۴- مستندات و مدارک
۵–پرسشنامه
۶- مطالعات نظری و کتابخانه ای
در این تحقیق ابتدا کلیه اطلاعات تئوریک برای تامین مباحث بخش اول و دوم از طریق مراجعه به کتابخانه دانشگاه ها و سازمان های مرتبط و از طریق سایت های علمی و ترجمه آنها انجام می گیرد . سپس اطلاعات به دست آمده از طریق فیش برداری طبقه بندی شده و پس از تکمیل این اطلاعات مراحل تدوین این دو فصل بر اساس استاندارد مصوب دانشگاه آغاز می شود . در پایان این دو فصل با کمک کارشناس آماری پرسشنامه مورد نظر تهیه و پس از تصویب آن توسط استاد راهنما و مشاور در میان نمونه مورد نظر توزیع گردید . پس از جمع آوری پرسشنامه ها مورد تحلیل آماری قرار گرفته و در نهایت این اطلاعات آماری جمع بندی ونتیجه گیری می شود .
۳-۵-۱- مقیاس و طیف ابزار اندازهگیری تحقیق
سؤالات مربوط به متغیرهای مورد مطالعه این پرسشنامه بر اساس گزینه های پاسخ بسته و با مقیاس ۵ گزینهای لیکرت طرح گردیده که در نهایت محقق هرکدام از سؤالات را با مقیاس خیلی کم، کم، متوسط، زیاد، خیلی زیاد بررسی نموده است. برای دستیابی به اندازههای متغیرهای مورد مطالعه و با توجه به اینکه مقادیر هریک از متغیرها از سؤالات و متغیرهای متعدد بدست آمده است، از میانگین مقادیر سؤالات هر یک از متغیرها به عنوان نماینده و میانگین آن متغیر استفاده شده است.
۳-۶-تعاریف مفهومی متغیرها
موضوعات تحقیق دارای مفاهیمی مجرد و ذهنی هستند . برای اینکه عملا تحقیق را انجام دهیم ، مفاهیم باید به متغیر تبدیل شوند که بتوانیم مقدار و درجات آنها را تعیین کنیم .
همچنین باید بین متغیرهای وابسته و مستقل تفاوت قائل شد . این تحقیق با عنایت به فرضیه ها متغیر های مستقل و متغیرهای وابسته ای را دارا می باشد که هر کدام متناظر با یکی از فرضیه ها هستند .
متغیر مستقل
متغیر مستقل ، متغیری هستند که تاثیر آن ها بر روی متغیر وابسته تحقیق مورد بررسی قرار می گیرند ( سارو خانی ، ۱۳۷۸: ۷۳ ) .
متغیرهای مستقل در این تحقیق عبارتند از : استقلال مالی، قدرت طلبی ، مسئولیت اجتماعی ،منزلت اجتماعی ، وضعیت تاهل و سن می باشد .
ممتغیر وابسته
متغیر وابسته به متغیری گفته می شود که تغییرات آن ها معلول تغییرات متغیر های دیگر می باشد(همان ماخذ ، ۷۴ ) . متغیر وابسته در این تحقیق مشارکت اقتصادی می باشد .
۳-۶-۱-تعریف مفهومی و عملیاتی متغیرها
از آنجایی که بسیاری از واژه ها و اصطلات معانی گوناگونی دارد، محقق در کاربرد آنها در تحقیق خود ناگزیر به تعریف آنهاست زیرا ممکن است که برخی موارد واژه یا اصطلاح مفهومی را به خواننده عرضه کند که اصولا مورد توجه محقق نباشد یا احتمالا واژه یا اصطلاح ویژه ای برای خواننده ، بیگانه و نامعلوم باشد . بنابراین محقق موظف است که این واژه ها را تعریف نماید .
منزلت اجتماعی
تعریف مفهومی : منزلت اجتماعی یک ارزیابی است که برپایه های معیارهای ارزش اجتماعی معتبر در جامعه از موقعیت یک شخص در ذهن دیگران به عمل می آید و موقعیت یک شخص را نسبت به اشخاص دیگر ( در فضای اجتماعی ) نشان می دهد (خواجه نوری،۳۴:۱۳۸۶).
