با توجه به منحنی دانه بندی ماده معدنی شکل ۳-۳، مشاهده می شود، بیش از ۳۸ درصد ذرات دارای ابعادی بزرگتر از ۵۰۰ میکرون و حدود ۹ درصد ذرات دارای ابعادی کمتر از ۳۸ میکرون هستند.
شکل ۳- ۳: منحنی توزیع دانه بندی نمونه کانسنگ منگنز
مطابق شکل ۳-۴، از نظر توزیع در ذرات درشت تر از ۵۰۰ میکرون تمرکز بیشتری از عنصر منگنز نسبت به آهن وجود دارد. از نظر تغییر عیار ترکیبات منگنز، آهن و سیلیس در دانهبندیهای مختلف با توجه به شکل ۳- ۵ مشاهده می شود که عیار این ترکیبات در دانهبندیهای مختلف تقریبا یکسان است و با افزایش ابعاد ذرات، عیار منگنز نیز روندی اندک صعودی دارد برخلاف اکسید آهن که عیار آن در بخش ریزدانه بیشتر است. عیار سیلیس در بخشهای مختلف ابعادی روندی شبیه اکسید آهن دارد و در ابعاد ریزتر اندکی افزایش دارد.
شکل۳-۴- منحنی مربوط به توزیع تجمعی منگنز،آهن و سیلیس شکل۳-۵- منحنی مربوط به عیار منگنز،آهن و سیلیس
۳-۳-۵ مطالعات درجه آزادی
در این مطالعات، مقاطع نازک و صیقلی تهیه شده از نمونههای فراکسیون بندی شده، توسط میکروسکوپ نوری پلاریزان با نور انعکاسی و عبوری مورد مطالعه قرار گرفت و نتایج مطالعات درجه آزادی در پیوست آورده شده است. مطالعات درجه آزادی نشان داد که در فراکسیونهای درشتتر میزان درگیری کانیها با یکدیگر بیشتر بوده و معمولاً چندین کانی با یکدیگر درگیر هستند. درگیریهای چندتایی شامل درگیریهای (منگانیت- هماتیت- کلسیت- کوارتز) ودرگیریهای سهتایی شامل درگیریهای (منگانیت- هماتیت-کلسیت) و (منگانیت- هماتیت-کوارتز) است. با کاهش ابعاد دانه ها درگیریها عمدتاً از نوع دوتایی هستند که شامل درگیریهای (منگانیت- کوارتز)، (منگانیت- کلسیت)، (هماتیت- کوارتز)، (هماتیت- کلسیت) و (منگانیت – هماتیت) است. عمده کانیهای باطله در نمونه شامل کوارتز و کلسیت است که به صورت تماس از حاشیه با کانیهای منگنزدار و آهندار درگیر هستند و علاوه بر آن به صورت ادخال داخل کانیهای منگنزدار و آهندار وجود دارند. مطالعات درجه آزادی روی نمونهها نشان داد که کانیهای آهندار در نمونهها به دو صورت است. کانیهای هماتیت و گوتیت که به صورت جدا و مشخص هستند و نوع دیگر ترکیبات اکسید و هیدرواکسید آهن که سطح کانیهای کوارتز و کلسیت را پوشانده است و به صورت آغشتگی روی کانیهای گانگ وجود دارد. با کاهش ابعاد دانهها درجه آزادی کانیهای منگانیت و هماتیت افزایش یافته ولی ترکیبات اکسید و هیدرواکسید منگنز و آهن دارای آغشتگی با کانیهای گانگ درگیری دارند. جدول درجه آزادی در پیوست پ آورده شده است.
۳-۴ پرعیارسازی منگنز
در این بخش به روشهای پرعیارسازی و روش آزمایش و نوع تجهیزات و مواد شیمیایی استفاده شده پرداخته می شود. با توجه به این که روشهای ثقلی نیاز به خردایش کمتری نسبت به روشهای شیمیایی دارند، در ابتدا روشهای ثقلی، مغناطیسی و سپس فلوتاسیون و در نهایت لیچینگ مورد بررسی قرار میگیرد.
