در یک سیستم غیر فازی، تنها یک قاعده در یک زمان خاص وجود دارد ولی در سیستم فازی ممکن است در همان زمان خاص بیش از یک قاعده ولی با قوتهای متفاوت وجود داشته باشد. این قواعد با قوتهای متفاوت منجر به عملیات کلاسیک در خلال پروسه غیر فازی سازی میشوند [۲]. پروسههای غیر فازی سازی در سیستمهای کنترل فازی استاندارد نیستند. از چندین روش برای این کار میتوان استفاده کرد. مانند:
عملیات max-min(and-ro)
روش مرکز ثقل (center of gravity) یا COG
و روش های متنوع دیگر.
اساسا اگر چه سیستمهای فازی پدیدههای غیر قطعی و نامشخص را توصیف میکنند، با این حال خود تئوری فازی یک تئوری دقیق میباشد. دو توجیه برای تئوری سیستمهای فازی وجود دارد:
پیچیدگی بیش از حد دنیای واقعی که منجر به توصیفی تقریبی یا فازی برای مدل کردن یک سیستم میشود.
نیاز به فرضیهای برای فرموله کردن دانش بشری به شکلی سیستماتیک و قرار دادن آن در سیستمهای مهندسی توجیه دوم وجود تئوری سیستمهای فازی را به عنوان یک شاخه مستقل در علوم مهندسی توجیه میکند[۵].
این پایان نامه شامل فصول زیر میباشد:
فصل اول مقدمه
فصل دوم مروری بر تحقیقات گذشته
فصل سوم تحکیم
فصل چهارم منطق فازی و کاربرد آن در مهندسی عمران
فصل پنجم برآورد ضریب فشردگی تحکیم به وسیله پارامترهای فیزیکی خاک
فصل ششم آشنایی با شبکه مفاهیم شبکه عصبی
فصل هفتم مدل سازی ضریب فشردگی با بهره گرفتن از شبکههای عصبی-فازی (ANFIS)
فصل هشتم نتیجه گیری و جمع بندی و پیشنهادات
فصل دوم:
مروری بر تحقیقات گذشته
۲-۱- مقدمه
نشست تحکیمی یکی از ملاحظات مهم طراحی در پروژههای عمرانی همچون سازه ها، راه ها و راه آهن میباشد. این پارامتر بوسیله آزمایش تحکیم تعیین میشود. آزمایش تحکیم یک آزمایش نسبتا وقت گیر و پر هزینه است که باید با دقت کافی انجام میشود.
در بسیاری از پروژه ها به خصوص در پروژ ههای خطی مانند راه آهن خوددارای از انجام آزمایش تحکیم به تعداد و دقت کافی سبب وارد آمدن خسارات قابل توجه به حجم راه میشود. با توجه به زمان و هزینه نسبتا زیاد آزمایش تحکیم، تخمین نشت تحکیمی با بهره گرفتن از پارامترهای موثری که بتوان زیاد آزمایش تحکیم، تخمین نشست تحکیمی با بهره گرفتن از پارامترهای موثری که بتوان آنها را با انجام آزمایشات ساده کم هزینه و با دقت قبول نمود همواره مورد توجه بسیاری از محققین ژئوتکنیک و راه سازی بوده است.
۲-۲- شناسایی پارامترهای موثر در نشست تحکیمی خاک
با انجام آزمایش تحکیم، ضریب فشردگی یا شاخص تراکم (Compression index) از شیب نمودار تخلخل (e) بر حسب لگاریتم تنش موثر ( ) برای خاکهای تحکیم عادی یافته تعیین میشود. شکل ۱ نحوه تعیین ضریب فشردگی ( ) را نشان میدهد.
همانطور که در این شکل مشاهده میشود، به طور مستقیم از رابطه زیر قابل تعیین است:
(۲-۱)
شکل ۲-۱ تعیین ضریت فشردگی
به طور غیر مستقیم و از روی پارامترهای موثر، اولین بار ترزاقی و پک در سال ۱۹۹۷، رابطه تجربی زیر را به منظور تخمین ضریب فشردگی برای رسهای تحکیم عادی یافته در حالت دست نخورده پیشنهاد نمود[۶]
(۲-۲)
که در آن LL، حد روانی (Liquid Limit) خاک رس است. همچنین ترزاقی و پک در رابطهای مشابه، فرمول زیر را برای رسهای دست نخورده (Remolded clays) ارائه دادند:
(۲-۳)
در هر دو رابطه (۲) و (۳)، LL به عنوان تنها پارامتر موثر در تعیین نشست تحکیمی معرفی شده است.
همچنین آزور و همکارانش با بهره گرفتن از رگرسیون تک متغیره خطی، برای مناطق مختلف روابط زیر را ارائه نمودند [۷]:
(۲-۴) : برای رس برزیلی
(۲-۵) : برای رس شیکاگو
(۲-۶) : برای خاکهای آلی و نباتی
در این رابطه LL (حد روانی)، ( در صد تخلخل اولیه) و (رطوبت طبیعی خاک) به عنوان پارامترهای موثر در نظر گرفته شده هر یک از این پارامترها به طور جداگانه برای تخمین نشست استفاده شده اند.
نانسی و همکارانش با انجام مطالعه در خاکهای آتلانتیک شمالی، رابطه (۲-۷) را پیشنهاد دادند[۸]
(۲-۷)
در این رابطه PI (نشانه خمیری) خاک، پارامتر تاثیر گذار بیان شده است. از آنجایی که :
(۲-۸)
با توجه به اینکه اثر LL در مطالعات قبلی در نظر گرفته شده بودن پس PL بعنوان پارامتر موثر دیگر توسط این محققین در نظر گرفته شده است.
به طور مشابه چندین رابطه دیگر و نیز محققین مختلف برای تخمین بر اساس پارامترهای معرفی شده پیشنهاد شده است. این روابط در جدول ۲-۱ درج شده است [۹]، [۱۰].
جدول ۲-۱ : فرمولهای تجربی برای تعیین
Region of applicability |