شکل ۲-۴. تصویر سه بعدی قلب و استفاده از الگوریتم انطباق ۲۷
شکل ۲-۵. (a) تصویر سه بعدی بخشبندی شده توسط AMM،
(b تصویر بخشبندی شده بصورت دستی ۳۰
شکل ۲-۶ . بخشبندی بر مبنای اطلس ۳۱
شکل۳-۱. روند روش ارائه شده ۳۹
شکل ۳-۲. روش PSO 40
شکل ۳-۳ . الف- تصویراصلی و بخشبندی شده نمونه اول ب- تصویراصلی
و بخشبندی شده نمونه دوم ۴۳
شکل ۳-۴. الف) نتیجه بخشبندی توسط PSO و ساختار عملیاتی نمونه اول
ب) نتیجه بخشبندی توسط PSO و ساختار عملیاتی نمونه دوم ۴۶
شکل۳-۵. محاسبه احتمال اینکه پیمایشگر تصادفی با شروع از نقطه vi ابتدا
به نقطه برچسب گذاری شده xi برسد کافی است مسیله مدار الکتریکی
معادل با مسیله ترکیبی دیریکله را حل کرد. ۴۸
شکل ۳-۶.. تصویر اصلی، تصویر باینری بخشبندیشده توسط الگوریتم PSO
و ساختار عملیاتی و تصویر باینری بخشبندی شده توسط پیمایشگر تصادفی بهبود یافته،
الف) نمونه اول، ب)نمونه دوم ۵۶
شکل ۳-۷. بررسی مرزهای ضعیف ۵۸
شکل۳-۸. یافتن مرزهای ضعیف ۵۸
شکل۳-۹. (الف) تصویر ورودی و (ب) تصویر نهایی بخش بندی شده ۵۹
شکل ۴-۱. تصاویر باینری که توسط الگوریتم PSO بخشبندی شده است.
الف) بیمار اول ب)بیمار دوم ج)بیمار سوم د) بیمار چهارم ۶۵
شکل ۴-۲. تصاویر باینری که توسط روش PSO و ساختارهای عملیاتی
بخشبندی شده است. الف)بیمار اول ب) بیمار دوم ج) بیمار سوم د) بیمار چهارم ۶۶
عنوان صفحه
شکل ۴-۳. تصاویر بخشبندی شده نهایی توسط روش پیمایشگر تصادفی بهبود یافته ۶۷
شکل ۴-۴. نتایج حاصل از بخشبندی توسط مدل ارائه شده و بخشبندی دستی
توسط فرد متخصص، خطوط قرمز رنگ بخشبندی توسط مدل ارائه شده
و بخشبندی دستی خطوط سبز رنگ ۶۸
شکل ۴-۵. تصاویر بخشبندی شده توسط روش پیمایش تصادفی سنتی ۷۲
شکل ۴-۶.. الف- تصویر بخشبندی شده توسط PSO و پیمایش تصادفی سنتی
ب- تصاویر بخشبندی شده توسط روش پیمایش تصادفی بهبود یافته بدون PSO
ج- بخشبندی توسط روش ارائه شده ۷۲
فصل اول
مقدمه
۱-۱- مقدمه
قلب یک عضو حیاتی از سیستم گردش خون بدن انسان است. عملکرد مناسب قلب برای جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی ضروری است. نداشتن ورزش، کم تحرکی، استرس، رژیم غذایی نامناسب و عوامل ژنتیکی همه در ایجاد و افزایش اختلالات قلبی عروقی نقش اساسی دارند.
