که منشا آن سیبری است . این توده ، دما را پایین می آورد و اگر در هوا رطوبت نیز وجود داشته باشد ، موجب ریزش برف می گردد.
نقشه(۳-۴): نقشه توده های ورودی استان کرمانشاه منبع : اداره کل هواشناسی استان کرمانشاه
- توده هوای سودانی ، که از آفریقا و دریای سرخ می آید و با عبور از شبه جزیرهی عربستان از سمت جنوب باختری وارد استان کرمانشاه می شود. این توده تاثیرات متفاوتی بر آب و هوای استان دارد. گاهی باعث ریزش های جوی شده و گاهی در فصل گرم سال موجب افزایش دما می شود.
باد سام (سموم)که در اثر نفوذ هوای گرم و خشک بیابان های عربستان در فصل گرم سال به نواحی مرزی مانند قصر شیرین ، سومار و نفت شهر میوزد، دمای هوا را افزایش میدهد و گاهی اوقات به محصولات کشاورزی خسارت وارد می کند ، همچنین در مسیر حرکت خود موجب انتقال گرما و گرد و غبار از بیابانهای بالا به مناطقی از استان می شود که ناشی از تودهی هواست (اقلیم وگردشگری استان کرمانشاه).
۳-۱-۹-۲- اثرات ناهمواریها در تنوع آب و هوای استان
دشتها با داشتن خاک حاصلخیز و رودهای متعدد ، بستری مناسب برای فعالیتهای کشاورزی فراهم کرده اند و کوههای مرتفع نیز در تنوع آب و هوایی و پوشش گیاهی استان عاملی موثر به شمارمیروند ، لذا هم دشتها و هم کوهها در سیمای طبیعی استان موثرند. درمناطق مرتفع و کوهستانی استان کرمانشاه برف زیاد میبارد و هوا بسیار سرد می شود . در حالی که مناطق پست و کم ارتفاع از بارشهای کمتر و اغلب به صورت باران برخوردارند و لذا دمای هوا در این مناطق بیشتر است. وجود کوه های مرتفع که همچون دیوارهای مانع فرار تودههای هوایی باران آور میشوند، سبب تراکم ابرها و در نتیجه بارش فراوان میگردد.
امتداد کوههای استان نقش بسزایی در پراکندگی میزان بارش ودما دارد. دامنه های باختری که در معرض بادهای باران آور مدیترانه ای هستند از ریزش های جوی بیش تری برخوردارند.
دامنه های جنوبی با دامنههای شمالی از نظر رطوبت و دما متفاوتاند. در فصل گرم سال، به سبب جهت ناهمواری ها ، توده های هوای گرم و خشک جنوبی ، که از روی بیابانهای شبه جزیرهی عربستان میگذرند ، به مناطق شمالیتر نفوذ می کنند و موجب افزایش درجه حرارت میشوند.این بادها با انتقال رطوبت موجب بارش نیز درسطح استان میشوند.وجود بارش های فراوان و قلل برف گیر که سرچشمهی رودهای متعدد و پر آب از آنها ناشی می شود، همچنین نفوذ آب باران به لایه های زمین و تشکیل سفره های آب زیر زمینی که اغلب به صورتچشمههایی در سطح زمین ظاهر میشوند موجب آبادانی این استان شده است.مناطق کوهستانی با بارش زیاد پوشش گیاهی به صورت جنگل و مرتع دیده می شود.پیدایش و رشد شهرها و روستاها نیز تحت تاثیر این وضعیت است (اقلیم وگردشگری استان کرمانشاه).
۳-۱-۱۰- ویژگی های آب و هوا
از نظر تنوع اقلیم شهرستانهای قصرشیرین و سرپل ذهاب دارای تابستان گرم و خشک و زمستان ملایم است و برعکس در شهرستان های پاوه و جوانرود زمستان سرد و تابستان خنک است. بارش برف و باران نسبتا زیاد که مجموع آن در سطح استان سالیانه به حدود ۱۱ میلیارد متر مکعب بالغ می گردد، باعث ذخیره شدن آبهای زیر زمینی و در نتیجه تشکیل حدود ۵۵۰ سراب و چشمهی بزرگ و کوچک باآب دهی متوسط ۸۲۷ میلیون متر مکعب در سال در استان می شود ( هواشناسی استان کرمانشاه).
