- بین میزان بروز آسیب در دو زمان تمرین و مسابقه در تکواندوکاران حرفهای ایران تفاوت وجود دارد.
- بین میزان بروز آسیب در راندهای مختلف مسابقه در تکواندوکاران حرفهای ایران تفاوت وجود دارد
- بین نوع آسیبهای مفصل زانو “کشیدگی، پارگی، دررفتگی و استخوانی” در تکواندوکاران حرفهای ایران تفاوت وجود دارد.
- بین میزان بروز آسیبهای زانوی تکواندکاران حرفهای ایران در زمانهای مختلف لیگ برترتکواندو ایران، تفاوت وجود دارد.
۱-۶- محدودیتهای تحقیق
۱-۶-۱- محدودیتهایی که کنترل آنهادر اختیار محقق نبوده است
چون تحقیق گذشته نگر بوده و از آزمودنیها در مورد گذشته سوال شده است امکان دارد اطلاعات راجع به آسیبهای جزیی و خفیف بطور کامل بیاد نیامده باشد. به هر حال برای کاستن از شدت این محدودیت، ابتدا پرسش نامه بطور دقیق و شفاف طراحی شده و سپس منظور و هدف از هر سوال بطور کامل برای فرد آسیبدیده شرح داده شد. و در آخر مدارک پزشکی بازیکنان آسیبدیده در باشگاهها مورد بررسی قرار گرفت.
۱-۶-۲- محدودیت هایی که کنترل آنها در اختیار محقق بوده است
برای کنترل برخی عوامل، محدودیتهای زیر از طرف محقق اعمال شده است.
برای کنترل نوع رشته، جامعه آماری فقط به رشته ورزشی تکواندو محدود شده است.
برای کنترل جنس، جامعه آماری فقط به مردان اختصاص داده شد.
برای کنترل میزان تجربه و سطح مهارت، جامعه آماری فقط به تکواندوکارهای حاضر در لیگ برتر محدود شد.
۱-۷- تعریف واژه ها
۱-۷-۱- تعاریف نظری
پیچ خوردگی (اسپرین[۶])
اسپرین زمانی رخ میدهد که بر مفصل و لیگامنت آن نیرویی فراتر از دامنه طبیعی آن وارد شود و تارهای لیگامنت بصورت کامل یا تعدادی تارها، پاره می شود.که در هنگام اتفاق افتادن این آسیب ممکن است فرد آسیب دیده صدایی شبیه به پوپ بشنود(۹).
استرین[۷]
استرین زمانی رخ میدهدکه یک تاندون بر اثر نیرو و فشار بیش از حدکشیده یا پاره (به صورت کامل یا ناقص) شود(۹).
دررفتگی[۸]
جابهجا شدن استخوان در مفصل از جای اصلی خود که ممکن است همراه با پارگی و آسیب به لیگامنتها و کپسول مفصلی باشد، را دررفتگی گویند(۹).
شکستگی[۹]
زمانی رخ میدهد که استخوان درز یا شکاف برداشته و یا شکسته شود. شکستگی بسته به نوع آن، همراه با آسیب به بافت نرم اطراف شکستگی و پوست آن ناحیه می باشد(۹).
بیشتمرینی[۱۰]
زمانی ورزشکار دچار بیشتمرینی می شود که زمان کافی برای بهبودی و استراحت بعد از تمرین و فعالیت خود نداشته باشد. تکرار فشار بر لیگامنت، تاندون، مفصل و استخوان منجر به ایجاد این آسیب می شود(۹).
۱-۷-۲- تعارف عملیاتی
بازی خانگی (میزبان)
زمانی که بازی در شهر و یا استادیوم اختصاصی تیم مورد نظر انجام گیرد، بازی خانگی نامیده می شود.
بازی خارج از خانه(میهمان)
زمانی که بازی در شهر و یا استادیوم اختصاصی تیم مقابل انجام شود، بازی خارج از خانه نامیده می شود.
