همان طور که گفته شد، علوفه بایستی بنحوی روی زمین متمرکز گردد تا جمع آوری و یا عدل بندی آن امکان پذیر باشد. برای این کار از دستگاهی به نام شانه ( rake ) استفاده می شود. این دستگاه علوفه درو شده را در روی زمین به صورت ردیف در می آورد.
پس از تکمیل ردیف سازی از دستگاه بسته بند یا عدل بند( baler) استفاده می شود. بیلرها یا بسته بندهای علوفه بر دو نوع بسته بندهای مکعبی و استوانه ای تقسیم می شوند. در یک بسته بند مکعبی بزرگ محصول توسط بردارنده ها بلند شده و به طرف انگشتی های فشاردهنده ارسال می شودعلوفه در داخل دستگاه تحت فشار قرار گرفته و متراکم می شود. پس از آنکه حجم عدل به اندازه معین رسید، دستگاه گره زن به کار می افتد به وسیله نخ یا سیم پیچیده می شود و از پشت دستگاه روی زمین می افتد.
ماشین های برداشت غلات
برداشت غلات در زراعت های مکانیزه با ماشین آلات انجام می گیرد. یکی از این ماشین ها دروگر است. این دستگاه شامل یک مجموعه از قیچی های برش است که در جلو دستگاه قرار داشته و ساقه ها را قطع می کنند. ساقه ها توسط یک چرخ چند پره بزرگ به طرف تیغه های قیچی کشیده می شوند. ساقه ها پس از قطع روی هم انباشته شده، به وسیله دستگاه نخ پیچی می شوند و از پشت دستگاه روی زمین می افتند.
کاملترین وسیله برداشت غلات دستگاهی است به نام کمباین. این دستگاه در اراضی بزرگ که فاقد پستی و بلندیهای شدید باشند و محصول به طور ایستاده خشک می شود، قابل استفاده است.
کمباین مجموعه ای از قیچی های قطع ساقه و یک خرمن کوب است که همگی در روی یک شاسی سوارشده اند.
کمباین عملیات برداشت، کوبیدن، جداکردن دانه هااز کلش ها یا تمیز کردن محصولات را انجام می دهد. کمباین یعنی توأم – نام کمباین زمانی بوجود آمد که عملیات چیدن محصول یا برداشت و خرمن کوبی که بعدا"عمل تمیز کردن هم به آن اضافه شده ، در یک ماشین واحد انجام گرفت و بر دو نوع خودرو و کششی می باشد.
هدف اصلی کمباین به دست آوردن دانه از محصول با حداقل دانه های صدمه دیده و حداقل تلفات است. به علاوه دانه باید به اندازه کافی تمیز بوده ، عاری از خرده کاه و بقایای گیاهی باشد. برای آن که کار با کمباین عملی گردد، محصول بایستی خشک باشد، به طوری که ساقه ها به راحتی شکسته شوند. همچنین رطوبت دانه از ۱۴% بیشتر نباشد. چنانچه رطوبت محصول زیاد باشد، عمل جداسازی بخوبی انجام نشده و در صورتی که رطوبت دانه کم باشد شکستگی دانه ها زیاد خواهد شد.
به منظور برداشت محصول و به دست آوردن دانه تمام کمباین ها پنج عمل اصلی زیر را انجام می دهند.
-
- برش و تغذیه: در این مرحله چیدن محصول سرپا و برداشتن محصول از سطح مزرعه صورت می گیرد.
-
- کوبیدن: شامل جدا کردن تک تک دانه ها از قسمت هائی از گیاه که دانه ها را در برگرفته اند، می باشد.
-
- جدا کردن دانه و خرده های کاه از کاه و کلش.
-
- تمیز کردن: تمیز کردن دانه از خرده کاه و سایر بقایای گیاهی.
-
- جابجا کردن: شامل انتقال دانه های تمیز و پس مانده ها.
دستگاهی که محصول را برش داده و یا جمع آوری می کند و آنرا به دستگاه می دهد، معمولا” به سرخوشه چین معروف است.