۳-۱-۱۰-۱- دما
اولین پارامتر از نظر نمایه خشکسالی دما میباشد. میانگین دما در این استان از ۹/۱۲ تا ۵/۱۹ تغییر میکند. نمودارهای شماره(۳-۱) و(۳-۲) دامنه دمایی طی دوره ۲۵ ساله و رژیم دمایی ماهانه در شهرهای مختلف استان را نشان می دهند.همانطور که ملاحظه میگردد بیشترین میانگین دمایی در شهرستان سرپل ذهاب به میزان۵/۱۹ میباشد. نکته قابل توجه در این دو نمودار تفاوت بیش از ۵ درجهای میانگین دمای شهرستان سرپل ذهاب با بقیه نقاط استان میباشد که اقلیمی متفاوت برای این منطقه رقم میزند. مهمترین علت این امر، ارتفاع کم این منطقه در مقایسه با سایر نقاط استان میباشد.
نمودار شماره (۳-۱):دامنه دمایی شهرستان های استان کرمانشاه
نمودار شماره (۳-۲):رژیم دمایی در استان کرمانشاه
۳-۱-۱۰-۲- نزولات جوی
مهمترین پارامتر در نشان دادن خشکسالی در هر منطقه میزان نزولات جوی میباشد. دامنه بارش سالانه در استان کرمانشاه به طور متوسط بالغ بر ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیمتر در سال میباشد.
نمودارهای شماره (۳-۳)و(۳-۴) میزان بارندگی طی دوره ۲۵ ساله و رژیم بارندگی ماهانه در شهرهای مختلف استان را نشان می دهند.همانطور که ملاحظه میگردد بیشترین بارش در شهرستان روانسربه میزان ۵۳۶ میلیمترمیباشد. همچنین درغالب نقاط استان از ماه خرداد تا شهریور میزان بارندگی ناچیز بوده و بیشترین بارندگی در ماه اسفند میباشد.نقشه(۳-۵) مناطق هم بارش استان را نشان میدهد.
نمودار شماره (۳-۳)بارندگی در شهرستان های استان کرمانشاه
نمودار شماره (۳-۴):رژیم بارندگی در استان کرمانشاه
نقشه(۳-۵) : مناطق هم بارش استان کرمانشاه منبع اداره کل هواشناسی استان کرمانشاه
۳-۱-۱۰-۳-رطوبت نسبی
رطوبت مهمترین عنصر آب و هوایی است زیرا وضعیت بارندگی و حیات را در کنترل دارد. هرچه میزان رطوبت نسبی بالا باشد میزان تبخیر کاهش مییابد و عاملی برای کاهش نوسانات دمایی و خشکی منابع آب و گسترش پوشش گیاهی است. رطوبت نسبی نشان دهنده میزان اشباع هوا و درصد احتمال و وقوع بارندگی است(میرزایی،۱۳۸۴). نمودار(۳-۵) روند تغییرات رطوبت نسبی در ایستگاههای استان کرمانشاه را نشان میدهد. مطابق این نمودار روانسر کمترین و کنگاور بیشترین رطوبت نسبی را در استان دارا میباشد.
نمودار (۳-۵) رطوبت نسبی ایستگاههای استان کرمانشاه
۳-۱-۱۰-۴- ساعات آفتابی
نمودار (۳-۶) ساعات آفتابی ایستگاههای استان کرمانشاه نشان میدهد . ایستگاه شهرستان سرپل ذهاب در ماههای سرد سال ساعات آفتابی بیشتری نسبت به ایستگاههای دیگر داردو این می تواند به دلیل ارتفاع کم آن نسبت به ایستگاههای دیگر باشد.
نمودار (۳-۶) ساعات آفتابی ایستگاههای استان کرمانشاه
۳-۱-۱۰-۵- تبخیر
یکی از عوامل نمود خشکسالی تبخیر میباشد. بطورکلی با کاهش ارتفاع و افزایش درجه حرارت مقدار تبخیر نیز افزایش مییابد.
از دلایل بالا بودن مقدار تبخیر در منطقه غرب استان میتوان به ارتفاع پست آن و افزایش قابل ملاحظه درجه حرارت خورشید و همچنین تاثیر آب و هوای گرم صحاری عربستان و عراق نام برد که در فصل تابستان مقدار تبخیر را به حداکثر ممکن میرساند.
با عبور از سمت غرب به شرق استان و بالا رفتن ارتفاع متوسط منطقـه مقدار تبخیر به تبع کاهش درجه حرارت، کاهش مییابد.در این میان مناطق شمال کنگاور، خاور و سنقر کمترین مقدار تبخیر را دارا میباشند(هواشناسیاستان کرمانشاه).نمودار(۳-۷) تبخیر ماهانه در شهرستانهای استان کرمانشاه را نشان میدهد. همانطور که در این نمودارمشخص است در بیشتر ماهها ایستگاه روانسر بالاترین و ایستگاه کنگاور کمترین تبخیر را دارا میباشند. بیشینه تبخیر درماه مرداد و کمینه آن در ماههای فصل زمستان دیده می شود.
