- شرکت سهامی بیمه آلیانس و اشتوتگارتر فراین،که بعدها به شرکت سهامی بیمه آلیانس تبدیل شد؛
- شرکت بیمه بریتیش انداورسیز؛
- بیمه ایگ استار اند بریتیش دمی نیون اینشورنش(فاولر لیمیتد)؛
- شرکت بیمه یورکشایر اینشورنس؛
- شرکت بیمه وسترن استرالین اینشورنس؛
- شرکت بیمه رویال؛
- شرکت بیمه پاستین لوید(بیمه بریتیش اندو از سیر محدود)؛
- شرکت الیانس اوند اشتوتگارتر لایف اینشورنس بانک؛
- شرکت ولدر مارین و جنرال اینشورنس؛
- شرکت بیمه ویکتوریا تروبرلن؛
- شرکت بیمه ناسیونال سوئیس؛
- شرکت کورنهیل اینشورنس؛
- شرکت فینگس محدود لندن؛
- شرکت لندن آسورانس؛
- شرکت بیمه همگانی سوئیس؛
- شرکت سهامی الاتحاد الوطنی- شرکت سهامی بیمه همگانی خاور نزدیک.
۲-از سال ۱۳۱۴، تاریخ تأسیس شرکت سهامی بیمه ایران تا سال ۱۳۵۰ تاریخ تأسیس بیمه مرکزی ایران
در سال ۱۳۱۴،اولین شرکت بیمه ایرانی به نام شرکت سهامی بیمه ایران با سرمایه دولت تأسیس شد.تا قبل از تأسیس شرکت سهامی بیمه ایران،عملیات بیمه گری درایران،منحصرا توسط شرکت های خارجی انجام میشد.
پس از تأسیس شرکت بیمه و وضع قوانین و مقررات از سوی دولت جهت پرداخت سپرده نقدی از سوی شرکتهای خارجی، اغلب نمایندگی های خارجی فعالیت خود را در ایران متوقف کردند و در عمل بازار بیمه به انحصار شرکت بیمه ایران درآمد.
در ادامه این تحولات،"قانون بیمه” با ۳۶ ماده،در جلسه هفتم ۷/۲/۱۳۱۶ در مجلس شورای ملی تصویب شد.
در فاصله سال های ۱۳۲۹ الی ۱۳۴۳ تعداد ۸ شرکت بیمه ایرانی متعلق به بخش خصوصی تأسیس شدند.این شرکت ها عبارت بودند از:
شرکت بیمه شرق سال ۱۳۲۹
شرکت بیمه آریا سال ۱۳۳۱
شرکت بیمه پارس سال ۱۳۳۴
شرکت بیمه ملی سال ۱۳۳۵
شرکت بیمه البرز سال ۱۳۳۸
شرکت بیمه آسیا سال ۱۳۳۸
شرکت بیمه امید سال ۱۳۳۹
شرکت بیمه ساختمان و کار سال ۱۳۴۳
تحول بعدی در صنعت بیمه در سال ۱۳۴۷ اتفاق افتاد و آن تصویب ” قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در قبال شخص ثالث” بود این قانون از اول فروردین ماه سال ۱۳۴۸ اجرا شد (در سال ۱۳۸۷ قانون جدید بیمه شخص ثالث به تصوریب مجلس شورای اسلامی رسید) و از اول مهرماه سال مذکور به مرحله اجرا درآمد. در سال ۱۳۴۹ دست اندرکاران صنعت بیمه به منظور تأمین کادر فنی بیمه، با همکاری وزارت آموزش عالی اقدام به تأسیس مدرسه عالی بیمه در تهران نمودند. فعالیت این موسسه تا سال ۱۳۵۹ ادامه داشت. درحال حاضر آموزش عالی بیمه به دانشکده امور اقتصادی محول شده است، ضمن آنکه علوم بیمه درسایر دانشگاههای کشور نیز تدریس می شود.
