تغییر در وجه نقد عملیاتی شرکت i در دوره t
خالص تغییرات در بدهی های غیر عملیاتی کوتاه مدت(سود سهام وحصه جاری بدهی بلند مدت ) شرکت i در دوره t
جریانات وجوه نقد ناشی عملیاتی شرکت i در دوره t که به صورت زیر محاسبه می گردد .
جریان نقد مرتبط با مالیات بر در آمد | _ | سود سهام پرداخت شده | + | جریان نقد مرتبط به بازده سرمایه گذاری و تامین مالی یر اساس صورت جریان وجه نقد | + | جریان نقد عملیاتی براساس صورت جریان وجه نقد | = | جریان نقد عملیاتی |
ج) نوسانات سود ( EV )
(لویز و همکاران ۲۰۰۶ به نقل از مانول۲۰۱۱) معتقد است که نوسانات سود معیاری برای مدیریت سود است .این معیار بیانگر این مهم است که میزان از تغییرات سود بوسیله جزء حسابداری سود کاهش می یابد (اقلام تعهدی ).این معیار از طریق تقسیم نمودن انحراف معیار سود عملیاتی بر روی انحراف معیار جریان نقد عملیاتی محاسبه می گردد. کوچکتر بودن این معیار بیانگر آن است که سود گزارش شده بیشتر هموار شده است و بنابراین می توان نتیجه گرفت که عدم تقارن اطلاعاتی ناشی از اعمال مدیریت بیشتر است .از این رو در این پژوهش از این معیار به عنوان یکی از متغیر های کنترلی عدم تقارن اطلاعاتی برای استفاده شده است .
د ) اقلام تعهدی اختیاری (ABNORMAL ACCRUAL) (AA)
( دیچاو و همکاران ۱۹۹۵)مدل اصلاح شده (جونز۱۹۹۱) به عنوان معیاری برای مدیریت سود در یک دوره ۵ ساله بکار گرفت وسپس به کمک مدل رگرسیونی زیر ، قدر مطلق متوسط اقلام تعهدی اختیاری را محاسبه نمود . از این رو برای محاسبه اقلام تعهدی اختیاری از این مدل استفاده می گردد.
معادله ۱۳
کل اقلام تعهدی شرکت i در سال t که از معادله زیر محاسبه می گردد .
جمع کل دارایی شرکت i درپایان دوره t-1
تغییر فروش شرکتi در دوره t
ارزش ناخالص دارایی ثابت شرکت i در دورهt
ارزش ناخالص دارایی ثابت شرکت i در دورهt
سود خالص شرکت i در دورهt
۱۲-۱- آزمون فرضیه ها :
در این پژوهش برای کنترل اثرات بازده غیر عادی وعدم تقارن اطلاعاتی بر محافظه کاری ، متغیرهای همبسته که به صورت بالقوه ممکن است بین رابطه بازده غیر عادی و محافظه کاری و همچنین بین رابطه عدم تقارن اطلاعاتی و محافظه کاری مشکل ایجاد نمایند حذف شده و جزء باقیمانده رگرسیون های بازده غیر عادی(معادله۱۴) و عدم تقارن اطلاعاتی (معادله ۱۵) به نمایندگی از بازده غیر عادی و عدم تقارن اطلاعاتی مبنای آزمون فرضیه ها قرار می گیرند .
معادله شماره ۱۴
جز باقیمانده رگرسیون که به نمایندگی از بازده غیر عادی در آزمون فرضیه ها بکار گرفته می شود .
معادله شماره ۱۵
جز باقیمانده رگرسیون که به نمایندگی از عدم تقارن اطلاعاتی در آزمون فرضیه ها بکار گرفته می شود
۱-۱۲-۱- آزمون فرضیه ۱
برای آزمون فرضیه ۱ (همبستگی منفی میان محافظه کاری و بازده غیر عادی )از مدل رگرسیونی زیر استفاده شده است . این مدل برگرفته از مدل اصلی باسو می باشد. همچنین برای بررسی بهتر فرضیه از ارتباطات ساختگی بین بازده غیر عادی و محافظه کاری استفاده شده است.
معادله شماره ۱۶
در صورتی که ضریب منفی باشد بیانگر آن است که مدیران برای بدست آوردن بازده غیر عادی تمایل کمتری به استفاده از روش های محافظه کارانه برای گزارش سود دارند .
۲-۱۲-۱- آزمون فرضیه ۱ - ۱ و ۱- ۲
برای آزمون فرضیه ۱- ۱ و ۱- ۲ که پیش بینی می کند، شرکتهایی که دارای بازده غیر عادی بالا هستند ،شناسایی خبرهای بد اقتصادی را به تاخیر می اندازند و در شناسایی خبرهای خوب اقتصادی تعجیل می کنند، از مدل رگرسیونی زیر استفاده می گردد .
معادله شماره ۱۷
منفی و قابل توجه بودن ضریب در ارتباط با فرضیه ۱-۱ تایید کننده پیش بینی صورت گرفته در فرضیه ۱-۱ بوده و همچنین مثبت و قابل توجه بودن ضریب در ارتباط با فرضیه ۲-۱ تایید کننده پیش بینی صورت گرفته در فرضیه ۲-۱ می باشد
۳-۱۲-۱- آزمون فرضیه ۲
برای آزمون فرضیه ۲ (همبستگی منفی میان محافظه کاری عدم تقارن اطلاعاتی) از مدل رگرسیونی زیر استفاده شده است . این مدل برگرفته از مدل اصلی (باسو،۱۹۹۷) می باشد. همچنین برای بررسی بهتر فرضیه از ارتباطات ساختگی بین بازده غیر عادی و محافظه کاری استفاده شده است.