نمودار (۳-۷) تبخیر ایستگاههای استان کرمانشاه
۳-۱-۱۰-۶- نمودار آمبروترمیک ایستگاههای کرمانشاه
با ترسیم نمودارهای آمبروترمیک ایستگاههای استان کرمانشاه میتوان دوره خشک و مرطوب را نمایان کرد. در این پژوهش با عنوان بررسی دوره های خشکسالی با تاکید بر دوره های مرطوب، مشخص شدن دوره های خشک و مرطوب برای انجام مراحل آماری مهم میباشد. در جداول شماره (۳- ۸) تا (۳- ۱۲ ) نمودارهای آمبروترمیک ایستگاههای استان کرمانشاه را نشان میدهد.
نمودار شماره (۳- ۸) نمودار آمبروترمیک ایستگاه کرمانشاه
نمودار شماره (۳-۹ ) نمودار آمبروترمیک ایستگاه اسلام آباد غرب
نمودار شماره (۳- ۱۰) نمودار آمبروترمیک ایستگاه سرپل ذهاب
نمودار شماره (۳- ۱۱) نمودار آمبروترمیک ایستگاه کنگاور
نمودار شماره (۳-۱۲ ) نمودار آمبروترمیک ایستگاه روانسر
بر اساس این نمودار ها فصل مرطوب در مناطق مختلف استان از آبان آغاز وتا اردیبهشت ادامه پیدا می کند.
۳-۱-۱۰-۷- بادها
بادهای محلی : در بعضی از تواحی استان بر اثر اختلاف دما و فشار میان نواحی مرتفع و پست ، بادهای محلی میوزند. در مجموع ، عوامل یاد شده باعث شده است که استان کرمانشاه از تنوع آب و هوایی برخوردار شود.
در مناطق مرزی ، چون قصرشیرین و سرپل ذهاب ، آب و هوا با مناطق دیگر استان متفاوت و دمای هوا بیشتر است. این تفاوت ناشی از ارتفاع کم مناطق مرزی همجواری آنها با ناحیهی پست میاندو رود است . در عین حال از نظر بارش تفاوت چندانی میان ناحیه ی کوهستانی و ناحیهی کم ارتفاع وجود ندارد. عبور توده ی هوای مرطوب مدیترانهای که ابتدا از روی ناحیهی کم ارتفاع و پست میگذرد و برخورد آن با ارتفاعات بلند زاگرس در استان موجب بارش های تقریبا یکسانی در همه جا می شود.
در برخی از ماهها وزش باد گرم در قسمت های جنوب و غرب استان باعث افزایش دما و سختی شرایط زندگی میگردد. اما این بادها در زمان وزش، باعث رسیدن محصول خرمای مناطق یادشده میگردد. چنانچه این بادها که منشاء آنها مناطق جنوبی و جنوب غرب کشور است در زمان رسیدن گندم و غلات اتفاق بیافتد، باعث چروکیدگی دانه و کاهش عملکرد خواهد شد.
باد شمال: بادی است که از قسمت جنوب غرب میوزد ؛ گرم است و معمولاً هوا را در زمستان گرمتر می نماید و موجب ذوب برف ها می گردد . کشاورزان آمدن باد شمال را دلیلی بر پایان زمستان میدانند .
باد سیاه (سیوا): به باد خیلی سرد گفته می شود که از زمان شروع فصل پاییز و با سرما می آید و چون برای بعضی از محصولات کشاورزی از جمله صیفی جات زیان آور است آن را باد سیاه مینامند و معمولاً جهت این بادها شمال شرق است .
باد زلان (باد غرب یا چپه وا): باد شمال تا شرقی که به دلیل ایجاد گرادیان فشار بین منطقه غرب ایران و دریای خزر ایجاد می شود و معمولاً خشک یا سرد است( اداره کل مطالعات و بررسی های اقتصادی ،بانک مرکزی ).
۳-۱-۱۱- اقلیم استان
براساس طبقه بندی اقلیمی دمارتن گسترش یافته، محاسبه رابطه آن بین ایستگاههای مختلف استان، نوع اقالیم موجود به شرح زیر مشخص شده است:
۸/۳۳ درصد از سطح استان دارای اقلیم نیمه خشک فراسرد و تا نیمه خشک معتدل می باشد.
۶/۱۷ درصد از سطح استان دارای اقلیم مدیترانه ای فراسرد تا مدیترانه ای معتدل می باشد.
۱۳ درصد از سطح استان دارای اقلیم نیمه مرطوب فراسرد و سرد می باشد.
۵/۲۴ درصد از سطح استان دارای اقلیم مرطوب فراسرد و سرد می باشد.
پژوهش های انجام شده در مورد بررسی دوره های خشکسالی در استان های کرمانشاه و کردستان ...