۵۵۵
۵۵۵
منبع. سازمان خواربار جهانی، فائو۲۰۱۱
۲-۴۳پیشینه تحقیق
ابراهیم زاده، و بریمانی (۱۳۸۴)، بررسی تطبیقی تعاون و جایگاه آن در نظام های اقتصادی – اجتماعی اصولاً تعاون در جوامع مختلف به مفهومی فراگیر و فراتر از زمان و مکان در بردارنده نوعی رابطه متقابل بین فرد با فرد، فرد با گروه، و گروه با گروه می باشد. در واقع تعاون متضمن نوعی بر هم کنش گروهی است که تأمین کننده منافع و نیازهای اعضاء می باشد، و نوع بشر فارغ از دیدگاه های سیاسی یا اقتصادی بدان نیازمند است. وجود مجموعه ای از سازمان های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی در میان جوامع مختلف و در سطح بین المللی مصادیق روشن و زنده ای از این نیاز اجتماعی و تاریخی بشر امروز به شمار می آید. لیکن در عمل بخش تعاون جایگاه قابل توجهی در نظام اقتصادی کشورهای مسلمان نداشته است. نتایج عمده حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که همواره تعاون و معاضدت نوع بشر در عرصه های اجتماعی و اقتصادی در اشکال سنتی و مدرن آن نقش آفرین بوده است. لیکن گر چه شکل سنتی آن در فرایند تحولات اقتصادی، اجتماعی و فناوری در معرض تلاشی قرار گرفته است، اما اشکال نیمه مدرن و مدرن آن، با بهره گیری از تجربیات گذشته به صورت تحول یافته و یا در شکل نوین کماکان نقش مهمی در اقتصاد اجتماعی ایفا می نماید.
در عین حال این مهم در نظام های اقتصادی مبتنی بر عدم دخالت مستقیم دولت و قایل شدن آزادی نسبی بیشتری در فرایند فعالیت ها به بخش تعاون، از موفقیت چشمگیرتری برخوردار بوده اند.
امانی و چیذری ( ۱۳۸۵)، تعیین ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و زراعی گندم کاران شهرستان های اهواز، دزفول و بهبهان با توجه به پذیرش روش های کشاورزی پایدار کم نهاده (LISA) هدف اصلی مقاله حاضر ارائه اجتماعی، اقتصادی و زراعی گندم کاران با توجه به پذیرش روش های کشاورزی پایدار کم نهاده (LISA) می باشد. نتایج عمده این مطالعه نشان می دهد که سطح سواد، میزان اراضی زیر کشت آبی، میزان اراضی زیرکشت دیم، کل زمین تحت مالکیت، زیر کشت گندم، درآمد محصول، منزلت اجتماعی، هنجار اجتماعی، دانش فنی و دانش کشاورزی پایدار کم نهاده، با اطمینان ۹۹٫۹% و مشارکت اجتماعی و میزان استفاده از کانال های ارتباطی با اطمینان ۹۹% با پذیرش روش های کشاورزی پایدار کم نهاده (LISA) رابطه مثبت و معنی داری داشته است هم چنین سن، تعداد افراد خانوار و فاصله مزرعه تا مرکز خدمات، با اطمینان ۹۹٫۹% و سابقه کشت گندم و سابقه اشتغال به کشاورزی، با اطمینان ۹۵% با پذیرش روش های کشاورزی پایدار کم نهاده (LISA) رابطه منفی و معنی داری داشته است.
آخوندی و دیگران (۱۳۸۶) بررسی عوامل مؤثر بر دانش پسته کاران استان یزد در پیشگیری از آلودگی پسته به آفلاتوکسین، پسته از محصولات ارزشمند صادراتی ایران می باشد که در چند سال اخیر به علت آلوده بودن به سم آفلاتوکسین صادرات آن دچار خدشه شده است. هدف اصلی این مطالعه بررسی میزان آگاهی کشاورزان در زمینه روش های پیشگیری از آلودگی به آفلاتوکسین و شناخت ارتباط و همبستگی عوامل تأثیرگذار بر دانش پسته کاران در پیشگیری از آفلاتوکسین می باشد. روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده و کشاورزان پسته کار استان یزد به عنوان جامعه آماری مورد مطالعه در نظر گرفته شده اند. نتایج تحقیق بیانگر این است که متغیر دانش پیشگیری از آفلاتوکسین با متغیرهای میزان سواد، میزان دسترسی به کانالهای ارتباطی، سابقه کشت پسته، عملکرد پسته و دانش فنی، همبستگی مثبت و معنی دار دارد.
