مطالعه فن آوری در حوزه انرژی
توسعه مهندسی ارزش در طرح ها وپروژه های اجرایی
آموزش و ارتقای متخصصان صنعت نفت وگاز
تعامل با مراکز علمی- پژوهشی در داخل و خارج برای انجام پروژه های مشترک
برگزاری همایش ها و سخنرانی های تخصصی در زمینه انرژی در سطوح ملی و بین المللی
برگزاری دوره های فوق لیسانس و تامین مالی پروژه های فوق لیسانس و دکتری در زمینه انرژی
تهیه بانک های اطلاعاتی در زمینه انرژی
بررسی مسایل بهداشت، ایمنی، محیط زیست و کیفیت در صنعت نفت
توسعه مدیریت و بهره وری و بررسی مسایل نیروی انسانی
مطالعات اجتماعی مرتبط با صنعت نفت (http://www.iies.ac.ir)
به علاوه موسسه سعی می نماید در برگزاری همایش های بین المللی، دوره های آموزشی و طراحی و انجام بخشی از مطالعات خود از همکاری متخصصین و کارشناسان بین المللی بهره بگیرد.
۳) دانشگاه صنعت نفت:
با توجه به اهمیت صیانت منابع عظیم نفت و گاز در کشور، تربیت نیروی انسانی متخصص جهت توسعه و بهرهبرداری بهینه از این منابع در زمره اولویتها و اهداف راهبردی وزارت نفت قرار دارد. جهت نیل به این هدف، دانشگاه صنعت نفت مأموریت دارد تا با بسیج تمامی امکانات در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، این نیاز مهم را برآورده سازد. لذا دانشگاه صنعت نفت علاوه بر ارائه دورههای تخصصی در مقاطع مختلف، با ایجاد زمینه همکاری با دانشگاههای داخل و خارج از کشور، به این امر مهم اهتمام ورزیده گامهای اساسی برداشته است.
از آن میان می توان به اعزام دانشجو به خارج از کشور در مقاطع کارشناسی ارشد و همکاری با دانشگاههای داخل کشور جهت راهاندازی رشتههای بالادستی نفت اشاره نمود. از سوی دیگر، دانشگاه صنعت نفت در کنار انجام امور آموزشی، از پیشرفتهترین امکانات پژوهشی نیز برخوردار بوده با یجاد رابطه نزدیک با صنعت نفت کشور و مراکز علمی تحقیقاتی خارج از کشور، به سطح توانمندی نیروهای تربیت شده هرچه بیشتر افزوده است.
در حال حاضر این دانشگاه با مجموع فضای بیش از ۳۷۰ هزار متر مربع و با بیش از ۷۰ عضو هیئت علمی، فعالیت گستردهای را برای تربیت نیروهای متخصص جهت رفع نیازهای صنعت نفت کشور انجام داده است. در حال حاضر دانشگاه صنعت نفت در سه دانشکده خود در شهرهای اهواز، آبادان و تهران در رشتههای بالادستی نفت در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد اقدام به پذیرش دانشجو می کند و کلیه دروس تخصصی، به زبان انگلیسی ارائه می شود. همچنین این دانشگاه در دانشکده علوم دریایی خود در شهرستان محمودآباد، به آموزش دانشجو در رشتههای دریانوردی میپردازد.
آرمان دانشگاه صنعت نفت، تبدیل شدن به دانشگاه پیشتاز در منطقه در زمینه مهندسی نفت و رشته های وابسته و حفظ این پیشتازی است.
