عبدپور[۱۲] (۱۹۹۵) به بررسی واحدهای تولید کننده گیلاس در منطقه کمال پاشا،[۱۳] ازمیر-ترکیه پرداخت. اطلاعات مربوط به سال ۱۹۹۲-۱۹۹۳ میلادی جمعآوری گردیده است. روش نمونهگیری به صورت تصادفی از۵۰ واحد کشاورزی تولید کننده گیلاس جمعآوری گردید. در این تحقیق، ساختار اقتصادی، خصوصیات فنی و نتایج حاصل از فعالیتهای واحدهای کشاورزی مورد مطالعه قرار گرفت واحدهای کشاورزی با بهره گرفتن از شاخص درآمد ناخالص مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
۱-۷- محدودهی پژوهش:
محدوده موضوعی، این پژوهش با توجه به عنوان و اهداف تحقیق، بررسی عوامل مؤثر بر انتخاب روش روسیمی توسط انگورکاران شهرستان ملکان میباشد.
محدودهی مکانی، این تحقبق در میان باغداران شهرستان ملکان اجرا گردید.
محدودهی زمانی، نتایج و اطلاعات این تحقیق مربوط به سال زراعی ۱۳۹۲-۱۳۹۱ میباشد.
۱-۸- محدودیتهای پژوهش:
در انجام این تحقیق که اطلاعات، از طریق پرسشنامه از کشاورزان جمعآوری گردید عدم دسترسی به کشاورزان در روستاها وتمایل کم کشاورزان به پاسخگویی به سوالاتی همچون هزینه و درآمد، به دلیل عدم ثبت این اطلاعات توسط کشاورزان و یا به دلایل دیگر، را میتوان از جمله محدودیتهای پژوهش برشمرد.
فصل دوم:
مبانی نظری پژوهش
۲-۱- مقدمه:
در این فصل به مبانی نظری تحقیق پرداخته میشود بنابه موضوع و اهداف تحقیق ابتدا به بررسی خصوصیات گیاهشناسی، ترکیبات شیمیایی انگور و فرآوردههای آن، خواص درمانی انگور و هسته، ارزش غذایی انگور و فرآوردههای آن، تاریخچه کشت و پرورش انگور در ایران و جهان، عناصر غذایی مورد نیاز انگور، به تعریف مدیریت، اهمیت مدیریت و تعریف مدیریت کشاورزی پرداخته میشود
۲-۲- خصوصیات گیاهشناسی:
انگور از نظر ردهبندی گیاهی از تیره آمپلی داسه[۱۴] می باشد که آنرا سارمانتاسه یا ویتاسه[۱۵] نیز می نامند. این تیره شامل ۱۰ جنس مختلف است که جنس ویتیس[۱۶] از لحاظ تغذیه مورد توجه است. این جنس دارای دو زیر جنس موسکادینه[۱۷] و اوی ویتیس[۱۸] میباشد. زیر جنس اوی ویتیس دارای سه دسته گو نههای وحشی آمریکایی، آسیایی و اروپایی میباشد. گونه های وحشی اروپایی، دو زیر گونه به نامهای سیلوستریکا[۱۹] و کاکازیکا[۲۰] میباشد.
انگور میوه درخت انگور[۲۱] از خانواده ویتاسه با نام علمی ویتیس وینفرا میباشد. درخت انگور وحشی درختی است بالارونده و با پیچکهایی که دارد ۱۵-۱۰ متر از درختان جنگلی مجاور بالا میرود. برگهای آن پنجهای دارای ۵ قسمت که کناره هر یک از قسمتها در بعضی ارقام دندانهدار و در برخی بیدندانه یا کم دندانه است. سطح فوقانی برگها صاف، سبز روشن یا تیره و سطح تحتانی معمولا ناصاف و با خشونت و سبز مات است. گلهای خوشه ای، بلند و میوه سته، گرد، سیاه رنگ یا سبز رنگ است. دانه آن تخم مرغی، کوچک و گلابی شکل با نوک کوتاه میباشد.تکثیر مو مانند اغلب گیاهان به طور کلی از طریق کاشت، بذر، قلمه، خوابانیدن و پیوند امکان دارد، ولی روشی که بیشتر معمول است از طریق کشت قلمه و خوابانیدن و پیوند میباشد که ضمن صرفه جویی در مدت زمان برای داشتن درخت باردهنده، از نظر نوع مو نیز، همان نوعی که از آن قلمه گرفته شده به دست خواهد آمد.
۲-۳- تر کیب شیمیایی انگور و فرآوردههای آن:
چون خواص دارویی قسمتهای گوناگون انگور متفاوت است لذا شناخت ترکیب شیمیایی اعضاء مختلف یک خوشه انگور ضروری میباشد.
یک خوشه انگور به طور کلی شامل قسمتهای زیر است:
دم خوشه و دم حبهها که ۴-۳ درصد خوشه را تشکیل میدهد.
گوشت داخل حبهها که ۸۸-۸۶ درصد خوشه انگور را تشکیل میدهد.
