(۴-۳۹)
s.t.
(۴-۴۰)
(۴-۴۱)
و سایر محدودیتهای مدل
که در آن وزن نسبی معیار تغییرپذیری است و توسط تصمیم گیر مقداردهی می شود.
شکل ۴-۳۱ نتیجه یک تحلیل حساسیت روی مقدار را نشان میدهد. همانطور که مشاهده می شود برای مقادیر بزرگ امید ریاضی زیان کل سیستم تولیدی افزایش مییابد (سود حاشیه ای کاهش مییابد) در حالیکه برای مقادیر کوچکتر امید ریاضی زیان کل سیستم تولیدی کاهش (سود حاشیه ای افزایش مییابد) و تغییر پذیری زیان کل تحت سناریوهای مختلف افزایش مییابد. در حقیقت شکل ۴-۳۱ یک منحنی پارتو است و تصمیم گیر با تنظیم بر اساس میزان ریسک پذیری و ریسک گریزی خود می تواند از میان این جوابهای پارتویی جواب ارجح با سطح اطمینان مورد نظر و حداکثر خطای قابل قبول را برگزیند.
شکل ۴‑۳۱- امیدریاضی سود حاشیه ای در برابر معیار تغییرپذیری
جمعبندی و پیشنهادها
جمعبندی
در این رساله، مدلهای برنامه ریزی تصادفی برای برنامه ریزی تولید کلی در زنجیره تأمین تحت شرایط عدم قطعیت ارائه شده است. رویکردهای مورد استفاده ضمن یکپارچه نمودن متمرکز تصمیمات برنامه ریزی کلی و برنامه ریزی زنجیره تأمین، شامل دو گام اساسی میباشند: در گام اول؛ تصمیمات کلانِ پیشتولید، نظیر میزان و نحوه تأمین مواد اولیه از تأمین کنندگان، برنامه ریزی لجستیک و حمل و نقل مربوط به آن، تعیین نرخ تولید و مدیریت نیروی انسانی در کارخانههای تولیدی مورد بررسی قرار میگیرد. در گام دوم، با تحقق تصمیمات مربوط به گام اول، در مورد میزان و نحوه نگهداری موجودی ها، میزان و نحوه توزیع کالا به مشتریان به همراه برنامه ریزی لجستیک آن، تصمیم گیری می شود. تصمیمات مربوط به گام اول همگی مبتنی بر پیش بینی مقادیر پارامترها صورت میگیرد و تصمیمات مربوط به گام دوم همگی مبتنی بر مقادیر واقعی پارامترها گرفته می شود.
مدلهای ارائه شده در این تحقیق، اهدافی نظیر کمینه سازی مجموع هزینه های تأمین و تولید (شامل هزینه های مربوط به خرید، حمل و نقل، تولید، تغییر ظرفیت تولیدی و نگهداری موجودی در کارخانه ها) و کمینه سازی امید ریاضی مجموع هزینه های توزیع (شامل هزینه های حمل و نقل، نگهداری و کمبود موجودی)، بیشینهسازی رضایتمندی مشتریان نهائی از طریق کمینه کردن بیشینه کمبود کالا در میان همه نقاط مشتری، کمینه نمودن تغییرپذیری تحت سناریوهای مختلف و افزایش بهرهوری کارکنان، از طریق برگزاری دوره های آموزشی را دنبال می کنند.
مدلها با فرضیات اساسی نظیر عدمقطعیت در تقاضا برای محصولات مختلف، عدم قطعیت در تامین، زمان تدارک و نیز پارامترهای هزینهای و قوانین و مقررات زیست محیطی حاکم بر زنجیرههای تأمین چند ملیتی مدل شده بودند. برای ارزیابی کارایی و کاربردپذیری مدلها، مثالهای عددی متنوع و مطالعه موردی ارائه شد و همچنین تحلیل حساسیتهای مختلفی برای اعتبارسنجی مدلها صورت گرفت. نتایج محاسباتی بدست آمده از یک مجموعه دادههای واقعی نشان داد که مدل اول می تواند مفاهیمی نظیر رضایتمندی مشتریان را بصورت یکپارچه و همزمان با تصمیمات تاکتیکی تولید در نظر بگیرد. مدل دوم و سوم نیز با معرفی مفهوم بهرهوری نیروی کار، ضمن یکپارچه نمودن تصمیمات مربوط به مدیریت منابع انسانی، برنامه کلی تولید صورت گرفته را در مواجهه با عدم قطعیتهای موجود در تقاضا منعطف تر ساخت. مدل چهارم نشان داد چگونه مقررات و قوانین بین المللی نظیر مقررات زیست محیطی، انتشار گازهای گلخانه ای و پسماندهای صنعتی، می تواند ساختارهای برنامه کلی را تحت الشعاع قرار دهد و نیز در نظر گرفتن توابع غیر خطی واقعی برای تخفیف و کمبود، مدل هایی واقع بینانه تر ایجاد می کند و تصویر شفاف تری نسبت به آنچه در آینده بر اثر تحقق سناریوهای مختلف رخ خواهد داد، ارائه میدهد.
نوآوریهای تحقیق
نوآوری این تحقیق شامل موارد ذیل میباشد:
یکپارچه نمودن تصمیمات تاکتیکی و عملیاتی
یکپارچه نمودن برنامهریزی کلی تولید و برنامه ریزی زنجیره تأمین
در نظر گرفتن اهداف چندگانه (زیان کل، رضایتمندی مشتریان، بهرهوری نیروی کار، تغییرپذیری)
در نظر گرفتن منابع مختلف عدمقطعیت: تقاضا، زمان تدارک و پارامترهای هزینه ای
در نظر گرفتن هزینه کمبود چند ضابطه ای غیر خطی