جهت انجام آزمایش های پرعیارسازی، نمونه تا ابعاد ریزتر از ۳۳۵۰ میکرون (مش ۶) خرد و سپس با سرندهای مربوطه به فراکسیونهای ۱۰۰۰+، ۳۰۰+، ۱۰۰+ و ۱۰۰- میکرون تقسیم شده است. برای پرعیارسازی فراکسیون ۱۰۰۰+ میکرون به علت ابعاد درشت ذرات از جیگ و برای ابعاد۱۰۰۰- ۳۰۰+ میکرون از میز لرزان استفاده شد. همچنین آزمایش با روش فلوتاسیون برای پرعیارسازی بخش ریزتر از ۱۰۰ میکرون انجام شده است. در شکل ۳-۶ نمودار فعالیتهای انجام شده برای اجرای آزمایشهای پرعیارسازی نشان داده شده است.
شکل ۳- ۶- نمودار مراحل اجرای آزمایش های پرعیازسازی
۳-۴-۱ آزمایش پرعیارسازی با جیگ
با توجه به اختلاف وزن مخصوص مطلوب بین کانی گانگ (کوارتز) و کانی اصلی منگنز دار (منگانیت)، از جیگ آزمایشگاهی، محدوده فراکسیون ۱۰۰۰+ میکرون، مورد آزمایش پرعیارسازی قرار گرفت. برای این آزمایش از جیگ نوع دنور با ته ریز و بستری از گلولههای استفاده شد، بار اولیه با دبی یکنواخت به صورت لایهای نسبتا ضخیم روی گلولهها منتقل شد، با حرکت نوسانی ایجاد شده در آب توسط مکانیزم ماشین جیگ، بار اولیه موجود روی سرند را طبقه بندی کرد. به این ترتیب عمل پرعیارسازی صورت گرفت. میزان جریان آب و تعداد نوسانات جیگ از مهمترین پارامترها، در این آزمایش هستند.
۳-۴-۲ آزمایش پرعیارسازی با میزلرزان
همانطور که در بخش مقدمه پرعیارسازی روش ثقلی اشاره شد، آزمایش بخش دانه ریز نمونه کانسنگ توسط میزلرزان مورد آزمایش قرار گرفت. در این آزمایش به دلیل تاثیر دانهبندی بر کارایی میزلرزان، آزمایشها به ۲ صورت انجام شد. سری اول این آزمایشها بر روی ابعاد ۱۰۰۰-۳۰۰+ و ۳۰۰- میکرون انجام گرفت. که عیار منگنز در این محدوده ابعادی به ترتیب ۹۱/۲۰ درصد و ۸۲/۱۹ درصد است. در سری دوم آزمایشها ،کل نمونه تا ابعاد زیر ۳۰۰ میکرون خرد شد، و سپس آزمایشهای پرعیارسازی توسط میزلرزان انجام گرفت.
آزمایشهای این بخش توسط میز لرزان نوع هولمن- ویلفلی انجام شد. دبی جامد خشک ورودی، دامنه نوسان میز، شیب میز و دبی جریان آب از پارامترهای عملیاتی هستند، که با تغییر این پارامترها آزمایشهای متعددی انجام شد و در نهایت بهترین شرایط عملیاتی در نظر گرفته شد.
۳-۴-۳ آزمایش های پرعیارسازی به روش مغناطیسی
بر اساس کارایی روشهای مغناطیسی با توجه به ابعاد دانه بندی کانسنگ، به کارگیری روشهای مغناطیسی به عنوان روشی مکمل، به بخشهای با ابعاد دانه ریز نمونه و به بخشی از مواد که مرحله پیش فرآوری بر روی آنها انجام شده، محدود شد. جداکنندههای مغناطیسی به دلیل متفاوت بودن میزان حساسیت مغناطیسی کانههای منگنز و آهن با کانههای گانگ سیلیکاته و کربناته موجود در کانسنگ، مورد استفاده قرار گرفت. به دلیل پارامنیتیک بودن کانهی منگانیت، از جداکننده مغناطیسی خشک دیسکی با دو هسته و جدا کننده مغناطیسی تر با شدت بالا برای انجام این آزمایشها استفاده شده است. پارامترهای قابل تنظیم در این جداکنندهها، فاصلهی دیسک مغناطیسی تا نوار، شدت میدان، سرعت گردش دیسکها و میزان خوراک دهی میباشد. در این آزمایشها توسط جداکننده مغناطیسی خشک دیسکی، ذرات با بیشترین تاثیرپذیری مغناطیسی اولین محصول و ذرات با کمترین تاثیرپذیری مغناطیسی آخرین محصول و باطله در انتهای نوار تخلیه شد.