ماموریت های دانشگاه صنعت نفت عبارتند از:
۱-جذب اعضای هیئت علمی مجرب در رشته های مورد نظر و ایجاد شرایط مناسب برای پیشرفت و ارتقای آنان
۲-جذب دانشجویان ممتاز از طریق آزمون ورودی
۳-برقراری ارتباط با دانشگاه های تراز اول جهان در زمینه های بالا دستی نفت و گاز به منظور همکاری های مشترک
۴-تربیت نیروی انسانی در رشته های مورد نیاز صنعت نفت در مقاطع کارسناسی ،کارشناسی ارشد و دکتری
۵-گسترش و تعمیق فعالیت های پژوهشی دانشگاه با صنعت نفت
۶- گسترش و تعمیق ارتباط دانشگاه با صنعت برای پاسخگویی به نیازهای آن
۷-ایجاد و توسعه فضاهای آموزشی ،پژوهشی ، ورزشی و رفاهی
۸- ایجاد و توسعه مراکز کتابخانه ای ، مراکز کامپیوتر و ارتباطات اینترنتی
دانشگاه صنعت نفت با تربیت مناسب دانشجویان در زمینه های مرتبط با صنعت نفت توانسته است مهندسان و متخصصان زبده ای به صنعت تحویل دهد که نقش مؤثری در رشد و گسترش آن در سراسر جهان داشته اند. آوازه چشمگیر متخصصان ایرانی ،پرورش یافته در این دانشگاه در اکثر دانشگاه ها و شرکت های معتبر جهان همواره به گوش می رسد.
پر واضح است که این اراده و پشتکار در دانشگاه صنعت نفت هر روز بیش از پیش عمق و شتاب خواهد گرفت و صنعت نفت می تواند همچنان چشم امید به ایجاد تحولاتی شگرف ، توسط متخصصان و کارشناسان این دانشگاه داشته باشد .
مزیت های دانشگاه صنعت نفت عبارتند از:
۱-دانشگاه صنعت نفت،جهت ارتقای سطح کمی و کیفی اساتید و اعضای هیآت علمی و تکنولوژی،فرصت های مطالعاتی را با همکاری مراکز معتبر تحقیقاتی و صنعتی جهان در دستور کار خود دارد.
۲-این دانشگاه فرصت را برای دانشجویان خویش مهیا نموده است، تا علاوه بر استفاده از امکانات آموزشی و رفاهی مناسب در طول تحصیل پس از فارغ التحصیلی از این دانشگاه بتوانند در بهترین مراکز تحقیقاتی و صنعتی کشور مشغول به فعالیت شوند.
۳-دانشجویان این دانشگاه پس از فارغ التحصیلی در صورت داشتن شرایط مشخص از بورس تحصیلی وزارت نفت بهره مند بوده و از شرایط و امتیازات خاص کاری و شغلی مناسب برخوردار می شوند.
۴-این دانشگاه با توجه به ارتباط تنگاتنگ با انجمن های علمی، دانشگاه ها و شرکت های معتبر نفتی جهان، دانشجویان و اعضای هیئت علمی خود را تشویق به عضویت در انجمن ها و مراکز مختلف تخصصی و صنعتی نظیر انجمن بین المللی وزارت نفت SPE می نماید.
۵-دانشجویان این دانشگاه پس از فارغ التحصیلی به عضویت انجمن های فارغ التحصیلی دانشگاه در می آیند که ارتباط و ارتقای سطح کیفی آنان را همچنان تقویت می نمایند.
۶-دانشجویان این دانشگاه در طول تحصیل از مزیت حضور در صنعت نفت و امکان تجربه علمی آموخته های خود در صنعت نفت برخوردار می باشند.
۷-ارائه متون دانشگاهی به زبان انگلیسی از ویژگی های تحصیل در این دانشگاه می باشد.
۸-۹٫ اهداف شبکه دانش در صنعت نفت
شبکه دانشی مفهوم سازی شده در این تحقیق از ورای مطالعات اکتشافی کیفی (در مرحله اول با استراتژی مورد کاوی و افق زمانی طولی) در سطح کل صنعت نفت ارائه شده است و چیزی فراتر از بالادست (تامین کنندگان تکنولوژی، مواد، قطعات و…) یا پایین دست (توزیع کنندگان، فروشندگان محصولات نهایی و فراوری و …) صنعت می باشد و در واقع کل صنعت نفت را باید بتواند پوشش دهد. متفاوت بودن حوزه های دانشی تکنولوژیکی و راهبردی سازمان های مطالعه موردی (پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه صنعت نفت، موسسه مطالعات بین المللی انرژی) نیز به منظور ایجاد امکان پوشش شبکه های دانش برای زنجیره ارزش صنعت نفت بوده است.
