۲۲۹۷
۲۵۳۸
۲۷۹۳
۲۸۲۲
قطر
۷۹۱
۷۹۴
۷۵۳
۷۳۲
عربستان
۸۲۵۴
۹۲۹۴
۹۷۳۷
۹۵۸۴
امارات متحده عربی
۲۳۰۴
۲۵۱۶
۲۶۲۴
۲۷۴۱
جمع کل تولید شورا
۱۳۶۴۶
۱۵۱۱۴
۱۵۹۰۷
۱۵۷۸۹
(Source: Www.opec.org. Annual Report 2010- 2013).
برای درک بهتر رویکرد نفتی شورای همکاری خلیجفارس با ایران بهتر است به نمودار زیر که درآمد پولی ناشی از فروش نفت ایران و شورای همکاری خلیجفارس از ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۳ را به نمایش گذاشته توجه شود. هم چنانکه در نمودار مشاهده میشود درآمدهای پولی ایران پس از ۲۰۱۱ به علت تحولات عربی و همچنین تحریمها رشدی نزولی و کاهش چشمگیری را تجربه نموده است. این درحالیکه بلعکس در همین زمان شورای همکاری شاهد افزایش درآمدهای نفتی و صادرات حاصل از فروش نفت خام خود است.
شکل ۱۳
شکل ۱۴
(Source: OPEC Annual Statistical Bulletin 2002- 2014).
در کنار سیاست افزایش تولید و عرضه نفت (که البته صرفاً به علت مخالفت با ایران نبوده)، سیاست دیگر شورای همکاری خلیجفارس، تلاش برای از بین بردن شرکای نفتی ایران و ایجاد محدودیت و تنگنا برای بازار نفت ایران بوده است. که نمونه آن را میتوان در مورد چین، هند، اتحادیه اروپا و فرانسه عنوان کرد. که در مورد چین، علاوه بر همکاری مستقیم با تحریمهای سازمان ملل، برخی از کشورهای شورای همکاری خلیجفارس نقش مؤثری در کمک به ایالاتمتحده در متقاعد کردن چین به همکاری با تلاش برای اعمال تحریمها علیه ایران بازی کردهاند. که این امر را با وعدههای خود را به عرضه نفت بیشتر به چین با هدف اختلال در واردات خود را از ایران انجام داد. که نمونه آن را میتوان در این مورد مشاهده کرد که صادرات نفت ایران به چین در نیمه اول ۲۰۰۹، ۱۱ درصد بوده که در نیمه سال بعد این مقدار کمتر میشود (که در همان سال ۲۰۰۹ سهم عربستان از واردات چین ۱۴ درصد بوده است) و در همان زمان چین واردات نفت خود را از عربستان، برزیل و آنگولا افزایش میدهد .(Gulfnews.com)
که درنتیجه چنین سیاستهایی همچنین در ژوئن ۲۰۱۰ از تحریمهای سازمان ملل حمایت کرد. که البته این سیاست نیز بهزعم برخی زیاد موفقیتآمیز نبوده و عربستان سعودی موفقیت کمی در متقاعد کردن چین و هند برای کاهش دخالت خود را در بخش انرژی ایران را داشته است .(www.foreignaffairs.com)
یا در مورد اتحادیه اروپا شاهد تلاشهای بیوقفه شورای همکاری برای تشویش و ترغیب اتحادیه اروپا در جهت افزایش تحریم خصوصاً در زمینه انرژی و نفت بودیم که نمونه آن را میتوان در دیدارهای مکرر مقامات شورای همکاری خلیجفارس با مقامات اروپایی مشاهده کرد. و ازجمله دیدارها ملاقات دبیر شورای همکاری خلیجفارس به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در فوریه ۲۰۱۲ با دو دستور کار مساله سوریه و مساله تحریم نفتی ایران و تهدید ایران به بستن تنگه هرمز میتوان اشاره داشت. و پسازاین ملاقات بود عنوان شد که اروپا تضمین کافی را از کشورهای عربی برای تأمین نفت موردنیاز خود دریافت کرده است. ضمن آنکه شورای خلیجفارس نیز با مهم دانستن امنیت انرژی بر لزوم اقدامت مشترک برای اطمینان از دریافت نفت از سوی دوستان و متحدان خود سخن گفتند .(www.rttnews.com)