۳-۴-۴ آزمایشهای پرعیارسازی به روش فلوتاسیون
با توجه به این که این روش برای ذرات دانه ریز کاربرد دارد، آزمایشهای فلوتاسیون بر روی بخشی از نمونه معدن که حدود ۱۸ درصد وزنی آن است دارای ابعاد ریزتر از ۱۰۰ میکرون است، صورت گرفت که در این محدوده ابعادی ۲۰ درصد کل منگنز نمونه را شامل می شود.
نمونه مورد آزمایش، بخش با ابعاد ریزتر از ۳۰۰ میکرون بوده که برای افزایش درجه آزادی کانی ها و مناسب تر شدن محدوده دانهبندی برای فلوتاسیون تا ابعاد ریزتر از ۱۰۰ میکرون خرد شد. به منظور جلوگیری از خرد شدن بیش از حد و تولید نرمه، خردایش توسط آسیای گلولهای در زمانهای کوتاه و عبور مواد خرد شده از سرند ۱۰۰ میکرون بعد از هر مرحله خردایش انجام شد.
فلوتاسیون کانسنگهای منگنز، به روشهای فلوتاسیون مستقیم کانی منگنز دار با بهره گرفتن از سولفوناتها و اسیدهای چرب به عنوان کلکتور و هم به صورت معکوس با شناورسازی کانیهای همراه که معمولا گانگ سیلیکاته هستند، توسط کلکتورهای کاتیونیک (آمین ها) انجام شده است. آزمایشها توسط سلول آزمایشگاهی دنور و با بهره گرفتن از داروهای شیمیایی متفاوت انجام شد. در این آزمایشها از کلکتور آرماک تی، اسید اولئیک، دکسترین و روغن کاج به عنوان کف ساز استفاده شد. از پارامترهای موثر در فلوتاسیون میتوان به نوع و میزان کلکتور، کف ساز و متفرق کننده، میزان pH، درصد جامد و زمان فلوتاسیون اشاره کرد.
۳-۴-۵ روش انجام آزمایشهای پرعیارسازی به روش لیچینگ
در این روش از نمونه با دانهبندی زیر ۳۰۰ میکرون استفاده شد. برای انجام این آزمایشها بر روی نمونه کانسنگ منگنز، از ماده کاهنده نیز استفاده میشود. استفاده از احیاکننده مربوط به این است که منگنز در ظرفیتهای بالاتر قابلیت انحلال کمی دارد. انتخاب ماده کاهنده مناسب برای این نوع کانسنگ در آزمایشهای متعدد در شرایط عملیاتی مشابه لیچینگ برای سه مادهی فروسولفات، اسیداکسالیک و هیدروژن پراکسید انجام شد، که در نهایت اسیداکسالیک به عنوان ماده کاهندهی مورد استفاده در این آزمایشها انتخاب شد.
۲MnOOH +2H2SO4 + H2C2O4.2H2O = 2MnSO4 + ۶H2O +2CO2
MnOOH +3H2SO4 + FeSO4 = ۲MnSO4 +Fe2(SO4)3+2H2O
۲MnOOH +2H2SO4 +H2O2 = 2MnSO4 +۴ H2O+ O2
۳-۴-۵-۱ تئوری سینتیک لیچینگ
در دستهای از واکنشها از قبیل لیچینگ یک ماده معدنی، سیال(گاز یا مایع) پس از تماس با یک جسم جامد، با آن ترکیب شده و جامد را تبدیل به محصولات واکنش مینماید. چنین واکنشهایی را میتوان به صورت زیر نشان داد[۳۴]:
A(fluid) + bB (solid) = fluid products (1)
= Solid products (2)
= Solid and fluid products (3)
همانطور که در شکل ۳-۷ نشان داده شده است، واکنش دهنده جامد در نظر گرفته شده به عنوان ذرات غیر متخلخل است. در ابتدا هسته توسط یک فیلم مایع احاطه شده و از طریق آن انتقال جرم رخ میدهد. بین ذرات جامد و بخش عمدهای از مایع در حالیکه
واکنش در حال پیشروی است، خاکستر در اطراف هسته واکنش نداده؛ تشکیل می شود [۳۵].
