نحوه استنتاج و استخراج خروجی از روی ورودی ها و قواعد پایگاه دانش در این قسمت تعیین می شود. معمولاً برای استنتاج فازی در کاربردهای کنترلی از روش ماکزیمم-مینیمم و یا تولید ماکزیمم استفاده می شود که جهت کاربردهای زمان حقیقی، دقت و کارایی لازم را دارد و از نظر پیادهسازی نیز سادگی لازم را داشته و مانع پیچیده و زمانبر شدن الگوریتمها میشوند. پس از استنتاج، نتیجه حاصل یک کمیت فازی است که باید روی آن پردازش نهایی صورت گیرد تا به صورت غیر فازی تبدیل شود.
۴- واحد فازی زدایی[۴۲]
نتیجه استنتاج از سامانه در واحد استنتاج یک کمیت فازی است که به تنهایی قابل استفاده برای اعمال به سامانه تحت کنترل نمی باشد. وظیفه تبدیل کمیت فازی خروجی به یک کمیت غیر فازی بر عهده قسمت فازی زدا است. برای این کار روشهای متعددی وجود دارد که معمولاً در کارهای کنترلی، بیشتر از روش مرکز جرم[۴۳]، روش متوسط بیشینه[۴۴] و روش آستانه[۴۵] استفاده می شود.
-
-
-
-
-
- سامانه عصبی- فازی
-
-
-
-
برای بهبود عملکرد سامانه کنترل و با توجه به توانایی انسان در برخورد و مواجهه با سامانهها پیچیده، محققین به مدلسازی شیوه عملکرد انسان در حل سامانههای پیچیده روی آوردهاند. تحقیقات در این زمینه ابتدا در دو زمینه کاملاً، مجزا آغاز شد و منجر به ایجاد دو زمینه تحقیقاتی جدید شبکه های عصبی و سامانههای فازی گردید. در شبکه های عصبی سعی بر الگوبرداری از نحوه عمل کرد سامانه اعصاب و مغز انسان شده است. این شیوه با تکیه بر قابلیت یادگیری و توانایی پردازش موازی در شبکه های عصبی قادر به حل مسائل پیچیده میباشد. اما در عین حال شبکه های عصبی توانایی استنتاج ندارند. سامانههای فازی بر پایه نحوه تصمیم گیری تقریبی انسانها بنا نهاده شده است. در این سامانهها، مدلسازی کمیتها به صورت کیفی و شهودی بوده و به این ترتیب به مقابله با نامعینیها میپردازیم. از مزایای سامانههای فازی، سادگی و قابلیت فهم و نیز توانایی استنتاج آنها میباشد. اما متأسفانه این سامانهها دارای توانایی یادگیری نمیباشند. با توجه به قابلیت های این دو روش، با ترکیب آنها میتوان توأماً از مزایای آنها بهره برد. ترکیب سامانههای فازی و شبکه های عصبی منجر به ایجاد سامانههای ترکیبی[۴۶] عصبی- فازی شده که دارای قابلیت سامانههای فازی و شبکه های عصبی میباشد. کنترل کنندههای عصبی- فازی علاوه بر داشتن قابلیت استنتاج فازی از پردازش موازی و قابلیت یادگیری شبکه های عصبی نیز بهره میبرند. لازم به ذکر است که با طراحی مناسب، کنترل کنندههای عصبی- فازی میتوانند ساختاری سادهتر از سامانههای فازی یا شبکه های عصبی، از حیث داشتن تعداد قوانین فازی، تعداد لایه و تعداد نرونها داشته باشند. برای ترکیب منطق فازی با شبکه های عصبی، ۲ روش اصلی وجود دارد]۲۰-۲۱[:
-
- شبکه های عصبی را با سامانههای فازی ترکیب کنیم یعنی از عملیات فازی و یا اعداد فازی در شبکه های عصبی استفاده کنیم که در این صورت قابلیت استنتاج فازی به شبکه های عصبی اضافه می شود.
-
سامانههای فازی را به صورت عصبی تحقق بخشیم. در این حالت یک سامانه فازی که دارای خواص شبکه های عصبی است را به دست میآوریم. در این رویکرد علاوه بر قابلیت استنتاج فازی، سادگی و قابلیت تفسیر نیز به خواص شبکه های عصبی اضافه می شود و در صورت نیاز شخص خبره می تواند به راحتی تغییرات لازم را در ساختار و مشخصههای سامانه ترکیبی اعمال نماید.
-
معرفی سد ستارخان و بررسی داده های ابزار دقیق آن
-
- مقدمه
-
-
در این بخش توضیحاتی کلی در مورد مشخصات سد ستارخان ارائه شده است. همچنین توضیحاتی در مورد مشخصات زمین شناسی و ژئوتکنیکی و سایر جزئیات سد پرداخته شده است.
نمایی کلی از سد ستارخان (برگرفته از آرشیو آبمنطقهای استان آذربایجان شرقی)
-
-
-
-
-
- موقعیت پروژه
-
-
-
-
سد مخزنی ستارخان واقع در استان آذربایجانشرقی در در ۱۵ کیلومتری غرب شهرستان اهر و بر روی رودخانه ستارخان احداث شده است. رودخانه ستارخان از ارتفاعات واقع در شمالغرب کشور در مرز ایران و ترکیه سرچشمه می گیرد و پس از عبور از شهر اهر و طی مسافتی در حدود ۵۰ کیلومتر به دریاچه ارومیه میریزد. هدف از احداث سد ستارخان تأمین آب مورد نیاز شرب و صنعت شهر اهر و همچنین تأمین نیاز آب کشاورزی اراضی واقع در پایین دست سد ستارخان میباشد. (گزارش سیمای سد ستارخان، ۱۳۷۷)
نقشه موقعیت سد ستارخان(برگرفته از آرشیو آبمنطقهای استان آذربایجان شرقی)