کلسیم و منیزیم: کلسیم و منیزیم از کاتیونهای اصلی آبهای زیرزمینی هستند. کلسیم و منیزیم از منشاءهای متفاوت در آبهای زیرزمینی حل میگردند. آمفیبولها، فلدسپارها و پیروکسنها از کانیهای سنگهای آذرین میباشند که کلسیم و منیزیم را به آبهای زیرزمینی وارد مینمایند. در سنگهای رسوبی، کلسیم در کانیهای کلسیت، آراگونیت، دولومیت و ژیپس ملافیر یافت می شود. غلظت کلسیم در آبهای زیرزمینی معمولاً کمتر از ۴۰۰ میلی گرم در لیتر میباشد. اکثر آبهای زیرزمینی به استثناء موقعی که آبها در تماس با دولومیت یا سنگهای تبخیری غنی از منیزیم باشند، محتوی مقادیر نسبتاً کمی از منیزیم میباشند. براساس استانداردهای بهداشت مقدار منیزیوم مجاز در آب زیرزمینی ppm150 میباشد (فت و همکاران، ۱۹۶۴)[۱۴].
سدیم و پتاسیم: سدیم عمدتاً از فلدسپاتهای موجود در سنگهای آذرین و از محصولات تجزیه آن کانیها (رسی شدن) حاصل می شود. آب فروشویی شده از لایه های فوقانی خاک و آغشتگی آبهای زیرزمینی توسط آبهای فسیل شور یا آبهای دارای منشاء دریایی از منابع دیگر سدیم میباشند. کانیهای رسی، تبخیریهایی از قبیل هالیت و فاضلابهای صنعتی از دیگر منشاءهای اصلی سدیم میباشند. منشاءهای اصلی پتاسیم در آبهای زیرزمینی فلدسپارها، بعضی از میکاها، کانیهای رسی، و تبخیری نظیر سیلویت میباشند. کودهای پتاسیک و فاضلابهای شهری از عوامل افزایش غلظت پتاسیم آبهای زیرزمینی میباشند. به علت جذب شدید پتاسیم توسط رسوبات دانهریز آبرفتی، به ندرت آلودگی پتاسیم آبهای زیرزمینی گزارش شده است. غلظتهای سدیم و پتاسیم بیش از ۵۰ میلی گرم در لیتر و در حضور مواد معلق، می تواند پوسته گذاری و خوردگی را در جوشانندهها تسریع نماید. معمولاً غلظتهای سدیم و پتاسیم در آبهای زیرزمینی به ترتیب کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در لیتر و ۱۰ میلی گرم در لیتر میباشند (تاد ۱۹۸۰، ۵۳۵)[۱۵].
۳-۱۰-۲- کل مواد جامد محلول (TDS)
کل مواد جامد محلول (باقیمانده خشک)، مجموع وزنی مواد جامد محلول در آب است ولی شامل رسوبات معلق، کلوئیدها و گازهای محلول نمی شود. کل مواد جامد محلول برحسب میلی گرم در لیتر یا ppm بیان می شود و با هدایت الکتریکی رابطه مستقیمی دارد.
تقسیم بندیهای مختلفی بر اساس TDS در مورد آبهای زیرزمینی ارائه شده است. ۲۰۰۰،USEPA حداکثر غلظت کل جامدات محلول (باقیمانده خشک) را برای آب آشامیدنی ۵۰۰ میلیگرم در لیتر توصیه نموده است، ولی در صورتیکه منبع آب دیگری موجود نباشد، آبهای دارای غلظتهای دو برابر و حتی سه برابرفوق نیز مورد استفاده قرار میگیرند. در مقادیر آبی با TDS بالای ۱۰۰۰ میلیگرم در لیتر طعم آب به نحو قابل ملاحظهای افت نموده و بد طعم میگردد و موجب رسوبزایی در لولههای آب، هیترها و برخی وسایل خانگی میگردد. فریز و چری در سال ۱۹۷۹ آبزیرزمینی را بر اساس کل مواد جامد حل شده تقسیم بندی نموده اند (فریز و چری ۱۹۷۹، ۴۸۵)، (جدول۳-۲). آبزیرزمینی محدوده بر اساس این تقسیمات نیز مورد بررسی قرار گرفته شده است.
جدول (۳-۲): طبقه بندی آب براساس باقیمانده خشک
رده آب | کل مواد جامد محلول (pmm) |
آب شیرین | <1000 |
آب لب شور | ۱۰۰۰۰- ۱۰۰۰ |
آب شور | ۱۰۰۰۰۰ – ۱۰۰۰۰ |
آب خیلی شور | ۱۰۰۰۰۰< |
۳-۱۰-۳- هدایت الکتریکی آب (EC)
نمکهای محلول در آب به صورت کاتیون و آنیون تجزیه میشوند و هر چه مقدار نمک در آب بیشتر باشد مقدار این یونها افزایش یافته و هدایت الکتریکی بیشتری خواهند داشت. پس هدایت الکتریکی می تواند معرف میزان نمک موجود در آب باشد. باتوجه به میزان مواد جامد حل شده مقدار هدایت الکتریکی در آبهای زیرزمینی بسیار متغیر است و از دهها میکروموس بر سانتیمتر در آبزیرزمینی تقریباً خالص تا صدها هزار میکروموس بر سانتیمتر در آب شور حوضههای رسوبی عمیق تغییر مییابد (فریز و چری ۱۹۷۹، ۶۰۴).