۳-از سال ۱۳۵۰، تاریخ تأسیس بیمه مرکزی ایران تا سال ۱۳۵۸ تاریخ ملی شدن شرکتهای بیمه؛
درسال ۱۳۵۰ با تصویب قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری، تغییرات عمده ای در ساختار صنعت بیمه کشور ایجاد گردید. این سازمان با سرمایه دولت تشکیل شد و وظیفه تنظیم، تعمیم و هدایت امر بیمه در ایران و حمایت از بیمه گذاران و صاحبان حقوق آنها و اعمال نظارت بر فعالیت موسسات بیمه در کشور را به عهده گرفت. همچنین به موجب ماده ۵ قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری مقرر شد انجام بیمه های اتکایی اجباری شرکت های بیمه صرفا نزد بمه مرکزی ایران انجام پذیرد. به موجب این قانون کیه شرکتهای بیمه در ایران موظف شدند ۲۵% بیمه های غیر زندگی و ۵۰% بیمه های زندگی خود را نزد بیمه مرکزی ایران، بیمه اتکایی اجباری کنند.
بعد از سال ۱۳۵۰ تعداد شرکتهای بیمه از ۹ شرکت قبلی به ۱۳ شرکت و نمایندگی بیمه های خارجی افزایش یافت. این شرکت ها عبارت بودند از: شرکت سهامی بیمه ایران دارای مالکیت دولتی و شرکتهای خصوصی شرق، آریا، البرز، آسیا، امید، ساختمان و کار، حافظ ، ایران و آمریکا، دانا و نیز دو نمایندگی بیمه خارجی یورکشایر و اینگستراخ.
۴- از سال ۱۳۵۸،تاریخ ملی شدن شرکتهای بیمه خصوصی تا سال ۱۳۶۷،تاریخ تصویب قانون اداره امور شرکت های بیمه؛
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، در تاریخ ۰۴/۰۴/۱۳۵۸ شورای انقلاب، شرکتهای بیمه خصوصی را ملی اعلام و اداره امور آنها را به دولت واگذار کرد و به فعالیت نمایندگی های بیمه خارجی خاتمه داد.
با ملی شدن شرکت های بیمه خصوصی، بیمه ایران و بیمه مرکزی ج.ا.ا کمافی السابق به فعالیت خود ادامه دادند و شرکت های بیمه ملی شده و نیز تا اواسط سال ۱۳۶۰ به طور مستقل به فعالیت بیمه گری پرداختند؛ در این زمان براساس مصوبه هیئت مدیره مشترک شرکت های بیمه ملی، مقرر گردید فعالیت بیمه گری کلیه شرکت های ملی شده به جز شرکت بیمه آسیا و شرکت بیمه البرز متوقف گردد و به صورت تدریجی پرتفوی شرکت های بیمه متوقف شده، به این دو شرکت انتقال یابد. با ملی شدن و ادغام شرکت های بیمه، عملاً قانون انحصار کارهای بیمه ای دولتی نزد بیمه ایران، کارایی خود را از دست داد و این دو شرکت نیز مبادرت به صدور بیمه نامه برای موسسات دولتی نمودند. به عبارت دیگر می توان گفت در سالهای ۱۳۵۹ و ۱۳۶۰ فعالیت شرکتهای بیمه ملی شده به جز شرکتهای بیمه آسیا و البرز متوقف شد و از سال ۱۳۶۰ امور بیمه ای بازرگانی کشور به شرکت های بیمه ایریان،آسیا و البرز محول شد.
درسال ۱۳۶۷ هم زمان با تصویب قانون اداره امور شرکت های بیمه و بیمه مرکزی ج.ا.ا، به شرکت بیمه دانا نیز اجازه داده شد تا فقط دربخش بیمه های اشخاص ادامه فعالیت دهد؛ بدین ترتیب علاوه بر شرکت های بیمه ایران، آسیا و البرز، بیمه دانا نیز به بازار بیمه ایران اضافه شد و تعداد شرکت های بیمه فعال در بازار بیمه به چهار شرکت رسید.
