در این فصل بر اساس نتایج ارائه شده در فصل چهارم، نتایج حاصل از مطالعه فرضیه های پژوهش، پیشنهادهایی برای مدیران و پیشنهادهایی جهت تحقیقات آتی ارائه میگردد.
۵-۱- نتایج حاصل از تحلیل عوامل جمعیت شناختی
تحلیلهای توصیفی عوامل جمعیت شناختی مشتریان در ابعاد جمعیت نشان داد که ۲/۵۹ درصد از مشتریان مرد و۸/۴۰ درصد از مشتریان هتلها زنها میباشند. بر اساس نتایج بدست آمده در فصل ۴/۱۴ نفر یعنی معادل ۴/۶ درصداز کل نمونه دارای مدرک زیر دیپلم، ۵۳ نفر یعنی معادل ۳/۲۴ درصد از کل نمونه دارای مدرک دیپلم، ۴۰ نفر یعنی معادل ۳/۱۸ درصد از کل نمونه دارای مدرک فوق دیپلم، ۶۷ نفر یعنی معادل ۷/۳۰ درصد از کل نمونه دارای مدرک لیسانس، ۴۴ نفر یعنی معادل ۲۲/۲۰ درصد از کل نمونه دارای مدرک بالای لیسانس میباشند. از بعد تحصیلات، مخاطبین اصلی هتلهای منتخب شهر اصفهان افرادی با تحصیلات لیسانس هستند. لذا مدیریت هتلها باید متوجه این موضوع باشند که افراد تحصیل کرده دارای سطح انتظارات بالاتری به خصوص در زمینه نحوه برخورد و نوع سرویسدهی هستند بر اساس نتایج بدست آمده در فصل ۴/۳۸ فر یعنی معادل ۴/۱۷ درصداز کل نمونه در دستهی زیر ۲۵ سال، ۹۰ نفر یعنی معادل ۳/۴۱ درصد از کل نمونه در دستهی ۲۵ تا ۳۵ سال، ۴۰ نفر یعنی معادل ۳/۱۸ درصد از کل نمونه در دستهی ۳۵ تا ۴۵ سال، ۲۹ نفر یعنی معادل ۳/۱۳ درصد از کل نمونه در دستهی ۴۵ تا ۵۵ سال، ۲۱ نفر یعنی معادل۶/۹درصد از کل نمونه در دستهی بالای ۵۵ سال قرار دارند. در زمینه توزیع سنی مشتریان هتلها نیز بیشتر مشتریان در ردهی سنی ۲۵ تا ۳۵ سال و ۳۵ تا ۴۵ سال بودند. این نشان میدهد که بیشتر مشتریان افراد جوان هستند. بر اساس نتایج بدست آمده در جدول فوق، ۴۳ نفر یعنی معادل ۷/۱۹درصداز کل نمونه دارای ۱ شب اقامت در هتل، ۴۱ نفر یعنی معادل ۸/۱۸ درصد از کل نمونه دارای ۲ شب اقامت در هتل، ۴۳ نفر یعنی معادل ۷/۱۹ درصد از کل نمونه دارای ۳ شب اقامت در هتل، ۳۲ نفر یعنی معادل ۷/۱۴درصد از کل نمونه دارای ۴ شب اقامت در هتل، ۳۰ نفر یعنی معادل ۸/۱۳ درصد از کل نمونه دارای ۵ شب اقامت در هتل، ۳ نفر یعنی معادل ۴/۱درصداز کل نمونه دارای ۶ شب اقامت در هتل، ۱۷ نفر یعنی معادل ۸/۷ درصداز کل نمونه دارای اقامتی به مدت یک هفته در هتل، ۹ نفر یعنی معادل ۱/۴درصداز کل نمونه دارای اقامتی بیش از یک هفته هستند.از نظر مدت اقامت، بیشتر مشتریان اقامتی از ۱ شب تا ۴ شب داشته اند.
افزون بر این تحلیلهای استنباطی عوامل جمعیت شناختی مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان نشان داد که تفاوت معنا داری بین وفاداری زنان و مردانی که در هتلها اقامت می کنند، وجود ندارد. با این حال، زنان نسبت به مردان مشتریان وفادارتری میباشند. به عبارت دیگر، زنان در اکثر اوقات به یک هتل خاص مراجعه می کنند، اگر کسی از هتلی که در آن اقامت دارند بدگویی کند از آن هتل طرفداری می کنند. همچنین تفاوت معنا داری بین وفاداری و ابعاد بازاریابی رابطهای و متغرهای سن و مدت اقامت وجود ندارد. در حالی که بین وفاداری، تعهد ، ارتباط ، مدیریت تعارض و ستارههای هتل تفاوت معنا دار وجود دارد، به این صورت که هر چه ستارههای هتل بالاتر باشد میزان وفاداری مشتریان بیشتر خواهد بود. و در آخر بین اعتماد و متغر میزان تحصیلات تفاوت معنادار وجود دارد، به این صورت که هر چه میزان تحصیلات بالاتر باشد اعتماد شکل گرفته بین هتل و مشتریان بیشتر خواهد شد.