باقری و ملک محمدی ( ۱۳۸۴)، رفتار پذیرش آبیاری بارانی در میان کشاورزان استان اردبیل علی رغم محدودیت آب برای کشاورزی در ایران، آبیاری اغلب با روش های سطحی صورت می گیرد که در این روش ها راندمان آب نسبتاً پایین است و حداکثر به ۶۰% می رسد. آبیاری بارانی روش مناسبی برای افزایش راندمان آب آبیاری است. هدف از این مطالعه، بررسی رفتار پذیرش آبیاری بارانی در میان کشاورزان آموزش دیده برای پذیرش آبیاری بارانی در استان اردبیل بوده است. نتایج نشان می دهد که گروه های مورد مطالعه دسترسی یکسانی به مراکز خدمات و تحقیقات کشاورزی داشتهاند. تأثیر سواد، سابقه، میزان اراضی، تعداد قطعات اراضی و پراکندگی آنها، آگاهی نسبت به روش های آبیاری بر رفتار پذیرش معنی داربوده است. در عین حال، اکثر پاسخگویان از نگرش مطلوبی نسبت به مصرف بهینه آب در کشاورزی برخوردار بوده و از این نظر تفاوت میان گروه ها معنی دار نبود. پذیرندگان دسترسی بیشتری به نشریات و کتب مربوط به آبیاری داشته اند.
بسالت پور و حاج عباسی (۱۳۸۷)، چالشهای کشاورزی پایدار، تولید باکیفیت، نگاه به آینده (مطالعه موردی استان اصفهان) اولین همایش ملی مدیریت و توسعه کشاورزی پایدار در ایران. توسعه پایدار در هر نظام، نیازمند پایایی مؤلفه های آن نظیر محیط زیست، فرهنگ، سیاست و مدیریت های علمی و بهینه کشاورزی و منابع طبیعی می باشد. این پژوهش با هدف بررسی چالش های کشاورزی پایدار در استان اصفهان به منظور افزایش کارایی و بهره وری، ایجاد تنوع در مقوله کشاورزی استان و به حداقل رساندن مخاطرات ناشی از این چالش ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که سیستم های نامناسب شخم زمین های زراعی به ویژه در اراضی با شیب زیاد و خاک های کم عمق و شخم زمین های حاشیه ای، آلودگی ناشی از دفن مواد زائد شهری، صنعتی و انتفال رسوبات و مواد آلی ناشی از عملیات خاک ورزی نامناسب بر روی مناطق شیب دار، استفاده نامناسب از سیستم های آبیاری و مصرف نامعقول کودها از جمله عوامل اصلی هدر رفت منابع خاک و شور شدن اراضی در استان بود.
بهشتی فرد (۱۳۸۰)، بررسی عوامل مؤثر در پراکنش گونه های پسته وحشی در استان کهگیلویه و بویراحمد با توجه به سازگاری بسیار خوب گونه های پسته وحشی در اقالیم نیمه خشک و خشک کشور و ارزش اقتصادی بسیار زیاد زرین تولید از آن، یافتن پایگاه ها و رویشگاه های پسته در سطح استان کهکیلویه و بویر احمد، به منظور تکمیل اطلاعات پایه ای (ادافیک کلیماتیک)، تا بر مبنای آن، زمینه های حفظ، احیاء و توسعه مورد توجه و برنامه ریزی قرار گیرد. طرح در سطح کل جنگلهای به نام استان اجرا و امید است با اجرای آن، بتوان به گسترش این گونه مهمترین جوامع جنگلی آن، به اضافه مهمترین موارد استفاده آن پی برد.
چوپانی و غریب (۱۳۷۷)، تحلیل کارکرد بازاریابی شرکت های تعاونی روستایی و ارتباط آن با توسعه روستایی. مطالعه موردی کازرون. شرکت های تعاونی روستایی یکی از باسابقهترین نهادهای جدید روستایی در ایران محسوب می شوند. از جمله وظایف این شرکت ها، ارائه خدمات بازاریابی، تهیه نهادهها و تأمین اعتبارات اعضاء میباشد. ایجاد فرصت های برابر در دسترسی به این تسهیلات از جمله اهداف توسعه روستایی نیز میباشد. نتایج بدست آمده از تحقیق حاکی از آن است که:
- بین خرید نهادههای کود و بذر از شرکت ها و افزایش درآمد اعضاء هم در فروش به تعاونی و هم در فروش به بازار آزاد رابطه معناداری وجود ندارد. اما در مورد سم در فروش به هر دو مرکز فوق فرضیه در سطح اطمینان ۹۰ و ۹۵ درصد تأیید گردید.