بیماریهای قلبی عروقی در حال حاضر جزء سه علت اول مرگ و میر و ناتوانی انسانها در سراسر دنیا بوده و در حال تبدیل شدن به اصلی ترین عامل مرگ و میر و ناتوانی در اغلب کشورها می باشد [۱]. از این رو کنترل و درمان این بیماریها یک مسئله مهم میباشد. در گذشته نظارت بر فشار خون، آزمایش خون برای تشخیص کلسترول و ECG روش هایی بود که برای نظارت بر سلامت قلبی عروقی افراد در اختیار پزشک قرار داشت. در سال های اخیر با پیشرفت در علم پزشکی و مهندسی پزشکی، تجهیزات تصویربرداری برای تشخیص و کنترل بیماریها به کمک پزشکان آمدهاند. تا آنجا که تشخیص و درمان بیماریهای قلبی عروقی تا حد زیادی به روشهای مختلف تصویربرداری همانند اکوکاردیوگرافی، توموگرافی کامپیوتری( (CT ، آنژیوگرافی عروق کرنری و تصویر برداری رزونانس مغناطیسی((MRI قلبی متکی است.
وضوح بالای تصویر اصلیترین امتیاز MRI میباشد که توانایی به تصویرکشیدن بافتهای نرم بدن را دارا است. بنابراین MRI برای تصویربرداری از قلب، مغز، عضلات و تومورها بسیار مناسب است. تصویربرداری چند وجهی یکی دیگر از ویژگیهای MRI میباشد که قادر به گرفتن تصاویر مقطعی بر روی هر سطح، بدون تغییر دادن موقعیت بیمار است. همچنین به این دلیل کهMRI از پرتوهای الکترومغناطیسی RF)) استفاده می کند تاثیرات مضر تابش اشعه رادیواکتیویته و X-ray در تصویربرداری هستهای و CT را ندارد.
انجام MRI روی تعداد زیادی از بیماران قلبی عروقی در جامعه یک حجم قابل توجهی از داده ها را تولید می کند. تجزیه تحلیل این داده ها به وسیله رادیولوژیست یا پزشک کار وقتگیری است. همچنین تفسیر آنها به تشخیص پزشک متکی است و بنابراین می تواند مستعد خطا باشد. بنابراین استفاده از کامپیوتر و روشهای پردازش تصویر به عنوان راه حلی برای حل این مشکلات مطرح شده است. در چند دهه اخیر آنالیز تصاویر قلبی، خصوصا بخشبندی[۱] تصاویر قلبی موضوع بسیاری از مطالعات بوده است. بخشپذیری تصاویر برای بسیاری از کارهای سطح بالا همانند تجزیه تحلیل تصاویر، تشخیص به کمک کامپیوتر، مدل سازیهای هندسی ساختارهای آناتومیکی و یا ساخت مدلهای بیومکانیکی که برای شبیهسازی عمل جراحی مورد استفاده قرار میگیرند، به عنوان یک پیشنیاز محسوب می شود.
بخشبندی تصاویر قلبی عبارت است از شناسایی قلب یا هر کدام از ویژگیهای آناتومیکی و یا فیزیولوژیکی وابسته به آن از تصاویر دو بعدی یا سه بعدی.
هدف اساسی در بخشبندی تصویر این است که تصویر داده شده را داخل دو یا چند منطقه بخشبندی کنیم. یک مثال ساده از بخشبندی تصویر قلب در دو ناحیه در شکل ۱-۱ نشان داده شده است، ناحیه u1 متناظر با شی مورد نظر (پیش زمینه) و ناحیه u2 پس زمینه تصویر میباشد.
شکل ۱-۱. تصویر بخشبندی شده در دو ناحیه
به عبارت دیگر هدف در این مثال شناسایی دو گروه از پیکسلهای u1و u2 میباشد که به صورت زیر تعریف میشوند.
= u1
(۱-۱)
= u2
در مورد روشهای اتوماتیک بخشبندی قلب مطالعات زیادی صورت گرفته است اما هنوز تشخیص محیط و کانتورها نیاز به اصلاح در حد روش دستی را دارند. علیرغم کارهای بسیاری که در مورد بخشبندی بطنهای راست و چپ تصاویر قلبی انجام شده است اما مسئله هنوز باقیست [۲].
در بخشبندی بطن راست و چپ تصاویر قلبی چالشهایی وجود دارد که عمدتا به دلیل آناتومی قلب و خصوصیات تصاویر MRI میباشد. برخی از مشکلات که در بخشبندی تصاویر قلبی وجود دارند عبارتند از:
ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی در رابطه با ارائه یک روش برای بخش بندی بطن راست و ...