ریسک نقدینگی
۰٫۰۶۵-
۱
ریسک نقدینگی
۱
۰٫۰۶۵-
کیفیت سود حسابداری
۴-۷- خلاصه ی فصل
در این فصل به تجزیه و تحلیل آماری دادههای گردآوری شده از ۱۰۰ شرکت نمونه که در بورس اوراق بهادار تهران با در نظر گرفتن محدودیتهای پژوهش (از جمله نداشتن بیش از ۳ ماه وقفه ی معاملاتی، حذف بانکها و مؤسسات سرمایهگذاری و این که سال مالی شرکتها منتهی به ۲۹ اسفندماه باشد)، به منظور بررسی تأثیر متغیر مستقل کیفیت سود (کیفیت اقلام تعهدی) تعریف شده روی متغیر پاسخ (ریسک نقد شوندگی سهام)، پرداخته شد. برای انجام و به کارگیری آزمونهای آماری مختلف از نرم افزار آماری شناخته شده ی Rو همچنین Spss18 بهره گرفته شد، بدین ترتیب که ابتدا آمار توصیفی داده ها تعیین شد، سپس به بررسی آمار استنباطی و تست نرمال بودن دادهها مبادرت گردید تا نتیجه مطلوبتر و قابل اطمینانتری در مدل رگرسیون و تحلیل رگرسیون انجام شده، حاصل شود. پس از آن مدل رگرسیون دادهها تعیین و مورد تجزیه و تحلیل جامع قرار گرفت.
سرانجام پس از برآورد پارامترهای مدل نهایی اقدام به پنجک گیری و مقایسه ی نتایج دو عامل مورد مطالعه یعنی کیفیت سود حسابداری و ریسک نقدینگی گردید.
با بهره گرفتن از مدل رگرسیون رابطه معکوس بین کیفیت سود حسابداری و ریسک نقدینگی ثابت شد. با بهره گرفتن از ضریب همبستگی اسپیرمن بین دو پرتفوی ایجاد شده مشخص شد رابطه معکوس اما ضعیف بین دو پارامتر وجود دارد. اما انجام آزمون فرض در جدول توافقی بین دو پرتفوی ایجاد شده نشان دهنده ی استقلال و عدم وابستگی بین دو پارامتر می باشد.
فصل پنجم
بحث و نتیجه گیری
۵-۱- مقدمه
در فرایند هر تحقیق، نتایج آن اهیمت بسزایی دارد. چرا که نتیجه گیری های تحقیق می تواند مبنایی برای رفع مشکلات موجود و یا بهبود وضعیت موجود به سمت وضعیت مطلوب باشد. این فصل به ارائه ی خلاصه ای از تحقیق پرداخته، سپس نتایج آزمون فرضیه ی پژوهش و تجزیه و تحلیل های صورت گرفته عنوان می شود. در پایان نیز محدودیت های موجود در انجام تحقیق شرح داده شده و پیشنهاداتی برای تحقیقات بعدی ارائه می گردد.
۵-۲- خلاصه پژوهش
در این پژوهش به بررسی تاثیر کیفیت سود حسابداری به عنوان یکی از مهم ترین عوامل در انتخاب بهترین سرمایه گذاری بر ریسک نقدینگی سهام پرداخته شد. ریسک نقدینگی سهام نیز یکی دیگر از عوامل مهم و تاثیرگذار در اتخاذ تصمیمات سرمایه گذاران می باشد.
آن چه به عنوان فرضیه تحقیق مورد آزمون قرار گرفت به صورت ذیل است:
شرکت هایی که دارای کیفیت سود حسابداری بالاتری هستند، ریسک نقدینگی کم تری دارند.
بر اساس فرضیه ی فوق، متغیر مستقل کیفیت سود حسابداری و متغیر وابسته ریسک نقدینگی می باشد که تاثیر کیفیت سود به همراه متغیرهای کنترلی بر اساس مدل پژوهش جفری (۲۰۱۱) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
جامعه ی مورد پژوهش تمامی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در طی سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۹ بودند که تعدادی از آن ها به دلیل نداشتن شرایط مندرج در فصل ۳ حذف شدند.ازجمله ی این شرایط سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند، عدم تغییر سال مالی و پیوستگی اطلاعات در طی بازه ی پژوهش و نیز نبودن جزء صنایع واسطه گری مالی، بانک ها، لیزینگ و سرمایه گذاری می باشد. داده های این تحقیق از نرم افزار مالی ره آورد نوین و نیز از سایت های رسمی بورس اوراق بهادار تهران استخراج گردید.در نهایت داده های مربوط به نمونه ای شامل ۱۰۰ شرکت پذیرفته شده در بورس به عنوان نمونه ی انتخابی مورد تحقیق جمع آوری گردید.
در انجام آزمون های آماری از دو نرم افزار آماری R و SPSS18 و نیز نرم افزار اکسل بهره گرفته شد. در این تحقیق آزمون فرضیه به دو روش حل رگرسیون به روش پانل دیتا و با بهره گرفتن از مدل با اثرات تصادفی و نیز استفاده از آزمون فرض استقلال با کمک جدول توافقی انجام شد.
۵-۳- نتایج پژوهش
برای بررسی فرضیه ی تحقیق مبتنی بر وجود رابطه بین کیفیت سود حسابداری و ریسک نقدینگی از مدل رگرسیون چندگانه استفاده شده است. ابتدا با بهره گرفتن از آزمون ریشه ی واحد به روش هادری، پایایی مدل؛ به کمک آزمون بروش-پاگان، همسانی واریانس های مدل؛ و به کمک آزمون BPG عدم خود همبستگی در مدل اثبات شد.
