دارد
مستقیم
نمودار ۴-۱۵: نمودار پراکنش رابطه بین تصویر بدنی و عزت نفس زنان
فصل پنجم
بحث در نتایج
۵-۱. بحث در نتایج
نتایج پژوهش حاضر نشان داد که:
بین تصویر بدنی و عزت نفس زنان با سازگاری آنها رابطه خطی و معناداری وجود دارد.
طبق تحقیق لطیف نژاد رود سری، رباب (۱۳۹۰) بین تصویر ذهنی از بدن و عزت نفس با سازگاری زناشویی هم بستگی مستقیم وجود دارد به گونهای هر چه تصویر ذهنی از بدن بالاتر باشد فرد دارای عزت نفس بالاتر در نتیجه سازگاری زناشویی بالاتری خواهد بود. همچنین بین تصویر بدنی و عزت نفس اهمیت زیادی وجود دارد و زنان میتوانند نقش مهمی در زندگی زناشویی داشته باشند. با توجه به این نتایج پژوهش حاضر نیز نشان داد بین تصویر بدنی و عزت نفس و سازگاری زناشویی رابطه معناداری وجود دارد و با نتایج تحقیق حاضر همخوان است.
طبق تحقیق وبستر و همکاران (۲۰۰۳) ومیرزا و همکاران (۲۰۰۵) و مارخام وهمکاران(۲۰۰۵) نارضایتی از بدن یکی از عوامل مهم در پیشبینی عزت نفس میباشد و این نارضایتی را رابطهی متقابل دانست و تصویر بدنی به ویژه عزت نفس با سازگاری زناشویی رابطه دارد که این نتایج بانتایج بدست آمده از تحقیق حاضر مشابه است.
طبق تحقیق گیلبرت و مییر (۲۰۰۵) عزت نفس پایین نارضایتی از بدن را پیشبینی میکند پس بین تصویربدنی با عزت نفس رابطه معنادار وجود دارد. این نتایج با نتایج بدست آمده از تحقیق حاضر مشابه است.
۵-۱-۱. تصویر ذهنی از بدن و عزت نفس زنان با حل تعارض آنها رابطه دارد.
طبق تحقیق حاجیان بولزاده (۱۳۸۵)، شفیعی (۱۳۸۱)، افخمی و همکاران۳، ۱۳۸۶)، قلیلی و همکاران ۲، ۱۳۸۵) نشان داد بین سبک حل تعارض سازنده با سازگاری زناشویی با نتایج پزوهشهایی که بر منظور بررسی تأثیر آموزش الگوهای سالم ارتباطی و حل تعارض صورت گرفته همسو میباشد. این پژوهش به نقش تأثیر آموزش ومهارتهای حل تعارضات زناشویی بربهبود روابط متقابل زن و شوهر دست یافته و تاکید میکند آموزش مهارتهای لازم جهت حل تعارضات زناشویی بربهبود روابط متقابل زن و شوهرمفید است. پژوهش حاضرنشان داد نتایج، با نتایج تحقیق حاضر همخوان است.
طبق تحقیق آبراهام وبراین (۲۰۰۰) سبک تعارض مصالحه گرانه و سازگاری زناشویی با یکدیگر همسو میباشند. این نتایج با نتایج بدست آمده از تحقیق حاضرمشابه است.
طبق تحقیق فینی (۱۹۹۹) تعارض مهمترین عامل واحدی است که رضایت زناشویی را در مردان و زنان پیش میکند. این نتایج با نتایج بدست آمده از تحقیق حاضر مشابه است.
۵-۱-۲. تصویربدنی و عزت نفس زنان با سازگاری در مسائل مالی آنها رابطه دارد.
طبق تحقیق فتحی و خدابخشی (۱۳۸۴) نشان داد بجز در زمینهی فعالیتهای اوقات فراغت در سایر ابعاد از قبیل موضوعات شخصیتی، مسائل مالی وارتباط دوتایی و… تفاوت معناداری وجود دارد. با توجه به ابعاد مذکور میزان سازگاری یا رضایت زناشویی در مسائل مالی در بین زنان پایینتر از مردان است. این نتایج با نتایج بدست آمده از تحقیق حاضرمشابه است.