تعریف عملیاتی :از آنجا که این مفهوم بسیار گسترده می باشد ، برای عملیاتی کردن این متغیر وجهت سنجش میزان منزلت اجتماعی از مقیاسی محقق ساخته متشکل از۵ گویه در فرم مقیاس لیکرت استفاده شده است .گویه های این مقیاس عبارتند: ذهنیتی که دیگران از زنان شاغل دارند دربهبود مشارکت اقتصادی تاثیرگذار است .دارا بودن زنان از منزلت در شبکه ارتباطات اجتماعی در بهبودمشارکت اقتصادی موثر است .موقعیت اجتماعی که زنان شاغل دارند منجربه ایجاد مشارکت درزمینه های اقتصادی می گردد.داشتن منزلت اجتماعی از نظر حقوق ومزایا در بهبودمشارکت اقتصادی اثر دارد . ارتقای جایگاه تعلیم وتربیت بر روی روند مشارکت اقتصادی تاثیربسزایی دارد.
گویه ها برحسب شقوق پاسخ ارزش گذاری شد و برای هر فرد آماری رتبه بندی گردیده وپس از محاسبه نمرات افراد،نمرات محاسبه شده در سه طبقه بالا(زیاد )متوسط و پایین (کم)بصورت رتبه بندی شده ارائه گردیده است .
مسئولیت اجتماعی
تعریف مفهومی : مجموعه وظایف و تعهداتی است که شخص بایستی در جهت حفظ و مراقبت و کمک به جامعه ای که در آن فعالیت می کند ، انجام دهد (شادی طلب ، ۱۳۸۱: ۱۹۳) .
تعریف عملیاتی : از آنجا که این مفهوم بسیار گسترده می باشد ، برای عملیاتی کردن این متغیر وجهت سنجش میزان مسئولیت اجتماعی از مقیاسی محقق ساخته متشکل از ۵ گویه در فرم مقیاس لیکرت استفاده شده است .گویه های این مقیاس عبارتند: داشتن صلاحیت و شایستگی و توانایی شغلی زنان در زمینه مشارکت اقتصادی نقش بسزایی دارد . توانایی احراز فرصت های شغلی زنان درمشارکت اقتصادی تاثیربسزایی دارد. موقعیت بازار کار زنان در مشارکت اقتصادی بسیار مهم است .میزان مشارکت و مهارت اجتماعی زنان درجهت مشارکت اقتصادی موثر است . میزان نیاز اجتماعی به زنان شاغل منجربه ایجادمشارکت درزمینه های اقتصادی می گردد.
گویه ها برحسب شقوق پاسخ ارزش گذاری شد و برای هر فرد آماری رتبه بندی گردیده وپس از محاسبه نمرات افراد،نمرات محاسبه شده در سه طبقه بالا(زیاد )متوسط و پایین (کم)بصورت رتبه بندی شده ارائه گردیده است .
استقلال مالی
تعریف مفهومی : تعریف استقلال مالی زن این است که خودش به کسب مال اقدام کند و یا از طرق دیگر از سرمایه بهره مند شود، به گونه ای که هر زمان اراده کرد، بتواند بدون وابستگی به همسر امرار معاش کند (مرکز مشارکت زنان وخانواده،۲۹:۱۳۸۴) .