فصل دوم
ادبیات پیشینه
۲-۱- مقدمه
این فصل بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده در زمینه آسیبهای زانودر ورزش تکواندو تنظیم شده است. در این فصل مباحث زیر مطرح گردیده است: تعریف آسیب، عوامل موثر در ایجاد آسیب، تشریح مفصل زانو، تحقیقات انجام شده در زمینه آسیبهای تکواندوکاران در خارج و داخل کشور.
۲-۲- تکواندو
با سعی و تلاش تکواندوکاران کشورهای مختلف و وجود فنون و حرکات جذاب دست و پا در تکواندو، این هنر رزمی به ورزشی رزمی، مدرن و همگانی در سطح جهان تبدیل شده است. جذابیت، ایمنی، قوانین و مقررات مدون و اصول حاکم در این رشته رزمی به همراه برنامه ریزی صحیح در فدراسیون جهانی تکواندو، فدراسیونهای تکواندو قارههای مختلف و فدراسیون کشورهای گوناگون، موجب شده است، تکواندو گوی سبقت را از سایر رشته های رزمی گرفته و در بین رشته های رسمی بازیهای المپیک قرار گیرد.
توسعه و پیشرفت تکواندو تا حدی ادامه پیدا کرده است که علاوه بر برگزاری مسابقات تکواندو در بازیهای المپیک، مسابقات تکواندو جهانی، جام جهانی، مسابقات جهانی و المپیک نیروهای مسلح، مسابقات جهانی و آسیایی دانشجویان، بازیهای آسیایی، قهرمانی قارههای مختلف، المپیک نوجوانان، پلیسهای جهان، مسابقات بین المللی در ردههای سنی مختلف، مسابقات قهرمانی باشگاههای آسیا، لیگهای ملی، مسابقات قهرمانی کشوری و استانی و سایر رقابتها نیز در این رشته رزمی برگزار شود(۱۷). چنین فرایندی نشان از توجه عمومی و جهانی به این رشته مهم ورزشی است. از سوی دیگر تکواندو بعنوان یک ورزش رزمی پر تحرک و
بدلیل ذات مبارزهای و رقابتی آن احتمال بروز آسیب ورزشکار را بالا می برد و بدلیل اینکه در این ورزش حدود ۹۰ درصد ضربات از طریق خم و راست شدن زانو به بدن حریف وارد می شود(۳ و۵) دور از ذهن نخواهد بود که زانوها در معرض آسیب بیشتری قرار داشته باشد.
بیرر و هالبروک درتحقیقی که در طول ۱۸ سال شیوع آسیبهای ورزشهای رزمی را بررسی میکرد، گزارش کردند تکواندو با ۳۶ درصد، در بین ورزشهای رزمی بالاترین میزان شیوع آسیب را دارد(۱۲).
۲-۳- آناتومی زانو
۲-۳-۱- آناتومی مفصل زانو
مفصل زانو مهمترین مفصل بدن از لحاظ ایجاد ثبات و استحکام و تحمل وزن بدن میباشد(۱۸). زانو مفصلی لولایی محسوب می شود ولی به دلیل اینکه در حالت خمیده، حرکات چرخشی نیز در این مفصل امکان انجام دارد، گاهی اوقات، آنرا مفصلی استوانهای- قرقرای نیز نامیدهاند برخی محققان آنرا مفصلی لقمهای نیز میدانند(۱۹). زانو مفصلی مرکب و شامل ۳ استخوان: استخوان ران، استخوان ساق(درشتنی) و کشکک زانو[۱۱] میباشد. قسمت اصلی زانو که وزن بدن روی آن منتقل می شود، بین انتهای تحتانی استخوان ران و بالاترین قسمت استخوان درشتنی واقع شده است. انتهای تحتانی استخوان ران دو برآمدگی مدور به نام کندیل دارد که قسمت استخوانی بزرگی را در انتهای تحتانی ران بوجود میآورند. کندیلها برای انطباق با سطوح تخت و بیضی شکل انتهای تحتانی استخوان درشتنی مناسب نیستند. قسمت داخلی مفصل استخوان ران بزرگتر از سطح مفصلی استحوان درشتنی است. بین این دو استخوان، فاصلهای طبیعی وجود دارد که با مایعی پر می شود. بنابراین با اینکه سطوح مفصلی این دو استخوان با یکدیگر متصل هستند، کاملا منطبق نمیشوند. کشکک و استخوان ران در داخل مجموعه مفصل زانو، مفصلی مجزا ایجاد می کند که از لحاظ کارکرد با مفصل زانو مرتبط است. این مفصل که مفصل کشککی رانی نامیده می شود، مستقیمأ وزن تنه را به پاها منتقل نمیکند ولی بصورت خودکار در همه حرکات زانو شرکت می کند(۱۸ و ۲۰).