شکل۳- ۷- نحوه ترکیب ذرات جامد[۳۴]
برای توضیح واکنشهای غیرکاتالیزوری بین قطعات جامد و سیال اطراف آن، دو مدل ساده و ایدهآل هستهی تبدیل شونده و هستهی کوچک شونده در نظر گرفته میشوند. معمولاً سینتیک لیچینگ کانیهای سولفیدی از مدل هستهی کوچک شونده پیروی می کنند [۳۴]. در مدل هستهی کوچک شونده[۲۱] فرض می شود که واکنش ابتدا از پوستهی خارجی قطعهی جسم جامد آغاز میگردد و سپس حوزه واکنش به سمت داخل جسم حرکت می کند و به دنبال خود مواد کاملاً تبدیل شده و اجسام جامد بدون اثر باقی می گذارد، این مواد خاکستر نامیده می شود. بنابراین در هر لحظه یک هستهی مرکزی متشکل از مواد ترکیب نشده در جسم جامد وجود خواهد داشت که ضمن واکنش کوچک می شود در شکل ۳-۸ این امر نشان داده شده است. اگر سطح مقطع یک جسم در حال واکنش مورد بررسی قرار داده شود مشاهده می شود که قسمت ترکیب نشدهی جسم به وسیله یک لایه خاکستر احاطه شده است. البته حدود هستهی ترکیب نشده ممکن است به طور کاملا واضح مشخص نباشد.
شکل۳-۸ واکنش ذره جامد با سیال اطراف آن طبق مدل هستهی انقباضی(SCM) [34]
همانطور که در شکل ۳-۹ دیده می شود، در این مدل واکنش طی سه مرحله انجام می شود، مرحله اول نفوذ عامل لیچینگ از میان فیلم احاطه کننده ذره، مرحله دوم نفوذ عامل لیچنگ از میان بستر خاکستر تا سطح هستهی ترکیب نشده و مرحله سوم انجام واکنش و ترکیب با ذره در سطح آن میباشد. این سه مرحله میتوانند محدود کننده نرخ واکنش باشند. همچنین مقاومت مربوط به مراحل مختلف معمولاً با یکدیگر متفاوت است. در چنین مواردی، مرحله ای که بالاترین مقاومت را در برابر واکنش ایجاد می نماید، کنترل کننده یا محدود کننده ی سرعت واکنش نامیده می شود، که در این حالت عبارتند از نفوذ از میان لایه مایع (مرحله ۱)، نفوذ از لایه خاکستر (مرحله ۲) و واکنش شیمیایی(مرحله ۳) [۳۴].
شکل۳- ۹- پارامترهای محدود کننده نرخ واکنش در مدل هسته ترکیب نشده،نفوذ از میان سیال،نفوذ از میان خاکستر و مقاومت کنترل شیمیایی[۳۴]
از معادله (۳-۱) جهت محاسبه درصد استخراج فلز منگنز در نمونههای تهیه شده از لیچینگ در حین فرایند استفاده شد [۳۷].
(۳-۱)
در معادله فوق Xi درصد استخراج منگنز در نمونه iام، V0 حجم اولیه لیچینگ بر حسب میلیلیتر، Vi حجم نمونه در نمونه iام (میلیلیتر)، Ci غلظت منگنز در نمونه iام (میلیگرم بر لیتر)، M جرم اولیه نمونه و Cm عیار منگنز در نمونه مورد استفاده میباشد[۳۷].