ماشین های برداشت سیب زمینی
سیب زمینی محصولی است غده ای که در موقع برداشت باید ابتدا از داخل خاک خارج شده و سپس به وسیله دست یا ماشین از روی زمین جمع آوری گردد. در زراعت های کوچک برای سهولت کار کنار ردیف ها را کولتیواتور می زنند تا عمل کندن خاک سریعتر و با صرف نیروی کمتری انجام گیرد. در زراعت های بزرگ و مکانیزه از دستگاه برداشت سیب زمینی استفاده می کنند. دستگاه شامل بیل عریضی است که در خاک فرو رفته و غدد را بالا می آورد. غدد از روی غربال می گذرند تا خاک و کلوخه ها جدا و حذف شوند. ممکن است غدد توسط نقاله به درون تریلر انتقال یابند و یا به صورت ردیفی در روی زمین ریخته شوند. حدود دو هفته قبل از برداشت سیب زمینی باید قسمت های هوائی گیاه را از بین برد. این عمل نه تنها از تداخل اندامهای هوائی گیاه در عملیات برداشت جلوگیری می کند ، بلکه رسیدگی غدد و توسعه بافت چوب پنبه ای آن را تسریع می سازد.
تمام ماشین های برداشت کامل سیب زمینی به ترتیبی ساخته می شوند که سیب زمینی ها را به طور کامل به همراه خاک بلند کرده، از زیر خاک در آورده و با عبور دادن آنها از قسمت های مختلف ماشین ، سیب زمینی ها را از خاک، سنگ، خاشاک، برگ و سایر مواد خارجی جدا می سازند. سیب زمینی ها سپس ممکن است به داخل کیسه، جعبه یا تریلی منتقل شوند.
ماشین برداشت چغندرقند
امروزه برداشت چغندرقند با وسایل متعدد و مختلف ماشینی صورت می گیرد.چنانچه چغندر قند ردیفی کاشته شده باشد، می توان ابتدا کناره ردیف ها را با کولتیواتور سست کرد و خارج سازی غدد را تسهیل نمود.
در زراعت مکانیزه از دستگاه برداشت چغندر قند استفاده می کنند.ماشین های برداشت چغندرقند، برداشت برگ و غده را توأم انجام می دهند. در هنگام کار چرخ های ماشین برداشت چغندر باید به گونه ای تنظیم شوند که بین دو ردیف کاشت حرکت کنند. البته چرخ های تراکتور هم باید به همین ترتیب تنظیم شوند. ماشین برداشت چغندر باید طوری هدایت گردد که چرخ کنگره دار طوقه زن تقریبا” از روی قسمت وسط ردیف کاشت حرکت نماید. هنگامی که این چرخ از روی سر چغندر بالا رفت، چاقوی افقی به دنبال آن بالا رفته و با ادامه حرکت ماشین به طرف جلو قسمتی از طوقه چغندر را می برد. در آوردن چغندرها از خاک نیز توسط چغندرکن چرخی یا تیغه ای صورت می گیرد. هنگام جلو رفتن ماشین ، چغندرها که اینک فاقد برگ و طوقه می باشند، در بین دو تیغه یا دو چرخ ، چغندرکن قرار گرفته وبا ادامه حرکت ماشین چون فاصله بین دو تیغه یا دو چرخ در عقب کمتر از قسمت جلو آنهاست، چغندرها از زمین بیرون آورده می شوند. چغندرهای بیرون آمده روی تسمه نقاله ای که در عقب چغندرکن قرار دارد، افتاده و از آنجا به مخزن چغندر و یا قسمت تمیزکن انتقال یافته و در نهایت توسط بالابرهای مخصوص به داخل تریلی یا کامیون منتقل شده واز مزرعه خارج می گردند.
فصل سوم:
روش تحقیق
مقدمه:
در این فصل از پایان نامه، ابتدا به روش تحقیق مورد استفاده در پژوهش حاضر خواهیم داشت. و سپس با معرفی ابزار جمع آوری اطلاعات و ارائه روش های آماری مورد استفاده بحث را پی خواهیم گرفت.
