: فاصله ی گروه K با گروه L . | : تعداد عضوهای گروه K . |
: میانیگن گروه K . | : تعداد عضوهای گروه L . |
: میانگین گروه L (bus.utk.edu). |
۵- ۳- نیازهای گرمایشی و سرمایشی محیط و روشهای برآورد آن
مقدار نیاز به گرم کردن محیط در فصول سرد و سرد کردن محیط در فصول گرم، برحسب درجه - روز[۱۹۹] محاسبه می شود. نحوه محاسبهی درجه - روزهای گرمایش[۲۰۰] و سرمایش[۲۰۱]، به ترتیب به شرح زیر است:
: درجه - روزهای گرمایش.
: آستانه آسایش حرارتی.
: دمای کمینه.
: دمای بیشینه.
: درجه - روزهای سرمایش (Fraiss & et al, 2010: 5).
با توجه به معادلات بالا، در صورتی که متوسط روزانهی دمای هوا بیشتر از ۳/۱۸ درجه سانتی گراد باشد، نیاز به سرد کردن محیط و در صورتی که متوسط روزانهی دمای هوا کمتر از ۳/۱۸ درجه سانتی-گراد باشد، نیاز به گرم کردن محیط به وجود می آید.
آستانه آسایش حرارتی[۲۰۲] در کشورهای مختلف متفاوت است. سازمان هواشناسی ایران[۲۰۳] به ترتیب برای درجه - روزهای سرمایش و گرمایش، دماهای ۲۱ و ۱۸ درجه سانتی گراد را به عنوان آستانه آسایش حرارتی در نظر گرفته است (فرجزاده، ۱۳۸۸: ۲۱).
۶- ۳- محاسبهی نسبت تابش خورشید به بار گرمایشی
برای محاسبهی درصد گرمایش مورد نیازی که در فصول سرد توسط تابش خورشید قابل تأمین است، میتوان از رابطه زیر استفاده کرد:
: نسبت تابش خورشید به بار گرمایشی[۲۰۴].
: تابش ماهانهی خورشید بر سطح گیرنده برحسب کیلوواتساعت در مترمربع در روز.
: درجه - روزهای گرمایش در ماه مورد بررسی (جهانبخش، ۱۳۷۷: ۷۷).
پس از محاسبهی نسبت تابش خورشید به بار گرمایشی، درصد گرمایش مورد نیاز در فصول سرد را میتوان به وسیله شکل ۱ - ۳ محاسبه کرد.
شکل ۱ - ۳: منحنی محاسبهی درصد گرمایش قابل تأمین توسط خورشید
فصل چهارم
نتایج و یافتههای پژوهش
۴- تحلیل فضایی و زمانی تابش ورودی
آبوهواشناسان برای درک و تبیین اصول حاکم بر توزیع جغرافیایی عناصر و پدیده های جوی سطح زمین در مقیاسهای مکانی و زمانی مختلف، تابش خورشید را کنترل کننده اصلی آبوهوای کرهی زمین به شمار میآورند (مفیدی و زرین، ۱۳۸۵: ۵۴). تابش خورشید با کنترل حرارت سطح زمین، پراکندگی مکانی و زمانی رطوبت و فشار را نیز تعیین می کند. بنابراین، بررسی همهجانبهی آن برای درک و تبیین بهتر آبوهوای کرهی زمین بسیار ضروری است (کاویانی و علیجانی، ۱۳۸۳: ۵۷).