۲-۳-۲- حرکتشناسی زانو
مفصل زانو بطور معمول دارای دامنه حرحتی ۱۴۰ درجهای برای خمشدن و بازشدن میباشد. زانو هنگام راه رفتن روی سطح افقی حدودأ ۶۵ درجه و به هنگام بالا رفتن از پله ۸۰ درجه خم می شود، ولی برای پایین آمدن از پله و بلند شدن از روی صندلی، زانو باید بیش از این مقادیر خم شود. در بعضی از افراد در زانوهایشان درجات خفیفی از باز شدن بیش از حد وجود دارد. در بیماران مربوط به شلی رباط درجات بیشتری از باز شدن بیش از حد زانو (۱۰ درجه یا بیشتر) مشاهده می شود. حرکات زانو در واقع ترکیبی از همزمانی حرکتهای غلتیدن و سر خوردن است(۲۱).
۲-۳-۳- بافتهای نرم
استخوانهای اطراف زانو از نظرهندسی با یکدیگر متناوب و متجانس نیستند. بنابراین مفصل زانو ذاتأ بیثبات است. استحکام و ثبات مفصل بیشتر به بافتهای نرم که از اطراف مفصل زانو میگذرند و آنرا محاصره کرده اند و نیز بافتهایی که در درون زانو قرار گرفتهاند(عضلات و لیگامنتها)، بستگی دارد(۲۱).
۲-۳-۳-۱- لیگامنتهای زانو
مفصل زانو به واسطه ساختمان آن از پیچیدهترین مفاصل بدن میباشد. در مفصل زانو عناصر متعددی شرکت دارند که شاید مهمترین آنها لیگامانها باشند که مفصل زانو را از چهار سمت داخل ، خارج، جلو و عقب در بر میگیرند. از طرف دیگر ایجاد ضایعه در لیگامانهای زانو روی فعالیت ورزشکاران اثرات فراوانی دارد. طبق تحقیق و بررسی که روی صدمات ورزشی در عرض ۴ سال در آمریکا انجام گرفته است حدود ۴۰ درصد صدمات ورزش مربوط به آسیب و ضایعه در لیگامانهای زانو بوده است. طبق همین تحقیق ورزشکاران فوتبالیست و اسکی باز بیشتر در معرض صدمه و آسیب لیگامانی بوده اند. همینطور در مطالعاتی که بر روی حدود ۳۷۹۷ مورد از صدمات ورزشی در فوتبال انجام گرفته است، حدود ۲۲ درصد کل صدمات مربوط به مفصل زانو بوده است. بنابراین بر اساس یافتههای فوق مشخص می شود که وارد آمدن صدمه و ضایعه بر مفصل زانو بویژه در لیگامانهای زانو، یک ضایعه شایع ورزشی است. بطور کلی در هنگام ایجاد صدمه در مفصل زانو باید به این نکته توجه داشت که صدمه ممکن است تنها در یک لیگامان باشد یا همراه ضایعه در لیگامان، در عناصر دیگر مفصل، مثل مینیسکها، کپسول مفصلی، بورسها و غیره ایجاد شود. بیشتر صدمات لیگامانی زانو در اثر وارد آمدن نیروهای خارجی است که در حین مسابقه و ورزش بر زانو اعمال می شود، اگرچه در بعضی مواقع مکانیزم های غیر برخوردی مثل توقف ناگهانی بازیکن که در حال دویدن است، نیز باعث ایجاد صدمات در مفصل زان می شود(۱۸).