شکل(۴-۱۶) مقایسه میانگین نیتروژن و تأثیرآن بر وزن خشک سرشاخه
نتایج مقایسه میانگین صفت وزن خشک سرشاخه بر اساس آزمون چند دامنه ای دانکن (جدول ۴-۴) نشان داد که بین سه سطح تیمار کود نیتروژن تفاوت معنی داری در سطح احتمال ۵ درصد از لحاظ آماری وجود دارد و سطح حداقل کودی نیتروژن بیشترین تاثیر را بر روی آن داشته است.
۴-۱-۶-۲- تأثیر فسفر بر وزن خشک سرشاخه
نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفت وزن خشک سرشاخه، (جدول ۴-۳) نشان می دهد که عامل فسفر (P) تحت تأثیر سطوح کود فسفر قرار نگرفته است. از میان سه سطح اعمال شدۀ فسفر، سطح اول (P1)شامل کود زیستی بارور-۲ به مقدار ۱۰۰ گرم در هکتار به همراه کود شیمیایی فسفات آمونیوم به مقدار ۱۲۵ کیلوگرم در هکتار دارای میانگین ۴۷/۶ است که در گروه a قرار ‘گرفت و بیشترین مقدار عددی را به خود اختصاص داده است. سطح سوم (P2) کود زیستی بارور-۲ به مقدار ۱۰۰ گرم در هکتار با میانگین ۹۸/۵ با بقیه سطوح کود فسفره اختلاف معنی داری را نداشته است هر چند از نظر عددی کمترین میانگین را به خود اختصاص داد.
شکل(۴-۱۷) مقایسه میانگین فسفر و تأثیر آن بر وزن خشک سرشاخه
۴-۱-۶-۳-اثر متقابل نیتروژن و فسفر بر وزن خشک سرشاخه
نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفت وزن خشک سرشاخه (جدول۴-۳) نشان دهندۀ آن است که این صفت با میانگین ۵۰/۰ در سطح احتمال ۱ درصد معنی دار شده است تیمار N1P1 دارای بیشترین میانگین به مقدار ۶۸/۷ است (شکل ۴-۱۸) در گروه a قرار گرفت. در واقع در تیمار ۱ لیتر در هکتار سوپرنیتروپلاس، ۱ لیتر در هکتار بارور-۲ و۱۲۵ کیلوگرم در هکتار فسفات آمونیوم بیشترین میانگین و در تیمار N3P3 ،کود شیمیایی اوره به مقدار ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار و کود شیمیایی فسفات آمونیوم به مقدار ۲۵۰ کیلوگرم در هکتار کمترین میانگین به میزان ۵۹/۴ حاصل شده است که در گروه d جای گرفت.
شکل(۴-۱۸) مقایسه میانگین نیتروژن و فسفر و اثر متقابل آن بر وزن خشک سرشاخه
۴-۱-۷- قطر ساقه
۴-۱-۷-۱- تأثیر نیتروژن بر قطر ساقه
نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفت قطر ساقه (جدول ۴-۳) نشان می دهد که فقط فاکتور نیتروژن (N) با میانگین ۲۷/۵۶ در سطح احتمال ۱ درصد برای این صفت معنی دار شده است. از میان سه سطح تیمار کودی نیتروژن ، سطح اول (N1) یعنی کود زیستی سوپر نیترو پلاس به میزان ۲ لیتر در هکتار با میانگین ۶۸/۱۱ دارای بیشترین میانگین است که در گروه a قرار گرفت. کمترین میانگین نیز به میزان ۴۴/۷ میلی متر به تیمار N3 یعنی کود شیمیایی اوره به مقدار ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار اختصاص داشته است که در گروه c قرار گرفت. (شکل ۴-۱۹)
شکل(۴-۱۹) مقایسه میانگین نیتروژن و تأثیرآن بر قطر ساقه
بررسی مقایسه میانگین صفت قطر ساقه توسط آزمون چند دامنه ای دانکن (جدول ۴-۴) نشان می دهد که بین سه سطح تیمار کود نیتروژن اختلاف معنی داری در سطح احتمال ۵ درصد وجود دارد.
۴-۱-۷-۲- تأثیر فسفر بر قطر ساقه
نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفت قطر ساقه، (جدول۴-۳) نشان می دهد که عامل فسفر (P) تحت تأثیر سطوح کود فسفر قرار نگرفته است. از میان سه سطح اعمال شدۀ فسفر، سطح اول (P1) شامل کود زیستی بارور-۲ به مقدار ۱۰۰ گرم در هکتار و کود شیمیایی فسفات آمونیوم به مقدار ۱۲۵ کیلو گرم در هکتار دارای میانگین ۰۲/۱۰ است (شکل۴-۲۰) که در گروه a قرار گرفت و بیشترین میانگین را به خود اختصاص داده است سطح سوم P3 یعنی کود شیمیایی فسفات آمونیوم به مقدار ۲۲۵ کیلوگرم در هکتار با میانگین ۶۴/۹ در گروهبندی b قرار گرفت وکمترین میانگین را به خود اختصاص داده است. هر چند در تجزیه واریانس اثر مستقل کود فسفر معنی دار نشده است.
شکل(۴-۲۰) مقایسه میانگین فسفر و تأثیرآن بر قطر ساقه
بررسی مقایسه میانگین صفت قطر ساقه توسط آزمون چند دامنه ای دانکن (جدول ۴-۴) نشان می دهد که بین سطح اول با سطح سوم تیمارهای کود فسفر اختلاف معنی داری در سطح احتمال ۵ درصد وجود دارد.
