۰
از پل هوایی عبور نکرد.
۱
درنزدیکی زیرگذر :
از زیرگذر عبور کرد.
۰
از زیرگذر عبور نکرد.
۱
۴-۸-۲-متغیرهای مستقل
جمع گرایی
تعریف مفهومی:جمع گرایی نقطه مقابل فردگرایی است که بر رفتار گروهی و تعامل گروهی استوار است. جمعگرایی بر جامعه و گروه متمرکز میشود در حالی که فردگرایی بر فرد و خواستههای شخصی او استوار است. جمعگرایی بر اساس همین گروه گرا بودن، خواستار کسب هویت از جمع و رفتار طبق الگوهای از پیش تعیین شده جمعی است و خودانگاشتهای گروهی، خودانگاشتهای فردی اعضا را به وجود میآورند(آیزنک،۱۳۸۷).
تعریف عملی:برای سنجش شاخص جمع گرایی از ۴ گویه برگرفته از مقیاس فردگرایی جمعگرایی اوکلند (AICS)استفاده شده است.احساس نزدیکـی بـا دیگـران، تعلـق داشـتن بـه گـروه وخانواده،وظیفه شناسـی، همـاهنگی بـا جمـع،مشـورت بـادیگران، متکی بودن به بافت جمعی،وجود سلسله مراتب و گروه گرایی از ویژگی های جمع گرایی در افراد است( شــولروف وهمکــاران،۲۰۱۱). گویه ها با طیف لیکرت از کاملاَ موافقم (بانمره ۵) تاکاملاَ مخالفم (با نمره ۱) نمره گذاری شده است. شاخص جمع گرایی از مجموع نمرات جدول(۴-۵) به دست میآید که حداقل آن ۴ و حداکثر آن ۲۰ است. این شاخص بر حسب نمرات عاملی استاندارد شده است که نمره ۱۰۰ نشانگر بالاترین میزان خصوصیت جمع گرایی در افراد است.
جدول ۴-۵- عملیسازی جمع گرایی
گویه ها «لطفا شمابر طبق آنچه معمولاَ انجام می دهید گزینه مورد نظر را انتخاب کنید»
دامنه گویه ها
من خیلی رعایت حال دیگران را نمی کنم بلکه آن کاری را که دوست دارم انجام می دهم.
۵-۱
در روابط با دیگران منافع جمع را بر منافع خودم ترجیح می دهم.
۵-۱
من مطابق با آنچه درست تشخیص می دهم،عمل می کنم.
۵-۱
هنگام تصمیم گیری سعی می کنم با دیگران مشورت کنم.
۵-۱
خویشتن داری
تعریف مفهومی: خویشتن داری، کنترل خواسته های درونی و کنترل نفس و احساسات است. این ویژگی در صورتی به دست می آید که آدمی در پی تأمین عادلانه خواسته های ضروری و منطقی خود از یک سو و پاسخ ندادن به خواسته های بی جا از سوی دیگر باشد. فردی که به زیور خویشتن داری آراسته باشد، به ویژگی های برجسته ای همچون وجدان اخلاقی، عزت نفس، احساس پاکی و تقدس درونی و قرب به پروردگار دست مییابد. در ارتباط های اجتماعی نیز رعایت خویشتن داری، به سلامت اجتماعی، حفظ حریم ها و مرزهای اجتماعی و رعایت حقوق دیگران می انجامد.
تعریف عملی:بر اساس ۶ مرحله رشد اخلاقی نظریه کلبرگ که عبارتند از:
- پیروی از قوانین به دلیل اجتناب از تنبیه،
- پیروی از قوانین به دلیل دریافت پاداش،
- پیروی از قوانین به دلیل در امان بودن از عدم تأیید دیگران،
- پیروی از قوانین به دلیل در امان بودن از توبیخ مراجع قدرت و احساس گناه در مورد انجام ندادن وظایف خود،