واکنش سمت آند به مقدار خیلی کمی گرماگیر است و واکنش سمت کاتداین نوع پیل سوختی به دلیلدمایپایین به زمان کمیبرایراهاندازینیاز دارد و همینخصوصیتآن را بهترینگزینه در کاربردهایوسایلنقلیهبه عنوانجایگزینبرای موتور احتراق داخلیدیزلی و بنزینیمعرفیمینماید. همچنیناینسیستمهاکاربریمناسبی در زمینهمولدهایخانگی، نیروگاهیکوچک، صنعت حملونقل و نظامی دارند [۲].
لایههایتشکیل دهنده پیلسوختی غشاء پلیمری
هر یک از سلولهاییکپیلسوختی غشاء پلیمری از یکسریلایهتشکیل شده است، که در هر یک از اینلایههافرآیندهایخاصی انجام میشود. در این قسمت به اختصار هر یک از لایههایپیل را معرفیمیکنیم، سپس در فصول بعد به تفصیلبه معرفیاینلایهها و مدلسازیآنهامیپردازیم.
لایه نفوذ گاز[۲۵]
لایههاینفوذگازیبهطورعمومیساختارمتخلخلبرمبنایکربندولایهدارند،شماییازلایهنفوذگازیبین کانال جریانولایهکاتالیستیدرشکل ۱‑۲نشاندادهشدهاست.لایهاوللایهنفوذگازی،یکساختارکربنیماکرومتخلخلباپارچههایکربنیویاورقههایکربنیاست.ساختارماکرومتخلخلبهعنوانجمعکنندهجریانعملمیکند.دومینلایه،لایهمیکرومتخلخلنازکیاستکهشاملپودرکربنوبرخیعواملآبگریز[۲۶]است. اینلایهدرتماسبالایهکاتالیستاست.اینمیکرولایهمتخلخلازبروزطغیاندرلایهنفوذگازیجلوگیریکردهوتماسالکتریکیبینسطحولایهکاتالیستراافزایشمیدهد [۶].
شکل۱‑۲: شمایی از یک لایه نفوذ گازی دو لایه. |
لایهکاتالیست
برایافزایشنرخواکنشهایشیمیاییبهیکلایهکاتالیستاحتیاجاست. لایهکاتالیستتنهاجاییاستکهدرآنواکنشهایالکتروشیمیاییداخلپیلسوختیاتفاقمیافتدودربقیهنواحیپیلمانندکانالها،لایههایپخشگازوغشاءهیچواکنشالکتروشیمیاییاتفاقنمیافتد. درپیلسوختیهیدروژنیهردولایهکاتالیستکاتدوآندعموماًیکسانهستندوشاملیکفازهدایتکنندهیونبراینمونهنفیون، یکفازهدایتکنندهالکترونمعمولاًذراتکربن،حفرهها (تخلخلها)کهازآنهاگازهایواکنشگرانتقالپیدامیکندویکفلزنجیب[۲۷](فلزی که واکنش شیمیایی را تسهیل می کند) کاتالیستعموماًپلاتینهستند،تاواکنشهایالکتروشیمیاییراتسهیلکنند. دلیلدیگراستفادهازکربنایناستکهمساحتسطحتماسکاتالیستزیادشود.گازهایواکنشگرازلایهپخشگازواردلایهکاتالیستمیشوندوازمیانحفرههایموجوددرلایهکاتالیستپخشمیشوند.برایرسیدنبهپلاتینیعنیمحلانجامواکنش،واکنشگرهابایدمحلولشوندواینباردرمیانپلیمری (آیونومر)کهدانههایکربنرااحاطهکردهاندپخشمیشوند.ایندانههایکربنباپلاتینپوششدادهشدهاندوبارسیدنگازهایواکنشگربهاینکربنها،واکنشالکتروشیمیاییشروعمیشود. درواقعداخللایهکاتالیستدومسیرپخش وجود دارد، یکی نفوذ درمیانحفرههاودیگری نفوذدرونپلیمرمیباشد. افزایشمقاومتدرمقابلنفوذدرطولهرکدامازایندومسیر،عملکردلایهکاتالیستراکاهشمیدهد.شکل ۱‑۳نماییازلایهکاتالیسترانشانمیدهد.
شکل۱‑۳: نماییازلایهکاتالیست. |
لایه کاتالیست یکی از پیچیدهترین اجزاء در پیل سوختیمیباشد، به همین دلیل در مدلسازی لایه کاتالیست، مدلهای مختلفی در دهه های اخیر با درجات مختلفی از دقّت و جزئیات ارائه شده است. که از آن جمله میتوان به روشهای لایه نازک، همگن و تودهای اشاره کرد. در سالهای اخیر دو روش همگن و تودهای بیشتر مورد توجّه بوده است.
در روش لایه نازک، لایه کاتالیست به صورت یک سطح مشترک بین لایه نفوذ گاز و غشاء مدل میشود. این روش در حقیقت ساختار درونی لایه کاتالیست را بررسی نمیکند، و تنها رابطهای بین افت فعالسازیو چگالی جریان پیل (رابطه تافل[۲۸]) ارائه میدهد.در فصل سوم مفصلتر این رابطه ارائه میشود. به طور کلی این مدل هنگامی استفاده میشود که هدف مطالعه، بررسی رفتار لایه کاتالیست نمیباشد، بلکه بررسی رفتار لایه های دیگر پیل مدّ نظر است.