۴-۱-۷-۳- اثر متقابل نیتروژن و فسفر بر قطر ساقه
نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفت قطر ساقه ( جدول ۴-۳) نشان دهندۀ آن است که این صفت تحت تأثیر اثر متقابل نیتروژن و فسفر قرار نگرفته و معنی دار نشده است. مقایسه میانگین اثر متقابل نیتروژن و فسفر نشان می دهد (شکل۴-۲۱) که تیمار N1P1 دارای بیشترین میانگین به مقدار ۷۴/۱۱ است که در گروه a قرار گرفت. در واقع در تیمار ۲ لیتر در هکتار کود زیستی سوپر نیتروپلاس، ۱۰۰ گرم در هکتار بارور-۲ و۱۲۵ کیلوگرم در هکتار فسفات آمونیوم بیشترین میانگین و در تیمار N3P3 ،کود شیمیایی اوره به مقدار ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار و کود شیمیایی فسفات آمونیوم به مقدار ۲۵۰ کیلوگرم در هکتار کمترین میانگین به میزان ۱۴/۷ حاصل شده است که در گروه d قرار گرفت.
شکل(۴-۲۱) مقایسه میانگین نیتروژن و فسفر و اثر متقابل آن بر قطر ساقه
۴-۱-۸- تعداد انشعاب ساقه
۴-۱-۸-۱- تأثیر نیتروژن بر تعداد انشعاب ساقه
نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفت تعداد انشعاب ساقه (جدول ۴-۳) نشان می دهد که عامل نیتروژن (N) با میانگین ۳۳/۱۷۷ در سطح احتمال ۱ درصد معنی دار شده است. از میان سه سطح تیمار کود نیتروژن ، سطح اول (N1) : کود زیستی سوپر نیترو پلاس به میزان ۲ لیتر در هکتار با میانگین ۰۰/۴۰ شاخه فرعی بیشترین انشعاب ساقه را دارا می باشد که در گروه a قرار گرفته است. کمترین انشعاب ساقه نیز به میزان ۳۳/۳۲ به تیمار سطح سوم (N3) یعنی کود شیمیایی اوره به مقدار ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار اختصاص دارد که در گروه c قرار گرفته است. (شکل ۴-۲۲)
شکل(۴-۲۲) مقایسه میانگین نیتروژن و تأثیرآن بر تعداد انشعاب ساقه
بررسی مقایسه میانگین صفت تعداد انشعاب ساقه بر اساس آزمون چند دامنه ای دانکن (جدول ۴-۴) نشان می دهد که بین سه سطح تیمار کود نیتروژن اختلاف معنی داری در سطح احتمال ۵ درصد وجود دارد.
۴-۱-۸-۲- تأثیر فسفر بر تعداد انشعاب ساقه
نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفت تعداد انشعاب ساقه،(جدول ۴-۳) نشان می دهد که تعداد انشعاب ساقه نعناع فلفلی تحت تأثیر سطوح کود فسفر قرار نگرفته است. از میان سه سطح اعمال شدۀ فسفر، سطح اول (P1)شامل کود زیستی بارور-۲ به مقدار ۱۰۰ گرم در هکتار و کود شیمیایی فسفات آمونیوم به مقدار ۱۲۵ کیلو گرم در هکتار دارای میانگین ۸۳/۳۶ است که در گروه a قرار می گیرد و بیشترین میانگین را از نظر عددی به خود اختصاص داده است.(شکل۴-۲۳). سطح سوم کود فسفره (P3) یعنی کود شیمیایی فسفات آمونیوم به مقدار ۲۲۵ کیلوگرم در هکتار با میانگین ۸۳/۳۵ با اینکه با سایر تمارهای فسفر اختلاف آماری معنی داری را ندارد ولی کمترین مقدار عددی انشعاب ساقه را به خود اختصاص داده است.
شکل(۴-۲۳) مقایسه میانگین فسفر و تأثیرآن بر تعداد انشعاب ساقه
۴-۱-۸-۳- اثر متقابل نیتروژن و فسفر بر تعداد انشعاب ساقه
نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفت تعداد انشعاب ساقه ( جدول ۴-۳) نشان دهندۀ آن است که این صفت تحت تأثیر اثر متقابل نیتروژن و فسفر قرار نگرفته و معنی دار نشده است. تیمار N1P1 دارای بیشترین مقدار عددی انشعاب ساقه با میانگین ۵۰/۴۰ است که در گروه a قرار گرفت (شکل۴-۲۴). در واقع در تیمار ۲ لیتر در هکتار کود زیستی سوپر نیتروپلاس، ۱۰۰ گرم در هکتار بارور-۲ و۱۲۵ کیلوگرم در هکتار فسفات آمونیوم بیشترین میانگین و در تیمار N3P3، کود شیمیایی اوره به مقدار ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار و کود شیمیایی فسفات آمونیوم به مقدار ۲۵۰ کیلوگرم در هکتار کمترین میانگین به میزان ۵۰/۳۱ ایجاد کرده است و در گروه d قرار گرفته است.
شکل(۴-۲۴) مقایسه میانگین نیتروژن و فسفر و اثر متقابل آن بر تعداد انشعاب ساقه
جدول(۴-۳) تجزیه واریانس صفات وزن تر سرشاخه، وزن خشک سرشاخه، قطر ساقه، تعداد انشعاب ساقه
منابع تغییرات | میانگین مربعات | ||||
درجه آزادی | وزن تر سرشاخه | وزن خشک سرشاخه | قطر ساقه |