- بین تامین به موقع اعتبارات (از وظایف شرکتها) و افزایش سطح زیر کشت و نیز افزایش درآمد اعضاء رابطه مثبت وجود ندارد.
- رابطه بین فروش محصول گندم به تعاونی ها و کاهش هزینههای فروش و افزایش درآمد اعضاء صد درصد تأیید گردید.
کیانی مهر (۱۳۷۹)، نقش شرکت های تعاونی تولید روستایی در بهبود وضعیت فنی و اقتصادی کشاورزان گندمکار شهرستان سبزوار. تعاونی های تولید روستایی را می توان نمونه بارز تشکل ها دانست که برای رفع نیازهای اساسی کشاورزان بوجود آمده اند. این شرکت ها از ابعاد مختلف و با درجات متفاوتی در بهبود وضعیت کشاورزان بهره بردار نقش داشته اند. از جمله این ابعاد می توان دو بعد فنی و اقتصادی را در نظر گرفت. در بعد فنی می توان شاخص هایی همچون سطح دانش فنی، مکانیزاسیون و استفاده بهینه از نهاده های کشاورزی (کود، سم، بذر و آب) را در نظر گرفت. در بعد اقتصادی نیز شاخص هایی همچون عملکرد، هزینه های تولید، درآمد، دسترسی به نهاده های کشاورزی و دسترسی به اعتبارات و وام های بانکی را در نظر گرفت. نتیجه تحقیق نشان داد که: از میان ویژگی های فردی، بین متغیرهای سن و سابقه کار کشاورزی و متغیر عضویت در شرکت های تعاونی تولید روستایی رابطه منفی معنی داری وجود دارد ولی بین متغیر میزان تحصیلات و عضویت رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. از میان ویژگی های فنی، میان متغیرهای سطح دانش فنی و استفاده بهینه از نهاده بذر و متغیر عضویت رابطه مثبت معنی داری وجود دارد ولی بین متغیرهای سطح مکانیزاسیون و استفاده بهینه از نهاده های کود و سم و همچنین روش مناسب آبیاری و دفعات مناسب آبیاری رابطه معنی داری وجود ندارد. از میان ویژگی های اقتصادی، میان متغیرهای مساحت (سطح زیر کشت گندم)، عملکرد (تن در هکتار) و درآمد خالص و متغیر عضویت رابطه مثبت معنی داری وجود دارد.
حیدری (۱۳۸۹)، بررسی و تحلیل نقش شرکت های تعاونی کشاورزی در پیشرفت و توسعه زراعی ایران با تأکید ویژه به شرکت تعاونی تولید روستایی ملک آباد. هدف این تحقیق، تحلیل و بازشناسی علل عدم موفقیت شرکت های تعاونی کشاورزی ایران و جستجوی راه حل بهینه در کارکرد موفقیت آمیز آنان می باشد. روش تحقیق کتابخانه ای با بهره گیری از مطالعه موردی می باشد.
خدا کرمی (۱۳۸۰)، بررسی عوامل مؤثر در پراکنش گونه های پسته وحشی در استان کرمانشاه. با توجه به سازگاری مناسب گونه های پسته های وحشی در اقالیم نیمه خشک و خشک کشور ارزش اقتصادی بسیار زیاد رزین تولید از آن و وجود بیش از ۳۰ درصد روغن غذایی باکیفیت بالا در میوه آن که خود زمینه تحقیق جداگانه ای را می طلبد، یافتن پایگاه ها و رویشگاه های آن در سطح استان به منظور تکمیل اطلاعات پایه ای و بنیادین از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تا بتوانیم با بهره گرفتن از ترکیب اطلاعات مختلف بدست آمده نظیر پوشش گیاهی نوع خاک، آب و هوا و وضعیت توپوگرافی و … زمینه های حفظ احیاء و توسعه گونه های پسته مورد توجه و برنامه ریزی قرار گیرد.