همچنین همانطور که در فصل دوم رساله توضیح داده شده است، صاحبنظران مختلف اشاره کرده اند که معیارها و شاخص های سنجش متغیر ها در سطح یک صنعت از الگوهای مختلفی مانند الگوی PEST استفاده می شود که در تمامی این الگوها، عوامل سازمانی به عنوان بخشی از اجزای تشکیل دهنده محیط بایستی در این معیارها و شاخص ها در نظر گرفته شوند.
همچنین در پاسخ به تذکر به جای استاد محترم داور خارجی در خصوص تبیین هدف از شبکه دانش در تحقیق حاضر، لازم به توضیح است که طبق نظرات خبرگان و مدیران ارشد صنعت نفت هدف اصلی از شبکه های دانش تسهیم و به اشتراک گذاری دانش بین بخش های مختلف صنعت نفت می باشد و سایر اهداف این شبکه در صورت طراحی و پیاده سازی پلت فرم انفورماتیک و استقرار کامل باید بتواند به اهداف ذکر شده در نظام جامع پژوهش و فناوری صنعت نفت (که در فصل دوم رساله بیان شده) دست یابد که اهم این اهداف از قرار زیر می باشد:
تسهیم و به اشتراک گذاری دانش بین کلیه بازیگران هاب ها، نهادها، بنگاه ها و … تابعه صنعت نفت
برقراری انسجام و یکپارچگی در سطح کل صنعت نفت و اجتناب از دوباره کاری ها، اضافه کاری ها و صرف هزینه های بی مورد برای فعالیت های جزیره ای
بسترسازی جهت تحقق اهداف تعیین شده برای نظام جامع پژوهش و فناوری صنعت نفت که اهم آنها به شرح زیر می باشد:
الف- پایش و رصد هوشمندانه تحولات علم و فناوری و آینده نگاری در صنعت نفتبه منظور افزایش بهره وری (کارایی+اثربخشی)
ب- یکپارچه سازی و همسوسازی اولویت های پژوهش و فناوری صنعت نفت با سیاستها و برنامه های ملی در حوزه علم و فناوری
پ- افزایش مزیت رقابتی صنعت نفت در عرصه مدیریت دانش و کارکردهای خلق، انتقال، انتشار، بکارگیری وبهره برداری از دانش و فناوری
ت- افزایش توانمندی های نقش آفرینان پژوهش، فناوری و نوآوری صنعت نفت و جهت گیری یکپارچه در عرصه های پژوهش، آموزشو توسعه فناوری
ث- مستندسازی تجربیات فنی و دانش مدیریتی و علمی موجود در صنعت نفت
ج- تغییر در نحوه شکل گیری توانمندی های پژوهش و فناوری صنعت نفت از رویکرد مبتنی بر خرید فناوری به رویکرد یادگیری فناوری، توسعه درون زا و ارتقای توان فناوری داخلی
چ- تقویت تقاضامحوری و پاسخگویی پژوهش و فناوری به نیازهای عملیاتی و طرح های توسعه ای صنعت نفت
ح- توسعه همکاری های همه جانبه با نهادهای صنعتی و علمی و فنی کشور و بین المللی به منظور کاهش تهدیدها و چالش های بالقوه و بالفعل صنعت نفت
خ- تقسیم کار و واگذاری نقش های مناسب به نقش آفرینان پژوهش و فناوری صنعت نفت
طرح های پژوهشی دانشگاه ها درباره : طراحی الگوی توسعه شبکه های دانش در صنعت نفت ...