طبق تحقیق ناکونزی وراجرز (۱۹۹۵) تغییردر شیوه زندگی در بهبود سازگاری همسران در زمینه مالی همسو است. این نتایج با نتایج بدست آمده از تحقیق حاضر مشابه است.
۵-۱-۳. تصویر بدنی وعزت نفس زنان باسازگاری در روابط جنسی آنها رابطه دارد.
. نتایج طبق تحقیق خراشادیزاده و همکاران (۱۳۹۰) تأثیر تصویرذهنی از بدن برسلامت عمومی به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق عمل کرد روابط جنسی بوده و بیشترین تأثیر را بر عملکرد جنسی داشته است که متقابلا برسازگاری زناشویی نیز بیشترین تأثیر را داشته و رابطه معنا داربوده. دربین تأثیرات غیرمستقیم تأثیر تصویر ذهنی از بدن از طریق سلامت عمومی بر سازگاری زناشویی باز هم بیشترین تأثیر را داشته که این با نتایج بدست آمده همخوان است و روابط جنسی میتواند سازگاری زناشویی را تحت تأثیر قرار دهد.
دی ماریا (۱۹۹۸) رضایت جنسی با رضایت زناشویی را مورد مطالعه قرار داد و نتیجه گرفت رضایت جنسی نشان میدهد که بین رضایت زناشویی بالاتر و رابطه جنسی بالاتر ارتباط مؤثری وجود دارد. پژوهش حاضر نیز نشان داد متغییرهای وارد شده در این مدل سازگاری در روابط جنسی زنان را تبیین میکند.
دیکسون (۱۹۸۵) رضا مندی جنسی و رضایت و شاد کامی زناشویی را مورد مطالعه قرار داد و نتیجه گرفت کسانی که رضا مندی جنسی بالایی دارد از زندگی زناشویی رضایت بیشتری دارد. پژوهش حاضر نیز نشان داد عزت نفس زنان باسازگاری درروابط جنسی رابطه معناداری وجود دارد و متغیرهای وارد شده سازگاری جنسی زنان را تبیین میکند.
۵-۱-۴. تصویر بدنی و عزت نفس زنان با سازش در چگونگی گذراندن اوقات فراقت آنها رابطه دارد.
طبق تحقیق احمدی، خدابخش و همکاران (۱۳۷۹) بین سه گروه مورد مقایسه در مؤلفههای ارتباط با اقوام دوستان، حل تعارض، روابط جنسی، ارتباط دوتایی، موضوعات شخصیتی تفاوت معناداری وجود دارد. درحالی که در مؤلفههای اوقات فراغت و وظایف دینی و جهتگیری مذهبی تفاوت معناداری دیده نشد. بنابراین می توان تصویربدنی وعزت نفس وسازش در ارتباط با اوقات فراغت زنان را پیشبینی کرد.
پژوهش حاضرنشان داد گرچه اوقات فراغت نمیتواند اهمیتی به اندازه عزت نفس یا دیگر متغیرها داشته باشد ولی مهم و قابل تبیین است.
سندرسون و کانتور (۲۰۰۱) گذراندن وقت با همسر ورضایت زناشویی رامورد مطالعه قرار دادند و نتیجه گرفتند زوجهای که در فعالیتهای تفریحی مشترکی شرکت میکنند نسبت به آن دسته زوجهایی که این کار را انجام نمیدهند احساس رضایتمندی زناشویی بیشتری دارند. پژوهش حاضرنشان داد بین عزت نفس با اوقات فراغت و سازگاری زناشویی رابطه معناداری وجود دارد.
۵-۱-۵. تصویربدنی و عزت نفس زنان با سازش در ارتباط با اقوام ودوستان آنها رابطه دارد.
