سهم ارزش افزوده بخش خدمات
۶۱٫۵۷%
سهم ارزش افزوده بخش صنعت و معدن
۲۰٫۳۶%
سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی و ماهیگیری
۱۰٫۲۸%
سهم ارزش افزوده بخش ساختمان، آب، برق و گاز
۵٫۹۵%
ماخذ: حسابهای منطقه ای، مرکز آمار ایران
۳-۲- شهر قم
۳-۲-۱- موقعیت تاریخی شهر قم و وجه تسمیه آن
“پیش از ظهور دین مبین اسلام مردم قم هم مانند سایر مردم ایران زرتشتی بودهاند بدین جهت آتشکده مخصوص داشتهاند چنانکه تاریخ قدیم قم گوید” همه اوقات در این مکان آتش بوده است آنگاه توسط یکی از حکام محلی ویران گردید” یکی از آتشکدهها در غرب قم نزدیک امامزاده جعفر بوده است که دری از طلا داشته و آثار و اطلالی از آن باقی مانده است”[۹۳]
“قدمت شهر قم تا دوره ایست که بنای آنرا به یکی از پادشاهان پیشدادی یعنی طهمورث نسبت دادهاند.
اسکندر مقدونی در حمله به ایران در این شهر وارد شده و خرابیهایی را باعث گردیده است.”[۹۴]
“طبق بعضی از شواهد و مدارک تاریخی، شهر قم پیش از ظهور اسلام وجود داشته و از شهرهای آباد ایران بوده است و… در مقابل بسیاری از مورخان آن را یک شهر تازه ساز و از آثار قرن اول هجری میدانند.
قدیمی ترین منبعی که قم را از شهرهای مستحدثه اسلامی معرفی کرده سفرنامه منسوب به «ابی دلف» است.
این منطقه را در دوران باستان « براوستان» میگفتند و حوزه روستایی آن کمیدان و مرکز روستا را به نام «کم» میخواندند. در قرن اول اسلامی نیز این شهر به نام «کم» معروف بوده واز توابع اصفهان به شمار میآمد. شهر قم در سال ۲۳ ه. ق به دست لشگر اسلام فتح شد. اسلام در آنجا به گونه ای نفوذ پیدا کرد که به سرعت مردم به مذهب تشیع علوی متمایل گردیدند.
از سال ۹۴ هجری اشعریها به قم آمدند و در آبادانی آن تلاش فراوان کردند واز سال ۱۰۲ هجری از دادن خراج به خلفای دوران امتناع کردند واز آن تاریخ، قم به صورت یک سرزمین نیمه خود مختار در حکومت اسلام درآمد، در سال ۱۸۹ هجری قم از اصفهان جدا گردید وبه صورت شهر مستقلی در آمد وجایگاه پرورش دانشمندان و فقیهان شیعه شد.
بعد از دفن حضرت معصومه ( س ) قم رونقی به سزا یافت و پناهگاه مطمئنی برای دوستان اهل بیت ( ع ) و شیعیان گردید.از آن زمان به بعد مردم به تدریج منازل خود را به مدفن حضرت معصومه ( س ) نزدیک کردند تا از زیارت قبر ایشان بهره مند گردند. همچنین علما و دانشمندان زیادی در جوار کریمه اهل بیت ( س ) پرورش یافتند و به نشر و گسترش اسلام پرداختند. “[۹۵](سایت حضرت معصومه(س)، آشنایی با شهر قم،www.masoumeh.com) “
۳-۲-۲- موقعیت مذهبی شهر قم
“قم در سال ۲۳ هـ. ق. بدست ابوموسی اشعری سردار اسلام فتح شد و اسلام بر این سرزمین نفوذ کرد. قبل از ورود اعراب اشعری مردم قم نسیم روح نواز اسلام را استشمام کرده و نسبت به خاندان پیغمبر (ص) علاقه داشتهاند. بدین جهت قبل از ورود اعراب اشعری عدهای به دین اسلام گرویده بودند. همچنین افرادی که با خلفای اموی به مبارزه بر میخاستند بنا به نوشته تواریخ معتبر به قم و کاشان پناهنده میگردیدند و مورد حمایت قرار میگرفتند.
هنگام ورود اعراب اشعری در سال ۹۵ هـ. ق. مصادف با حکومت ششمین خلیفه اموی یعنی ولید بن عبدالملک بوده است.”[۹۶]
۳-۲-۳- آثار تاریخی شهر قم
آثار فرهنگی تاریخی استان قم که در فهرست آثار ملی کشور تا پایان سال ۱۳۸۰ ثبت شده به تعداد ۹۸ اثر بوده که برخی از این آثار در شهر قم می باشد که شامل موارد ذیل می باشد:[۹۷]
لیست آثار فرهنگی تاریخی ثبت شده استان قم در فهرست آثار ملی کشور تا پایان سال
۱۳۸۰(برگرفته از سایت حضرت معصومه(س)، آشنایی با شهر قم،www.masoumeh.com)
ردیف
نام اثر