تعریف عملیاتی : استقلال مالی یک سیستم تامین مالی شخصی است و از آنجا که این مفهوم بسیار گسترده می باشد ، برای عملیاتی کردن این متغیر وجهت سنجش میزان استقلال مالی از مقیاسی محقق ساخته متشکل از ۵ گویه در فرم مقیاس لیکرت استفاده شده است .گویه های این مقیاس عبارتند :زنان شاغل دارای استقلال هویتی و اعتماد به نفس در مسائل مالی تمایل به مشارکت اقتصادی دارند .دارا بودن حق مالکیت اموال برای زنان شاغل در مشارکت اقتصادی موثر است .برخورداری از حق تصمیم گیری در مسائل مالی در زنان شاغل برای جلب مشارکت اقتصادی بسیار اهمیت دارد دسترسی به منابع مادی خانواده برای زنان شاغل موجب مشارکت در تصمیم گیری می شود .دارا بودن درآمد بیشتر زنان شاغل در مشارکت اقتصادی موثر است.گویه ها برحسب شقوق پاسخ ارزش گذاری شد و برای هر فرد آماری رتبه بندی گردیده وپس از محاسبه نمرات افراد،نمرات محاسبه شده در سه طبقه بالا(زیاد )متوسط و پایین (کم)بصورت رتبه بندی شده ارائه گردیده است .
قدرت طلبی
تعریف مفهومی : قدرت به معنای پدید آوردن آثار مطلوب است.اگر یکی از دو فردی که دارای خواستهای مشابهاند بر همه خواست آن دیگری غلبه کند پس قدرت بیشتری از او دارد. (کالینز[۶۴] ، ۲۳۰:۱۹۷۵)
تعریف عملیاتی :داشتن توان و اقتدار وپایگاه زن برای تسلط بر جنس مقابل است که کنترل نظام خانواده یعنی کنترل منابع اقتصادی و ایدئولوژیک را به نفع خود بهره برداری کند. از آنجا که این مفهوم بسیار گسترده می باشد ، برای عملیاتی کردن این متغیر وجهت سنجش میزان قدرت طلبی از مقیاسی محقق ساخته متشکل از ۵ گویه در فرم مقیاس لیکرت استفاده شده است .گویه های این مقیاس عبارتند: پایین بودن درآمد شوهر موجب مشارکت اقتصادی می گردد . اقتدار زن در خانواده موجب مشارکت اقتصادی می گردد .مشارکت مرد در کار منزل موجب جلب مشارکت اقتصادی زنان شاغل می گردد. اختلافات مالی زن و شوهر موجب مشارکت اقتصادی می گردد . برخورداری از قدرت تصمیم گیری زن شاغل در خانه منجربه ایجاد مشارکت درزمینه های اقتصادی می گردد .گویه ها برحسب شقوق پاسخ ارزش گذاری شد و برای هر فرد آماری رتبه بندی گردیده وپس از محاسبه نمرات افراد،نمرات محاسبه شده در سه طبقه بالا(زیاد )متوسط و پایین (کم)بصورت رتبه بندی شده ارائه گردیده است .
وضعیت تاهل
تعریف مفهومی:تجرد، شکلی از زندگی که در آن فرد همسر یا شریک جنسی دائمی ندارد و با شریک جنسی یا همسر خود زندگی نمی کند .تاهل، شکلی از زندگی که در آن فرد همسر یا شریک جنسی دائمی دارد و بصورت رسمی به شکل یک خانواده رسمی زندگی می کند (هاردی [۶۵]و همکاران،۴۵:۱۹۹۹) .
تعریف عملیاتی: در این تحقیق وضعیت تاهل به ۴ دسته تقسیم شده است که مجرد ، متاهل ، متاهل بافرزند ،متاهل بدون فرزند مورد پرسش قرار می گیرد . برای عملیاتی کردن این متغیر وجهت سنجش وضعیت تاهل از مقیاسی محقق ساخته متشکل از۵ گویه در فرم مقیاس لیکرت استفاده شده است .گویه های این مقیاس عبارتند: متاهل بودن زنان شاغل مشارکت اقتصادی را بیشتر می کند.مجرد بودن زنان شاغل مشارکت اقتصادی را بیشتر می کند.دارا بودن فرزند در زنان شاغل موجب کاهش مشارکت اقتصادی می شود .زنان متاهل شاغل بدون فرزند ، تمایلی به مشارکت اقتصادی ندارند .ازدواج زنان شاغل در سنین بالا منجر به مشارکت اقتصادی می گردد .گویه ها برحسب شقوق پاسخ ارزش گذاری شد و برای هر فرد آماری رتبه بندی گردیده وپس از محاسبه نمرات افراد،نمرات محاسبه شده در سه طبقه بالا(زیاد )متوسط و پایین (کم)بصورت رتبه بندی شده ارائه گردیده است .