پوست حبهها که ۹-۷ درصد خوشه انگور را تشکیل میدهد.
دانه داخل حبهها که ۵-۱ درصد خوشه را تشکیل میدهد.
۲-۳-۱- مواد موجود در دم خوشه:
تانن ۲-۱ درصد، مواد رزینی ۵/۱-۱ درصد، تارتر ۱-۵/۰ درصد، اسیدهای آزاد ۹/۰- ۳/۰ درصد( منظور از اسیدهای آزاد اسید تارتاریک و اسید مالیک و … است) و مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، آهن و منیزیم و سایر مواد.
۲-۳-۲- مواد موجود در گوشت داخل حبه یا پالپ[۲۲] انگور:
مواد موجود در گوشت داخل حبه یا پالپ انگور که کاملاَ رسیده باشد، مواد زیر مشخص شده است:
آب ۸۰-۷۰ درصد، مواد قندی قابل تخمیر(گلوکوز و لوولوز) ۲۴-۱۷ درصد، بی تارتارات دو پتاسیم ۷/۰-۵/۰ درصد و اسیدهای آزاد ۴۵/۰-۳/۰ درصد( اسیدتارتاریک، اسید مالیک و …)، مواد ازته، معدنی و چربی و اسانسهای روغنی خیلی متغیر و کم.
۲-۳-۳- مواد موجود در هر صد گرم حبه انگور:
آب ۸۰-۷۵ درصد، پروتئین ۳/۱ درصد، موادقندی ۲۲-۱۵ درصد، کلسیم ۱۲ میلی گرم، فسفر۲۰ میلیگرم، آهن ۴/۰ میلی گرم، سدیم ۳ میلی گرم، پتاسیم ۱۷۳میلیگرم، ویتامین A 100 واحد بین المللی، تیامین ۰۵/۰ میلی گرم، رایبوفلاوین ۰۲/۰ میلی گرم، نیاسین ۳/۰ میلی گرم و ویتامین C 4 میلی گرم.
۲-۳-۴- مواد موجود در پوست حبهها :
تانن ۶/۱ – ۲/۱ درصد، تارتر ۲/۱-۵/۰ درصد، اسیدهای آزاد ۹/۰- ۳/۰ درصد، مواد معدنی ۹/۱- ۲/۱ درصد و سایر مواد.
مواد موجود در دانه یا تخم انگور تانن و مقداری روغن قابل استخراج به رنگ زرد مایل به سبز وجود دارد.( مقصودی، ۱۳۸۷)
۲-۴- خواص درمانی انگور:
انگور، طبق نظر حکمای طب سنتی از نظر طبیعت گرم و تر میباشد. انگور مقوی بدن است، خون صالح را زیاد میکند، منضج و ملین است و برای تبهای مزمنه و سرد نافع است، به علاوه سریع الهضم است و برای بیماریهای سینه و ریه نافع میباشد. مصرف انگور برای طبایع دموی و صفراوی مناسب میباشد.
روغن انگور بسیار محلل و گرم کننده بدن و نرم کننده پوست است. پوست حبه انگور از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی سرد و خشک و خیلی دیر هضم است و در زوایای چین و چروکهای روده میماند و ایجاد نفخ و گاز میکند. گرد سوخته پوست خشک حبه انگور برای اکثر زخمها مفید میماند و ایجاد نفخ و گاز میکند، گرد سوخته پوست خشک حبه انگور برای اگثر زخمها مفید است.
۲-۴-۱- خواص درمانی هسته انگور:
دانه یا هسته انگور از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی سرد و خشک است و به سبب مقدار تاننی که دارد بسیار قابض است و ایجاد نفخ و گاز میکند. سوخته هسته انگوربرای جراحات و جلای بینی و آبریزش چشم مفید است.(مقصودی، ۱۳۸۷)
۲-۵- ارزش غذایی انگور و فرآوردههای آن:
انگور یکی از ارزشمندترین میوه های طبی است که دارای ویتامینهای B1، B2، C، A و آهن، فسفر، ید، کلسیم، گلوکز و اسیدمالیک و بسیاری از مواددیگر میباشد که هر کدام از آنها به تنهایی خواص درمان بخش شگفت انگیزی دارند.میزان مواد و عناصر مختلف موجود در میوه انگور، با توجه به نوع رقم، شرایط محل کاشت و درجه رسیدگی حبه انگور کاملاَ متفاوت است. در جدول: ارزش غذایی انگور در رقمهای انگور عسگری و انگور یاقوتی، انگور عسگری نارس( غوره) ارائه شده است
جدول ۲-۱-ارزش غذایی انگور در رقمهای انگور عسگری و انگور یاقوتی، انگور عسگری نارس( غوره) در یک صد گرم
ترکیب/ نوع انگور | انگور عسگری | انگوریاقوتی | انگورعسگری نارس(غوره) | |
انرژی(کالری) | ۹۰ | ۹۷ | ۳۲ | |
رطوبت(گرم) | ۷۴/۷۶ | ۰۰/۷۵ | ۰۰/۹۱ |