درصد
۲/۴۵
۱۵
۶/۳۹
۱۰۰
مأخذ: (طرح جامع گردشگری استان کرمانشاه:۱۳۸۴)
۳ – ۵ - ویژگیهای اقلیمی شهر کرمانشاه از نگاه گردشگری
در این پژوهش جهت تحلیل ویژگیهای اقلیمی شهر کرمانشاه از داده های ماهانه و سالانه هواشناسی ایستگاه سینوپتیک کرمانشاه در طول دوره آماری ۱۹۸۳ – ۲۰۱۳ به مدت ۳۰ سال استفاده گردید. هدف از این کار ارائه ویژگیهای کلی از اقلیم شهر کرمانشاه در دوره مطالعاتی مورد نظر با برخی از پارامترهای اقلیمی تاثیرگذار در گردشگری میباشد. هر گردشگر علاقمند به دانستن وضعیت آبوهوای منطقه مورد نظر پیش از مسافرت است و هواشناسی می تواند این اطلاعات را در اختیار گردشگران و نیز مسئولان امور گردشگری قرار دهد و پیشبینیهای دراز مدت این امکان را فراهم میسازد که برنامهریزان صنعت گردشگری بتوانند از چند ماه پیش درباره مقدار بارش، دمای هوا و بالاخره زیبایی طبیعت و قدرت جذب گردشگر برنامه ریزی کنند. عمده اطلاعات اقلیمی مورد استفاده در گردشگری شامل درجه حرارت هوا، رطوبت نسبی، مدت ساعات آفتابی و تابش روزانه و دمای آب در مقیاس ماهانه است و توجه به سایر اطلاعاتی از قبیل وضعیت آلودگی هوا، میزان اشعه ماورائ بنفش، شرایط بیوکلیماتولوژی و وضعیت صوتی نیز در مطالعه توریسم از اهمیت ویژهای برخوردار است لذا، جهت مطالعه وضعیت توریسم و برنامه ریزی گذران اوقات فراغت جهت توریستها در یک منطقه، توجه به اقلیم کاملا ضروری به نظر میرسد.
۳ – ۵ – ۱ - وضعیت بارش شهر کرمانشاه
بارش پدیده حاصل از اندرکنشهای پیچیده جو است. در میان رویدادهای اقلیمی، با توجه به نقش حیاتی آن اهمیت ویژهای دارد و نسبت به پدیده های اقلیمی دیگر از پیچیدگی رفتاری چشمگیرتری برخوردار است (محمدی و مسعودیان،۱۳۸۹: ۴۷). مقدار بارش به طور کلی هم می تواند اثر منفی در تفریحات و فعالیتهای گردشگری داشته باشد و هم می تواند تا حدی (بارشهای سبک) بر فعالیتهای گردشگری اثر مطلوب داشته باشد. در این پژوهش جهت بررسی عنصر بارش از داده های ماهانه و سالانه ایستگاه سینوپتیک شهر کرمانشاه استفاده میگردد و نتایج به شرح زیر است.
همانطور که نمودار نشان میدهد بیشترین مقدار بارش ماهانه مربوط به ماه مارس(اسفند) با مقدار ۷/۷۲ میلیمتر است. و کمترین مقدار بارش مربوط به ماه آگوست (مرداد) با مقدار ۲/۰ میلیمتر در ماه میباشد (نمودار ۳ – ۳). نمودار بارش سالانه شهر کرمانشاه نشان میدهد که بیشترین مقدار بارش سالانه مربوط به سال ۱۹۹۴ با ۵/۷۰۲ میلیمتر میباشد و کمترین مقدار بارش سالانه مربوط به سال ۱۹۹۵ با ۸/۲۱۵ میلیمتر است (نمودار ۳ – ۴).
نمودار ۳ – ۳ : میانگین بارش ماهانه درازمدت شهر کرمانشاه در طول دوره آماری ۱۹۸۳ – ۲۰۱۳
مأخذ: نگارنده
نمودار ۳ – ۴ : میانگین بارش سالانه شهر کرمانشاه در طول دوره آماری ۱۹۸۳ – ۲۰۱۳
۳ – ۵ – ۲ - وضعیت دمای شهر کرمانشاه
دما از عمدهترین و اساسیترین عناصر تاثیرگذار در صنعت گردشگری محسوب می شود. بنابراین آگاهی از دما در بهبود روند برنامه ریزی در صنعت گردشگری خصوصاً طبیعتگردی و همچنین برای آگاهی گردشگران می تواند بسیار موثر باشد. همانطور که نمودار نشان میدهد بیشترین مقدار دمای ماهانه مربوط به ماه ژوئیه با مقدار ۱/۲۸ درجه سلسیوس است. و کمترین مقدار بارش مربوط به ماه ژانویه با مقدار ۴/۲ درجه سلسیوس در ماه میباشد (نمودار ۳ – ۵). نمودار دمای سالانه شهر کرمانشاه نشان میدهد که بیشترین مقدار دمای سالانه مربوط به سال ۲۰۱۰ با ۸/۱۶ درجه سلسیوس میباشد و کمترین مقدار بارش سالانه مربوط به سال ۱۹۹۲ با ۱۳ درجه سلسیوس است (نمودار ۳ – ۶).
