نویسنده: لنا یاسینیان
در یک تعریف ساده، سرمایه فکری، عبارتست از تفاوت بین ارزش بازاری و ارزش دفتری داراییهای یک شرکت. در این تحقیق رابطه بین سرمایه های فکری سازمان و عملکرد سازمان را با در نظر گرفتن قابلیت های مدیریت دانش به عنوان متغیر میانجی مورد بررسی قرار داده ایم بنابراین سرمایه های فکری به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده و عملکرد سازمانی متغیر وابسته می باشد و قابلیت های مدیریت دانش نقش متغیر میانجی را ایفا می نماید . برای این منظور ابتدا به بررسی رابطه مستقیم سرمایه های فکری و عملکرد سازمانی پرداخته و سپس رابطه سرمایه های فکری را بر روی قابلیت های مدیریت دانش می سنجیم و پس از آن به بررسی این مورد می پردازیم که قابلیت های مدیریت دانش چه تاثیری بر روی عملکرد شرکت ها دارد.این تحقیق از نوع تحقیقات پیمایشی و توصیفی بوده و از ابزار پرسش نامه برای جمع آوری داده های متغیر مستقل و از داده های مالی شرکت ها(سهم بازار، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام و نرخ رشد فروش) برای ارزیابی عملکرد سازمانی به عنوان متغیر وابسته استفاده شده است ،به علت محدود بودن جامعه آماری تحقیق از کل شماری صورت گرفته است .به دلیل نسبی بودن داده های تحقیق برای ازمودن رابطه بین متغر های مستقل و وابسته تحقیق از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شده است .برای سنجش پایایی سوالات پرسش نامه ازآزمون آماری آلفای کورنباخ استفاده شده و روایی سوالات پرسش نامه با بهره گرفتن از تایید استادان و خبرگان صنعت و همچنین تحلیل عاملی تائیدی بهره برده ایم.برای انجام آزمون های آماری از نرم افزار های SPSS و Lisrel استفاده شده است .نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که سرمایه های فکری در شرکت های بیمه رابطه مثبت و معنی داری با عملکرد سارمان دارند و تمامی اجزای آن تاثیر مثبتی بر عملکرد سازمانی دارد و همچنین سرمایه های فکری باعث افزایش قابلیت های مدیریت دانش می شود که این نیز تاثیر مثبتی بر عملکرد سازمانی دارد.همه فرضیه های این تحقیق به استثنای فرضیه شماره ۴ مورد تائید قرار گرفته و فرضیه شماره ۴ که رابطه سرمایه های مشتری را با قابلیت های مدیریت دانش مورد بررسی قرار می داد تائید نشد، در نهایت با بهره گرفتن از نتایج این تحقیق افزایش اجزای سرمایه های فکری و قابلیت های مدیریت دانش برای بهبود عملکرد سازمان پیشنهاد شد.