۵-۲- نتایج حاصل از فرضیه های پژوهش
۵-۲-۱- فرضیه اصلی
فرضیه اول که به بررسی رابطه مستقیم بین بازاریابی رابطهای و وفاداری مشتریان می پردازد، به این شکل بیان می شود: ” بین بازاریابی رابطه ای و وفاداری مشتریان درهتل های منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.”
نتیجه: با توجه اطلاعات مندرج در فصل ۴، فرضیه شماره ۱ مورد بررسی قرار گرفته است. ضریب همبستگی پیرسون آن برابر۵۰۴/۰ میباشد. این مقدار نشان رابطه مستقیم وجود بین این دو متغیر دارد. همچنین با توجه به این که سطح معنا داری آزمون از ۰۵/۰ کمتر میباشد در نتیجه با توجه به اطلاعات موجود و سطح اطمینان ۹۵/۰، فرض H0 ما به نفع H1 رد می شود؛ و به بیانی دیگر بین بازاریابی رابطهای و وفاداری مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.
تفسیر: با توجه به تحلیلهای انجام گرفته در فصل ۴، با توجه به ارتباطی که بین این دو متغیر وجود دارد، بین بازاریابی رابطهای و وفاداری مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد. مدیران هتلها باید به بازاریابی رابطهای اهمیت بیشتری دهند تا از این طریق مشتریان وفادار را افزایش دهند.
۵-۲-۲- فرضیه های فرعی
۵-۲-۲-۱- فرضیه فرعی اول
فرضیه دوم که به بررسی رابطه بین تعهد و وفاداری مشتریان می پردازد، به این شکل بیان می شود: ” بین تعهد و وفاداری مشتریان درهتل های منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.”
نتیجه: با توجه اطلاعات مندرج در فصل ۴، فرضیه شماره ۱ مورد بررسی قرار گرفته است. ضریب همبستگی پیرسون آن برابر ۶۸۴/۰ میباشد. این مقدار نشان رابطه مستقیم وجود بین این دو متغیر دارد. همچنین با توجه به این که سطح معنا داری آزمون از ۰۵/۰ کمتر میباشد در نتیجه با توجه به اطلاعات موجود و سطح اطمینان ۹۵/۰، فرض H0 ما به نفع H1 رد می شود؛ و به بیانی دیگر بین تعهد و وفاداری مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.
تفسیر: با توجه به تحلیلهای انجام گرفته در فصل ۴، با توجه به ارتباطی که بین اعتماد و وفاداری وجود دارد، بین تعهد و وفاداری مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد. برای افزایش میزان تعهد کارکنان باید برخورد مؤدبانهای با مشتریان داشته باشند. همچنین استانداردهای دقیقی برای نظارت بر فرایند ارتباط با مشتری وجود داشته باشد.
۵-۲-۲-۲- فرضیه فرعی دوم
فرضیه سوم که به بررسی رابطه بین اعتماد و وفاداری مشتریان می پردازد، به این شکل بیان می شود: ” بین اعتماد و وفاداری مشتریان درهتل های منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.”
نتیجه: با توجه اطلاعات مندرج در فصل ۴، فرضیه شماره ۱ مورد بررسی قرار گرفته است. ضریب همبستگی پیرسون آن برابر ۷۱۱/۰ میباشد. این مقدار نشان رابطه مستقیم وجود بین این دو متغیر دارد. همچنین با توجه به این که سطح معنا داری آزمون از ۰۵/۰ کمتر میباشد در نتیجه با توجه به اطلاعات موجود و سطح اطمینان ۹۵/۰، فرض H0 ما به نفع H1 رد می شود؛ و به بیانی دیگر بین اعتماد و وفاداری مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.
تفسیر: با توجه به تحلیلهای انجام گرفته در فصل ۴، با توجه به ارتباطی که بین اعتماد و وفاداری وجود دارد، چنانچه به تفصیل بیان گردید ضریب پیرسون این متغیر ضریب بالایی میباشد به همین دلیل مدیران هتل ها باید نسبت به این متغیر جهت افزایش وفاداری مشتریان خود، اهمیت بیشتری را قائل شوند. بنابراین، مدیران باید به خواسته های مشتریان اهمیت دهند و یک اعتماد دو طرفه را بین کارکنان هتل و مشتریان به وجود آورند.
