۲-۲-۲- انواع توریسم
۲-۲-۳- تاریخچه گردشگری در جهان
۲-۲-۴- تاریخچه توریسم در ایران
۲-۲-۵-تاریخچه توریسم در شهر میبد
۲-۲-۶- پیوند فعالیتهای گردشگری با جغرافیا
۲-۲-۷- تعریف توسعه گردشگری
۲-۲-۸- شهر نشینی و گردشگری
۲-۲-۹- عوامل فرهنگی و اجتماعی گردشگری
۲-۲-۱۰- عوامل اقتصادی گردشگری
۲-۳-روش شناسی و تکنیک های تحقیق
فصل دوم : مبانی نظری تحقیق
۲-۱-پیشینه تحقیق :
شهر میبد به دلیل داشتن قدمت تاریخی چند هزار ساله به خودی خود شناخته شده میباشدوعلاقه مندان زیادی در این زمینه تحقیق انجام داده اند،ازجمله پژوهشگران و نویسندگان و تاریخ نویسان و سیاحانی مانند مارکو پلو ،ناصر خسرو در سفر نامه خود وهمچنین ارگانهای دولتی مانند فرمانداری ،اداره گردشگری و میراث فرهنگی ،اداره راه وترابری ،صنایع و معادن ،و… بخش خصوصی ودانشجویان دانشگاه آزاد میبد و دانشگاه پیام نور اردکان،دانشگاه دولتی و آزاد یزدوسایر دانشکاههای استان یزد .
درتمامی تحقیقات پتانسیل بالا و منحصر به فرد بودن آثار تاریخی میبد وارزش تاریخی آن یاد شده ودر زمینه توسعه گردشگری نیز طرحهای مختلفی ارائه گردیده که در انجام پروژه به آنها توجه و بعنوان مرجع استفاده میگردد.مقاله حمیده آماده و دکتر امامی میبدی با عنوان سنجش دیدگاه گردشگران درمورد میبد و بررسی بافت تاریخی میبد و تاثیر آن بر توسعه گردشگری پایدارشهر، که نظر گردشگران در مورد توسعه گردشگری شهر میبد انتقادات وپیشنهادات آنها را ارزیابی و جمع بندی نموده و به این نتیجه رسیده با افزایش و بالا بردن سطح خدمات توریستی شهر اعم از رستوران ،هتل،بازسازی و مرمت آثار تاریخی و تبلیغات مستمر وگسترده این شهر پتانسیل قوی برای مقصد گردشگری بی نظیری را دارا میباشد .
مقاله مهدی حقیقت بین با نام میبد گنج کشف نشده صنعت گردشگری که به تشریح آثار تاریخی و گردشگری شهر میبد پرداخته و…. همچنین کتاب یادگارهای یزد از ایرج افشار ،تاریخ جدید یزد از احمد ابن کاتب ،تذکره مشاهیر میبد از محمد شورکی ،پردیس کویر اداره گردشگری و میراث فرهنگی یزد ،کاوشگری در میبد عبدالعظیم پویا و….
۲-۲- مبانی نظری تحقیق :
۲-۲-۱-تعریف و مفهوم گردشگری :
گردشگری به طور کلی به علت خصلت بین رشتهای خود قابلیت نگرشهای متفاوت را دارا میباشد، که خود سبب ارائه تعاریف بسیاری از آن گردیده است. در تعاریف اولیه بیشتر بر بعد فاصله تأکید گردیده و گردشگران بر مبنای فاصلهای که از محل مسکونی داشتند، طبقهبندی میشدند. به گونهای که کمیسیون ملی گردشگری آمریکا (۱۹۷۳) در تعریف گردشگری داخلی فاصله پنجاه مایل را در نظر گرفته که دربر گیرنده تمامی سفرها به جز سفر برای کار میشد (Gartner, 1996, 5). تعاریف فاصلهای صرف نظر از خطا و اشتباهات، تنها به این دلیل که کمیتی اقتصادی و آماری را برای پدیده گردشگری آماده میکند، مورد قبول واقع گردید. در حالی که این تعاریف فاصلهای به تنهایی نمیتوانست گردشگری را به خوبی توصیف کند. آنها تنها بر جنبه تقاضا تأکید داشتند و عرضه و همچنین اثرات ناشی از گردشگری را نادیده میگیرند. از این رو گردشگری به تعاریف دیگری احتیاج پیدا میکند. بر این مبنا تعاریف دیگری ارائه میگردد که هر یک از آنها در ابعاد مختلف، گردشگری را توصیف میکنند. در بعد جغرافیایی گردشگری زمانی از فعالیتگذران اوقات فراغت یا تفریح که مستلزم غیب شبانه از مکان مسکونی عادی است تعریف میشود (Skinner, 1999, 280).
