مولفه
شماره گزارهها
عواملظاهری و ملموس
۲۴تا۲۷
همدلی
۱۱تا۱۶
اطمینان
۱۷تا۲۳
پاسخ گویی
۶تا۱۰
ثبات وپایداری
۱تا۵
۳-۸-۱) روایی[۷۹](اعتبار)
روایی از واژه روا به معنی جایز و درست گرفته شده است و به معنای صحیح و درست بودن است. مقصود از«روایی» آن است که وسیله اندازهگیری، بتواند خصیصه و ویژگیهای مورد نظر را اندازه بگیرد. اهمیت روایی آن است که اندازه گیریهای نامتناسب و ناکافی می تواند هر پژوهش علمی را بیارزش و ناروا سازد(خاکی، ۱۳۸۶، ۲۸۸).
در این تحقیق سعی شده جهت دستیابی بر اعتبار لازم در طراحی و استفاده از پرسشنامه، پس از انجام مطالعه مقدماتی پیرامون موضوع، به بررسی کامل تحقیقات انجام شده در این زمینه و نتایج آنها پرداخته شود. در ضمن با مشورت با اساتید راهنما و مشاور و نیز کارشناسان مربوطه شرکت، پرسشنامه ای طراحی گردید. پس از طراحی پرسشنامه آزمون اولیه از ۳۰ نفر برای بررسی نظر کارکنان در مورد سوال ها و پی بردن به نقاط ضعف پرسشنامه بین کارکنان پخش شد، سرانجام بعد از دخالت دادن نظرات کارکنان و متخصصین امور، پرسشنامه نهایی تدوین گردید و در اختیار کارکنان قرار گرفت.
۳-۸-۲)پایایی[۸۰](اعتماد)
یک آزمون، زمانی دارای پایایی است که نمره های مشاهده و نمره های واقعی آن دارای همبستگی بالایی باشند، به این معنی چنانچه نمره های مشاهده شده و واقعی آزمودنی در آزمودن موجود باشد مجذور همبستگی بین این نمرهها، ضریب پایایی آزمون می شود(خاکی، ۱۳۸۶،۲۹).
پایایی یکی از ویژگیهای فنی ابزار اندازه گیری(پرسشنامه) است. مفهوم یاد شده با این امر سرو کار دارد که ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسان به دست میدهد. کسانی که برای تحلیل داده های خود از نرم افزار SPSSاستفاده می کنند، میتوانند قابلیت اعتماد ابزاراندازهگیری را با روش آلفای کرونباخ محاسبه نمایند، که البته برای آن فرمولی نیز وجود دارد. امابه عنوان یک قاعدهی کلی،میزان آلفا دست کم باید۷/۰ باشد(مقیمی، ۱۳۷۷، ۲۹۳).
در این پژوهش از ابزار پرسشنامه برای اندازه گیری دادهها استفاده شده و نیز برای تحلیل دادهها، نرم افزار SPSS بکار گرفته شده؛ لذا پایایی پرسشنامه یا قابلیت اعتماد آن با بهره گرفتن از روش آلفای کرونباخ محاسبه شده است که فرمول آن به صورترابطه(۳-۲) است:
رابطه (۳-۲):
rα: ضریب پایایی؛
j : تعداد زیر مجموعه سوالهای پرسش نامه؛
Si2 : واریانس زیر آزمون؛
S2 : واریانس کل آزمون.
برای محاسبه پایایی تحقیق حاضر، پرسشنامه بین ۳۰ نفر از هر یک از اعضای سه جامعه آماری، توزیع شد و سپس با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS آلفای کرونباخ آن محاسبه گردید. میزان پایایی هر کدام از پرسشنامهها به تفصیل در جدول(۳-۵) آمده است.
جدول(۳-۸): پایایی پرسشنامه های تحقیق