی با معماری سنتی و بومی روستا هنوز قابلیت سکونت داشته و روستاییان در آن ساکن هستند، قلعه هایی با برج و بارو که خود، جاذبه ای منحصربفرد برای اقامت گردشگران می تواند باشد. قلعه های بیرون از روستا شامل قلعه راه چان در ۲ کیلومتری و قلعه هزارخانی در ۴ کیلومتری روستا است. قنات های روستای آهو نیز از جاذبه های فرهنگی محسوب می شوند و به ثبت هم رسیده اند شامل قنات سراب پایین، قنات باغات و قنات گلدر.
خانه ویلایی وزیر شاهنده نیز از خانه های قدیمی روستا است که می توان با تغییر کاربری به عنوان اقامتگاه گردشگران از آن بهره برد. توجه به معماری قلعه های قدیمی و حفظ و صیانت از این آثار در راستای توسعه گردشگری روستای آهو باید در اولویت برنامه ها باشد. مجموعه قلعه ها، کوچه باغ ها و قنات ها در کنار هم پکیج کاملی از جاذبه های تاریخی و فرهنگی آهو است که باید بیشتر مورد توجه قرار گرفته و زمینه های لازم برای استفاده پایدار از این منابع در راستای توسعه گردشگری روستا مهیا شود.
شکل شماره ۵ = خانه ویلایی وزیر شاهنده در روستای آهو
منبع : (مشاهدات میدانی ، نگارنده )
۳-۵-۵-۴- اماکن مذهبی و زیارت گاهی (مساجد قدیمی، مقابر و امام زادهها، گورستانهای تاریخی و سایر آثار زیارتی)
- اماکن مذهبی و زیارت گاه های مقدس
امروزه سفرهای زیارتی به صورت گروهی یا انفرادی در سراسر جهان اهمیت ویژه ای یافته است. تورهای مذهبی برای بازدید اماکن مقدس روز به روز در حال افزایش است. گاهی با وجود یک مقبره مقدس یا یک امامزاده در روستایی، خیل گردشگران به آن منطقه روانه می شوند. آژانس های مختلف گردشگری با برگزاری تورهای زیارتی به این مناطق می توانند در توسعه این نوع گردشگری مؤثر باشند.
در بدو ورود به روستای آهو گنبد امامزاده بی بی شهربانو توجه را به سوی خود جلب می کند، گورستان روستا نیز در کنار امامزاده شکل گرفته است. مردم روستای آهو و مناطق همجوار برای زیارت به این محل می آیند، اهمیت امامزاده بی بی شهربانو به مسجدی با سبک و معماری قدیمی است که بدان متصل و ورودی امامزاده است. این مسجد از جمله آثار تاریخی روستا محسوب می شود که سازمان میراث فرهنگی از تخریب آن توسط اهالی روستا برای بازسازی و ساخت مسجدی با معماری نوین ممانعت به عمل آورده است. امامزاده عبدالله نیز در بیرون از روستا و بعداز طی طریق از میان باغ های روستا قرار گرفته که با وسیله نقلیه نیز می توان به آنجا دست یافت.
شکل شماره ۷ - گنبد امامزاده بی بی شهربانو
منبع : نگارنده
شکل شماره ۸ - نمای بیرونی امامزاده عبدالله
منبع : نگارنده
شکل شماره ۹ = بی بی شهربانو و امامزاده عبدالله
منبع : نگارنده
شکل شماره ۱۰= نمای داخلی امامزاده عبدالله و گردشگران در حال زیارت
منبع : نگارنده
جدول شماره ۴۴ - پروفایل جاذبه ها و منابع گردشگری روستای آهو بخش آشتیان استان مرکزی
ردیف | نام جاذبه | گونه | ویژگیهای شاخص وجاذب | محل استقرار | نوع فعالیت | حیطه عملکرد |