میزان سن
تعریف مفهومی : سن یکى از ویژگىهاى اصلى ساخت و ترکیب جمعیت است و آن تعداد سالها و ماهها و روزهائى است که از عمر (روز تولد) یک فرد مىگذرد که فرد از زمان تولد تا حالا پشت سر گذاشته است ( علی پریور،۱۲۶:۱۳۸۹).
تعریف عملیاتی : برای عملیاتی کردن متغیر سن با تفکیک میان سن ، سن جوانی و سن میانسالی مورد پرسش قرار می گیرد . برای عملیاتی کردن این متغیر وجهت سنجش میزان سن از مقیاسی محقق ساخته متشکل از۵ گویه در فرم مقیاس لیکرت استفاده شده است .گویه های این مقیاس عبارتند :زنان شاغل در سنین جوانی مشارکت اقتصادی بیشتری دارند .زنان شاغل در سنین میانسالی مشارکت اقتصادی بیشتری دارند .دارا بودن تجربه شخصی در سن میانسالی زنان شاغل در مشارکت اقتصادی تاثیر بسزایی دارد .برخورداری ازتجربه کاری در سن میانسالی زنان شاغل در مشارکت اقتصادی تاثیر بسزایی دارد . تفاوت سنی زیاد بین زن ومرد در خانواده منجر به ایجاد مشارکت اقتصادی می شود . گویه ها برحسب شقوق پاسخ ارزش گذاری شد و برای هر فرد آماری رتبه بندی گردیده وپس از محاسبه نمرات افراد،نمرات محاسبه شده در سه طبقه بالا(زیاد )متوسط و پایین (کم)بصورت رتبه بندی شده ارائه گردیده است .
مشارکت اقتصادی
تعریف مفهومی : مشارکت اقتصادی به معنای حضور و همکاری آگاهانه در جهت تولید، پس انداز، سرمایه گذاری بیشتر و مطلوب تر، توزیع مناسب و عادلانه تر و مصرف بهینه از منابع طبیعی و کالاهای مورد نیاز زندگی و صرفه جویی در استفاده از منابع کمیاب زندگی است(کالینز،۴۵:۱۹۷۵)
تعریف عملیاتی :در این تحقیق برای عملیاتی کردن مفهوم مشارکت اقتصادی از میزان مشارکت زن در مسائل مالی خانواده استفاده شده است. از آنجا که این مفهوم بسیار گسترده می باشد ، برای عملیاتی کردن این متغیر وجهت سنجش مشارکت اقتصادی از مقیاسی محقق ساخته متشکل از ۵ گویه در فرم مقیاس لیکرت استفاده شده است .گویه های این مقیاس کلیه گویه های پرسشنامه را شامل می شود.گویه ها برحسب شقوق پاسخ ارزش گذاری شد و برای هر فرد آماری رتبه بندی گردیده وپس از محاسبه نمرات افراد،نمرات محاسبه شده در سه طبقه بالا(زیاد )متوسط و پایین (کم)بصورت رتبه بندی شده ارائه گردیده است.
۳-۷- روایی و پایایی ابزار سنجش
۳-۷-۱- روایی تحقیق
روایی به معنای صحیح و درست بودن است. اعتبار یا روایی بدین معنی است که ابزار اندازه گیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را میسنجد.برای اندازه گیری روایی پرسشنامه روشهای مختلفی وجود دارد. اهمیت روایی ازآن جهت است که اندازه گیری نامناسب وناکافی می تواند هر پژوهش علمی را بی ارزش و ناروا سازد. روش های انجام شده برای روایی تحقیق :