خلیل مقدم ودیگران (۱۳۸۷)، بررسی عوامل مؤثر بر میزان پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات (آی سی تی) در مرکز جامع خدمات آی سی تی قرن آباد در استان گلستان، سال ۱۳۸۵پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات (آی سی تی)، از اساسی ترین عوامل مؤثر بر موفقیت مراکز فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی است و خود از مجموعه ای از عوامل تأثیر می پذیرد. در این پژوهش، روش پیمایشی همراه با بررسی های کتابخانه ای و جستجوهای اینترنتی به کار رفته و نمونه مورد مطالعه شامل ۲۱۸ کاربر است. بر اساس نتایج تحلیل همبستگی و رگرسیون چندگانه، بین متغیر وابسته میزان پذیرش آی سی تی و متغیرهای مستقل (سن، میزان تحصیلات، جنسیت، وضعیت تأهل، شیوه زندگی، شغل اصلی، و میزان مهارت رایانه ای کاربر، تعداد افراد آشنا با رایانه در خانواده، تعداد افراد اداری در خانواده، میزان تحصیلات خواهر بزرگ تر کاربر، میزان انگیزه خانواده از کاربرد آی سی تی به منظور کار و کاریابی و کار از راه دور، پیچیدگی آی سی تی، تصویر ذهنی از آی سی تی، قابلیت رویت مزایای آی سی تی، و میزان استفاده خانواده از رسانه های مکتوب)، رابطه مثبت در سطح معنی داری یک درصد وجود دارد.
درویشی نیا (۱۳۷۹)، ارزیابی میزان موفقیت شرکتهای تعاونی تولید روستایی در استان مازندران. اهداف این تحقیق عبارتند از: بررسی نگرش اعضاء نسبت به شرکت تعاونی، بررسی میزان مشارکت اعضاء در فعالیت های شرکت تعاونی، بررسی ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و فردی اعضاء، شناخت روابط متقابل و میزان تأثیر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته (میزان موفقیت شرکت های تعاونی). از مهمترین نتایج این تحقیق عبارتند از: موفقیت شرکت های تعاونی تولید روستایی در حد کم و متوسط بود. میزان رضایتمندی اعضاء از شرکت های تعاونی، نگرش اعضاء نسبت به شرکت تعاونی و آگاهی اعضاء از شرکت تعاونی در حد متوسط بود. میزان مشارکت اعضاء در شرکت تعاونی و فعالیتهای آن در حد کم بود.
رفیعی دارانی و بخشوده (۱۳۸۷)، بررسی عوامل مؤثر بر توسعه و پذیرش آبیاری بارانی (مطالعه موردی استان اصفهان) برای مقابله با مسأله محدودیت آب در بخش کشاورزی، گسترش سیستم های آبیاری تحت فشار در اولویت برنامه های توسعه دولت قرار گرفت است. گسترش توسعه این سیستم ها با مشکلات فنی، اقتصادی و اجتماعی متعددی روبروست که منجر به کاهش روند تقاضا برای این سیستم ها شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که تعداد نیروی کار خانوادگی و تعداد قطعات زمین تأثیر منفی و اندازه مزرعه، سواد، شغل کشاورز، شیب زمین، ناهمگون بودن خاک، محدودیت متوسط آب و گرفتن وام بر پذیرش آبیاری بارانی تأثیر مثبت داشتند. همچنین متغیرهای سن کشاورز، نوع بهره برداری از زمین، رسی و شنی بودن خاک، محدودیت بالای آب و دسترسی به کارگر تأثیر معنی داری بر پذیرش آبیاری بارانی نداشتند.
سرسختیعراقی (۱۳۷۴)، بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر عملکرد سازمانی سازمان های تعاونی صیادی استان بوشهر. هدف این گزارش تحقیقی ابتدا شناخت وضعیت عملکرد سازمانی تعاونی های صیادی استان بوشهر است، سپس دریافت این نکته است که چه عوامل اجتماعی بر این عملکرد سازمانی مؤثر است، در نهایت ارزیابی اینکه تعاونی ها چه جایگاهی در محیط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی خود دارند. پاسخگویی به این مسأله موجب میشود دریابیم آیا سرمایهگذاری برای ایجاد تعاونی ها مناسب بوده است؟ در نهایت این سرمایهگذاری را چگونه میتوان بهینه نمود. برای دریافت عملکرد سازمانی از تئوری ساختگرایی استفاده شده است، با بهره گرفتن از این تئوری چهار شاخص اثربخشی و کارایی هدف، بقاء و کفایت سیستم برای وضعیت عملکرد معرفی شده است. برای انتخاب متغیرهای مستقل از تئوری سیستم های طبیعی از چهار شاخص انطباق (اقتصادی)، یگانگی (اجتماعی)، نیل به هدف (سیاسی) و ثبات (فرهنگی) استفاده شده است. نتایج تحقیق در سطح تئوری سیستم طبیعی نشان میدهد که نارسایی در انطباق اقتصادی، یگانگی اجتماعی، نیل به هدف سیاسی و ثبات فرهنگی در تعاونی های صیادی استان بوشهر وجود دارد. از طرف دیگر طبق تئوری ساختگرایی نتیجه گرفتهایم تعاونیها دچار جابجایی در هدف بوده و بقای سازمان هدف سازمانی شده است. دانشکده علوم اجتماعی کارشناسی ارشد.