۳-۱۰-۴- نسبت جذب سدیم (SAR)
نسبت جذب سدیم به معنی جذب یون سدیم محلول در آب در نتیجه تبادل کاتیونی آب در خاک به ازای افزایش یا کاهش کاتیونهای کلسیم و منیزیم بوده که از رابطه زیر بدست می آید:
رابطه (۳-۲)
SAR : نسبت جذب سدیم Na : غلظت سدیم (meq/l)
Ca : غلظت کلسیم (meq/l) Mg : غلظت منیزیم (meq/l)
باتوجه بهرابطه فوق چنین نتیجه می شود که به ازای افزایش کاتیونهای کلسیم و منیزیم در آب قدرت جذب سدیم در خاک کاهش یافته و با کاهش این کاتیونها قدرت جذب سدیم در خاک افزایش مییابد (کامپ من ۱۹۸۰،۷۳۶)[۱۶]. افزایش میزان سدیم خاک در نتیجه تبادل کاتیونی سبب سخت شدن خاک و کاهش ریشه گیاهان می شود و کاهش جذب سدیم و افزایش کلسیم و منیزیم سبب افزایش قابلیت و استعداد خاک برای کشاورزی می شود.
۳-۱۰-۵- pH
pH نمونه آب به قدرت یون هیدروژنی آن دلالت دارد و به عنوان لگاریتم عکس یون هیدروژن فعال در دمای مشخص بیان می شود (رابطه۳-۳). pH در مقیاس ۰ تا ۱۴ اندازه گیری می شود و معیاری از قدرت اسیدی آب میباشد (امیربیگی ۱۳۸۲، ۲۶).
رابطه (۳-۳)
pH :0 تا ۹/۶، اسیدی
pH : 7، خنثی
pH : > 7، قلیایی
۳-۱۱- رخساره های هیدروشیمیایی و تیپ آبزیرزمینی
وجود مقدار متفاوتی از املاح، مواد معلق و گازهای محلول در آب نماینده خصوصیت خاص شیمیایی آن در هر منطقه میباشد. رخساره های هیدروشیمیایی آبزیرزمینی، معین کننده تودههای آبی با ماهیت ژئوشیمی متفاوت میباشند. اساس طبقه بندی رخسارهها مقادیر کاتیونها و آنیونهای عمده آبزیرزمینی میباشند (سیکدر ۲۰۰۱، ۵۷۹)[۱۷]. تیپ آبزیرزمینی تابعی از خصوصیات لیتولوژیکی، زمان ماندگاری، دوری و نزدیکی به جبهههای تغذیه و تخلیه، پویایی محلول و عوامل زمین شناسی نظیر درزهها، گسلها، چینها و الگوی جریان آب میباشد. جهت تعیین رخساره های هیدروشیمیایی آبزیرزمینی محدوده مورد مطالعه از نمودار پایپر استفاده گردیده است که یکی از مهمترین نمودارها برای نمایش و مقایسه سنجشهای کیفی آب میباشد (پایپر ۱۹۴۴، ۹۱۴)[۱۸]. در نمودار مثلثی یا نمودار پایپر کاتیونها برحسب میلیاکیوالان بر لیتر تعیین شده و سپس به صورت یک نقطه بر روی مثلث سمت چپ مشخص میگردند، به طور مشابه آنیونها نیز به صورت یک نقطه برروی مثلث سمت راست مشخص میگردند. پس از این دو نقطه، دو خط به موازات لبه ناحیه مرکزی لوزی شکل، به درون ناحیه مرکزی ترسیم می شود. محل تقاطع دو خط موقعیت نمونه مورد نظر را بر روی نمودار پاپیر مشخص می کند. براساس نمودار پاپیر، هشت رخساره شیمیایی ذیل قابل تشخیص است:
۱- Ca-Mg-Hco3 ۲- Na-Hco3 ۳- Ca-Mg-Hco3-Cl 4- Na-Hco3-Cl
۵- Ca-Mg-Cl-Hco3 ۶- Na-Cl-Hco3 ۷- Ca-Mg-Cl 8- Na-Cl
این هشت رخساره میتوانند در سه نوع تیپ اصلی ذیل قرار گیرند (سیکدر ۲۰۰۱، ۵۷۹):
۱- آبهای شیرین (Fresh): دو رخساره یک و دو جزء این تیپ قرار میگیرند. این آبها از لحاظ سختی در رده سبک قرار دارند و شیرین و قابل شرب هستند. مقدار TDS این آبها بین ۷۵۵-۲۱۰ میلیگرمبرلیتر است و مقدار متوسط بیکربنات آن خیلی زیادتر از کلرید میباشد.
۲- آبهای ترکیبی (Blended): این نوع تیپ شامل رخساره های سه تا شش میباشد. کیفیت این نوع تیپ در مقایسه با تیپ آب شیرین پایینتر است. مقدار TDS آبهای ترکیبی از ۹۵۰-۵۰۰ میلیگرمبرلیتر متغیر است. از نظر سختی جزء آبهای سخت و مقدار بیکربنات آنها مشابه با آبهای شیرین میباشد. در این آبها غلظت کلرید نسبت به آبهای شیرین افزایش مییابد.
۳- آبهای شورنده (Brackish): دو رخساره هفت و هشت در رده آبهای زیرزمینی شورمزه قرار میگیرند. در این تیپ مقدار کلرید افزایش قابل توجهی دارد. در حالیکه غلظت بیکربنات مشابه با تیپهای فوق است. میزان TDS آبهای شورمزه بین ۲۴۵۰-۷۷۰ میلیگرمبرلیتر متغیر بوده و سختی بالایی (بیش از ۶۰۰ میلیگرم بر حسب بیکربنات کلسیم) دارند.