رنگها نقش حیاتی در تمدن بشری ایفا می کنند و طیف گستردهای از برنامه های کاربردی در رنگرزی پارچه، چاپ کاغذ، عکاسی، دارویی، چرم، محصولات غذایی و … ایفا می کنند. رنگها ممکن است با توجه به ساختار شیمیایی یا به واسطه استفاده و روش کاربردشان طبقه بندی شوند [۲۷].
۱-۱۰-۱- ساختارشیمیایی
مناسبترین سیستم برای طبقه بندی رنگها توسط ساختار شیمیایی میباشد که مزایای زیادی دارد، اول اینکه شناسایی رنگهای متعلق به یک گروه که خواص مشخصه آن گروه را دارد آسان است برای مثال رنگهای آزو (خواص قوی، از همه جانب خوب و مقرون به صرفه) و رنگهای آنتراکینون (ضعیف، گران قیمت) میباشد. دوم اینکه تعدادی از گروه های شیمیایی قابل کنترل وجود دارد (حدود۱۲ گروه) مهمتر از همه این طبقه بندی به طور گسترده توسط هر دو گروه شیمیدان رنگ سنتزی و کارشناس رنگ مورد استفاده قرارگرفته است.
۱-۱۰-۲- به واسطه استفاده و روش کاربردیشان
در نظر گرفتن طبقه بندی رنگ با توجه به استفاده و یا روش کاربردشان قبل از در نظر گرفتن ساختار شیمیایی در جزئیات بسیار سودمند است، به دلیل نامگذاری رنگ و اصطلاحات مخصوص که از این سیستم ناشی می شود.
۱-۱۰-۲-۱- رنگهای واکنشی
این رنگها یک پیوند کووالانسی با فیبر، معمولاً پنبه تشکیل می دهند. سایت واکنشی بر روی رنگ از طریق اتصال کووالانسی رنگ تحت نفوذ گرما (حرارت) و pH (قلیایی) روی فیبر با گروه عاملی بر روی فیبر واکنش نشان میدهد. مزیت بارز رنگهای واکنشی بر رنگهای مستقیم این است که ساختار شیمیایی آنها بسیار سادهتر است، طیف جذبی آنها باندهای جذب باریکتر را نشان میدهد و رنگرزی روشنتر دارند. طبقات شیمیایی اصلی رنگهای واکنشی رنگهای آزو (از جمه آزو متالیزه)، فتالوسیانین، تری فنیل اوکسازین و آنتراکوینون هستند. رنگهای واکنشی با درجه خلوص بالا در چاپ جوهر افشان منسوجات به خصوص پنبه استفاده می شود.
۱-۱۰-۲-۲- رنگهای مستقیم
این دسته از رنگها، رنگهای آنیونی محلول در آب میباشند و در محیط آبکی شامل الکترولیت برای رنگرزی الیاف سلولزی استفاده میشوند و در حمامهای خنثی یا کمی قلیایی که حاوی کمی الکترولیت اضافی میباشند اعمال شده اند. استفاده اصلی آنها رنگرزی پنبه و سلولز احیا شده، کاغذ، چرم و به میزان کمتر نایلون است. بسیاری از رنگهای موجود در این دسته ترکیبات پلیآزو، همراه با برخی از استیلبنها، فتالوسیانینها و اکسازینها میباشند.
۱-۱۰-۲-۳- رنگهای خمی
این رنگها در آب نامحلول هستند و مختص الیاف سلولزی به صورت نمک لوکوی محلول بعد از احیاء در حمام قلیایی که معمولاً با سدیم هیدروسولفید صورت میگیرد استفاده شده اند. این لوکوی جذب الیاف شده به وسیله اکسیداسیون مجدداً به شکل نامحلول کتو در داخل الیاف در می آید. طبقات شیمیایی اصلی این رنگهای خمی آنتراکینون و ایندیگوید هستند و بسترهای اصلی آنها پنبه، ابریشم مصنوعی و پشم میباشند.
۱-۱۰-۲-۴- رنگهای گوگردی
این رنگها از کاهش در حمام قلیایی با سولفید سدیم به عنوان عامل کاهنده برای رنگرزی پنبه و ابریشم مصنوعی بکار برده شده اند و از گروه های نسبتاً کوچکی از رنگها به حساب میآیند اما کم هزینه بودن و خواص ثبات شستشویی باعث شده این گروه رنگها از نظراقتصادی مهم و مقرون به صرفه باشند. استفاده اصلی آنها برای پنبه و ابریشم مصنوعی میباشد.