سهرابی(۱۳۸۰)، بررسی عوامل مؤثر در پراکنش گونه های پسته وحشی در استان لرستان. با توجه به سازگاری بسیار خوب گونه های پسته وحشی در اقالیم نیمه خشک و خشک کشور و ارزش اقتصادی بسیار زیاد رزین تولید از آن، یافتن پایگاه ها و رویشگاه های پسته در سطح هر استان کل کشور، به منظور تکمیل اطلاعات پایه ای ادافیک، کلیماتیک تا بر مبنای آن زمینه های حفظ احیاء و توسعه مورد توجه و برنامه ریزی قرار گیرد، طرح در کل کشور اجرا و امید است با اجرای آن بتوان به گسترش این گونه و مهمترین جوامع جنگلی آن به اضافه مهمترین موارد استفاده آن پی برد.
شجری (۱۳۸۹)، ارزیابی عملکرد تعاونی های تولید کشاورزی در استان فارس. هدف از انجام این تحقیق تعیین کارایی اقتصادی تعاونی های تولید کشاورزی و عوامل مؤثر بر کارایی سود آنها می باشد. نتایج برآورد تابع سود تعاونی های تولید کشاورزی در شهرستان های فسا، فیروزآباد، مرودشت و اقلید نشان می دهد که میزان سرمایه های تولیه و کنونی شرکت های تعاونی تولید کشاورزی و میزان هزینه مربوط به کلیه فعالیت های آنها با سود مرز رابطه مستقیم دارند. همچنین نتایج توزیع کارایی اقتصادی تعاونی های تولید کشاورزی شهرستانی مذکور نشان می دهد که میانگین کارایی اقتصادی آنها ۱۰/۷۴ می باشد و دامنه کارایی اقتصادی (فاصله بین کاراترین و ناکاراترین شرکت های تعاونی تولیدکشاورزی) مورد مطالعه در مناطق مذکور نسبتاً بالاست که این موضوع نشان می دهد از طریق ترویج عوامل مدیریتی از شرکت های تعاونی تولید کشاورزی با کارایی بالا به شرکت های تعاونی تولید کشاورزی با کارایی پایین امکان افزایش سودآوری آنها میسر می باشد.
شیخی (۱۳۷۹)، بررسی عوامل مؤثر در مشارکت اعضاءی تعاونیهای کشاورزی در تصمیم گیری های مربوط به مدیریت تعاونیهای کشاورزی استان تهران. این تحقیق با این هدف و به منظور بررسی عوامل مؤثر در جلب مشارکت اعضاءی شرکت های تعاونی کشاورزی در تصمیم گیری های مربوط به اداره امور شرکت تعاونی ها در سطح استان تهران صورت گرفته است. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق، برگزاری دوره های آموزشی در زمینه قوانین و مقررات تعاونی اهمیت مشارکت و فلسفه وجودی تعاونی و زمینه های تخصصی فنی و مدیریتی از جمله مواردی هستند که میتوانند در بهبود وضعیت مشارکت اعضاء در تصمیم گیری ها و پذیرش مدیران نسبت به این مشارکت بسیار مؤثر واقع افتند.
صفری شالی (۱۳۶۲)، بررسی فعالیت ها و عملکرد شرکت های تعاونی کشاورزی مرغداران استان تهران. بطور کلی سه نوع پرسشنامه برای انجام این تحقیق تهیه شد. آزمون فرضیات تحقیق نشان داد، هر چه میزان شناخت اعضاء از اصول تعاونی بالاتر باشد میزان مشارکت آنها در امور شرکت بالاتر است و در نتیجه میزان موفقیت تعاونی افزایش می یابد. هر چه میزان تخصص هیأت مدیره بیشتر و میزان آموزش اعضاء در امور تعاونی بیشتر باشد، میزان موفقیت شرکت بالاتر است. با بهره گرفتن از آنالیز واریانس مشخص شد که در این میان تعاونی های شهریار و رودهن کمترین موفقیت را داشته و تعاونی استان تهران در مقایسه با سایرین وضعیت بهتری را از لحاظ موفقیت داشته است. بطورکلی می توان گفت برای بالابردن کارایی و توسعه تعاونی ها پیش از هر چیزی باید به امر آموزش اعضاء در دو سطح عمومی و تخصصی همت گماشت.