۵-۲-۲-۳- فرضیه فرعی سوم
فرضیه چهارم که به بررسی رابطه بین ارتباطات و وفاداری مشتریان می پردازد، به این شکل بیان می شود: ” بین ارتباطات و وفاداری مشتریان درهتل های منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.”
نتیجه: با توجه اطلاعات مندرج در فصل ۴، فرضیه شماره ۱ مورد بررسی قرار گرفته است. ضریب همبستگی پیرسون آن برابر ۷۱۱/۰ میباشد. این مقدار نشان رابطه مستقیم وجود بین این دو متغیر دارد. همچنین با توجه به این که سطح معنا داری آزمون از ۰۵/۰ کمتر میباشد در نتیجه با توجه به اطلاعات موجود و سطح اطمینان ۹۵/۰، فرض H0 ما به نفع H1 رد می شود؛ و به بیانی دیگر بین ارتباطات و وفاداری مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.
تفسیر: با توجه به تحلیلهای انجام گرفته در فصل ۴، با توجه به ارتباطی که بین ارتباطات و وفاداری وجود دارد، چنانچه به تفصیل بیان گردید ضریب پیرسون این متغیر ضریب بالایی میباشد به همین دلیل مدیران هتل ها باید نسبت به این متغیر جهت افزایش وفاداری مشتریان خود، اهمیت بیشتری را قائل شوند. مدیران باید بانک اطلاعاتی جامعی در مورد مشتریان به خصوص در مورد مشتریان کلیدی داشته باشند. همچنین ارتباط خود را پس از اتمام مدت اقامت با مشتریان حفظ کنند. به کارگیری تکنولوژیهای جدید تأثیر مثبتی در ذهن مشتریان دارد و می تواند هتل را از دیگر هتلهای همسطح خود متمایز کند.
۵-۲-۲-۴- فرضیه فرعی چهارم
فرضیه پنجم که به بررسی رابطه بین مدیریت تعارض و وفاداری مشتریان می پردازد، به این شکل بیان می شود: ” بین مدیریت تعارض و وفاداری مشتریان درهتل های منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.”
نتیجه: با توجه اطلاعات مندرج در فصل ۴، فرضیه شماره ۱ مورد بررسی قرار گرفته است. ضریب همبستگی پیرسون آن برابر ۵۴۸/۰ میباشد. این مقدار نشان رابطه مستقیم وجود بین این دو متغیر دارد. همچنین با توجه به این که سطح معنا داری آزمون از ۰۵/۰کمتر میباشد در نتیجه با توجه به اطلاعات موجود و سطح اطمینان ۹۵/۰، فرض H0 ما به نفع H1 رد می شود؛ و به بیانی دیگر بین مدیریت تعارض و وفاداری مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.
تفسیر: با توجه به تحلیلهای انجام گرفته در فصل ۴، با توجه به ارتباطی که بین این دو متغیر وجود دارد، بین مدیریت تعارض و وفاداری مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد. کارکنان باید حداکثر تلاش خود را برای رفع مشکلات مشتریان انجام دهند و فرمهای نظر خواهی در اتاقهای مشتریان قرار داده شود.
۵-۲-۲-۵- فرضیه فرعی پنجم
فرضیه ششم که به بررسی رابطه بین شایستگی و وفاداری مشتریان می پردازد، به این شکل بیان می شود: ” بین شایستگی و وفاداری مشتریان درهتل های منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.”
نتیجه: با توجه اطلاعات مندرج در فصل ۴، فرضیه شماره ۱ مورد بررسی قرار گرفته است. ضریب همبستگی پیرسون آن برابر ۴۰۸/۰ میباشد. این مقدار نشان رابطه مستقیم وجود بین این دو متغیر دارد. همچنین با توجه به این که سطح معنا داری آزمون از ۰۵/۰کمتر میباشد در نتیجه با توجه به اطلاعات موجود و سطح اطمینان ۹۵/۰، فرض H0 ما به نفع H1 رد می شود؛ و به بیانی دیگر بین شایستگی و وفاداری مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان رابطه وجود دارد.
تفسیر: با توجه به تحلیلهای انجام گرفته در فصل ۴، با توجه به ارتباطی که بین این دو متغیر وجود دارد، ضریب همبستگی این متغیر از بقیه کمتر بوده بنابر این، مدیران هتلها باید برای هتل خود تبلیغات بیشتری داشته باشند و خدمات خود را به گونه ای جلوه دهند. آموزش کارکنان یک بحث بسیار مهم و تأثیرگذار در میزان شایستگی و خبرگی است.
۵-۳- محدودیتهای پژوهش
مانند تمامی پژوهشهای دیگر، انجام این پژوهش نیز با موانع و مشکلات فراوانی مواجه بود که بعضاً رفع و برخی دیگر باعث تغییر مسیر پژوهش گردید.
