(۴‑۱۳)
۲۰
۱
Sk,n(m)
میزان مطلوبیت
شکل ۴‑۱۴: نمودار تابع مطلوبیت افت تراز آبخوان در محل چاهها
تابع مطلوبیت تأمین نیاز زیستمحیطی رودخانه (سازمان محیط زیست)
رودخانهها نیز همچون آبخوانها منابع ارزشمندی به حساب میآیند و حفظ آنها برای سلامت اکوسیستم، مقاصد تفریحی، صید و پرورش ماهی یک امر ضروری به حساب می آید. از اینرو امروزه سازمانهای حفاظت از محیط زیست قوانینی را در خصوص برداشت درست از رودخانهها اعمال کرده، و در ایستگاههای کنترل آب رودخانهها را از نظر کمی و کیفی کنترل می کنند. رابطه ۴-۱۴ تابع مطلوبیت نیاز زیستمحیطی رودخانه را تشریح می کند. در شکل ۴‑۱۵ نمودار مربوط به این تابع مطلوبیت نشان داده شده است.
(۴‑۱۴)
که میزان دبی اختصاص یافته به محیط زیست و میزان نیاز زیستمحیطی تعیینشده میباشد.
Dgk,n
Qin
۱
Qgk,n
میزان مطلوبیت
شکل ۴‑۱۵: نمودار تابع مطلوبیت تأمین نیاز زیستمحیطی
تابع مطلوبیت هزینه برداشت آب مصرف کنندگان
بهره برداری از آبهای زیرزمینی هزینههایی را از قبیل هزینه ساخت چاه، هزینه پمپاژ و هزینه های تعمیر و نگهداری و برداشت از رودخانه نیز هزینه های آبرسانی را در پی دارد ( رابطه۴-۱۵). هر یک از مصرف کنندگان بالادست و پاییندست دارای یک میزان بودجه مشخصی میباشند، اگر فرض شود که مصرف کنندگان یک میزان بودجه ماکزیمم داشته باشند که در صورت ملزم شدن به پرداخت آن مطلوبیتشان به صفر برسد تابع مطلوبیت طبق رابطه ۴-۱۶ تعریف می شود. شکل ۴‑۱۶ نمودار تابع مطلوبیت مرتبط با هزینه برداشت آب را نمایش میدهد.
(۴‑۱۵)
: ضریب هزینه پمپاژ میباشد که مقدار آن برابر با ۳۰۰ فرض شده است.
: ضریب هزینه انتقال آب میباشد که مقدار آن ۳۰۰۰ فرض شده است.
: مقدار افت کل آبخوان بر اثر پمپاژ چاه k ام در انتهای ماه n ام.
: مقدار هزینه کل پرداخته شده توسط مصرف کننده k ام در انتهای ماه n ام.
(۴‑۱۶)
maxcost
۱
Costk,n
میزان مطلوبیت
شکل ۴‑۱۶: نمودار تابع مطلوبیت مرتبط با هزینه برداشت آب مصرف کنندگان
فرمولبندی مدل حل اختلاف Nash
در این بخش با بهره گرفتن از توابع مطلوبیت و محدودیتهایی که در بخش قبل تعریف شد مدل حل اختلاف Nash در حل مسئله به کار گرفته شده است. با توجه به اینکه اهمیت ذینفعان در تأمین نیازهایشان یکسان نمی باشد از تابع غیرمتقارن نش استفاده شده است. معادله تابع هدف غیرمتقارن Nash به صورت ارائه شده در معادله ۴-۱۷ میباشند.