Factorization: Structural
ماخذ: نتایج تحقیق
بر اساس اطلاعات جدول فوق، معلوم میشود که در دوره اول تغییر در رشد شاخص قیمت بورس قدرت توضیحدهندگی تغییرات سایر متغیرهای مدل را ندارد. ولی از دوره دوم به تدریج تاثیرگذاری تغییرات شاخص بورس بر سایر متغیرها البته با قدرت کم آشکار میگردد و این قدرت توضیحدهندگی تا انتهای ۱۰ دوره مورد بررسی رشد اندکی پیدا میکند، به طوری که در مجموع میتوان گفت قدرت توضیحدهندگی شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران برای متغیرهای کلان اقتصادی مورد بررسی محدود است.
محدود بودن تاثیرگذاری شاخص کل قیمت سهام بر متغیرهای کلان اقتصادی، نشاندهنده آن است که از شاخص کل قیمت سهام در ایران نمیتوان برای پیشبینی متغیرهای کلان مورد نظر استفاده کرد و لذا این متغیر از یک گام تصادفی آن طور که تئوری بازارهای کارآمد پیشّبینی کرده است، پیروی نمیکند. و این میتواند دلیلی بر عدم کارایی بازار سهام باشد.
۵-۱۲- جمعبندی فصل
در این فصل در ابتدا به معرفی مبانی تئوریکی مربوط به مدل مورد استفاده در این تحقیق یعنی مدل خودرگرسیون برداری مقید ساختاری پرداخته و سپس با انجام گام به گام مراحل عملی مربوط به تخمین یک مدل SVAR، به تفسیر نتایج حاصل از برآورد آن با بهره گرفتن از مشاهده جداول و نمودارهای واکنشهای آنی و تجزیه واریانس خطای پیشبینی اقدام نمودیم.
با مشاهده جدول و نمودار واکنشهای آنی مربوط به شاخص قیمت سهام نسبت به شوکهای متغیرهای کلان اقتصادی معلوم شد که تاثیر تمامی تکانههای وارده بر شاخص قیمت بورس از همان فصل اول شروع شده و نهایتا تا پایان فصل نهم به تدریج و همراه با نوساناتی تعدیل میشود. وجود این نوسانات و ناپایداری در تاثیرگذاری شوکهای ناشی از متغیرهای مورد بررسی در این تحقیق بر شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران با توجه به مباحث مطرح شده و نتایج حاصله در فصل قبل میتواند ناشی از وجود حباب و رشد حبابگونه و کاذب قیمتها در بازار سهام ایران باشد.
بررسی توابع واکنش آنی متغیرهای کلان اقتصادی نسبت به شوک قیمت سهام نیز نشان داد که، در دوره اول تمامی متغیرهای کلان اقتصادی مورد بررسی نسبت به تکانه ناشی از شوک رشد قیمت سهام، هیچگونه واکنشی از خود بروز نمیدهند. و در واقع این متغیرها از دوره دوم شروع به نشان دادن عکسالعمل از خود نسبت به شوک وارده از سوی متغیر بورس مینمایند؛ و این توابع واکنش آنی نیز به تدریج در گذر زمان و البته به صورت نوسانی رو به کاهش نهاده و میرا میشوند.