در عصر حاضر، بحرانهایی نظیر محدودیت ذخائر فسیلی و آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از مصرف بیرویهی آنها نگرانیهای بسیاری را به وجود آورده است. بنابراین، بهره برداری از انرژیهای تجدیدپذیر و پاک برای کاهش بحرانهای مذکور ضروری است. در بین انرژیهای تجدیدپذیر و پاک، انرژی خورشیدی بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا تابش خورشید منبع اولیه سایر انرژیها، نظیر انرژی باد، زمینگرمایی، جزر و مد و انرژی به دست آمده از سوختهای فسیلی است. این انرژی تجدیدپذیر با محیطزیست سازگار است و سبب آلودگی آن نمی شود. نامحدود و پایانناپذیر است. در همه کشورها وجود دارد و میتوان از آن به صورت منطقهای و محلی بهره برداری کرد، ولی انرژیهای تجدیدناپذیر، نظیر سوختهای فسیلی، سبب آلودگی محیطزیست میشوند. محدود هستند و روزی به پایان میرسند و فقط در برخی از کشورها وجود دارند (ابراهیمیِقوامآبادی و فولادیِدهقی، ۱۳۸۲: ۴۲۶).
ایران در بین عرضهای ۲۵ تا ۴۰ درجه شمالی و طولهای ۴۵ تا ۶۳ درجه شرقی قرار گرفته است. با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و توان بالای آن در دریافت انرژی خورشیدی، بهره برداری صحیح از این انرژی نامحدود، پاک و رایگان بسیار ضروری است؛ که با تحلیل فضایی[۲۰۵] و زمانی تابش ورودی[۲۰۶] خورشید برای آگاهی از مناطق مستعد و تابشپذیر امکان پذیر است. به کمی کردن پدیده ها در سطح فضا، تحلیل فضایی گفته می شود (www.geog.ubc.ca).
در پژوهش حاضر تابش ورودی خورشید به صورت فضایی و زمانی تحلیل شده است. نتایج به دست آمده از تحلیل فضایی و زمانی تابش ورودی به شرح زیر میباشد:
در ماه دسامبر کمترین مقدار تابش ورودی دریافت می شود. میانگین تابش در این ماه بین ۶/۱ تا ۳/۹ کیلوواتساعت بر مترمربع در روز متغیر است (شکل ۴) در ماه دسامبر سیستمهای جوی کنترل- کننده آبوهوای ایران در فصول سرد؛ یعنی بادهای غربی[۲۰۷] و فرود بلند مدیترانه[۲۰۸]، سبب به وجود آمدن جو باروکلینیک[۲۰۹] - جو متلاطم و ناپایداری که حرکات عمودی دارد (کاویانی و علیجانی، ۱۳۸۳: ۵۷۵) - می شود (علیجانی، ۱۳۸۹: ۳۰). ناپایداری هوا و ابرناکی آسمان نیز سبب کاهش تابش دریافتی میگردد. کوتاه بودن طول روز نیز، در پایین بودن تابش دریافتی در این ماه مؤثر است. با توجه به اینکه شدت تابش خورشید در هر مکان، به موقعیت خورشید نسبت به آن مکان بستگی دارد (کسمایی، ۱۳۸۴: ۲۴)، در ماه دسامبر، شمال، شمال غرب و بخشهایی از شمال شرق ایران، با میانگین ۶/۱ تا ۲ کیلووات-ساعت بر مترمربع در روز، کمترین مقدار تابش ورودی را دریافت می کنند؛ زیرا به علت بالا بودن عرض جغرافیایی، زاویهی تابش، مایلتر و درنتیجه شدت تابش خورشید کمتر است. ابرناکی آسمان، پایین بودن ساعات آفتابی و کوتاه بودن طول روز نیز در پایین بودن مقدار تابش دریافتی در مناطق مذکور مؤثر است (جدول ۴). جنوب و جنوب شرق ایران نیز با میانگین ۵/۳ تا ۹/۳ کیلوواتساعت بر مترمربع در روز، بیشترین مقدار تابش ورودی را دریافت می کنند؛ زیرا به علت پایین بودن عرض جغرافیایی، زاویهی تابش، عمودتر و درنتیجه شدت تابش خورشید بیشتر است. پایین بودن ضریب ابرناکی، بالا بودن ساعات آفتابی و بلند بودن طول روز نیز در بالا بودن مقدار تابش دریافتی در این مناطق مؤثر است (جدول ۱ - ۴).