عبداللهی عزت آبادی و دیگران(۱۳۸۶)، بررسی عوامل مؤثر بر تمایل به پذیرش طرح بیمه پسته در ایران مؤسسه تحقیقات پسته کشور مطالعات انجام شده نشان می دهد که نوسانات درآمدی پسته کاران ایران بالا بوده و کشاورزان توانایی پیش بینی و مقابله با آن را ندارند. نتایج این مطالعات همچنین نشان می دهد که با توجه به ریسک سیستمی پایین عملکرد در هکتار محصول پسته در ایران، بیمه می تواند ابزار مناسبی در جهت کاهش نوسانات درآمدی ناشی از ریسک تولید باشد. با وجود این، مطالعه ای در زمینه بررسی نقش عوامل مختلف بر روی تمایل به پذیرش طرح بیمه محصول پسته در ایران صورت نگرفته است. نتایج نشان داد که عواملی مانند تحصیلات پاسخگو، سن درخت پسته، میزان مصرف آب و کود شیمیایی، میزان بدهی کشاورزان، عملکرد محصول پسته، ریسک گریزی و ریسک پذیری بالای باغداران، اطلاع از وجود طرح بیمه آزمایشی یارانه دار پسته و داشتن شغل خارج از مزرعه دارای تأثیر منفی بر تمایل به مشارکت کشاورزان در طرح بیمه منصفانه محصول پسته می باشند. در مقابل عواملی مانند سن باغدار، ریسک گریزی پایین، ریسک پذیری پایین و ریسک خنثی بودن کشاورزان تأثیر مثبت بر پذیرش طرح بیمه دارند. در نهایت برای افزایش احتمال مشارکت کشاورزان در طرح بیمه منصفانه محصول پسته، راهکارهایی چون استفاده از بیمه منطقه ای، اصلاح سیستم اعتبارات کشاورزی و حذف سوبسید بر حق بیمه، ارائه شد.
فتاحی (۱۳۸۰)، بررسی عوامل مؤثر در پراکنش گونه های پسته وحشی در استان تهران. در این طرح با بهره گرفتن از مطالعات انجام شده (طرح های منابع طبیعی، نقشه های پوشش گیاهی و …) و نمونه های هرباریم و گزارشات کارشناسان، مناطق انتشار گونه های پسته وحشی در استان تعیین و سپس با عملیات زمینی تکمیل می شود. نقشه پراکنش گونه های موجود در مقیاس ۵۰۰۰۰ ، ۲۵۰۰۰۰/۱ تهیه و نمونه گیری و اندازه گیری پارامترهای کمی و کیفی درختان در رویشگاه های مختلف انجام می گردد و عوامل اکولوژیک (ارتفاع جهت، شیب، خاک، اقلیم، پوشش گیاهی) در هر رویشگاه تعیین و رابطه آنها با پراکنش گونه ها بررسی می گردد. این طرح در قالب طرح ملی بررسی عوامل مؤثر در پراکنش پسته وحشی در ایران اجرا می شود.
فتاحی (۱۳۸۰)، بررسی عوامل مؤثر در پراکنش گونه های پسته وحشی در استان بوشهر . با توجه به سازگاری بسیار خوب گونه های پسته وحشی در اقالیم نیمه خشک و خشک کشور و ارزش اقتصادی، رزین تولیدی از آن یافتن پایگاه ها و رویشگاههای پسته در سطح استان به منظور تکمیل اطلاعات پایه ای ادافیک و کلیماتیک لازم می باشد تا بر مبنای آن زمینه های حفظ و احیاء و توسعه مورد توجه و برنامه ریزی قرار گیرد
فرجی و دیگران (۱۳۸۵)، بررسی نقش ترویج در پذیرش بیمه محصول سیب توسط باغداران شهرستان دماوند از آنجایی که نقش آموزش و ترویج در پذیرش نوآوری ها منجمله بیمه محصولات کشاورزی انکارناپذیر است. این تحقیق نقش ترویج در پذیرش بیمه محصول سیب باغداران شهرستان دماوند را مورد مطالعه قرار داده است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی، همبستگی و به شیوه میدانی و با بهره گرفتن از پرسشنامه و مصاحبه صورت پذیرفته است. نتایج بدست آمده از ضریب همبستگی بین دو متغیر نشان می دهد که بین متغیرهای سطح مواد، سابقه فعالیت باغداری، سطح زیر کشت، آگاهی از اهداف و فواید بیمه محصولات باغی، شرکت در کلاسهای آموزشی- ترویجی، تعداد دفعات تماس با مروجان و کارشناسان بیمه با میزان پذیرش بیمه محصولات باغی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد ولی بین متغیر مستقل سن و میزان پذیرش بیمه محصولات باغی رابطه معکوس و معنی دار وجود دارد. همچنین بین متغیرهای مستقل میزان درآمد، بازدید از فعالیت های صندوق بیمه، به کارگیری سیاست های بیمه ای توسط دولت، سخنرانی های ترویجی، فیلم های آموزشی ویدیویی، استفاده از نشریات و مجلات آموزشی- ترویجی و استفاده از کارگاه های آموزشی با میزان پذیرش بیمه محصولات باغی رابطه معنی داری وجود ندارد.