نتایج حاصل از حل مدل حاکی از این است که کیفیت سود حسابداری با P-مقدار ۰٫۰۰۷ و نوسان پذیری بازده با P-مقدار ۶-۱۰۲٫۹۵ بیشترین تاثیرات را بر ریسک نقدینگی دارند. همچنین با توجه به ضریب منفی کیفیت سود حسابداری در رگرسیون مذکور معادل ۱٫۶۷۶- و آماره ی t معادل ۲٫۶۹۵- ، می توان نتیجه گرفت بین کیفیت سود حسابداری و ریسک نقدینگی رابطه ای معنادار و معکوس وجود دارد. همچنین با توجه به ضریب مثبت نوسان پذیری بازده معادل ۰٫۰۰۹و آماره ی t معادل ۴٫۷۲۹ و میزان P-مقدار آن می توان نتیجه گرفت بین نوسان پذیری نرخ بازده و ریسک نقدینگی رابطه ای قوی و مستقیم وجود دارد. همچنین نتایج این آزمون نشان داد سایر پارامترها از جمله اندازه ی شرکت، نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار، رشد فروش، طول مدت چرخه ی عملیاتی، تراکم سرمایه، نسبت نقدی و عملکرد مالی هیچ تاثیر معناداری بر متغیر وابسته یعنی ریسک نقدینگی ندارند.
با توجه به میزان آماره ی F برابر با ۳٫۳۴۴ و میزان P-مقدار ۰٫۰۰۰۵ مدل در سطح اطمینان ۹۵% معنادار می باشد. بنابراین فرضیه ی پژوهش در این روش تایید می شود که با یافته های پژوهش جفری (۲۰۱۱) مطابقت دارد.
در تایید نتایج به دست آمده از مدل رگرسیون چندگانه و به تبعیت از پژوهش جفری، به کمک آزمون فرض، استقلال بین کیفیت سود حسابداری و ریسک نقدینگی مورد سنجش قرار گرفت. با توجه نتایج حاصل از بررسی دو گروه شرکت های قوی و ضعیف از نظر کیفیت سود حسابداری و دو گروه شرکت های دارای ریسک نقدینگی کم و زیاد دلیلی بر رد فرض صفر یافت نشد. بدین معنا که بین دو پارامتر مورد نظر استقلال وجود دارد و نمی توان رابطه ای معنادار بین آن دو یافت. همچنین ضریب همبستگی اسپیرمن بین این دو پرتفوی، معادل ۰٫۰۶۵- ، نشان دهنده ی رابطه ای معکوس ولی ضعیف بین کیفیت سود حسابداری و ریسک نقدینگی می باشد.
۵-۴- محدودیت های پژوهش
در فرایند انجام یک پژوهش علمی، شرایط و مواردی وجود دارد که چندان در کنترل پژوهشگر نمی باشند. از جمله محدودیت های حاکم بر تحقیق حاضر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
عدم کنترل برخی از عوامل موثر نتایج پژوهش از جمله تاثیر عمده ی مسایل سیاسی و اقتصادی به خصوص بحران سال ۱۳۸۵ (رکود بازار و ریزش قیمت ها).
محدودیت زمانی: دوره ی زمانی پژوهش یکی از عوامل مهم در نتیجه ی پژوهش ها می باشد. در صورتی که قلمرو زمانی پژوهش برای دوره ی طولانی تری در نظر گرفته می شد ممکن بود نتایج دارای قابلیت تعمیم بیشتری بودند. از طرف دیگر استفاده از سال های دور ممکن است مربوط بودن نتایج را خدشه دار سازد. مساله دیگری که در این زمینه وجود دارد عدم وجود برخی اطلاعات مالی مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس قبل از سال ۱۳۸۵ از جمله نبود صورت های گردش وجوه نقد برای قبل این تاریخ می باشد.
کامل نبودن اطلاعات مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران و همین طور نبود نرم افزارهای مالی دارای اطلاعات کامل و یکپارچه
وقفه ی معاملاتی سهام که در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره ی پژوهش به میزان بالا وجود داشته که منجر به کاهش نمونه و قابلیت اتکای آن می گردد.
آثار ناشی از تورم و عدم تعدیل صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس
این احتمال وجود دارد که اگر در محاسبه کیفیت سود حسابداری و همچنین ریسک نقدینگی از رویکرد های ارائه شده ی دیگری استفاده شود، نتایج متفاوتی حاصل گردد.
۵-۵- پیشنهادهای پژوهش
پیشنهادهای پژوهش در دو قسمت به شرح زیر ارائه میگردد:
۵-۵-۱- پیشنهادهای کاربردی حاصل از نتایج پژوهش
با توجه به تایید وجود رابطه منفی بین کیفیت سود حسابداری و ریسک نقد شوندگی در این پژوهش پیشنهاد می گردد به کلیه عواملی که موجب افزایش کیفیت اقلام تعهدی می گردد، مانند جریان نقدی عملیاتی گذشته، حال و آینده، تغییرات در درآمد، ناخالص تغییرات اموال ماشین آلات و تجهیزات و همچنین به عواملی که بر ریسک نقدشوندگی اثر گذاراند، توجه بیشتری گردد.