مأخذ: یافته های تحقیق
یادداشت ها:
- محاسبات با بهره گرفتن از نرم افزار Gauss6انجام شده است.
-
- مقادیر بحرانی در سطح۱%، ۵% و ۱۰% برای الگوی A، ضریب α، ۳۴/۵-، ۸۰/۴- و ۵۸/۴- می باشد.
- ارقام داخل پرانتز، مقدار آماره t می باشد.
- مقدار بحرانی برای بقیه ی ضرایب۲ و ۲- می باشد.
با در نظر گرفتن جدول ۴-۲ به این نتیجه رسیدیم که مقدار آماره ی t ضریب عرض از مبدأ متغیرهای سرمایه ی انسانی، سرانه ی پزشک، نسبت طلاق به ازدواج، سرانه ی مطبوعات، ضریب جینی، نسبت ۱۰ درصد ثروتمندترین به ۱۰ درصد فقیرترین افراد، سرانه ی کارکنان بخش آموزش و رشد اقتصادی بدون در نظر گرفتن نفت از مقدار بحرانی بالاتر می باشد و در نتیجه معنادار می باشد و این متغیرها دارای عرض از مبدأ می باشند. همچنین متغیرهای سرمایه ی انسانی، سرانه ی مطبوعات و سرانه ی کارکنان بخش آموزش دارای روندی رو به بالا (مثبت) و متغیر توزیع درآمد دارای روندی رو به پایین (منفی) می باشد زیرا ضریب روند این متغیرها از لحاظ آماری معنادار می باشد و در ادامه شاهد این هستیم که متغیرهای سرمایه ی انسانی، رشد اقتصادی با در نظر گرفتن نفت و رشد اقتصادی بدون آن، سرانه ی پزشک، نسبت طلاق به ازدواج، سرانه ی مطبوعات، ضریب جینی، سرانه ی کارکنان بخش آموزش، توزیع درآمد و نرخ باسوادی، دارای شکست ساختاری در عرض از مبدأ می باشند.
در نهایت با توجه به مقادیر بحرانی ارائه شده، نتیجه می گیریم که مقادیر آماره ضریب α متغیرهای سرمایه ی انسانی، سرانه ی پزشک، نسبت طلاق به ازدواج، سرانه ی مطبوعات، ضریب جینی، سرانه ی کارکنان بخش آموزش، نرخ باسوادی، سرانه ی سینما (نسبت تعداد سینما به جمعیت) با وجود شکست ساختاری در عرض از مبدأ در اکثر این متغیرها از مقدار بحرانی ارائه شده کمتر است و فرضیه ی صفر مبنی بر ریشه ی واحد بودن پذیرفته می شود و این متغیرها، با یک بار تفاضل گیری مانا می باشند. اما متغیرهای رشد اقتصادی با در نظر گرفتن نفت و بدون آن، در سطح مانا هستند.
در جدول ۴-۳ نتایج آزمون زیوت-اندریوز(ZA,1992) با وجود شکست ساختاری که اجازه ی تغییر همزمان در عرض از مبدأ و روند را می دهد آورده شده است. از نتایج الگوی C به خاطر جامع تر بودن نسبت به الگوهای دیگر استفاده شده است.
در این جدول، µ عرض از مبدأ و ضریبθ وجود یک انتقال ساختاری در عرض از مبدأ در طول دوره ی مورد نظر(۱۳۸۵-۱۳۵۰) را نشان می دهد و ضریب β نشان دهنده ی متغیر روند می باشد که روند می تواند رو به بالا یا روبه پایین باشد و در نهایت ضریب متغیر γ نشان دهنده ی شکست ساختاری در روند می باشد و همچنین α ضریب متغیر مورد نظر با یک وقفه می باشد. در کنار متغیرها سال شکست ساختاری نیز آورده شده است.
جدول۴-۳: نتایج آزمون ریشه ی واحد زیوت-اندریوز
( با لحاظ شکست ساختاری همزمان در عرض از مبدأ وشیب(الگویC)(
نتیجه
Κ
α
γ
β
θ
µ
TB
متغیر
I(0)
۳
۰۳/۱-
(۳۱/۷-)
۱۲/۰
(۸۳/۴)
۱۷/۰
(۲۷/۷)
۲۷/۰-
(۳۹/۳-)
۲۰/۲ (۸۱/۷)
۱۳۷۷
HC
I(1)
۳
۴۸/۰-
(۶۳/۳-)
صفر