محدودیت اول: اولین محدودیت که باید در نظر داشت این است که، یافتههای این پژوهش به بعد مکانی این پژوهش محدود میباشد. برای تعمیم نتایج این پژوهش به صورت یک کل، میبایست تحقیقات گستردهتر انجام گیرد. در ضمن باید توجه داشت که این پژوهش در هتلهای ۳، ۴ و ۵ ستاره شهر اصفهان انجام گرفته است، لذا قبل از هر گونه تعمیم دادن یافتههای اخیر در سایر استانها، برای درک ارتباط بازاریابی رابطهای و وفاداری مشتریان دیگر هتلها باید تحقیقات مشابهی در سایر سازمانها و استانها انجام شود.
محدودیت دوم: محدودیت دوم این است که با گذشت زمان ممکن است اولویتهای مشتریان نیز تغییر کند؛ لذا لازم است است اطلاعات مربوط به ابعاد بازاریابی رابطهای و متغیرهای شناسایی مشتری در فواصل زمانی معین، به روز شود.
محدودیت سوم: با توجه به این که یافته ها تنها بر اساس یک ابزار(پرسشنامه) به دست آمده است در تفسیر نتایج باید با احتیاط عمل کرد و میتوان برای اطمینان بیشتر از یافته ها از ابزارهای دیگر مانند مصاحبه و یا مشاهده بهره گرفت.
۵-۴- پیشنهادها
۵-۴-۱- پیشنهادهای اصلی
پژوهش حاضر تلاش اولیهای در راستای بررسی ارتباط بین بازاریابی رابطهای و وفاداری مشتریان هتلهای منتخب شهر اصفهان به شمار میرود و بیشک کاستیهای بسیاری دارد. بنابراین برای بررسی ارتباط بین بازاریابی رابطهای و وفاداری مشتریان در صنعت هتلداری تحقیقات گستردهتری لازم است. بدین لحاظ در زیر پیشنهادهایی جهت ارتقاء وفاداری مشتریان هتلها و اجرا کردن بازاریابی رابطهای در هتلها ارائه می شود:
-
- مدیران هتلها باید به بازاریابی رابطهای به عنوان متغیری بسیار کلیدی جهت وفادار کردن مشتریان نگاه کنند. بدین منظور آن ها باید فعالیتهایی را در جهت مثبت کردن دیدگاه مشتریان در مدت اقامتشان انجام دهند. به منظور تأثیر مثبت بر تفکر مشتریان مدیران هتلها باید رابطه تعاملی و دو طرفه خود را با مشتریان حفظ کنند و دورههایی جهت آموزش رفتار مناسب با مهمانان برای کارمنان خود برگذار نمایند؛ همچنین مدیران هتلها میتوانند بر شیوه ارائه خدمات توسط کارکنان هتلها توجه نموده و استانداردهایی را جهت ارائه خدمات ایجاد نموده؛ همچنین مدیران هتلها میتوانند افرادی را جهت بررسی نیازهای مشتریان و تمایل آن ها جهت چگونگی برآوردن آن نیازها استخدام نمایند.
-
- به دلیل اینکه در بازاریابی رابطهای تأکید اصلی بر ایجاد رابطه با مشتری است، بدین منظور مدیران هتلها میبایست در زمان استخدام کارکنان خود به جنبه روابط عمومی آنان توجه ویژهای داشته باشند و به آن ها به عنوان یکی از مهمترین عامل تاثیرگذار بر استخدام آن ها توجه نمایند.
-
- به دلیل اینکه مشتریان راضی برای سازمان حیاتی میباشند، فرمهای نظر خواهی در اتاقهای مشتریان قرار داده شود. و نظرات و انتقادات آنها بررسی و اعمال شود تا سازمان به سمت جلو حرکت کند و مشتریانی راضی و وفادار داشته باشیم.
-
- آموزش کارکنان یک بحث بسیار مهم و تأثیرگذار در میزان شایستگی و خبرگی است. مدیران باید به آموزش کارکنان خود توجه خاص داشته باشند. کارکنان، مشتریان داخلی سازمان محسوب میشوند؛ توجه به کارکنان و آموزش آنها باید جزو اولویتهای مهم مدیران هتلها باشد. مدیران باید دوره های آموزشی جهت افزایش مهارت کارکنان خود به منظور ارائه خدمات با کیفیت و سرعت بالاتر برگذار نمایند.
-
- با توجه به آن که در میان ابعاد بازاریابی رابطهای، اعتماد و ارتباطات از اهمیت خاصی برخوردار است این متغیرها باید در بین مدیران میبایست جایگاه ویژهای داشته باشد به همین دلیل باید اعتماد و ارتباطات برای طرفین درگیر رابطه از اهمیت بسزایی برخوردار باشد.