-
-
-
-
- بررسی عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست بعد از انقلاب اسلامی وبرنامه ریزی جهت برنامه های آتی
-
-
-
نویسنده: فرزام پور اصغر
صنعت و تکنولوژی در دو سده اخیر بویژه پس از پایان جنگ جهانی دوم بسیاری از اکوسیستمهای جهان را در معرض تهدید جدی قرار داده و هر روز نیز ابعاد تازه ای می یابند . گرم شدن کره زمین ، شکاف لایه ازن ، کاهش تنوع زیستی ، آلودگی شهرها و…..مسائلی هستند که دور افتاده ترین نقاط کره زمین را نیز در نوردیده است. کشور ما نیز از قاعده کلی مستثنی نبوده و درحال حاضر با معضلات گوناگونی در این زمینه مواجه است بطوریکه عناوین این معضلات سرفصل اکثر رساناهای گروهی و نشریات کشور را تشکیل می دهد. بررسی عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست نشان می دهد که در گذشته با توجه به محدود بودن آلودگی های زیست محیطی و کمتر بودن جمعیت کشور، بیشترین توجه به محیط زیست از دیدگاه طبیعی یعنی حفاظت از حیات وحش مطرح بوده که بدنبال آن کانون شکار ایران در سال تأسیس می گردد پس از تأسیس سازمان حفاظت محیط زیست در سال ۱۳۵۰ وظایف جدیدی علاوه بر وظایف قبلی بر عهده سازمان قرار گرفت و با تصویب قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست در سال ۱۳۵۳ حجم فعالیت های سازمان بسیار گسترده تر گردید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تصویب قانون اساسی ، محیط زیست نیز جایگاه شایسته در قانون اساسی ( اصل ۵۰ قانون اساسی ) یافت. اما متأسفانه علیرغم تاکید صریح و روشن قانون مشکلات زیست محیطی کشور نه تنها کاهش نیافت . بلکه بسیار حادتر شده است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل بروز جنگ تحمیلی و عدم درک صحیح بعضی از سیاستگزاران از مقولات زیست محیطی فعالیتهای خاصی در این بخش صورت نگرفت که به تبع آن اکثریت فعالیتهای سازمان حفاظت محیط زیست نیز معطوف به حفاظت از مناطق تحت کنترل بوده و ظرفیت سازی های خاصی در این زمینه صورت نگرفت. با پایان یافتن جنگ تحمیلی و تدوین برنامه های اول و دوم توسعه بخش محیط زیست نسبتاً مورد توجه قرار گرفت و طرحها و پروژه های مختلفی در این بخش انجام یافت که پاره ای از آنها نظیر احداث مراکز تحقیقات ، تجهیز مناطق تحت کنترل و….از موفقیت نسبی و پاره ای از پروژه ها نظیر پروژه های مطالعاتی از موفقیت چندانی برخوردار نگردید متـأسفانه در کشور ما بخش محیط زیست بویژه سازمان حفاظت محیط زیست به دلایل گوناگون از جمله کمبود اعتبارات کمبود نفرات ، عدم توجه به ملاحظات زیست محیطی ، فقدان درک صحیح سیاستگزاران از مقولات زیست محیطی و….نتوانست به جایگاه شایسته ای در فرآیندهای برنامه ریزی کلان کشور دست یابد. با توجه به مراتب عنوان شده رفع معضلات زیست محیطی کشور مستلزم عزم ملی و مشارکت و حمایت کلیه اقشار ملت و سیاستگزارن است که در این راستا می بایست استراتژی های محیط زیست تدوین گردد که برای دستیابی به این مهم لازم است که بررسی جامعی از وضعیت محیط زیست کشور صورت گرفته و اولویت ها مشخص گردند وبا توجه به اولویت اهداف تعیین شده و استراتژی های محیط زیست در راستای دستیابی به اهداف فوق حرکت نماید.
