۹
سایر اختلالات تفکر
وابسته
کیفی اسمی
شامل حاشیه پردازی، از بین رفتن ارتباط کلام، تفکر غیر انتزاعی، افسانه سرایی، پرش افکار و …
معاینه
غیر مفرط یا مفرط
۱۰
اختلالات ادراکی
وابسته
کیفی اسمی
شامل توهم اولیه،ایلوژن و هالوسینیشین
معاینه
غیر مفرط یا مفرط
۱۱
اختلالات شناختی
وابسته
کیفی اسمی
شامل حافظه دور و نزدیک، توانایی تمرکز، قابلیتهای هوشی، تمرکز و توجه
معاینه
غیر مفرط یا مفرط
۱۲
اختلالات رفتاری
وابسته
کیفی اسمی
شامل سطح هوشیاری، وضعیت ظاهری، رفتار حرکتی و نگرش بیمار به محیط
معاینه
غیر مفرط یا مفرط
ب – نوع مطالعه:
این مطالعه بصورت توصیفی و از نوع بررسی مقطعی (cross sectional) میباشد.
ج – جمعیت مورد مطالعه:
جمعیت مورد مطالعه را کلیه مراجعه کنندگان به بخش معاینات روانپزشکی قانونی تهران از ابتدای اسفند ماه ۱۳۸۸ لغایت انتهای بهمن ماه ۱۳۸۹ تشکیل میدهند.
کلیه مراجعین به بخش روانپزشکی قانونی پس از آگاهی از استفاده از اظهاراتشان برای ارائه پاسخ به دادگاه مورد معاینه قرار گرفتند. مراجعین بر اساس شرح حال اخذ شده از سوی دو نفر از متخصصین روانپزشکی قانونی که به طور جداگانه اقدام به مصاحبه با مراجعین مینمودند، و با توجه به معیارهای تشخیصی بیماران متمارض وارد مطالعه میشدند.( در خصوص نحوه تشخیص تمارض کنندگان به ضمیمه شماره ۲ مراجعه فرمایید)
مراجعینی که پس از آگاهی از اهمیت اظهاراتشان برای تکمیل پرونده قانونی و ارائه پاسخ به دادگاه از انجام مصاحبه امتناع میکردند، از مطالعه حذف شدند. همچنین مواردی که شک به تشخیص صحیح، حداقل از سوی یکی از متخصصین مطرح بود وارد مطالعه نگردیدند.
د – مکان و زمان انجام مطالعه:
این مطالعه در بخش معاینات روانپزشکی اداره پزشکی قانونی مرکز تهران از ابتدای اسفند ماه ۱۳۸۸ لغایت پایان بهمن ماه ۱۳۸۹نجام گرفته است.
ه – روش جمع آوری داده ها:
برای هر مورد پرسشنامه ای شامل مشخصات دموگرافیک شامل سن، جنس، میزان تحصیلات، محل تولد، وضعیت تاهل، شغل، علت ارجاع به بخش معاینات روانپزشکی، و نوع نشانههای تقلیدی شامل علایم خلقی و عاطفه، اختلال محتوای فکر، اختلالات ادراکی، اختلالات تفکر، اختلالات شناختی و اختلالات رفتاری ثبت میگردید.
و – تعیین حجم نمونه و روش تجزیه و تحلیل داده ها:
بر اساس مطالعه اولیه انجام شده طی دی و بهمن ماه ۱۳۸۸، ۵ مورد طی ۲ ماه با علایم تقلیدی (تمارض) در بخش معاینات روانپزشکی مورد بررسی قرار گرفتهاند.به منظور برآورد بیشترین اختلال (اختلال محتوای فکر) در حد ۴۰% بر اساس مطالعه پیلوت و با دامنه قابل قبول ۱۵% و خطای ۵% حجم نمونه طبق سایت SSC.TUMS.AC.IR و بر اساس فرمول معادل ۴۱ نفر محاسبه گردید.
پس از تکمیل داده ها توسط نرم افزار SPSS16 مورد تحلیل آماری قرار گرفت و اطلاعات حاصله در قالب جداول مناسب بیان شد. برای مقایسه نسبتها آزمون دقیق فیشر حسب مورد استفاده گردید و سطح معنی داری ۰.۰۵ در نظر گرفته شد
ز – مشکلات و محدودیتهای اجرای طرح:
با توجه به اینکه معمولا قبل از ادعای افراد یا وکلای مدافع مبنی بر وجود سابقه بیماری روانی در زمان ارتکاب جرم یا ایجاد اختلال روانی بدنبال صدمات وارده، از سوی مراجع قضایی جهت بررسی بیماران استعلامی صورت نمیگیرد تعداد نمونه محدودی وارد مطالعه گردید.
همچنین لزوم حضور دو نفر از متخصصین روانپزشکی قانونی جهت معاینه و تایید تمارض از سوی هر دو فرد جهت ورود به مطالعه از محدودیتهایی بود که باعث طولانی تر شدن روند جمع آوری نمونهها گردید.