نمودار ۳ – ۵ : میانگین دمای ماهانه درازمدت شهر کرمانشاه در طول دوره آماری ۱۹۸۳ – ۲۰۱۳
مأخذ: نگارنده
نمودار ۳ – ۶ : میانگین دمای سالانه شهر کرمانشاه در طول دوره آماری ۱۹۸۳ – ۲۰۱۳
ماخذ: نگارنده
۳ – ۵ – ۳ - وضعیت رطوبت نسبی شهر کرمانشاه
رطوبت مهمترین عنصر آب و هوایی ایران به شمار میرود. برای اینکه میزان بارندگی و در نتیجه وضعیت حیات را در کشور کنترل می کند. رطوبت نسبی عبارت است از نسبت بخار آب موجود هوا به مقدار بخار آبی که در همان دما می تواند داشته باشد. این نسبت به درصد بیان می شود (علیجانی، ۱۳۸۵: ۱۰۰ - ۱۰۱). همانطور که نمودار نشان میدهد بیشترین مقدار رطوبت نسبی ماهانه مربوط به ماه ژانویه (دی) با مقدار ۶/۶۹ درصد است. و کمترین مقدار رطوبت نسیبی مربوط به ماه آگوست (مرداد) با مقدار ۳/۲۰ درصد در ماه میباشد (نمودار ۳ – ۷). نمودار رطوبت نسبی سالانه شهر کرمانشاه نشان میدهد که بیشترین مقدار نسبی سالانه مربوط به سال ۱۹۹۲ با ۵۰ درصد میباشد و کمترین مقدار نسبی سالانه مربوط به سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۰۸ با ۴۰ درصد است (نمودار ۳ – ۸).
نمودار ۳ – ۷ : میانگین رطوبت نسبی ماهانه درازمدت شهر کرمانشاه در طول دوره آماری ۱۹۸۳ – ۲۰۱۳
مأخذ: نگارنده
نمودار ۳ – ۸ : میانگین رطوبت نسبی سالانه درازمدت شهر کرمانشاه در طول دوره آماری ۱۹۸۳ – ۲۰۱۳
مأخذ: نگارنده
۳ – ۵ – ۴ - وضعیت ساعات آفتابی شهر کرمانشاه
این پارامتر برخلاف عنصر بارش یک فاکتور مثبت در گردشگری محسوب میشود. این تاثیر جنبههای مثبت زیادی را برای گردشگر از قبیل روحی دارد ولی باید به این نکته اذعان نمود که نور شدید و داغ آفتاب نیز اثر منفی بر سلامت گردشگران دارد. همانطور که نمودار نشان میدهد بیشترین مقدار ساعات آفتابی ماهانه مربوط به ماه ژوئیه (تیر) با مقدار ۳۴۱ ساعت است. و کمترین مقدار ساعات آفتابی مربوط به ماه ژانویه (دی) با مقدار ۵/۱۵۰ ساعت در ماه میباشد (نمودار ۳ – ۹). نمودار ساعات آفتابی سالانه شهر کرمانشاه نشان میدهد که بیشترین مقدار ساعات آفتابی سالانه مربوط به سال ۱۹۹۲ با ۵۰ درصد میباشد و کمترین مقدار نسبی سالانه مربوط به سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۰۸ با ۴۰ درصد است.
نمودار ۳ – ۹: میانگین ساعات آفتابی ماهانه درازمدت شهر کرمانشاه در طول دوره آماری ۱۹۸۳ – ۲۰۱۳
مأخذ: نگارنده
۳ – ۶ - منابع آب استان کرمانشاه به تفکیک قطبهای گردشگری
وجود کوههای بلند و وزش بادهای مرطوبی که از طرف مدیترانه و اقیانوس اطلس میوزد و همچنین نزول برف و باران نسبتاً قابل ملاحظه باعث ذخیره آبهای زیرزمینی و همچنین جریان یافتن رودهای متعددی در نواحی مختلف استان گردیده است.که تعداد زیادی از این منابع آبی در سطح استان کرمانشاه به عنوان مناطق نمونه معرفی شدهاند. در جدول(۳ - ۲) تعداد منابع آب هر قطب گردشگری و قطب گردشگری شهر کرمانشاه که هدف این پژوهش است به تفکیک ذکر شده است.
جدول(۳ – ۲): منابع آبی هر قطب گردشگری استان کرمانشاه
نام قطب گردشگری
تعداد رودخانه
تعداد سرابها
کرمانشاه
۶ مورد شامل رودخانههای (مرگ، راز آور، قره سو، جزمان، گاماسیاب، گزرو
۱۳مورد شامل(هشیلان، یاوری، خضر زنده، خضر الیاس، قنبر، طاق بستان، نو ژیوران، برناج، بیستون، هرسین، پاتپه، چشمه سهراب، نیلوفر