روش همگن یکی از روشهای متداول بررسی لایه کاتالیست میباشد. در این روش فرض میشود که تمامی اجزاء تشکیلدهنده لایه کاتالیست به صورت کاملاً یکنواخت و همگن در سرتاسر لایه کاتالیست توزیع شدهاند، این بر خلاف مدل تودهای است. در مدل توده ای ذرات پلاتین بر روی ذرات کربن پایه ریزی میشوند، سپس با تجمع تعدادی از این ذرات کربن کنار یکدیگر، یک توده کروی شکل ایجاد میشود که درون آن پر از آیونومر میباشد. تفاوت این دو مدل، در نحوه پیشبینی منحنی قطبیّت پیل است. دلیل این تفاوت در منحنی قطبیت،خصوصاً در چگالی جریانهای بالا در فصل دوم شرح داده میشود.
غشاء
غشاءها بایستی دارای قابلیت زیادی برای عبور یون پروتون از خود باشند. آنها شرایطی فراهم میآورند که گازهای ورودی به پیل سوختی از دو طرف با هم مخلوط نشوند. از لحاظ شیمیایی (خوردگی) و مکانیکی (استحکام) بایستی سازگار با شرایط عملکرد پیل سوختی باشند [۷]. غشاءیکه در پیل سوختی پروتونی بکار میرود، از پلیمری بنام پرفلئورو کربن-سولفونیک اسید[۲۹] ساخته میشود. بهترین مادهی غشاء موسوم به نفیون[۳۰]میباشد که دارای شاخهی پروفلئورو-سولفیلفلئوراید-اتیل-پروپیل-وینیل[۳۱]میباشد.
شکل۱‑۴: شاخه پلیمری پرفلئوروسولفونیک اسید (Perfluorosulfonate). |
شکل ۱‑۴ زیر شاخهی پلیمری پرفلئورو سولفونیت را برای نفیون نشان میدهد. انتهای شاخه، گروه اسید سولفونیک[۳۲] مشاهده میشود که شامل یونهای پروتون H+ و میباشد. این ساختار شدیداً آب دوست[۳۳] است. این خاصیت در انتهای شاخه یعنی جاییکه اسید سولفونیک وجود دارد رخ میدهد. این خاصیت به غشاء اجازه میدهد که مقدار بسیار زیادی آب جذب نماید. یون پروتون از این ناحیه مرطوب عبور میکند و این کمیت را بهصورت قابلیت هدایت[۳۴] تعریف میکنند [۴].
انواع مختلف نفیون را با حرف N و با سه یا چهار رقم به فرمN—- نشان میدهند، دو رقم اوّل وزن معادل را تقسیم بر صد نشان میدهد و دو رقم بعدی ضخامت غشاء را بر حسب میل[۳۵] نشان میدهد [۸]. قابل ذکر است که: . نفیونهای موجود در بازار دارای ضخامتهای ۲، ۳.۵، ۵، ۷ و ۱۰ میل میباشند. به عنوان مثال N117 دارای وزن معادل ۱۱۰۰ g/eqو ضخامت ۷ میل (۰.۱۷۸ mm) میباشد.وزن معادل[۳۶] هر ماده برابر است با جرمی از آن مادهکه یک مول پروتون (H+) را تامین میکند، یا با یک مول پروتون در یک واکنش پایه اسیدی واکنش میدهد.
عملکرد پیلسوختی
عملکرد یکپیلسوختی را میتوان از طریق نمودار ولتاژ–چگالی جریان آن بررسی و تحلیل کرد. این نمودار که منحنی ولتاژ-چگالیجریاننامیدهمیشود، خروجی ولتاژ یکپیلسوختی را در یک چگالیجریانورودی نشان میدهد.این نمودار، منحنیقطبیتنیز نامیدهمیشود که در شکل ۱‑۵آن را مشاهده میکنید. محور افقیچگالیجریان، یعنیجریان بر واحد سطح پیل را نشان میدهد. به کار بردن چگالیجریان به ایندلیل است که یکپیل با ابعاد بزرگتر مقدار الکتریسیتهبیشتری از یکپیلکوچکترتولیدمیکند در نتیجهمنحنیهایقطبیت با سطح پیلسوختی نرمال سازیمیشوند تا قابل مقایسه با یکدیگر باشند.
شکل ۱‑۵منحنیقطبیت را که دارای چهار ناحیهافتجریانداخلی، افتفعالسازی، افتاهمیک و افت انتقال جرم که توسط افتهای موجود در پیلسوختی مورد تأثیر قرار گرفتهاند را نشان میدهد. افتفعالسازی در ناحیه افتفعالسازیمنحنیقطبیت، غالب است. سینتیک الکترود،ناحیه مربوط به افتفعالسازی را کنترل میکند. افتناحیهاهمیک در منحنیقطبیت به سبب مقاومتهایپروتونیک و الکترونیک موجود در پیلسوختیمیباشد. افت غلظت بیشترین مقدار خود را در انتهایمنحنیقطبیت (یعنیناحیهای که انتقال جرم واکنشگرها با مشکل مواجه است) دارد. در چگالیجریانهای بالا، میزانواکنشگرهای مورد نیاز به مراتب افزایشمییابد، این در حالی است که میزان آب تولیدینیززیادمیشود. اینمیزان آب مایعمیتواند سبب مسدود شدن مسیرهای عبور واکنشگرها شود (خصوصاً در پیلهای دما پایین)،این امر سبب افت غلظت واکنشدهندههاشده و در پی آن افت ولتاژ را بوجود میآورد.