فرزاد (۱۳۸۰)، بررسی دیدگاه باغداران پیرامون عوامل مؤثر بر عملکرد محصول باغات پسته شهرستان رفسنجان. بر اساس برنامه زمان بندی شده طرح مذکور پس از بررسی و مطالعات لازم پرسشنامه اولیه طراحی گردید. سپس جهت سنجش شنوایی روائی صوری[۵۷] پرسشنامه، ابتدا پرسشنامه در اختیار چند نفر از کارشناسان صاحب نظر قرار گرفت و از آنها درخواست شد تا نظرات اصلاحی خود را عنوان نمایند که پس از اعلام نظارت اصلاحی آنها در پرسشنامه اعمال گردید و به منظور آزمون پایانی[۵۸] یک مطالعه راهنما ترتیب داده شد. به این منظور ۲۰ نفر از باغداران شهرستان رفسنجان که جز نمونه اصلی تحقیق نبودند انتخاب شدند و در نهایت پرسشنامه آماده گردید و در حال حاضر مرحله تکمیل پرسشنامهها در دست اقدام میباشد.
فلاح (۱۳۸۵)، بررسی فعالیت های اعتباری شرکت های تعاونی روستائی در روستاهای منتخب استان فارس. هدف از این رساله ارزیابی کردن فعالیتهای اعتباری شرکتهای تعاونی روستائی در شش روستای انتخابی از استان فارس است. و یا بطور دقیقتر ارزیابی فعالیت های تعاونی در تأمین کردن احتیاج اعتباری کشاورزان نسبت به سایر منابع اعتباری است. در این رساله توجه بخصوص به گروه های مختلف کشاورزان مبذول شده است و به این منظور کشاورزان به سه دسته ثروتمند، متوسط و فقیر نسبت به مقدار زمین تحت اختیار آنها تقسیم شدهاند. همین طور برای بررسی بیشتر منابع مختلف اعتباری منبع، مدت، توزیع و مصرف وام هم تحت بررسی دقیق قرار گرفته است. نظریات کشاورزان از این نظر اهمیت دارد که میتوان بر اساس آنها سیاست های مناسبی را مطابق با احتیاجات واقعی کشاورزان پیشنهاد نمود. در نتیجه این تحقیق معلوم میشود که مقدار زیادی از اعتبارات مورد استفاده روستائیان از منابع مالی غیررسمی تأمین میگردد. این منابع در تأمین احتیاجات اعتباری کشاورزان نقش بسیار مهمی را ایفا کردهاند. کشاورزان این منابع را به خاطر سهولت در اعطای اعتبارات مورد استفاده قرار دادهاند. با توجه به اینکه مقدار وام پرداختی از طرف شرکت های تعاونی روستائی نسبت به احتیاجات زراعی کشاورزان بسیار کم بوده است.
قربانی (۱۳۸۵)، بررسی نقش مهارت های مدیریتی در افزایش عملکرد پسته (مطالعه موردی پسته کاران شهرستان دامغان). نتایج به دست آمده حاکی از آن است که متوسط رشد بهره وری در محصولات آبی مثبت می باشد و همچنین آزمون آماری نشان می دهد تنها در سه محصول گندم آبی، جوی آبی و چغندرقند رشد بهره وری مثبت و در سطح اعتماد ۱۰% معنی دار است؛ بنابراین سیاست های حمایتی دولت طی مورد دوره بررسی لزوماً موجب بهبود بهره وری عوامل تولید نگردیده است؛ در ضمن تجزیه واریانس تفاوت معنی داری را در رشد بهره وری بین محصولات منتخب نشان نمی دهد.
