قطعه
اثرات مخرب
نوع SEE
ماسفت
افزایش بیش از حد جریان قطعه
SEL
ترانزیستور دو قطبی، ماسفت قدرت کانال N
سوزاندن قطعه
SEB
ماسفت قدرت
از هم گسیختگی عایق گیت
SEGR
۱-۳-۳ اثرات غیر یونشی
ذرات باردار تشعشعات کیهانی میتوانند انرژی خود را بوسیله برهم کنشهای غیر یونیزاسیون نیز از دست بدهند. بویژه بوسیله آسیبهای جابه جایی[۲۲] یا آسیب تودهای که اتمها از مکان اصلی خودشان جابه جا میشوند. این واکنشها می تواند ویژگیهای الکتریکی، مکانیکی یا نوری مواد را دگرگون کند و یک مکانیزم آسیب مهم برای قطعات الکترواپتیکی است. اتلاف انرژی غیر یوانیزاسیون که می تواند با جذب بخشی از انرژی ذره باعث جابه جایی اتمها و در نتیجه آسیب به ساختار شبکه جامدات شود نیز، زیر مجموعه این دسته از اثرات است]۱۲[.
۱-۴ تست تشعشعات در FPGA ها
همانطور که در بخش ۱-۲ بیان شد استفاده از FPGA های مبتنی بر SRAM در کاربردهای فضایی، در حال حاضر بسیار ضروری است. نتایج حاصل از تستهای انجام شده بر روی FPGA های Virtex 4 از شرکت Xilinx نشان میدهد که این قطعات در مقابل TID مصونیت مناسبی دارند. همچنین در مقابل SEL نیز تا حد بسیار خوبی مقاوم هستند. نتایج تست نشان میدهد که احتمال وقوع SEFI در این قطعات بسیار پایین است و حتی در ماموریتهای مهم میتوان با تکنیک افزونگی دو ماژولی به قابلیت اطمینان بالایی در مقابل این خطا رسید، اما مشکل اصلی این قطعات در نرخ بالای SEU است]۱۶[. روشهایی برای مقابله با این خطا در FPGA ها ارائه شده است که در فصل بعد به آنها خواهیم پرداخت، اما در این بخش به چگونگی تست SEU ، ارائه نتایج آن و تاثیر کوچک شدن طول کانال و پیشرفت تکنولوژی نیمه هادی در نرخ SEU پرداخته شده است. برای درک بهتر نتایج تست، در ابتدا لازم است یک معرفی کوتاهی از معماری FPGAهای Virtex4 ارائه شود.
۱-۴-۱ معماری Virtex 4
FPGA های مدل Virtex 4 شامل قسمت های اصلی زیر هستند:
۱- CLB [۲۳] ها، که توابع مورد نیاز برای مدارهای ترکیبی را مهیا می کنند.
۲- برشهای DSP [۲۴]، که توابع جمع کننده وضرب کننده مورد نیاز برای عملیات محاسباتی پردازش سیگنال را مهیا می کنند.
۳- بلوک های RAM تعبیه شده برای ذخیره کردن داده ها.
۴- بلوکهای DCM [۲۵] که ترکیبی از فرکانسهای مختلف را آماده می کنند.
۵- بلوکهای دو طرفه ورودی وخروجی.
یک نمای کلی از این معماری در شکل ۱-۷ آمده است.
شکل ۱-۷: نمای کلی از معماری Virtex ]20[.
سه خانواده Virtex 4 که نتایج تست برای آنها ارائه خواهد شد عبارتند از: LX ، که برای کاربردهای عمومی مدارهای دیجیتال از آنها استفاده می شود . SX، که در پردازش سیگنال بیشتر از آنها استفاده می شود و FX که شامل دو پردازنده PPC405 است. توصیف ساختار داخلی این خانوادهها از نظر امکانات در جدول ۱-۴ ارائه شده است.
جدول ۱-۴: توصیف ساختار داخلی خانواده های مدل Virtex 4 ]16[.
۱-۴-۲ روش تست SEU
در ابتدا توسط تجهیزات شتاب دهنده ذرات، تعداد واژگونیها به ازای انرژیهای مختلف برای قسمت های مختلف در FPGA به دست می آید. این فرایند مطابق مراحل زیر انجام می شود:
۱- برنامه ریزی کردن و بررسی صحت اطلاعات برنامه ریزی شده.
۲- گرم کردن DUT [۲۶] تا ۱۲۰ درجه سانتی گراد.
۳- ذخیره کردن دمای اولیه ، ولتاژ و جریان.
۴- تابش اشعه بر DUT با حداقل Particle/cm2 ۱۰۷ .
۵- ذخیره کردن دما و توان DUT در زمان تشعشع.
۶- مقایسه بین الگوی اولیه بیتها (که در یک FPGA دیگر ذخیره شده است) و DUT که منجر به یافتن تعداد واژگونیها می شود. این مقایسه توسط یک FPGA سوم، به نام FPGA عملیاتی صورت میگیرد]۱۶[.
همچنین باید توجه داشت که با افزایش بیش از حد شار ذرات تابیده شده، احتمال وقوع SEFI زیاد می شود، که این امر ممکن است موضوع تست را عوض کند.
در نهایت نتایج تست توسط منحنی weibull برازنده می شود تا محاسبه نرخ SEU به ازای مدارهای[۲۷] مختلف راحتتر شود. معادله این منحنی در رابطه ۱-۱ نشان داده شده است]۱۶[.
(۱-۱)
در شکل ۱-۸ نتایج تست با یونهای سنگین و در شکل ۱-۹ نتایج تست با پروتونها نشان داده شده است. پارامترهای مربوط به منحنی Weibull نیز در جدولهای ۱-۵ و۱-۶ ارائه شده است، که با توجه به رابطه ۱-۱ در این جدولها، Limit همان است که متناسب با اشباع در منحنی است. Lth نیز مقدار آستانه منحنی است، که در جدول با Onset نشان داده شده است. W نیز همان Width و در نهایت S نیز همان Power در جدول ۱-۵ و ۱-۶ است.
جدول ۱-۵: پارامترهای منحنی Weibull برای یونهای سنگین]۱۶[.
شکل ۱-۸: نتایج تست SEU با یونهای سنگین]۱۶[.
جدول ۱-۶: پارامترهای منحنی weibull برای تست با پروتونها]۱۶[.
شکل ۱-۹: نتایج تست SEU با پروتونها]۱۸[.
پس از یافتن منحنیهای فوق با بهره گرفتن از مدل CREME 96 که توسط Naval Research Laboratories ارائه شده است و شامل اطلاعات مربوط به طیف چگالی ذرات به ازای مدارهای متفاوت است نرخ SEU به ازای مدارهای مختلف برای قطعه مورد نظر به دست می آید. در جدول ۱-۷ این نتایج ارائه شده است.
جدول ۱-۷: نرخ SEU به ازای مدارهای مختلف]۱۶[.
۱-۴-۳ اثر کوچک شدن طول کانال در خطای SEU
در سالهای اخیر با پیشرفت تکنولوژی قطعات نیمههادی و افزایش چگالی حافظهها، یک ذره پر انرژی از تشعشعات فضایی می تواند چند بیت حافظه را به صورت هم زمان دچار واژگونی گرداند ]۱۷،۱۸[. این بیتهای واژگون شده به هم نزدیک ودر اکثر موارد مجاور هستند ]۱۹[ . در نتیجه تشخیص وتصحیح خطا در بیتهای مجاور اهمیت مییابد.