وقفه
آماره
مقدار احتمال
۱
۶۵/۷۳
۱۹/۰
۲
۵۵/۵۰
۸۸/۰
۳
۶۸/۸۲
۰۵۸/۰
مأخذ: یافتههای تحقیق
پویاییهای کوتاهمدت
پس از بررسی پایایی متغیرها و تعیین وقفهی بهینه، میتوان الگوی خودتوضیح برداری را برای هر الگو برآورد کرد. ما به دلیل اینکه ضرایب در این مدل قابل تفسیر نیستند، از توابع عکسالعمل و تجزیه واریانس برای بررسی پویاییها و روابط کوتاهمدت بین بازده داراییها، تورم و تورم انتظاری استفاده شده است. توابع عکسالعمل، نشاندهندهی واکنش متغیر دورنزای سیستم (بازده داراییها) به شوکهای ناشی از جملات خطا است. به عبارتی، اثر یک انحراف معیار شوک متغیر را بر متغیرهای دیگر در افقهای زمانی نشان میدهد. تجزیه واریانس نیز سهم نوسانات هر متغیر در واکنش به شوکهای وارد شده به متغیرهای الگو را تجزیه میکند؛ به این صورت که سهم هر متغیر را روی تغییرات متغیرهای دیگر در طول زمان اندازهگیری میکند.
توابع عکسالعمل
در این قسمت واکنش پویای متغیرهای الگو ناشی از شوکهای ساختاری به اندازهی یک انحراف معیار برای ۲۰ دورهی آینده بررسی شده است. در اینجا هدف بررسی تأثیر شوکهای وارده بر متغیرهای مؤثر بر بازدههای داراییهاست.
همانگونه که در نمودار ۴-۱ مشاهده میشود شوک مثبت بر تورم در دوره اول اثری بر بازده سهام ندارد، در دورهی دوم تا ششم اثر آن منفی و بعد از آن مثبت میشود. بنابراین میتوان گفت که تقریباً در کوتاهمدت اثر شوک تورم بر بازده سهام منفی است، اما در میان مدت این اثر مثبت میشود. شوک بر بازار مسکن و دلار در کوتاهمدت بر بازده سهام به صورت منفی اثرگذار بوده است. اما شوک در بازار طلا در کوتاهمدت اثر مثبت بر بازده سهام داشته است. شوک بر نقدینگی نیز در کوتاهمدت بازده سهام را افزایش داده است.
نمودار ۴-۱: توابع عکسالعمل مدل بازده سهام و تورم
نتایج توابع عکسالعمل بازده سهام در مدل با تورم انتظاری در جدول ۴-۲ مشخص میکند که شوک مثبت نرخ تورم انتظاری تا سه دوره اثری بر بازده سهام نمیگذارد و بعد از آن به صورت منفی اثرگذار است. بنابراین در کوتاهمدت اثر شوک تورم انتظاری بر بازده سهام بیاثر است، اما در میانمدت این اثر منفی میشود.
نمودار ۴-۲: توابع عکسالعمل مدل بازده سهام و تورم انتظاری
نمودار ۴-۳ توابع عکسالعمل بازده مسکن را نشانمیدهد. نتایج حاکی از آن است که پاسخ بازده مسکن به شوک نرخ تورم در کوتاهمدت و میانمدت مثبت است. شوک بر بازده سهام، سکه و دلار در کوتاهمدت به عنوان داراییهای جانشین، تأثیر منفی بر بازده مسکن داشتهاند. تولید، نقدینگی و درآمدهای نفتی نیز در کوتاهمدت و میانمدت به صورت مثبت بر بازده مثبت تأثیر میگذارد.
نمودار ۴-۳: توابع عکسالعمل در مدل بازده مسکن و تورم
بر طبق نتایج نمودار ۴-۴ شوک نرخ تورم انتظاری بر بازده مسکن تا دورهی چهارم دارای اثر مثبت و فزاینده است و بعد از آن کاهش یافته و منفی میشود.
نمودار ۴-۴: توابع عکسالعمل در مدل بازده مسکن و تورم انتظاری
با توجه به نمودار ۴-۵ که توابع عکسالعمل بازده بازار سکه را نشان میدهد، میتوان نتیجه گرفت که در نتیجه بروز یک شوک بر نرخ تورم در دورهی اول تا سوم بازده سکه را افزایش داده است، اما به تدریج این اثر آن کاهش یافته و در دورهی هفتم منفی میشود.
نمودار ۴-۵: توابع عکسالعمل در مدل بازده سکه و تورم
همانطور که در نمودار ۴-۶ مشاهده میشود، اثر شوک نرخ تورم انتظاری بر بازده طلا در کوتاهمدت به صورت منفی است، که نشان دهندهی اثر منفی تورم انتظاری بر بازده سکه در کوتاهمدت است.
نمودار ۴-۶: توابع عکسالعمل در مدل بازده سکه و تورم انتظاری
در نمودار ۴-۷ ملاحظه میشود که یک شوک مثبت بر نرخ تورم تا سه دوره اثر مثبت بر بازده دلار دارد که این اثر نسبتاً بزرگ است. از دورهی سوم اثر این شوک به تدریج کاهش یافته اما همچنان مثبت است. بنابراین میتوان بیان کرد که اثر شوک بر نرخ تورم در کوتاهمدت بر بازده دلار مثبت است. براساس نتایج نمودار ۴-۸ اثر شوک تورم انتظاری بر بازده دلار تا دو دوره مثبت است، اما بعد از آن تقریباً بیاثر است.
نمودار ۴-۷: توابع عکسالعمل در مدل بازده دلار و تورم
نمودار ۴-۸: توابع عکسالعمل در مدل بازده دلار و تورم انتظاری
تجزیه واریانس