۱-۱۰-۲-۵- رنگهای دیسپرس
این گروه از رنگهای غیر یونی نامحلول در آب جهت کاربرد برای الیاف آبگریز از پاشندگیهای آب میباشند و در محیطهای آبکی همراه مواد دیسپرس کننده بکار میروند. آنها عمدتاً بر روی پلی استر و به میزان کمتر بر روی نایلون، سلولز، استات سلولز و الیاف آکریلیک استفاده میشوند. طبقات شیمیایی این رنگها آزو، آنتراکینون، استیریل، نیترو و بنزو دی فورانون میباشند.
۱-۱۰-۲-۶- رنگهای اسیدی
رنگهای اسیدی یک نمک سدیم از سولفونیک اسید، کربوکسیلیک اسید و یا فنل آلی است و دارای میل ترکیبی برای الیاف آمفوتریک میباشد. رنگهای اسیدی، رنگهای آنیونی محلول در آب میباشد که برای نایلون، پشم، ابریشم و آکریلیک اصلاح شده استفاده میشوند. آنها همچنین تا حدی برای کاغذ، چرم، چاپ جوهر افشان، مواد غذایی، لوازم آرایشی و …. استفاده میشوند. طبقات شیمیایی اصلی این رنگها، رنگهای آزو، آنتراکینون، تری فنیل متان،گزنتین، آزین، نیترو و نیتروزو میباشند.
۱-۱۰-۲-۷- رنگهای محلول
این گروه از رنگها، رنگهای محلول در حلال اما نامحلول در آب میباشند و فاقد گروه های قطبی حل کننده مثل اسید سولفوریک، اسیدکربوکسیلیک یا آمونیوم نوع چهار هستند. برای رنگ آمیزی پلاستیک، بنزین، روغن و واکس استفاده میشوند. طبقات شیمیایی این رنگها، رنگهای آزو، تری فنیل متان، آنترکینون وفتالوسیانین هستند.
۱-۱۰-۲-۸- رنگهای کاتیونی (بازی)
رنگهای بازی محلول در آب هستند و محصول کاتیونهای رنگی در محلول میباشند به همین دلیل غالباً به عنوان رنگهای کاتیونی ارجاع داده شده اند و برای کاغذ، پلیآکریلونیتریل، نایلون اصلاح شده و پلی استر اصلاح شده استفاده میشوند. طبقات شیمیایی اصلی این رنگها شامل سیانین، دی فنیل متان، آزو، آزین، اکسازین، گزنتین و آنتراکینون میباشند.
۱-۱۱- انواع تکنولوژی در حذف رنگ
روشهای متنوع و مختلفی مثل روشهای زیستی، روشهای شیمیایی و روشهای وابسته به خواص فیزیکی و شیمیایی اجسام برای حذف رنگها از محلولها وجود دارد که به شرح آنها پرداخته می شود[۲۸].
۱-۱۱-۱- روشهای زیستی
تخریب زیستی رنگها و پلیمرها بسیار مشکل است و خیلی از مواد از نظر رفتار زیست محیطی نامناسب است. تمام سیستمهای بیولوژیکی نیازمند مصرف پیوسته شوینده میباشند. بنابراین روشهای فیزیکی و شیمیایی مناسبتر به نظر میرسند. در روشهای زیستی یک فضای خیلی بزرگ مورد نیاز است و حساسیت روش به طور مدوام نسبت به مواد شیمیایی میبایست تغییر کند. این روش دارای انعطاف پذیری کمی در طراحی و عملکرد است. در روشهای زیستی از فرایندهای تخریب زیستی مرسوم و متداول استفاده می شود و قادر به انجام حذف رنگ از محلول به طور مطلوب و رضایت بخش نخواهد بود. در این روش اگر چه خیلی از مولکولهای آلی تخریب میشوند، اما تعداد دیگری از مواد به دلیل دارا بودن ساختار شیمیایی پیچیده قابل تخریب نخواهند بود.
