۶۴۵/۰
SAT
۴۰۷/۰
۳۹۴/۰
۳۶۲/۰
۴۲۸/۰
۶۹۰/۰
LOY
۱۸۴/۰
۲۴۰/۰
۲۹۱/۰
۵۳۲/۰
۳۷۲/۰
۶۹۷/۰
همانطور که از داده های جدول ۴-۱۱ مشخص است، میانگین واریانس استخراج شده برای هر متغیر بیشتر از همبستگی آن متغیر با سایر متغیرها است. بنابراین روایی تشخیصی متغیرهای پژوهش مورد تایید است.
۶-۴٫ آزمون فرضها
در این قسمت با بهره گرفتن از روش معادلات ساختاری به بررسی فرضیه های پژوهش خواهیم پرداخت.
۱-۶-۴٫ برازش مدل مفهومی
برای آزمون میزان تاثیرگذاری عوامل بر یکدیگر و برازش مدل مفهومی از معادلات ساختاری استفاده می شود.
۲-۶-۴٫ مدل سازی معادلات ساختاری
برای بررسی روابط علی بین متغیرها به صورت منسجم کوششهای زیادی در دهه اخیر صورت گرفته است. یکی از این روش ها برای انجام تحلیل عامل تاییدی، معادلات ساختاری یا تحلیل چند متغیری با متغیرهای مکنون است. مدل سازی معادله ساختاری یک تکنیک تحلیل چند متغیری بسیار کلی و نیرومند از خانواده رگرسیون چند متغیری و به بیان دقیق تر بسط مدل خطی کلی است که به پژوهشگر امکان میدهد مجموعه ای از معادلات رگرسیونی را به طور هم زمان مورد آزمون قرار دهد. مدل سازی معادلات ساختاری رویکرد آماری جامع برای آزمون فرضیه هایی درباره روابط بین متغیرهای مشاهده شده[۶۶] و متغیر های مکنون[۶۷] است، که گاه تحلیل ساختاری کوواریانس، مدل یابی علی و گاه نیز LISREL[68] نامیده شده است. اما اصطلاح غالب در این روزها، مدل یابی معادله ساختاری یا به گونه خلاصه SEM[69] است.
یک مدل کامل معادلات ساختاری شامل دو مولفه می گردد:
الف) مدل اندازه گیری
ب) مدل ساختاری
الف) مدل اندازه گیری: جزئی ازمعادلات ساختاری است که طی آن متغیرهای مکنون مشخص می شوند. متغیرهای مکنون، متغیرهای غیرقابل مشاهده ای اند که به وسیله کواریانس میان دو یا چند شاخص نشان داده می شوند.
ب) مدل ساختاری: جزئی از مدل ساختاری که روابط بین متغیر های مکنون را نشان
می دهد.
بررسی وتحلیل مدل های اندازه گیری درمراحل اولیه مطالعات تایید مفیدی بوده چرا که می تواند به ارزیابی ابزار پژوهش وتوسعه سازه ها کمک کند. همچنین تحلیل مدل های ساختاری می تواند روشنگر نقاط ضعف نظری بوده و به تفسیر یافته های پژوهش کمک نموده و در طرح مطالعات آینده سهم عمده ای داشته باشد؛ براین اساس مدل سازی معادلات ساختاری شامل دو مرحله عمده تدوین مدل و آزمون مدل میباشد. در تدوین مدل محقق با استفاده ازکلیه نظریات مرتبط، پژوهش و اطاعات در دسترس به طرح مدل می پردازد و در این مرحله، مدل روابط علی بین متغیرها را توصیف مینماید. ارتباطات بین متغیرها می تواند مبین فرضیههایی باشد که روابط علی بین متغیرهای مشهود و مکنون را از فضای تئوریک استنتاج نموده اند. مرحله بعدی آزمون برازندگی و میزان انطباق این نظریه ها با داده های تجربی است که از جامعهای معین گردآوری شده اند.
۳-۶-۴٫ آزمون برازش الگوی مفهومی
هدف از ارزیابی برازش کل مدل این است که مشخص شود تا چه حد کل مدل با داده های تجربی مورد استفاده سازگاری و توافق دارد. مجموعه وسیعی از معیارها و شاخص های برازندگی[۷۰] وجود دارند که می توانند برای اندازه گیری برازش کل مدل مورد استفاده قرار گیرند. متأسفانه هیچ کدام از اینها در تمام جهات نسبت به بقیه برتری ندارند. زیرا یک شاخص برازندگی خاص بسته به حجم نمونه، روش تخمین، پیچیدگی مدل، مفروضات مربوط به نرمال بودن یا ترکیبی از شرایط فوق به طور متفاوت عمل می کند. از این رو افراد مختلف بسته به شرایط مدل ممکن است شاخص های مختلفی را برای برازش مدل مورد استفاده قرار دهند (کلانتری, ۱۳۸۸, ص. ۱۲۸-۱۲۹). در این بخش، الگوی مفهومی پژوهش در قالب دیاگرام مسیر ترسیم و با بهره گرفتن از روش های مختلف برازش آن سنجیده می شود. یک مدل کامل معادلات ساختاری در حقیقت بیانگر آمیزه ای از نمودار مسیر و تحلیل عاملی تاییدی (CFA[71]) است.
شکل۳-۴٫ ضرایب تخمین استاندارد مدل ساختاری پژوهش
شکل۴-۴٫ اعداد معنیداری مدل ساختاری پژوهش
بر اساس مدل نهایی، به وضوح دیده می شود که رابطه بین تمامی متغیرهایی که در مدل ابتدایی تحقیق آمده بود مثبت و معنادار است.
۴-۶-۴٫ نیکوئی برازش مدل
در نهایت جهت برازش مدل ساختاری فرضیه اصلی تحقیق نیز از تعدادی از شاخصهای نیکوئی برازش استفاده شده است. جدول زیر بیانگر مهمترین شاخص های برازش می باشد. جدول زیر نشان می دهند که الگوی مفهومی پژوهش جهت تبیین و برازش از وضعیت مناسبی برخوردار است.
جدول۱۲-۴٫ شاخص های برازش مدل ساختاری