روش تحقیق:
در این پژوهش بعد از تعیین موضوع، ابتدا با بهره گرفتن از منابع کتابخانه ای و منابع موجود در اینترنت و استفاده از آمارها و کتابخانه های آنلاین، اقدام به جمع آوری اطلاعت در مورد مباحثی مانند وضعیت کشاوری ایران، و تکنولوژی کشاورزی موجود در ایران، وضعیت ماشین آلات صنعتی و میزان استفاده از آنها گردید.
سپس از اشراف کامل به موضوع و با تعیین وقت و گرفتن قول مساعد همکاری از افراد مورد نظر برای مصاحبه، جامعه آماری تعیین گردید که شامل دانش آموختگان رشته های کشاورزی، اقتصاد کشاورزی، مدیریت صنعتی و بعضی از صاحبان مزارع که با بهره گرفتن از ماشین های صنعتی، اقدام به مکانیزه نمودن مراحل مختلف کشاورزی اعم از کاشت، داشت و برداشت نموده اند انتخاب شد.
در زمینه ادبیات تحقیق و نیز تعریف اصطلاحات مورد نیاز، از کتابهای تخصصی و بیشتر از منابع و مقالات موجود در اینترنت استفاده شده است.
در مجموع می توان گفت در این پروژه از روش های میدانی مانند مصاحبه و نیز روش های محوری مانند استفاده از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.
افراد مصاحبه شونده، در جلسات جداگانه و به طور رسمی مورد مصاحبه قرار گرفته اند.
مصاحبه با مزرعه داران:
در مصاحبه با مزرعه دارانی که اقدام به مکانیزه کردن مزارع خود نموده اند. سوال و جوابهای زیر مطرح گردید.
مزایا و معایب مکانیزه کردن مراحل کشاورزی:
از مهمترین مزایای مکانیزه کردن مراحل کشاورزی، کاهش نیروی انسانی مورد نیاز، تسریع فرایند، بهبود کیفیت و در نهایت سود آوری بیشتر می باشد. از آنجاییکه برای انجام کارهای متداول کشاورزی مانند کاشت، که خود شامل شخم زدن، زیر و رو کردن خاک و …. می باشد، اگر قرار باشد تمام آن فرایند ها به صورت دستی صورت گیرد، به تعداد بسیار زیاد نیروی کار و همچنین هزینه های زیادی نیاز است. همچنین زمان بسیار زیادی را نیز ازدست خواهیم داد، در صورتی که همین فرایند ها اگر به صورت مکانیکی صورت گیرد، مدت زمان بسیار کمتر نیروی کار بسیار کم ودر نتیجه مدت زمان کمی نیز نیاز خواهد بود همچنین در سم پاشی مزارع نیز کاری که اگر قرار باشد توسط نیروی انسانی انجام پذیرد، چندین روز به طول می انجامد، بوسیله هواپیماهای سمپاش در کمتر از ۲ ساعت صورت می گیرد.
استفاده از ماشین آلات موجب برداشت محصول به صورت استاندارد و یکدست می شود که این امر به خودی خود از مزایای مهم می باشد. هزینه نیروی کار یکی از مهمترین و بیشترین هزینه هاست که کاهش این هزینه ها موجب سود دهی می شود.
تمام این امکانات مستلزم داشتن سرمایه و سرمایه گذاری اولیه می باشد که در صورت انجام این سرمایه گذاری از مزایای فوق بهره مند می شوند. لازم بذکر دست که تسهیلات بانک کشاورزی جوابگوی تعداد اندکی از کشاورزان است که از شرایط ویژه برخوردارند، حال آنکه بیشترین کشاورزان این امکان و یا حتی سرمایه گذاری برای بهره مندی از تسهیلات را ندارند.
از دیگر معایب مکانیزه کردن مراحل کشاورزی می توان به از کار افتادگی ماشین آلات اشاره کرد و همچنین استهلاک این دستگاه ها نیز بسیار زیاد است که هزینه تعمیر ونگهداری بسیاری را می طلبد.