۲-۶-۱۳ بررسی روابط متقابل میان اجزای سرمایههای فکری (سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه مشتری) و اثرات آنها بر عملکرد سازمانی شعب بانک ملت استان تهران
نویسنده: حمید رضا یزدانی
چکیده: سازمانها در حال وارد شدن به اقتصاد مبتنی بر دانش هستند. اقتصادی که در آن دانش و داراییهای نامشهود به عنوان مهمترین مزیت رقابتی سازمانها شناخته شده است. امروزه نحوه استفاده از داراییهای نامشهود تاثیر بسیار مهمی در موفقیت و بقای سازمانها دارد بطوری که این موضوع باعث بوجود آمدن حوزه مطالعاتی و تحقیقاتی جدیدی در مدیریت شده است. در یک طبقه بندی ساده، داراییهای نامشهود به دو دسته تقسیم می شود که یکی از مهمترین اجزای آن سرمایه های فکری هستند که تاثیر مهمی بر روی عملکرد و پیاده سازی استراتژی های سازمانی دارند. از اینرو شناسایی و اندازه گیری و مدیریت این سرمایه های فکری دارای اهمیت خاصی است. برای سرمایه های فکری طبقه بندی ها مختلفی ارائه شده است که در یکی از مهمترین آنها، سرمایه فکری به سه جز انسانی و ارتباطی و سازمانی تقسیم می شود. به لحاظ اهمیت این مقوله، در این تحقیق به بررسی روابط متقابل بین اجزا سرمایه های فکری و اثرات آنها بر عملکرد سازمانی بانک ملت استان تهران پرداخته شده است. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی و همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری می باشد. بدین منظور پرسشنامه ای با ۵۱ سئوال برای اجزا سرمایه های فکری طراحی گردیده است و مقدار عملکرد سازمانی شعب بانک ملت نیز از طریق تکنیک تحلیل پوششی داده ها محاسبه شده است. دراین تحقیق در ابتدا با بهره گرفتن از تحلیل عاملی اکتشافی مرتبه اول عاملهای حوزه های سه گانه سرمایه های فکری استخراج گردید و در ادامه با بهره گرفتن از تحلیل عاملی تاییدی از صحت مدل های اندازه گیری اطمینان حاصل شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گرفتن از مدل معادلات ساختاری نشان داد که بین اجزای سرمایه های فکری روابط متقابل نسبتا قوی وجود داشته است ولی این سرمایه ها هیچ گونه تاثیری بر روی عملکرد سازمانی شعب بانک ملت استان تهران نداشته است .در پایان به منظور تاثیرگذاری این سرمایه های فکری بر روی عملکرد سازمانی شعب بانک ملت استان تهران مدل کارت امتیازی متوازن و نقشه های استراتژی پیشنهادگردیده است.
-
-
-
-
- ارزیابی عملکرد سازمانی با بهره گرفتن از رویکردBSC و ارائه راهکارهای بهبود عملکرد(مطالعه موردی شرکت سوشیانت)
-
-
-
نویسنده: محمد رحیم اسفیدانی
رقابت در بازارهای پیچیده و متلاطم امروزی کار چندان سادهای نیست و برای حفظ سودآوری و بقا در بازار باید همواره عملکرد سازمان را بهبود بخشید. تکنیکها و روشهای ارزیابی عملکرد در طول سالیان گذشته نیز با همین هدف به وجود آمدهاند. با بهره گرفتن از این تکنیکها و از طریق مرور عملکرد گذشته سازمان و مقایسه آن با اهداف از پیش تعیین شده، به راحتی میتوان نواقص احتمالی را شناسایی نمود. اما برای برطرف کردن این نواقص باید از تکنیکهای مکملی استفاده نمود. در این تحقیق برای ارزیابی عملکرد از روش BSC و برای ارائه راهکار از چابکسازی استفاده شده است. این تحقیق در شرکت سوشیانت قرن که ارائه دهنده خدمات و نرمافزارهای مالی است انجام شده است. این تحقیق از نظر نوع تحقیقی کاربردی و از نظر روش تحقیق پیمایشی به حساب میآید. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارشناسان ارشد و مدیران شرکت مزبور به علاوه مشتریان آن طی سالهای اخیر بودهاند. در این تحقیق ابتدا با بهره گرفتن از فرایند کارت ارزشیابی متوازن (BSC) در هر کدام از ابعاد چهارگانه این فرایند اهداف و زیر اهداف مشخص گشته و وضعیت فعلی هر کدام از این ابعاد نیز شناسایی شده است. با مشخص شدن شکافهای میان وضعیت مطلوب و وضعیت فعلی، با بهره گرفتن از معیارهای چهار گانه چابک سازی (پاسخگو بودن، شایستگی، انعطاف پذیری و سریع بودن) و هم چنین فراهم کنندههای دهگانه چابکی راهکارهایی برای برطرف ساختن این شکافها ارائه شده است.