در چارچوب مطالعات سیستماتیک، گردشگری اینگونه تعریف می شود:گردشگری مجموع پدیدهها و ارتباطهای ناشی از کنش متقابل میان گردشگران، سرمایه، دولتهای میزبان، جوامع میزبان، دانشگاهها ی جامعه و سازمانهای غیردولتی، در فرایند جذب، حملونقل،پذیرایی و کنترل این گردشگران و دیگر بازدیدکنندگان میباشد (Warver, 2000, 3).
از دیگر تعاریف گردشگری می توان به تعاریف فنی اشاره کرد که توسط سازمان جهانی گردشگری (WTO)ارائه گردیده است. گردشگری عبارت است: از فعالیت های افرادی که برای استراحت ، کار ودیگر دلایل به خارج از محیط سکونت معمول خویش سفر کرده و حداکثر برای یک سال متوالی در آنجا اقامت می کنند.
۲-۲-۲- اشکال گردشگری :
باید توجه داشته باشیم که گردشگری با انگیزههای متفاوتی چون استراحتی ،تفریحی ورزشی،تجاری و فرهنگی با گذراندن اوقات فراغت انجام میگردد در آن شخص گردشگر در مقصد ،اشتغال یا اقامت دایم ندارد میتوان برای آن معیارهایی را درنظر گرفت که باعث بوجود آمدن انواع گردشگری میشود از جمله
۲-۲-۲-۱- گردشگری درمانی :
این گردشگری شامل افرادی میباشد که برای استفاده از آب و هوا (با اهداف پزشکی درمانی)استفاده از آبهای معدنی ،گذراندن و دوران تفاهت و معالجه و نظایر آن اقدام به مسافرت مینمایند .
۲-۲-۲-۲- گردشگری ورزشی :
هرگونه مسافرتهایی که در آن فعالیتهای ورزشی باشد مانند :دوچرخه سواری،اسکی،شکار شنا،اسب سواری و… ممکن است بعضی از سفر ها برای تماشای از مسابقات ورزشی باشد.
۲-۲-۲-۳- گردشگری فرهنگی و آموزشی :
این نوع گردشگری برای آشنایی مواریث فرهنگی ،هنری،آداب ورسوم،بناهاوآثار تاریخی باهدفهای آموزشی وتحقیقاتی وپژوهشی صورت میگیرد.
۲-۲-۲-۴- گردشگری طبیعت گرا:
نوعی از گردشگری گفته میشود که گردشگربا طبیعت سروکله داشته باشد هدف اصلی آن دیداراز چشم اندازهای طبیعی میباشدمانند:چشمه ها ،آبشارها،کوه پیمایی جنگل ،دریاچه ،رودخانه ،صحرا و…. و جالب به ذکر است گردشگری در طبیعت کم هزینه بوده و به راحتی میتوان با کمترین هزینه از محیط طبیعی خود بهره کافی را برد.(طرح جامع گردشگری تهران ۱۳۸۵)
اشکال گردشگری بسیار زیاد میباشد که تعدادی دیگر از انواع آن را در ذیل نام میبریم :
گردشگری قومی - گردشگری هنری - گردشگری تاریخی - گردشگری تفریحی – گردشگری کاری - گردشگری اجتماعی - توریسم مذهبی و زیارتی - توریسم بازرگانی – توریسم سیاسی .
جدول شماره ۲-۱ پهنه بندی گردشگاههای شهری از نظر مقیاس دسترسی و نوع عملکرد
شاخص ها حوزه |
مقیاس دسترسی | وسعت و نوع | وسیله عمده دسترسی | کارکردهای اصلی | مدت تنوع | تسهیلات مورد نیاز |
حوزه ی گردشگری درون شهری | شعاع دسترسی: تا ۱۲ کیلومتر زمان دسترسی: تا ۹۰ دقیقه |
محدود متمرکز |