پژوهش عارفی، محسنزاده ۲، ۱۳۹۱) نشان داد همبستگیهای بین رضایت زناشویی با فرایند تعاملی تعارض و ارتباط با اقوام و دوستان وصمیمیت جنسی همه در حد بالا و در جهت پیشبینی شده و بطور آماری معنادار بودند و ارتباط با اقوام و دوستان با افزایش صمیمت جنسی و ارتباط مثبت زوجین و به کارگیری مکانیسم حل تعارض رضایت زناشویی نیز افزایش مییابد. نتایج با پژوهش حاضر مشابه است.
طبق تحقیق والدینگر و همکاران (۲۰۰۴) تسلط زوجین بر مهارتهای اساسی زندگی باعث حفظ عملکرد خوب و متعادل خانواده و بهبود در روابط با اقوام و دوستان در موقعیتهای مطلوب میشود که این امر باعث افزایش رضایت و سازگاری زناشویی میشود و تأثیر مثبتی بر سازگاری زناشویی میگذارد این نتایج با نتایج بدست آمده از تحقیق حاضر مشابه است.
نتیجهگیری:
نتایج تحقیق حاضر با نتایج تحقیقات قبلی همخوان است. براین اساس میتوان نتیجه گرفت که تصویر بدنی نقش مهمی در زندگی افراد دارد بنابراین باید مورد توجه قرار گیردو همچنین از آنجائی که رابطه بین تصویر بدنی و عزت نفس با سازگاری آنها وتصویر ذهنی از بدن و عزت نفس زنان با حل تعارض و تصویر بدنی و عزت نفس با سازگاری در مسائل مالی و تصویر بدنی و عزت نفس با سازگاری در روابط جنسی و تصویر بدنی و عزت نفس با سازش در اوقات فراغت و تصویر بدنی و عزت نفس با سازش در ارتباط با اقوام و دوستان مورد تائید و با سایر پژوهشها همخوان است لذا با توجه به متغیرهای فوق و دارای اهمیت و نظر به اینکه رابطه تصویر بدنی و عزت نفس با اوقات فراغت و حل تعارض تایید شده و با نتایج تحقیق حاضر مشابه است میتوان نتیجه گرفت که توجه به اوقات فراغت نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
۵-۲. محدودیتها
- در این پژوهش فقط متغیرهای تصویر بدنی، عزت نفس و سازگاری زناشویی بررسی شدهاند ممکن است متغیرهای دیگری نیز بر سازگاری زناشویی تأثیر داشته باشد.
- نمونه های مورد بررسی کارمندان زن متأهل دانشکده علوم پزشکی کرمان بودند، لذا تعمیمپذیری نتایج باید با احتیاط صورت گیرد.
- آزمونهای مورد استفاده طولانی و وقتگیر بودند و ممکن است آزمودنی دقت لازم را نداشتند.
- با توجه به تأکید بر استفاده از نتایج کلی و عدم افشای فردی احتمال پاسخ اجتماع پسندانه توسط آنها وجود داشته است.
۵-۳. پیشنهادات
- احتمالاً متغیرهای دیگری نیز برسازگاری زناشویی تأثیر دارند که پیشنهاد میگردد در جوامع و یا افراد یا گروههای دیگر مثل دانشجویان، زنان کارمند، خانهدار نیز بررسی صورت گیرد.
- نمونه افراد مذکر بررسی شود و مقایسه زوجین نیز مورد توجه قرار گیرد.
- برای سنجش متغیرهای مورد بررسی پیشنهاد میگردد از آزمونهای کوتاه و سادهتری استفاده گردد.
- از آزمونهایی که دارای مقیاسهای سنجش صداقت آزمودنی است استفاده شود.
۵-۳-۱. پیشنهادات کاربردی:
- با توجه به نقش منفی عزت نفس برنامه خاصی در دانشگاه علوم پزشکی کرمان برای کنترل و مدیریت آن اجرا شود.