قهدریجانی ( ۱۳۸۷)، بررسی عوامل مؤثر بر میزان رضایت کشاورزان در تشکل های کانیزاسیون کشور. نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین میزان رضایت مندی کشاورزان در ارتباط با دریافت خدمات ماشینی، به شرکتهای خدمات مکانیزاسیون با میانگین ۳۵/۷۰ درصد اختصاص یافته است و شرکتهای تعاونی خدمات کشاورزی و تعاونی تولید روستائی، به ترتیب با میانگین ۴۵ درصد و ۳۵/۳۵ درصد در رده های بعدی قرار گرفتند. عواملی همچون قیمت خدمات و نحوه پرداخت دستمزد به شرکت، آشنایی و مهارت رانندگان و میزان نظارت مدیران بر کار رانندگان در سطح ۵ درصد بر میزان رضایت کشاورز از تشکل های مکانیزاسیون معنادار شد. وی تصریح کرد: در پایان با توجه به میزان موفقیت شرکت های خدمات مکانیزاسیون (از نظر میزان رضایت کشاورز)، سعی در گسترش و حمایت از این تشکل ها شد.
گل محمدی (۱۳۸۰)، بررسی عوامل مؤثر در پراکنش گونه پسته وحشی در زنجان. با توجه به سازگاری بسیار خوب گونه های پسته وحشی در اقالیم خشک و نیمه خشک کشور و ارزش اقتصادی بسیار زیاد رزین تولیدی از آن، یافتن پایگاه ها و (ادافیک، شرایط محیط) تا بر مبنای آن زمینه های حفظ احیاء و توسعه مورد توجه و برنامه ریزی قرار گیرد، طرح در سطح کل استان زنجان اجرا می شود. استان زنجان در قسمت مرکزی و شمال غربی کشور قرار داشته و دارای اختلاف ارتفاع از سطح دریا ۳۵۰ تا ۴۴۰۰ مترمی باشد. میزان بارندگی استان از ۲۰۰ میلیمتر تا ۷۰۰ میلیمتر متغیر است. بیشترین نزولات به صورت برف بوده و تعداد روزهای یخبندان از ۴۵ تا ۱۶۸ در نوسان است. با اجرای این طرح نقشه پراکنش و شرایط موجود جنگل های پسته وحشی و وضعیت زادآوری و استقرار و استفاده محلی و یا صنعتی موجود از این جنگلها مشخص می گردد.
گلشنی و ثقفی (۱۳۶۹)، بررسی عوامل مؤثر در رشد و باروری درختان پسته در یزد در ۳۰ باغ پسته در اردکان. مدیریت آب و کود و سایر عملیات زراعی تحت کنترل قرار گرفته و با توجه به خصوصیات شیمیایی و فیزیکی خاک، تجزیه گیاه و عملکرد محصول عوامل مؤثر در رشد و باروری پسته مورد بررسی قرار می گیرد.
لطیفیان (۱۳۸۲ )، بررسی عملکرد شرکت های تعاونی کشاورزی استان خراسان بزرگ تحقیق حاضر به بررسی عملکرد شرکت های تعاونی کشاورزان استان خراسان بزرگ پرداخته است. اهداف اصلی این پژوهش عبارتند از: ۱- تعیین سطح عملکرد شرکتهای تعاونی کشاورزی در سازماندهی کشاورزان در بخش کشاورزی
۲- تعیین سطح عملکرد شرکتهای تعاونی کشاورزی در تأمین نیازمندی های کشاورزان عضو.
نتایج تحقیق نشان می دهد، عملکرد شرکت های تعاونی های کشاورزی بالاتر از حد متوسط و کمتر از حد موفق ارزیابی شده است. کمبود سرمایه و اعتبارات لازم و عدم تأمین نیازها و خواسته های اعضاء، عدم مشارکت اعضاء در فعالیت ها و تعاملات با شرکت های تعاونی کشاورزی، مهمترین عوامل مؤثر در عدم موفقیت شرکت های تعاونی کشاورزی شناخته شده است.
لطیفیان، احمد (۱۳۸۵)، بررسی علمکرد شرکت های تعاونی کشاورزی استان خراسان بزرگ دو ماهنامه علمی و پژوهشی شاهد سال سیزدهم دوره شماره ۲۰ دی ماه ۱۳۸۵ این تحقیق حاضر به بررسی عملکرد شرکت های تعاونی کشاورزان استان خراسان بزرگ پرداخته است. اهداف اصلی این پژوهش عبارتند از: