۹۳
۸/۸۷
۸/۹۰
۸/۸۹
۸/۹۵
۲/۱۲۱
۱/۱۵۷
۸/۲۰۷
۲/۲۵۴
۳/۲۴۵
۸/۱۹۹
۱/۱۳۸
ایستگاه انزلی
نمودار ۳-۴ متوسط تعداد ساعات آفتابی ایستگاه سینوپتیک انزلی برای شهرستان ماسال
۳-۱-۶ خاک
ماسال و شاندرمن دارای سه ناحیه جلگه ای، کوهپایه ای و کوهستانی است. خاک به عنوان یکی از عمده ترین منابع ثروت ملی از جمله عوامل اصلی حیات اقتصادی به شمار می رود که در کشاورزی نقش زیر بنایی ویژه ای را به عهده دارد. خاک شهرستان در مجموع به سه گروه تقسیم می شود.
-خاکهای جلگه ای
این گروه از خاک معمولا از رسوبات و نهشته های آبرفتی رودخانه ها، نهشته های دریای عهد حاضر به وجود آمده و دارای پستی و بلندی اندکی بوده و به علت دارا بودن مواد مناسب و سابقه جنگلی منطقه و ریزش برگهای درختان در طی سالهای متمادی به رنگ قهوه ای متمایل به سیاه و خاکستری در آمده و بهترین نوع خاک برای کشت انواع گیاهان و متداول خصوصاً برنج است.
-خاکهای کوهپایه ای
این نوع خاک در دامنه کوههای ماسال و شاندرمن قرار دارد از رسوبات مزوزوئیک یا سنگهای آهکی خاکستری و سنگهای آتشفشانی می باشد. عمق آن نسبتاً مناسب بوده و برای امور کشت نیز می توان از آن بهره برداری نمود.
-خاکهای کوهستانی
خاک این مناطق معمولا کم عمق است. رسوبات دوران اول همراه شیستهای سبز در این بخش قابل مشاهده است و از نظر زراعی به جز قطعات کوچک قابل توجه نبوده و قالباً پوشیده از جنگلهای تنک و نیمه انبوه است که بیشتر جهت زراعت محدوده دیم استفاده می شود. (نقشه خاک استان گیلان ۱:۲۵۰۰۰۰)
نقشه۳-۵ خاک
۳-۱-۷ پوشش گیاهی (جنگل ومرتع)
جنگلها و مراتع شهرستان با مساحتی بالغ بر ۶۹۴۲۸ هکتار نقش بسیار حساس و تعیین کننده ای در رابطه با مسائل اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی ایفا می نماید و تاثیر شگرف بر چارچوب زندگی افراد منطقه و توسعه اهداف مردمی نظیر کشاورزی، دامداری، مرتعداری، جنگلداری، تولید چوب دارد. صرف نظر از ارزشهای اقتصادی این منابع، ارزشهای پنهانی آن در رابطه با مسائل محیطی، حفظ آب و خاک، تولید اکسیژن، تلطیف هوا، کاهش آلودگی صوتی، کاهش آلودگی هوا، تنظیم آب سفره های زیر زمینی، جذب دی اکسید کربن از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است، همچنین جنگلها و مراتع قویترین پشتوانه کشاورزی و توسعه پایدار محسوب می گردند.
شهرستان ماسال دارای ۵۲۳۱۳ هکتار جنگل می باشد جنگل های ماسال از دو بخش جلگه ای و کوهستانی تشکیل شده است. این جنگل ها از تنوع گونه های بسیار زیادی برخوردار بوده و در واقع از مهمترین و با ارزشترین جنگل های تجاری و صنعتی استان محسوب می گردند که در دامنه های کوههای تالش و در حد ارتفاعی ۱۰ الی ۲۰۰۰ متر از سطح دریا قرار دارند. . گونه های راش- ممرز- بلوط – افرا توسکا بیش از ۸۵ درصد موجودی جنگل های ماسال را تشکیل می دهند. سایر گونه های مهم شامل نمدار- ملج- انجیلی – خرمندی – آزاد – گیلاس و بارانک می باشند. (منابع طبیعی شهرستان ماسال)
نقشه ۳-۶پوشش گیاهی
۳-۲- ویژگیهای انسانی
۳-۲-۱ جمعیت
متاسفانه بسیاری از ویژگیهای جمعیتی شهرستان ماسال در سرشماری های نفوس و مسکن در سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۵ در درون آمارهای مربوط به شهرستان تالش وجود دارد و دستیابی به چنین آمار و اطلاعات جمعیتی بسیار مشکل است. براساس آمار موجود در سرشماری نفوس و مسکن جمعیت شهرستان ماسال در سال ۱۳۶۵، ۴۴۸۱۹ نفر بوده که ۲/۲۸ درصد جمعیت شهری و ۸/۷۱ درصد را جمعیت روستایی تشکیل می داد. در فاصله سالهای ۱۳۷۵-۱۳۶۵ جمعیت این شهرستان از ۴۴۸۱۹ نفر به ۴۸۸۹۹ نفر افزایش یافته است ؛ یعنی سالانه ۴۰۸ نفر بر جمعیت این شهرستان افزوده شده است. متوسط رشد سالانه جمعیت این شهرستان در فاصله سالهای مذکور برابر ۸۸/۰ درصد بوده است و از این نظر در سالهای مذکور در رتبه چهارم استان قرار داشته است. (انساندوست، ۱۳۷۷، ص ۱۹) .
جمعیت مناطق شهری از ۲/۲۸ درصد در سال ۱۳۶۵ به رقم ۲/۳۲ درصد در سالهای ۱۳۷۵ رسیده است که شاهد افزایش جمعیت مناطق شهری و نیز کاهش جمعیت مناطق روستایی از ۸/۷۱ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۸/۶۵ درصد در سال ۱۳۷۵ بوده ایم.
در سال ۱۳۸۵، شاهد افزایش جمعیت شهرستان ماسال در حدود ۳/۷ درصد، در مقایسه با سال ۱۳۶۵ و نیز کاهش جمعیت این شهرستان در حدود ۷/۱- درصد نسبت به سال ۱۳۷۵ بوده ایم. میزان افزایش جمعیت مناطق شهری این شهرستان در سال ۱۳۸۵ نسبت به سال ۱۳۶۵، ۸/۱۸ درصد افزایش و نسبت به سال ۱۳۷۵، ۵/۴- درصد کاهش نشان می دهد و جمعیت مناطق روستایی نیز در سال ۱۳۸۵ نسبت به سال ۱۳۶۵، ۸/۲ درصد افزایش و نسبت به سال ۱۳۷۵ نیز ۸/۲ درصد افزایش را نشان می د هد.
جدول ۳-۵ تعداد جمعیت و افزایش آن در شهرستان ماسال طی سالهای (۸۵-۷۵-۱۳۶۵)
سال
مناطق
۱۳۶۵
۱۳۷۵
۱۳۸۵
میزان افزایش نسبت به سال ۱۳۶۵
میزان افزایش نسبت به سال ۱۳۷۵