۱-۱۱-۲- روشهای شیمیایی
جذب شیمیایی ناشی از تشکیل پیوندهای قوی بین گونههاست که این گونه پیوندها به علت تبادل الکترونی صورت میگیرد و در بسیاری از حالات غیر قابل برگشت پذیر است. بسیاری از جاذبها موادی با تخلخل بالا هستند. به دلیل منافذ بسیار کوچک، فضای داخلی از فضای خارجی بزرگتر است. در بین تکنیکهای زیادی که برای حذف رنگ وجود دارد زمانی که از تکنیک جذب برای حذف انواع مختلف مواد رنگی استفاده می شود نتایج بهتری حاصل می شود. روشهای شیمیایی شامل انعقاد یا جمع شدن با فرایندهای شناور سازی، فیلتراسیون، رسوب کردن – جمع شدن، انعقاد سنتیکی الکتریکی، روشهای اکسیداسیون به وسیله اوزون، پرتو افکنی یا مراحل الکتروشیمیایی میباشد که اغلب گران هستند.
۱-۱۱-۳- روشهای وابسته به خواص فیزیکی و شیمیایی اجسام
در بین این دسته از تکنیکهای حذف رنگ، جذب یک فرایند جداسازی تعادلی است که به دلیل طراحی ساده، عملکرد آسان ، انعطاف پذیری و حساسیت به آلایندههای سمی توجه فزایندهای را به خود مبذول داشته است. جاذب از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است و قبل از کاربرد نیاز چندانی به اصلاح و تغییر ندارد [۲۹ و ۳۰].
۱-۱۲- طراحی آزمایش[۶]۱ (DOE)
طراحی آزمایش روشی برای انجام نظام مند مجموعه ای از آزمایشها است. هدف این روش بدست آوردن نتایج قابل اطمینان و مناسب بر مبنای تعداد محدودی مشاهده است. برای این منظور از ابزارهای آماری استفاده می شود. عمدهترین ابزارهای این حوزه به دو گروه تقسیم بندی می شوند که عبارتند از ابزارهای طراحی و تحلیل آزمایش، در حوزه طراحی آزمایش روشهایی مثل روش فاکتوریل کامل، روشهای مبتنی بر مربع لاتین و غیره وجود دارند و در حوزه تحلیل آزمایش تحلیل واریانس و مشتقات آن و همین طور تحلیل رگرسیون از مهمترین ابزارها هستند [۳۱]. هدف از بکارگیری تکنیکهای مختلف طراحی آزمایش، شناسایی عوامل مؤثر در فرایند و تعیین مقادیر بهینه میباشد. با کمک تکنیکهای DOE میتوان اولاً متغیرهایی که بیشترین تأثیر را درخروجی دارند، تعیین کرد. ثانیاً متغیرهای ورودی مؤثر را به گونه ای تعیین کرد که مقادیر پاسخ را به مقدار اسمی خود نزدیک کرده، تغییرپذیری آنها را کوچک نموده و تأثیر عوامل غیرقابل کنترل را بر متغیر پاسخ کمترین نمود. مهمترین تکنیکهای مؤثر در طراحی آزمایش، تکنیکهای آماری میباشد که از معمولترین این روشها، روشهای آماری نظیر )فاکتوریل(، روش رگرسیون و …. میباشد [۳۲]. برای بهبود کارایی سیستم و تعیین شرایط بهینه )مقدار بهینه عاملهای مهم)، استفاده از مدلهای درجه دوم (طرحهای سطح پاسخ) که در آنها بیش از دو سطح برای هر عامل در نظر گرفته می شود، متداول است. طرح مرکب مرکزی (CCD)[7]1 یکی از پرکاربردترین طرحهای سطح پاسخ برای این منظور است. این طرح برای نخستین بار به وسیله باکس و ویلسون معرفی شد که معایب و مشکلات روشهای کلاسیک را رفع نمود. روش سطح پاسخ، مجموعهای از روشهای آماری و ریاضی است که برای افزایش بازده یک فرآیندی که پاسخها تحت تأثیر چندین متغیر میباشند، به کار میرود و هدف این روش بهینهسازی پاسخها است. علاوه بر بررسی اثر متغیرهای مستقل، این روش یک مدل ریاضی تولید میکندکه با توجه به جنبه نموداری مدل ریاضی، عبارت روش سطح پاسخ استفاده میشود [۳۳].
فصل دوم
مروری بر کارهای انجام شده
۲-۱-۱- مروری بر کارهای انجام شده در زمینه حذف رنگ
نام پژوهشگر و سال | رنگ | جاذب | ایزوترم | سنتیک | ظرفیت جذب(میلیگرم بر گرم) | pH | مقدار جاذب (گرم) | مرجع |
قائدی و همکارانش(۲۰۱۱) | کنگورد | نانو ذرات طلا تثبیت شده روی کربن فعال | لنگمویر | شبه مرتبه دوم | ۴۳/۷۱ | ۴ | ۰۲۵/۰ | ۳۴ |