۵-از سال ۱۳۶۷،تاریخ تصویب قانون اداره امور شرکت های بیمه،تا سال ۱۳۸۰ تاریخ تصویب قانون تأسیس موسسات بیمه غیر دولتی
بیمه مرکزی ایران از سال ۱۳۶۴ قدم های استوار در تحکیم میانی بیمه، همت گماشت و با کوشش بسیار جریاناتی را برای انحلال موسسات باقی مانده از شرکت های بیمه ملی وجود داشت، مدیریت کرد و در انتها با تصویب قانون اداره امور شرکت های بیمه در سال ۱۳۶۷ به نگرانی پایان داد و وضعیت بیمه بر پایه استوار قانونی قرار گرفت.
براساس اصلاح قانون اداره امور شرکتهای بیمه که مجلس شوراس اسلامی در سال ۱۳۷۵ تصویب کرد،بیمه دانا نیز مانند سایر شرکتهای بیمه، مجاز به فعالیت در کلیه بخش های بیمه گردید و علاوه بر آن، چهار شرکت بیمه دولتی و بانک های دولتی با موافقت بیمه مرکزی ج.ا.ا برای کمک به امر توسعه صادرات ، شرکت بیمه صادرات و سرمایه گذاری را تأسیس کردند.
در سال ۱۳۷۹ هیئت وزیران مقررات تأسیس و فعالیت موسسات بیمه در مناطق آزاد تجاری – صنعتی را تصویب کرد و به موجب این مصوبه در سال ۱۳۸۱ اولین شرکت متعلق به بخش خصوصی با نام شرکت بیمه حافظ در جزیره کیش فعالیت خود را آغاز کرد و متعاقب آن شرکت های بیمه آسیا، البرز و دانا اقدام به تأسیس شرکت” امید کیش ” در این جزیره کردند و شرکت بیمه اتکایی امین نیز با سرمایه گذاری شرکت های بیمه، بانک ملی ایران و ۵ شرکت سرمایه گذاری ، در این منطقه تأسیس شد.
در سال ۱۳۸۰ مجلس شورای اسلامی “قانون تاسیس موسسات بیمه غیر دولتی” را تصویب کرد و اجازه تأسیس و تعیین سرمایه شرکت های بیمه خصوصی را یه بیمه مرکزی ج.ا.ا و وزارت امور اقتصادی و دارایی محول کرد. یاتصویب قانون تاسیس موسسات بیمه غیر دولتی، چشم انداز تحول مهمی در صنعت بیمه ایران هویدا گردید؛ به طوری که در آغاز، برای اخذ مجوز تأسیس بیش از ۲۰ شرکت ثبت نام شد و تا تیر ماه سال ۱۳۸۱، چهار شرکت بیمه توسعه، کارآفرین، پارسیان و رازی اجازه تأسیس و شروع فعالیت گرفتند.
۶- از سال ۱۳۸۰ تاریخ تأسیس موسسات بیمه غیر دولتی تا سال ۱۳۸۸ خصوصی سازی شرکتهای بیمه دولتی
با تأسیس شرکتهای بیمه خصوصی از سال ۱۳۸۱ به بعد، صنعت بیمه در تولید حق بیمه رشد فزاینده ای داشت و این امر موجب گردید تا ضریب نفوذ بیمه افزایش یابد.
در سال ۱۳۸۵ با اعلام سیاست های اجرایی اصل ۴۴ قانون اساس، مقرر شد سهام شکت های بیمه آسیا، البرز و دانا به بخش خصوصی واگذار و صرفاً شرکت سهامی بیمه ایران کماکان به شکل دولتی به فعالیت خود ادامه دهد.
۷-۷-۲ بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران:
تنظیم، تعمیم و هدایت امر بیمه در ایران و حمایت از بیمه گذاران، بیمه شدگان و صاحبان حقوق آنها ، همچنین اعمال نظارت دولت بر این فعالیت، به موجب قانون به بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران محول شد. به موجب قانون مذکور، بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران این وظایف و اختیارات را دارد:
- تهیه آیین نامه ها و مقرراتی که برای حسن اجرای امر بیمه در ایران لازم باشد؛
- تهیه اطلاعات لازم از فعالیت های کلیه موسسات بیمه که درایران کار می کنند؛