نمودار ۴-۲-۹- مقایسه میانگین اثر متقابل رقم در زمان انبارداری روی صفت قندهای احیاء. حروف غیر مشابه نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح احتمال ۱ درصد با آزمون چند دامنهای دانکن میباشد. T0: زمان صفر، T1: یک ماه پس از سرد انباری.
۴-۲-۷- بازارپسندی
جدول تجزیه واریانس (جدول۴-۲-۱) نشان میدهد که اثر رقم در زمان انبارداری روی صفت بازارپسندی در سطح احتمال ۱ درصد معنیدار بود. نمودار ۴-۲-۱۰ مقایسه میانگین اثر متقابل رقم در زمان انبارداری روی صفت بازارپسندی را نشان میدهد. با توجه به نتایج جدول رقم قزل اوزوم بیشترین میزان بازارپسندی و رقم صاحبی دارای کمترین کیفیت و بازارپسندی بود. در کل کیفیت ظاهری ارقام مختلف انگور در سرد خانه کاهش پیدا می کند. کیفیت میوههای نافراز گرا مانند انگور بعد از نگهداری در سردخانه، هیچگاه نمیتواند از کیفیت اولیه میوه قبل از انبار کردن بهتر باشد. بنابراین لازم است که سالمترین و مطلوبترین میوه ها جهت نگهداری در سردخانه انتخاب شوند تا در طول مدت نگهداری از کیفیت آنها کاسته نشود (راحمی، ۱۳۸۴).
نمودار ۴-۲-۱۰- مقایسه میانگین اثر متقابل رقم در زمان انبارداری روی صفت بازار پسندی. حروف غیر مشابه نشان دهنده تفاوت معنیدار در سطح احتمال ۱ درصد با آزمون چند دامنهای دانکن میباشد. T0: زمان صفر، T1: یک ماه پس از سرد انباری.
۴-۳- نتیجه گیری کلی
نتایج این مطالعه نشان میدهد که ارقام مختلف انگور از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی متفاوتی برخوردار بوده و آهنگ تغییرات در ویژگیهای فیزیکو شیمیائی میوه در انتهای دوره رسیدن بطور قابل توجهی کاهش مییابد. از آنجا که خواص شیمیایی و فیزیکی میوه انگور طی دوره رسیدن تغییر می کند این اطلاعات می تواند نه تنها در انتخاب تاریخ برداشت مناسب یا تعیین بلوغ تکنولوژیکی کاربرد داشته باشد بلکه به فراهم شدن دید بهتر در فرآوری، نقل و انتقال و جابجایی ایمن میوه کمک کند. همچنین نتایج بوضوح نشان داد که ویژگیهای شیمیائی میوه انگور و ویژگیهای فیزیکی آن کاملاً به همدیگر وابسته میباشد. لذا امکان ارزیابی کیفیت میوه با هر دو خصوصیات فیزیکی و شیمیائی ممکن است. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده در مورد مقادیر هاردنس کاهش قابل توجه مقاومت مکانیکی میوه انگور محسوس بوده است و ضروری است حداکثر مواظبت حین بسته بندی و حمل و نقل این محصول در نظر گرفته شود و البته میزان مراقبت ها بسته به رقم انگور فرق می کند.
پیشنهادات
۱- پیشنهاد می شود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی میوهی سایر ارقام انگور نیز بررسی شود.
۲- پیشنهاد می شود علاوه بر آزمایشات انجام شده ضخامت پوست حبه در ارقام مختلف بررسی شود.
۳- نوع و ساختمان کوتیکول روی حبه در ارقام مختلف انگور و ارتباط آن با خاصیت انبارمانی بررسی شود.
۴- تاثیر تنشها و مقدار آبیاری روی کوتیکول حبه و ضخامت پوست حبه و ارتباط آن با خاصیت انبارمانی بررسی شود.
۵- روند تغییرات خصوصیات فیزیکوشیمیایی حبهی ارقام مختلف انگور در طی انبارداری مورد بررسی قرار گیرد.
۶- تاثیر زمان برداشت روی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و انبارمانی ارقام مختلف انگور بررسی شود.
منابع مورد استفاده
استاندارد ملی ایران، شماره ۲۶۸۵٫
آمار تولیدات باغبانی سازمان خواربار جهانی (F.A.O )، سال (۲۰۱۰).
.www.fao.org/es/ess/top/commodity.html?lang))
اثنی عشری م. و زکایی خسروشاهی م.ر. (۱۳۸۷). فیزیولوژی و تکنولوژیی پس از برداشت. انتشارات دانشگاه بو علی سینا. ۶۵۸ ص.
بداقی، ح. (۱۳۸۲). تاثیر عنصر بر (B) و حلقهبرداری در میوهبندی و کیفیت میوه در انگور سلطانین. پایان نامه کارشناسی ارشد باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، ۹۷ ص.
تفضلی، ع. ، حکمتی، ج. و فیروزه، پ. (۱۳۷۴). انگور. انتشارات دانشگاه شیراز. ۳۴۳ ص.
حسن پور، ع؛ مدرس مطلق، الف؛ اسمعیلی، م؛ و رحمانی دیدار،ع. (۱۳۹۰). تغییرات خواصم کانیکی انگور سفید
بیدانه در طی رسیدن. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، جلد ۲۱ شماره ۳، سال ۱۳۹۰٫
طرح های پژوهشی انجام شده با موضوع تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی حبه ی پنج رقم انگور ...