در صورتی که دستگاه ها و ماشین آلات نظر کمباین از کار بیافتند، می توانند ضرر زیادی را به محصولات بزنند.
توجیه اقتصادی مکانیزاسیون:
جهت مکانیزه کردن ماشین آلات، مانند استفاده از بیل های مکانیکی مخصوص شخم زنی و کمباین و همچنین سیستم آبیاری قطره ای نیاز به صرف هزینه های زیادی استکه بیشتر کشاورزان معمولی قادر به انجام آن نمی باشند، اما سرمایه گذاری در این بخش مستلزم قرار دان تسهیلات ویژه اقتصادی با سود کم و نیز دادن سوبسید درخیرد دستگاه ها می باشد که این امر تا حدودی عملی شده است. اما در مجموع، سود دهی که بعد از آن دارد. که شامل کاهش هزینه نیروی کار، پرت شدن وهدر رفتن بهبود آب و …. می شود در کل به شود دهی می انجامد.
مصاحبه با دانش آموزان و استادان دانشگاهها:
پژوهشگر در مصاحبه با دانش آموختگن و استادان دانشگاهها، به اطلاعات زیر دست یافت.
توسعه کشاورزی چه مزایایی دارد؟
توسعه کشاورزی علی رغم پر هزینه بودن آن، موجب کاهش هزینه های سربار کشور می شود. هر مزرعه جدید به تعدادی نیروی انسانی نیاز دارد. که این امر خود موجب کاهش بیکاری می شود که کاهش بیکاری از عواملی همچون مهاجرت از روستاها به شهرها جلوگیری می نماید.
همچنین تامین مواد غله ای داخل کشور از اند؟ جلوگیری می کند که این امر نیز از اهمیت بسایر زیادی برخودار است سالانه مبالغ بسیاری برای واردات گندم و جو هزینه می شود که در صورت رسیدن به مرز خود کفایی، کشور از واردات آنها بی نیاز شده و این هزینه ها را در محل های بهتری هزینه می کند. از سوی دیگر با توجه به اینکه در کشاورزی صنعتی میزان کودها و مواد پرورش دهنده به طور دقیق تری به کار برده می شود و به همه قسمتها به طور یکسان می رسد و نیز بر منبای اصول عملی می باشد، محصولات یکدست و یک اندازه و با کیفیت مطلوبتری به دست خواهد آمد. مسلما فروش محصولات با کیفیت بهتر سریعتر و سود آورتر خواهد بود با رونق گرفتن کشاورزی و افزایش محصولات، صنایع غذایی وابسته مثل رب و کمپوت و مربا سازی و لواشک و … نیز رونق میگیرد که درآمد حاصل از صادرات آن نیز بی اهمیت نیست. ضمن اینکه از محصولات کنستانتره و آبمیوه ها نیز نمی توان غافل شد. محصولات کشاورزی خاصی نظیر زعفران و پسته که ایران که دارای شهرت جهانی است نیز اگر مراحل تولید آن به طور مکانیزه صورت گیرد همچنین سطح زیر کشت رابا توجه به حفظ و ارتقاء کیفیت افزایش دهیم مسلما با حفظ سهم فعلی بازار جهانی می توان به افزایش سهم نیز امید داشتن.
بسته بندی محصولات مانند زعفران و پسته و زرشک… خود بازار کار مناسب ایجاد می کند که در کاهش نیروی بیکار جامعه و چرخش اقتصاد نقش بسزایی دارد.
همچنین توسعه نخلستانها و بهبود وضع بسته بنید خرمای ایران به عنوان سومین صادر کننده خرمای جهان نیز خود می تواند نقش بسزایی داشته باشد.
جامعه آماری:
جامعه آماری ما در این پژوهش، جمعی از دانش (آموختگان) اقتصاد کشاورزی، مهندسین کشاورزی و مزرعه داران می باشند که مورد مصاحبه قرار گرفته اند.
منابع اطلاعات