۳-۴-۲- روش سنتز مشتقات تری تیو کربنات حلقوی در حضور باز پتاسیم فلورید
در یک بالن ته گرد ۲۵ میلی لیتری، ۸ میلی مول دی سولفید کربن و ۱۲ میلی مول باز پتاسیم فلورید به ۲ میلی لیتر حلال دی متیل سولفوکسید اضافه گردید. واکنش به مدت ۳۰ دقیقه در دمای ۵۰ توسط هم زن مغناطیسی هم زده شد و رنگ مخلوط واکنش قرمز گردید. سپس با اضافه کردن ۱ میلی مول آلکیل دی هالید مخلوط واکنش به تدریج زرد رنگ شد. پیشرفت واکنش با بهره گرفتن از کروماتوگرافی لایه نازک در حلال n - هگزان کنترل گردید. بعد از اتمام واکنش مواد آلی توسط ۲۰ میلی لیتر حلال اتیل استات و آب از مخلوط واکنش استخراج شدند و مجموع فاز آلی روی سدیم سولفات خشک گردید. سپس حلال اتیل استات تبخیر شد و مخلوط حاصل جهت استحصال محصول به وسیله کروماتوگرافی صفحهای خالص سازی شد(شمای ۳-۸).
شمای (۳-۸)
۳-۵- روش سنتز تری تیو کربنات نامتقارن
در یک بالن ته گرد ۲۵ میلی لیتری، ۸ میلی مول دی سولفید کربن و ۹/۰ میلی مول باز ترشیو بوتیل آمونیوم فلورید به ۲ میلی لیتر حلال دی متیل سولفوکسید اضافه گردید. واکنش به مدت ۳۰ دقیقه در دمای اتاق توسط هم زن مغناطیسی هم زده شد و رنگ مخلوط واکنش قرمز گردید. سپس با اضافه کردن ۲ میلی مول اتیل یدید و اتوکسی استو برمید ( با نسبت یک به یک) مخلوط واکنش زرد رنگ شد. پیشرفت واکنش با بهره گرفتن از کروماتوگرافی لایه نازک در حلالn - هگزان کنترل گردید. بعد از اتمام واکنش مواد آلی توسط ۲۰ میلی لیتر حلال اتیل استات و آب از مخلوط واکنش استخراج شدند و مجموع فاز آلی روی سدیم خشک گردید. سپس حلال اتیل استات تبخیر شد و مخلوط حاصل جهت استحصال محصول به وسیله کروماتوگرافی صفحهای خالص سازی شد. سه محصول روغنی بیس(اتوکسی استو) تری تیوکربنات با بازده۴۲% ، محصول
روغنی بیس(اتیل)تری تیو کربنات با بازده ۳۶% و محصول روغنی S( اتیل اتوکسی استو) تری تیو کربنات با بازده۲۰% به دست آمد (شمای ۳-۹).
شمای (۳-۹)
فصل چهارم |
بحث و نتیجه گیری |
۴-۱- مقدمه
دی سولفیدها و تری تیوکربناتها به علت کاربردهای گسترده در زمینه های مختلف همچون صنایع دارویی و کشاورزی همواره مورد توجه شیمیدانان بوده اند و تاکنون روشهای فراوانی برای سنتز این ترکیبات از سوی آنان مطرح شده است. ارائه شیوه های سنتزی تابع اصول شیمی سبز اهمیت زیادی دارند. از این رو در این پایان نامه سعی بر ارائه روشهایی جدید، ساده و کارآمد برای سنتز دیآریل دیسولفیدها و تریتیوکربناتها بوده است که بتواند معایب روشهای پیشین را کاهش دهد یا حذف نماید. استفاده از واکنشگرهای ارزان و در دسترس، زمان مناسب انجام واکنش و جداسازی راحت محصول از مزایای روشهای پیشنهاد داده شده در این پروژه می باشد.
۴-۲- بررسی واکنشهای سنتز دی سولفیدها
پیوند s-s که در بسیاری از مولکولهای زیستی، داروئی و شیمیایی وجود دارد نقش مهمی در فعالیت های بیولوژیکی، در صنعت و در سنتز مواد آلی دارد. روشهای بسیاری برای تهیه ترکیبات حاوی پیوند s-s گزارش شده که بیشتر این روشها شامل واکنش اکسایش تیولها است. اگر چه بیشتر این روشها موثر عمل کرده اند اما آنها دارای مشکلات زیستی و ایمنی هستند. بسیاری از این روشهای ارائه شده دارای معایبی از جمله: استفاده از واکنشگرهایی با بوی نامطبوع و مضر برای محیط زیست و انسان، استفاده از فلزات، بازها و لیگاندهای گران وسمی و بازده پایین واکنشها می باشد. در این شرایط توسعه روشهای جدید در جهت غلبه بر معایب روشهای پیشین حائز اهمیت است.
۴-۲-۱- بررسی شرایط بهینه سنتز دی آریل دی سولفید
برای انجام واکنش ابتدا با بهره گرفتن از ماده اولیه یدوبنزن شرایط واکنش از جمله: دمای مناسب، زمان مناسب، مقادیر نمک مس و باز بهینه شد و در مرحله بعد سایر مشتقات در شرایط بهینه به دست آمده سنتز شدند.
بهترین دما برای انجام این واکنش دمای ۱۱۰ و بهترین زمان، ۲۰ ساعت تشخیص داده شد و واکنش در زمانهای بیشتر از آن پیشرفت محسوسی نداشت وحداکثر بازده در زمان ذکر شده به دست آمد و همچنین مقادیر مختلف باز مورد بررسی قرار گرفت و مقدار ۵/۰ گرم مناسبترین مقدار برای آن تشخیص داده شد که مقادیر کمتر از آن باعث کمتر شدن بازده واکنش می شود (شمای ۴-۱).
شمای (۴-۱)
۴-۲-۲- بررسی اثر حلال در سنتز دی سولفیدها
حلال نقش بسیار مهمی را در واکنشهای آلی ایفا می کند. نوع ومقدار حلال بهکاربرده شده در واکنش تاثیر مستقیمی در انجام یا عدم انجام واکنش و راندمان آن دارد. به منظور به دست آوردن حلال مناسب، واکنش در حلالهای مختلف با ثابت نگه داشتن دیگر متغیرها مورد بررسی قرار گرفت جدول (۴-۱) (شمای ۴-۲).
شمای (۴-۲)
جدول(۴-۱) بررسی اثر حلال در سنتز دی سولفیدها ͣ
بازده(%) | حلال | ردیف |
۷ | DMF/H₂O (۲:۱) |
۱ |