نتایج تجزیه واریانس خطای پیشبینی اثر شوکهای کلان بر قیمت سهام نشان داد که در کوتاهمدت، قسمت عمده تغییرات شاخص قیمت بورس با تکانههای ناشی از خود این شاخص و سپس با تکانههای رشد مخارج دولت و نرخ تورم توجیه میگردد و تاثیر سایر متغیرهای مدل ناچیز است. و به مرور زمان در طی دوره مورد بررسی قدرت توضیحدهندگی هر یک از متغیرهای مدل تغییر مییابد؛ به این صورت که قدرت توضیحدهندگی رشد شاخص قیمت بورس کاهش یافته و در عوض قدرت توضیحدهندگی سایر متغیرها افزایش مییابد؛ تا اینکه در میانمدت ترتیب عوامل اقتصادی کلان اثرگذار بر رشد شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران پس از خودش، بدین صورت درمیآید: رشد قیمت نفت، رشد تولید، رشد مخارج دولت، نرخ تورم، و نهایتا رشد نقدینگی. و در بلندمدت نیز قسمت عمده تغییرات شاخص قیمت بورس با تکانههای ناشی از خود این شاخص توجیه میشود و سپس به ترتیب تکانههای رشد قیمت نفت، نرخ تورم، رشد تولید، رشد مخارج دولت، و نهایتا رشد نقدینگی قرار دارند.
بر اساس اطلاعات مربوط به تجزیه واریانس خطای پیشبینی اثر شوک قیمت سهام بر متغیرهای کلان نیز معلوم شد که در دوره اول تغییر در رشد شاخص قیمت بورس هیچگونه قدرت توضیحدهندگی نسبت به تغییرات سایر متغیرهای مدل ندارد. ولی از دوره دوم به تدریج تاثیرگذاری تغییرات شاخص بورس بر سایر متغیرها البته با قدرت کم آشکار میگردد و این قدرت توضیحدهندگی تا انتهای ۱۰ دوره مورد بررسی رشد اندکی پیدا میکند، به طوری که در مجموع میتوان گفت قدرت توضیحدهندگی شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران برای متغیرهای کلان اقتصادی مورد بررسی محدود است. و محدود بودن تاثیرگذاری شاخص کل قیمت سهام بر متغیرهای کلان اقتصادی، نشاندهنده آن است که از شاخص کل قیمت سهام نمیتوان برای پیشبینی متغیرهای کلان مورد نظر استفاده کرد و لذا این متغیر از یک گام تصادفی آن طور که تئوری بازارهای کارآمد پیشّبینی کرده است، پیروی نمیکند. و این میتواند دلیلی بر عدم کارآیی بازار سهام باشد.
فصل ششم
تحلیل نتایج و جمعبندی
۶-۱- مقدمه فصل
در این فصل که فصل پایانی این پایاننامه است، پس از بیان خلاصهای از کل مباحث مطرح شده در فصول قبل سعی میکنیم تا با بهره گرفتن از نتایج حاصل شده در پنج ف
صل گذشته، به یک نتیجهگیری کلی و تحلیل این نتایج بر اساس فرضیه تحقیق دست یابیم و سپس بر این اساس به ارائه و طرح توصیههای سیاستی مرتبط با موضوع بپردازیم.
۶-۲- بیان خلاصهای از پژوهش
چنان که در فصل یک بیان گردید در این پژوهش بر آن شدیم تا به بررسی آثار متغیرهای کلان اقتصادی اعم از نرخ رشد قیمت نفت، نرخ رشد مخارج دولت، نرخ رشد نقدینگی، نرخ رشد تولید و نرخ تورم بر نرخ رشد شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی ۱۳۹۳:۱-۱۳۷۹:۱ با بهره گرفتن از دادههای فصلی بپردازیم. در همین راستا و پس از ارائه مبانی تئوریکی ارتباط میان متغیرهای اقتصادی و مالی در فصل دوم و بیان پیشینهای از تحقیقات تجربی انجام گرفته در این زمینه در فصل سوم، و نیز بررسی سیر تحولات سالانه متغیرهای مورد بررسی در فصل چهارم، به تخمین مدل اقتصادسنجی برای بررسی نحوه ارتباط میان متغیرهای مورد نظر در فصل پنجم اقدام نمودیم و همچنین در این فصل اخیر توابع واکنش آنی و تجزیه واریانس حاصل از تخمین مدل خودرگرسیون برداری ساختاری برآوردی را مورد بررسی و تحلیل قرار دادیم که نتایج حاصل از این بررسی در مبحث بعد به تفصیل آورده شده است.